Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Sveti Jakob / Žlebe - Sveti Jakob (čez Jeterbenk)

Žlebe - Sveti Jakob (čez Jeterbenk)

Natisni
Izhodišče: Žlebe (410 m)
Širina/Dolžina: 46,1121°N 14,3954°E
Ime poti: čez Jeterbenk
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 396 m
Višinska razlika po poti: 485 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 4.613
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 78
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ljubljano, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Celovški cesti proti Medvodam. Ko prispemo v Medvode, pri prvem semaforju zavijemo levo preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo levo (desno Preska) v smeri Mednega, Golega Brda in Žleb, nato pa nekoliko naprej desno (naravnost Medno). Le kakih 500 m naprej prispemo do naslednjega križišča, kjer na začetku naselja Seničica nadaljujemo desno (naravnost Golo Brdo) v smeri naselja Žlebe. Ko se stanovanjske hiše naselja Seničica končajo prispemo v gozd, kjer v križišču nadaljujemo levo proti naselju Žlebe (tudi rahlo desno so oznake za Žlebe - gre za krožno cesto) . V nadaljevanju se peljemo po rahlo vzpenjajoči se cesti, kateri sledimo do manjšega prevala. Na prevalu nadaljujemo levo na makadamsko cesto, le ta pa nas hitro pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo po spodnji levi cesti. Od križišča, ob katerem so tudi planinske smerne table se peljemo le še približno 100 m, oz. do levega ovinka, ob katerem se nahaja označeno parkirišče.
b) Iz Škofje Loke, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubljani. Pri zadnjem semaforju v Medvodah, le to se nahaja kakih 100 m naprej od trgovine Hofer, zavijemo desno preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo levo (desno Preska) v smeri Mednega, Golega Brda in Žleb, nato pa nekoliko naprej desno (naravnost Medno). Le kakih 500 m naprej prispemo do naslednjega križišča, kjer na začetku naselja Seničica nadaljujemo desno (naravnost Golo Brdo) v smeri naselja Žlebe. Ko se stanovanjske hiše naselja Seničica končajo prispemo v gozd, kjer v križišču nadaljujemo levo proti naselju Žlebe (tudi rahlo desno so oznake za Žlebe - gre za krožno cesto) . V nadaljevanju se peljemo po rahlo vzpenjajoči se cesti, kateri sledimo do manjšega prevala. Na prevalu nadaljujemo levo na makadamsko cesto, le ta pa nas hitro pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo po spodnji levi cesti. Od križišča, ob katerem so tudi planinske smerne table se peljemo le še približno 100 m, oz. do levega ovinka, ob katerem se nahaja označeno parkirišče.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po kolovozu v smeri Katarine, Jeterbenka in sv. Marjete (levo Petelinc), kateri se nadaljuje po levi strani potočka. Po nekaj 10 korakih zapustimo omenjeni kolovoz in nadaljujemo desno v gozd, kjer se najprej spustimo do potočka in ga tudi prečimo. Na drugi strani se kratek čas še zložno vzpenjamo, nato pa pot zavije desno in se strmeje vzpne. Nekoliko višje prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno cerkev sv. Marjete 3 minute) ter na bližnjem naslednjem ponovno levo. Še malo naprej pa se pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po spodnji levi (desno Jeterbenk čez Turnice), katera v nadaljevanju nekaj časa ni markirana, je pa na večini razpotij označena.
Od neoznačenega razpotja se najprej lahkotno spustimo do manjšega grabna, nato pa se zložno vzpenjamo do kolovoza, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer nas oznake "Petelinc" usmerijo desno na bolj strmo pot, po kateri v nekaj minutah prispemo na senožet (ob robu senožeti se nahaja klopca), čez katero se strmo vzpnemo. Pot naprej se vrne v gozd in nas mimo ruševin pripelje do označenega razpotja, kjer se priključimo markirani poti od Slavkovega doma na Golem Brdu.
Tu nadaljujemo desno ter se pričnemo vzpenjati po grebenu Jeterbenka, s katerega se nam občasno odpre nekaj razgleda proti jugu. Višje dosežemo nekakšen predvrh, s katerega se spustimo na manjši preval, kjer se priključimo poti s Katarine. Tu nadaljujemo naravnost in v nekaj korakih dosežemo vrh, sredi katerega stoji velik križ.
Z razpotja nekaj korakov pod vrhom nadaljujemo v smeri Katarine ter se najprej strmo spustimo skozi gozd, nato pa prispemo do vikenda, kjer se pot položi in nas pripelje na cesto. Pot nadaljujemo po cesti, ki nas hitro pripelje do razpotja pri kapelici.
Z omenjenega razpotja, ki se nahaja ob robu gozda nadaljujemo naravnost (ostro levo Jeterbenk, levo Slavkov dom na Golem Brdu) po razgledni cesti, po kateri hitro prispemo do naslednjega razpotja, od koder nadaljujemo naravnost na pešpot, ki se nadaljuje med dvema cestama (leva cesta vodi proti Katarini, desna pa proti kmetiji Kozomer). Pot naprej se hitro vzpne do klopce in mize, nato pa se kratek čas nadaljuje ob robu gozda, kjer se nam odpre lep razgled. Višje gre pot v gozd ter nas pripelje na predvrh, s katerega se mimo bajte spusti do kolovoza. Po kolovozu se vzpenjamo le kratek čas, nato pa na mestu, kjer kolovoz zavije nekoliko v desno, nadaljujemo naravnost navzgor na dobro uhojeno stezo, ki se prične strmo vzpenjati čez senožet. Višje gre pot v gozd, kjer se še strmeje vzpne. Ko nekoliko višje stopimo iz gozda smo že na vrhu Roga ob velikem lesenem križu.
Z vrha nadaljujemo po prijetni grebenski poti, ki vodi po razglednem slemenu, nato pa pot preči pas gozda, za katerim prispemo na razpotje.Na razpotju se v levo odcepi pot k cerkvi sv. Katarine, mi pa nadaljujemo rahlo desno po nekoliko manj izraziti, a še vedno lepo sledljivi stezi, ki se še nekaj časa nadaljuje preko senožeti, nato pa preide v gozd in se spusti do ožje makadamske ceste, ki vodi s Topola proti zaselku Brezovica. Kratek čas hodimo po cesti, ki ji sledimo v desno, nato pa prispemo na dobro označeno razpotje, ki se nahaja ob robu manjšega zaselka.
Markirana pot zaselek obide po desni strani, nato pa se nadaljuje po širokem kolovozu, s katerega se nam odpre lep pogled na naš cilj ter ob lepem vremenu še na Kamniške in Savinjske Alpe ter Posavsko hribovje. Na drugi strani razglednega travnika se pot približa gozdu, kjer se nam priključi še pot iz Sore in Preske. Tudi tu nadaljujemo levo, mi pa po kolovozu hodimo le še nekaj 10 korakov, saj nas nato markacije povedejo desno na razmeroma strmo pot, ki se nadaljuje ob robu gozda (tudi, če nadaljujemo po kolovozu bomo prišli na vrh). Med vzponom se nam odpre lep pogled proti Polhograjski Grmadi, z vrha, katerega dosežemo po nekaj minutah pa še proti ostalim vrhovom Polhograjskega hribovja.
zemljevid poti - Sveti Jakob
Ob poti: Sveta Marjeta pod Jeterbenkom (482m), Jeterbenk (774m), Rog (798m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Žlebe - Sveti Jakob1
Žlebe - Sveti Jakob2
Žlebe - Sveti Jakob3
Žlebe - Sveti Jakob4
Žlebe - Sveti Jakob5
Žlebe - Sveti Jakob6
Žlebe - Sveti Jakob7
Žlebe - Sveti Jakob8
Žlebe - Sveti Jakob9
Žlebe - Sveti Jakob10
Žlebe - Sveti Jakob11
Žlebe - Sveti Jakob12
Žlebe - Sveti Jakob13
Žlebe - Sveti Jakob14
Žlebe - Sveti Jakob15
Žlebe - Sveti Jakob16
Žlebe - Sveti Jakob17
Žlebe - Sveti Jakob18
Žlebe - Sveti Jakob19
Žlebe - Sveti Jakob20
Žlebe - Sveti Jakob21
Žlebe - Sveti Jakob22
Žlebe - Sveti Jakob23
Žlebe - Sveti Jakob24
Žlebe - Sveti Jakob25
Žlebe - Sveti Jakob26
Žlebe - Sveti Jakob27
Žlebe - Sveti Jakob28
Žlebe - Sveti Jakob29
Žlebe - Sveti Jakob30
Žlebe - Sveti Jakob31
Žlebe - Sveti Jakob32
Žlebe - Sveti Jakob33
Žlebe - Sveti Jakob34
Žlebe - Sveti Jakob35
Žlebe - Sveti Jakob36
Žlebe - Sveti Jakob37
Žlebe - Sveti Jakob38
Žlebe - Sveti Jakob39
Žlebe - Sveti Jakob40
Žlebe - Sveti Jakob41
Žlebe - Sveti Jakob42
Žlebe - Sveti Jakob43
Žlebe - Sveti Jakob44
Žlebe - Sveti Jakob45
Žlebe - Sveti Jakob46
Žlebe - Sveti Jakob47
Žlebe - Sveti Jakob48
Žlebe - Sveti Jakob49
Žlebe - Sveti Jakob50
Žlebe - Sveti Jakob51
Žlebe - Sveti Jakob52
Žlebe - Sveti Jakob53
Žlebe - Sveti Jakob54
Žlebe - Sveti Jakob55
Žlebe - Sveti Jakob56
Žlebe - Sveti Jakob57
Žlebe - Sveti Jakob58
Žlebe - Sveti Jakob59
Žlebe - Sveti Jakob60
Žlebe - Sveti Jakob61
Žlebe - Sveti Jakob62
Žlebe - Sveti Jakob63
Žlebe - Sveti Jakob64
Žlebe - Sveti Jakob65
Žlebe - Sveti Jakob66
Žlebe - Sveti Jakob67
Žlebe - Sveti Jakob68
Žlebe - Sveti Jakob69
Žlebe - Sveti Jakob70
Žlebe - Sveti Jakob71
Žlebe - Sveti Jakob72
Žlebe - Sveti Jakob73
Žlebe - Sveti Jakob74
Žlebe - Sveti Jakob75
Žlebe - Sveti Jakob76
Žlebe - Sveti Jakob77
Žlebe - Sveti Jakob78
Diskusija o izletu Žlebe - Sveti Jakob (čez Jeterbenk)
xjl1919. 10. 2020
Pozdravljeni, danes smo želeli prehoditi to pot, kar pa nam ni uspelo. Namreč, že po 5 minutah smo prišli do točke, kjer smo se morali zaradi nejasnih/dvoumnih/pomanjkljivih/napačnih(?) navodil obrniti in preložiti načrt na (upam, bližnjo) prihodnost.
Navodila so na začetku jasna: "Po nekaj 10 korakih zapustimo omenjeni kolovoz in nadaljujemo desno v gozd, kjer se najprej spustimo do potočka in ga tudi prečimo. Na drugi strani se kratek čas še zložno vzpenjamo, nato pa pot zavije desno in se strmeje vzpne." Do tu brez težav. Nato pa se nadaljujejo: "Nekoliko višje prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno cerkev sv. Marjete 3 minute)". Tako razpotje je lahko samo znak učne poti s tremi fotografijami in smerokazom za sv. Marjeto, ki smo ga zlahka našli. Od njega se nadaljuje samo ena pot - v desno (ki nas v par minutah pripelje do cerkve sv. Marjete). V levo ni poti, niti ozke stezice. Razen, če je popolnoma opuščena in zaraščena...
Vljudno prosim za pomoč. Hvala in srečno!
ben19. 10. 2020
Tale opis je očitno že precej zastarel. Namreč ta pot, ki ste jo iskali v levo je žal tisti znani žledolom popolnoma zasul in je precej težko prehodna. Se pa da...s precej telovadbe nasmeh Če želite preko Petelinca na Jeterbenk in potem naprej po opisu na Sveti Jakob potem je najbolje, da po nekaj 10 korakih ne greste desno v gozd ampak kar nadaljujete naravnost po kolovozu. Je pa ta del poti do Petelinca neoznačen in ima mogoče lahko kakšno past, da se lažje zaide. V kolikor ste pa prvič v teh krajih pa vam priporočam, da greste kar lepo do Sv. Marjete in tam levo po kolovozu in markirani poti do kapelice na sl. 32 in od tam na vrh Jeterbenka. Od tam nazaj do kapelice in naprej po zgornjem opisu. Upam, da nisem preveč zakompliciral velik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki