Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Novice / Čopar mladinska evropska prvakinja

Čopar mladinska evropska prvakinja

21.09.2023
Čopar mladinska evropska prvakinja, Buckley podprvakinja, Rekar tretja.

Aktualna mladinska svetovna prvakinja Sara Čopar je svojo prevlado v težavnosti pokazala tudi na nedavnem evropskem mladinskem prvenstvu v Helsinkih in svojim lovorikam dodala še evropsko krono. Uspeh slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju sta dopolnili Jennifer Buckley s srebrno in Rosa Rekar z bronasto medaljo. Obe sta stopili na zmagovalni oder tudi v skupnem seštevku evropskega pokala v težavnosti - Rekarjeva kot zmagovalka med mladinkami in Buckleyjeva kot tretja med kadetinjami.

Helsinki so 15. in 16. septembra gostili evropsko mladinsko prvenstvo v težavnostnem plezanju, medtem ko je bil balvanski in hitrostni del junija v Nemčiji. Finska preizkušnja je sklenila sezono za mlajše tekmovalce in slovenska izbrana vrsta se je znova izkazala, saj je imela kar pet finalistov in tri uvrstitve na zmagovalni oder, v skupnem seštevku pa bila druga najuspešnejša reprezentanca na prvenstvu - v dekliški konkurenci celo prva, v fantovski pa sedma.

Znova je blestela Sara Čopar (ŠPO PD Celje Matica), ki je 21. avgusta v Seulu postala svetovna prvakinja v težavnosti, le slab mesec pozneje pa v svoji paradni disciplini osvojila tudi naslov evropske mladinske prvakinje med mladinkami (do 20 let). "Če sem iskrena, s svojim plezanjem na tem prvenstvu nisem najbolj zadovoljna. Na dan kvalifikacij se nisem najbolje počutila, nekako ni bilo tiste prave energije pred tekmo. Počutila sem se tudi že malo utrujeno, saj je za mano že dolga sezona. Za naslednji dan sem glavo malo bolje pripravila na tekmovanje in sem polfinalno smer še najbolje odplezala. Finalna smer pa mi tega žal ni pustila. Zahtevnemu delu na polovici stene žal nismo bile kos. Malo sem bila zmedena, ampak sem na koncu pokazala ravno dovolj za zmago," je vtise strnila 18-letna Laščanka in zadovoljna dodala: "Seveda si boljšega zaključka letošnje mladinske sezone ne bi mogla želeti. Tega naslova še nisem imela, tako da je to res bila pika na i. Moram se pa zahvaliti predvsem vsem trenerjem za vso potrpežljivost in podporo, ki sem jo skozi celo sezono resnično potrebovala." Čoparjeva je odlično predstavo pokazala tudi v članski konkurenci na nedavni tekmi svetovnega pokala v Kopru, kjer je bila deseta, sicer pa je tudi mladinska svetovna podprvakinja na balvanih.

Na zmagovalnem odru se ji je pridružila Rosa Rekar (PK FA), ki se je v kategoriji do 20 let veselila bronaste medalje, druga pa je bila Španka Iziar Martinez Almendros. "Z letošnjo sezono sem zelo zadovoljna, saj je napredek od lani zelo velik in mi je na večini tekem končno uspelo pokazati nastop, kot sem si ga želela. Prav tako sem nabrala ogromno izkušenj tako pri plezanju kot pri mentalni pripravi. Poleg izkušenj mi je ta sezona dala tudi veliko motivacije za naprej," je dejala 17-letnica iz Žirovnice, ponosna na serijo letošnjih odličnih dosežkov: "Na medaljo z evropskega prvenstva sem zelo ponosna, čeprav nisem pokazala plezanja, kot sem si ga želela. Po koncu tekme sem bila malo razočarana, čeprav je to rezultat, za katerega si lani ne bi mislila, da se bo uresničil. Ponosna sem tudi na skupno zmago mladinskega evropskega pokala in na skupno drugo mesto članskega evropskega pokala. Predvsem pa na svoje polfinalno plezanje v Žilini, ki je bila tudi moja prva članska tekma, saj sem tam res lahko zaplezala in uživala v smeri. Prvič sem tekmovala tudi na svetovnem pokalu v Kopru. Zelo sem hvaležna, da sem dobila priložnost nastopati pred domačim občinstvom na tako pomembni tekmi." Rekarjeva je v Kopru plezala v polfinalu in se uvrstila na 25. mesto.

Med kadetinjami (do 18 let) je slovenski uspeh z evropskim srebrom dopolnila 16-letna Jennifer Buckley (Društvo za razvoj plezalne kulture). "Letošnja sezona je bila daleč najuspešnejša do zdaj z vidika rezultatov in napredka. Zelo sem vesela za vse izjemno dobre in tudi slabe rezultate, saj mi je vsaka posamezna tekma dala izkušnjo, po kateri sem bila boljša tekmovalka," je zadovoljna mlada slovenska plezalka, ki živi v Švici, ne le mladinska evropska podprvakinja v težavnosti, ampak tudi mladinska svetovna podprvakinja na balvanih. V Helsinkih je zmagala Švicarka Noe Looser, tretja pa je bila Poljakinja Maja Oleksy.

Poleg odličnih deklet je imela Slovenija tudi dva finalista med mladinci (do 20 let), in sicer si je Timotej Romšak priplezal šesto, Luka Jerman pa osmo mesto. V kategoriji do 20 let je bil Jaka Jaki 10., Lovro Črep 14., Liza Novak pa 23. V kadetski konkurenci (do 18 let) se je Gorazd Jurekovič uvrstil na 10. mesto, Lana Gorič na 15., Zala Mlakar Starič na 16., Tinka Rakar na 20. in Svit Knez na 32. mesto. Med mlajšimi deklicami (do 16 let) je bila Neja Isak 14.

Evropsko prvenstvo je štelo tudi kot zadnja tekma letošnjega evropskega pokala v težavnosti, tako da so v Helsinkih podelili še odličja v skupnem seštevku: Rosa Rekar je skupna zmagovalka med mladinkami, Jennifer Buckley tretja med kadetinjami, med najboljšo deseterico so se uvrstili še: kadeta Gorazd Jurekovič na peto in Zala Mlakar Starič na šesto mesto, mladinec Timotej Romšak na šesto in starejši deček Lan Čreslovnik na sedmo mesto. V evropskem pokalu narodov je slovenska mladinska reprezentanca pod vodstvom selektorice Ajde Remškar osvojila tretje mesto (dekleta so bila skupno druga, fantje pa peti).

"Lepo je sezono zaključiti z vrhunsko tekmo. Prvenstvo v Helsinkih je bilo organizacijsko na zelo visoki ravni in upam, da v prihodnje mladinsko ekipo čaka vse več takih dobrih tekem. Domov smo prinesli cel komplet medalj, hkrati smo si v skupnem seštevku priplezali res lepe uvrstitve, tako posamično kot ekipno. Predvsem dekleta ves čas dokazujejo, da so v samem evropskem in svetovnem mladinskem vrhu, druga drugo motivirajo in se z medsebojnim bojem izboljšujejo. Za naslednjo sezono se bomo poskusili že prej bolj osredotočiti na težavnost, da bodo rezultati že na pokalu čim boljši, hkrati pa seveda tempirati formo za prvenstva in vzdrževati odlično ekipno vzdušje," je črto pod letošnjo sezono potegnila selektorica Ajda Remškar, katere desna roka so trenerji Klemen Kejžar, Dominik Fon, Miha Hribar, Maja Štremfelj in Mina Markovič.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki