Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Doma na Vogarju (1054 m), vidi Kojca (1303 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Sveta Katarina (Topol) / Žlebe - Sveta Katarina (Topol) (čez Jeterbenk)

Žlebe - Sveta Katarina (Topol) (čez Jeterbenk)

Natisni
Izhodišče: Žlebe (410 m)
Širina/Dolžina: 46,1121°N 14,3954°E
Ime poti: čez Jeterbenk
Čas hoje: 1 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 328 m
Višinska razlika po poti: 410 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 3.659
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 41
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ljubljano, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Celovški cesti proti Medvodam. Ko prispemo v Medvode, pri prvem semaforju zavijemo levo preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo levo (desno Preska) v smeri Mednega, Golega Brda in Žleb, nato pa nekoliko naprej desno (naravnost Medno). Le kakih 500 m naprej prispemo do naslednjega križišča, kjer na začetku naselja Seničica nadaljujemo desno (naravnost Golo Brdo) v smeri naselja Žlebe. Ko se stanovanjske hiše naselja Seničica končajo prispemo v gozd, kjer v križišču nadaljujemo levo proti naselju Žlebe (tudi rahlo desno so oznake za Žlebe - gre za krožno cesto) . V nadaljevanju se peljemo po rahlo vzpenjajoči se cesti, kateri sledimo do manjšega prevala. Na prevalu nadaljujemo levo na makadamsko cesto, le ta pa nas hitro pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo po spodnji levi cesti. Od križišča, ob katerem so tudi planinske smerne table se peljemo le še približno 100 m, oz. do levega ovinka, ob katerem se nahaja označeno parkirišče.
b) Iz Škofje Loke, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubljani. Pri zadnjem semaforju v Medvodah, le to se nahaja kakih 100 m naprej od trgovine Hofer, zavijemo desno preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo levo (desno Preska) v smeri Mednega, Golega Brda in Žleb, nato pa nekoliko naprej desno (naravnost Medno). Le kakih 500 m naprej prispemo do naslednjega križišča, kjer na začetku naselja Seničica nadaljujemo desno (naravnost Golo Brdo) v smeri naselja Žlebe. Ko se stanovanjske hiše naselja Seničica končajo prispemo v gozd, kjer v križišču nadaljujemo levo proti naselju Žlebe (tudi rahlo desno so oznake za Žlebe - gre za krožno cesto) . V nadaljevanju se peljemo po rahlo vzpenjajoči se cesti, kateri sledimo do manjšega prevala. Na prevalu nadaljujemo levo na makadamsko cesto, le ta pa nas hitro pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo po spodnji levi cesti. Od križišča, ob katerem so tudi planinske smerne table se peljemo le še približno 100 m, oz. do levega ovinka, ob katerem se nahaja označeno parkirišče.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po kolovozu v smeri Katarine, Jeterbenka in sv. Marjete (levo Petelinc), kateri se nadaljuje po levi strani potočka. Po nekaj 10 korakih zapustimo omenjeni kolovoz in nadaljujemo desno v gozd, kjer se najprej spustimo do potočka in ga tudi prečimo. Na drugi strani se kratek čas še zložno vzpenjamo, nato pa pot zavije desno in se strmeje vzpne. Nekoliko višje prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno cerkev sv. Marjete 3 minute) ter na bližnjem naslednjem ponovno levo. Še malo naprej pa se pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po spodnji levi (desno Jeterbenk čez Turnice), katera v nadaljevanju nekaj časa ni markirana, je pa na večini razpotij označena.
Od neoznačenega razpotja se najprej lahkotno spustimo do manjšega grabna, nato pa se zložno vzpenjamo do kolovoza, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer nas oznake "Petelinc" usmerijo desno na bolj strmo pot, po kateri v nekaj minutah prispemo na senožet (ob robu senožeti se nahaja klopca), čez katero se strmo vzpnemo. Pot naprej se vrne v gozd in nas mimo ruševin pripelje do označenega razpotja, kjer se priključimo markirani poti od Slavkovega doma na Golem Brdu.
Tu nadaljujemo desno ter se pričnemo vzpenjati po grebenu Jeterbenka, s katerega se nam občasno odpre nekaj razgleda proti jugu. Višje dosežemo nekakšen predvrh, s katerega se spustimo na manjši preval, kjer se priključimo poti s Katarine. Tu nadaljujemo naravnost in v nekaj korakih dosežemo vrh, sredi katerega stoji velik križ.
Z razpotja nekaj korakov pod vrhom nadaljujemo v smeri Katarine ter se najprej strmo spustimo skozi gozd, nato pa prispemo do vikenda, kjer se pot položi in nas pripelje na cesto. Pot nadaljujemo po cesti, ki nas hitro pripelje do razpotja pri kapelici.
Z omenjenega razpotja, ki se nahaja ob robu gozda nadaljujemo naravnost (ostro levo Slavkov dom na Golem Brdu, ostro desno cerkev sv. Marjete) po razgledni cesti, po kateri hitro prispemo do naslednjega razpotja, od koder nadaljujemo rahlo levo v smeri Katarine (po desni cesti se nadaljuje Jakobova pot, vodi pa proti kmetiji Kozomer, naravnost med obema cestama pa se nadaljuje pot proti Rogu in Sv. Jakobu). Pot nadaljujemo po rahlo do zmerno vzpenjajoči se cesti, kateri sledimo do bližnje cerkve sv. Katarine.
zemljevid poti - Sveta Katarina (Topol)
Ob poti: Sveta Marjeta pod Jeterbenkom (482m), Jeterbenk (774m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Rog, Sveti Jakob
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)1
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)2
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)3
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)4
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)5
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)6
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)7
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)8
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)9
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)10
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)11
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)12
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)13
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)14
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)15
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)16
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)17
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)18
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)19
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)20
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)21
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)22
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)23
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)24
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)25
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)26
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)27
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)28
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)29
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)30
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)31
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)32
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)33
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)34
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)35
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)36
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)37
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)38
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)39
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)40
Žlebe - Sveta Katarina (Topol)41
Diskusija o izletu Žlebe - Sveta Katarina (Topol) (čez Jeterbenk)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki