Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj
Novice / Francoski film Mongolija: Dolina medvedov zmagovalec 18. FGF

Francoski film Mongolija: Dolina medvedov zmagovalec 18. FGF

16.02.2024
Zmagovalec 18. Festivala gorniškega filma je francoski film Hamida Sardarja Mongolija: Dolina medvedov, ki ga odlikujeta odličen scenarij in lepa pripoved, ki daje misliti, brez nepotrebnega moraliziranja. Poleg glavne nagrade mesta Domžale je festivalska žirija med 35 filmi v tekmovalnem programu nagradila tudi najboljše v posameznih kategorijah: najboljši alpinistični film je Transcendenca, najboljši plezalni Plezanje kot upor, najboljši film o gorah, športu in avanturi Tragedija na Haute Route, najboljši film o gorski naravi in kulturi Maurice Baquet: akord, najboljši kratki film pa Anatomija vzpona. Nagrajeni filmi bodo danes zvečer na ogled v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Linhartovi dvorani v Radovljici in celjskem Kinu Metropol, v Domžalah in Radovljici pa tudi v soboto.

Glavno nagrado mesta Domžale je letos osvojil francoski celovečerni film Mongolija: Dolina medvedov Hamida Sardarja, ki večplastno prikaže deželo nomadov. "Odlično narejen film, skorajda kot igrani film. Odličen scenarij, lepa pripoved, ki daje misliti, brez nepotrebnega moraliziranja. Odlična kombinacija med lokalnimi ljudmi in njihovim znanjem ter znanstvenim pristopom. Ustvarjalci so uspeli najti odličen primer za vsesplošne probleme človeštva. Film daje gledalcu ob koncu občutek, da je v Mongoliji že bil," je v obrazložitvi zapisala festivalska žirija, ki so jo sestavljali nekdanja ustvarjalka oddaje Gore in ljudje in naravovarstvenica Marjeta Keršič Svetel, alpinist in gorski vodnik Tomaž Jakofčič ter nemški novinar, gorniški publicist in filmski ustvarjalec Tom Dauer.

Najboljši alpinistični film je ameriški film Transcendenca Michelle Smith o vrhunskem paraplezalcu Adrienu Costi, "navdihujoča zgodba, ki se z nenadnimi obrati igra s pričakovanji gledalca. Film poudarja vrednote alpinizma, zaupanja samega vase in v plezalnega partnerja ter moč volje". Za najboljši plezalni film na letošnjem festivalu je žirija izbrala ameriški film Plezanje kot upor, v katerem se režiserja Zachary Barr in Nick Rosen dotakneta trenutnih družbenopolitičnih razmer na Bližnjem vzhodu: "Odlično narejena zgodba, ki poveže osebne zgodbe ljudi z vlogo, ki jo plezanje lahko ima v družbi, ki se utaplja v težavah vseh vrst."


V kategoriji gore, šport in avantura je slavil švicarski film Franka Senna Tragedija na Haute Route o turnosmučarski drami leta 2018, o katerem je žirija zapisala: "Zelo podrobno raziskana in odlično povedana zgodba o zelo pretresljivem dogodku, ki se lepo izogne presoji. Kaže na zelo občutljiv način, kako se dokaj preprosta gorniška avantura lahko hitro sprevrže v tragedijo. Prikaže, kako lahko skupinska dinamika vpliva na življenjsko pomembne odločitve." Nagrado za najboljši film o gorski naravi in kulturi je prejel Maurice Baquet: akord, pod katerega se podpisuje francoski režiser Gilles Chappaz. "V našem prostoru malo poznana zgodba o zelo nadarjenem človeku na veliko področjih. Ob vsem tem se uspe norčevati iz samega sebe, kar je danes velika redkost v vsesplošnem porastu samopromocije. Montaža in zorni kot pripovedi sta briljantna."

Nagrado za najboljši kratki film je prejel ameriški animirani dokumentarec Henne Taylor Anatomija vzpona, ki "na poseben način kombinira umetnost plezanja z ostalimi oblikami umetniškega izražanja". Žirija je podelila tudi častne pohvale alpinističnemu filmu Letenje v Karakorumu (Antoine Girard, Francija), plezalnemu filmu DNA (Josh Lowell, ZDA), filmu Lebdenje na snegu (Kurt Skoog, Švedska) v kategoriji gore, šport in avantura ter filmu Gora spominov (Julen Zubiete, Španija, 2023) med filmi o gorski naravi in kulturi.

Med nagrajenimi filmi sicer ni slovenskih, ki so jih na letošnjem festivalu predvajali kar sedem, ki so jih s svojo prisotnostjo številčno popestrili filmski ustvarjalci in protagonisti. Trije filmi pa so doživeli premiero: dokumentarno-igrani film Igorja Vrtačnika Viharnik z roba, 100 let Skalašev, filmska zgodba gorskih tekačev na Julian Alps Trail Run Tam, kjer tečejo kozorogi Aliasha Tepine ter dokumentarni film Himalajska bojevnika bosanskega režiserja Zehrudina Isakovića o 50-letnem prijateljstvu med alpinistoma Stipetom Božićem in Vikijem Grošljem.

Poleg kakovostnih filmov so 18. Festivalu gorniškega filma s svojimi zgodbami z veliko začetnico dali pečat tudi predavatelji: alpinisti Krzysztof Wielicki in Leszek Cichy, Mikhail Fomin, Edu Marin, Matteo Della Bordella in Rado Fabjan, športna plezalka Mina Markovič, fotograf in režiser Rožle Bregar, raziskovalec planinske zgodovine Dušan Škodič, na fotografski razstavi pa tudi direktor festivala Silvo Karo.

Projekcije nagrajenih filmov 18. Festivala gorniškega filma

Cankarjev dom, LJUBLJANA (Linhartova dvorana)
petek, 16. februar 2024
20.00 Mongolija: Dolina medvedov

Kino Metropol, CELJE
petek, 16. februar 2024
20.00 Mongolija: Dolina medvedov

Mestni kino DOMŽALE
petek, 16. februar 2024
20.00 Tragedija na Haute Route

sobota, 17. februar 2024
16.00 Mongolija: Dolina medvedov
18.00 Anatomija vzpona, DNA, Plezanje kot upor
20.00 Transcendenca, Letenje v Karakorumu

Linhartova dvorana, RADOVLJICA
petek, 16. februar 2024
20.00 Transcendenca, Letenje v Karakorumu

sobota, 17. februar 2024
18.00 Tragedija na Haute Route
20.00 Anatomija vzpona, DNA, Plezanje kot upor
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki