Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Žiri - Planinska koča Mrzl'k

Natisni
Izhodišče: Žiri (487 m)
Širina/Dolžina: 46,0426°N 14,1047°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 484 m
Višinska razlika po poti: 545 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 3.810
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 60
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. Iz Žirov nadaljujemo proti Logatcu, nato pa še pred koncem kraja prispemo do Gostilne Lenger in nekaj 10 m naprej še do križišča, kjer glavna cesta proti Logatcu zavije levo, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger, vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger, do križišča, kjer glavna cesta proti Logatcu zavije levo, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger, vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger, do križišča, kjer glavna cesta proti Logatcu zavije levo, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger, vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, se v levo odcepi cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger (gostilna se nahaja nekaj 10 m naprej od križišča v smeri centra Žirov), vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko razpotje, kjer se cesta postopoma položi. Za sosednjim naseljem Govejk, se cesta prične spuščati proti Žirem, po nekaj kilometrih spusta pa prispemo v Žiri in malo naprej še do križišča, kjer dosežemo glavno cesto Žiri - Logatec. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger (gostilna se nahaja nekaj 10 m naprej od križišča v smeri centra Žirov), vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
Opis poti:
Iz Žirov nadaljujemo ob glavni cesti proti Idriji in Logatcu, mi pa ji sledimo do kapelice ob križišču cest. Tu nadaljujemo desno na stransko cesto, ob kateri po nekaj metrih na drogu električne napeljave opazimo oznake za Breznico in Mrzli vrh, ki nas usmerijo levo na kolovoz, ki se strmo vzpne med hišami. Višje prehodno stopimo na cesto, s katere se nam odpre lep razgled na Žiri, mi pa nato pot nadaljujemo po kolovozu. Kolovoz nas hitro pripelje do manjšega zaselka, za katerim nadaljujemo desno na markirano pešpot, po kateri se vzpnemo na manjše sedelce. S sedelca, ob katerem se nahajata znamenje in klop nadaljujemo levo ter po nekaj korakih prispemo do makadamske ceste, katero pa le prečimo. Pot naprej preide v gozd, skozi katerega se za kratek čas strmo vzpne, nato pa se položi in nas pripelje na razgledna travnata pobočja. Sledi še nekajminutni vzpon po kolovozu in pot nas pripelje v Breznico pri Žireh, kjer tudi stopimo na asfaltno cesto. Skozi vas sledimo markacijam, cesta pa nas mimo vaške cerkve sv. Kancijana, v rahlem spustu pripelje do križišča, s katerega nadaljujemo desno v smeri Mrzlega Vrha. Tu se cesta prehodno rahlo vzpne, nato pa se prične spuščati do naslednjega križišča, kjer ponovno nadaljujemo desno (levo Korita). Od križišča naprej cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa makadamski cesti sledimo čez večji travnik.
Ko se cesta vrne v gozd, nas oznake za Mrzli Vrh usmerijo levo na markirano pešpot, ki se naprej zmerno vzpenja skozi gozd. Naprej se nekaj časa vzpenjamo skozi gozd, nato pa nas pot pripelje na travnato sleme, s katerega se nam odpre lep razgled na Blegoš in okoliške vrhove. Tu kratek čas hodimo po cesti, nato pa nas oznake za Mrzli Vrh usmerijo rahlo desno na vzpenjajočo stezico, ki se višje položi in postopoma preide na desno stran grebena. Sledi kratko prečenje in razgledna pot nas pripelje do table, ki označuje Mrzli vrh (tabla se nahaja malo pod vrhom).
Nadaljujemo po markirani poti, ki se prične zložno spuščati proti bližnji cesti. Ko stopimo na cesto, se priključimo poti, ki vodi iz vasi Ledinica, mi pa nadaljujemo levo po cesti, ki sprva le preči pobočja, nato pa se prične spuščati. Po krajšem spustu prispemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo naravnost proti Bevkovemu vrhu (levo Ledine in Sivka). Pot naprej se lahkotno spušča, med drugim tudi mimo kmetije Vodičar, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer se rahlo v levo odcepi markirana pot na Bevkov vrh.
Nadaljujemo po cesti, kateri se z leve priključi še pot s Sovodnja, nato pa za informativno tablo poti ob rapalski meji, prispemo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi razmeroma strma makadamska cesta, po kateri se v minuti nadaljnje hoje povzpnemo do Planinske koče Mrzl'k.
zemljevid poti - Planinska koča Mrzlk
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Žiri - Planinska koča Mrzl'k1
Žiri - Planinska koča Mrzl'k2
Žiri - Planinska koča Mrzl'k3
Žiri - Planinska koča Mrzl'k4
Žiri - Planinska koča Mrzl'k5
Žiri - Planinska koča Mrzl'k6
Žiri - Planinska koča Mrzl'k7
Žiri - Planinska koča Mrzl'k8
Žiri - Planinska koča Mrzl'k9
Žiri - Planinska koča Mrzl'k10
Žiri - Planinska koča Mrzl'k11
Žiri - Planinska koča Mrzl'k12
Žiri - Planinska koča Mrzl'k13
Žiri - Planinska koča Mrzl'k14
Žiri - Planinska koča Mrzl'k15
Žiri - Planinska koča Mrzl'k16
Žiri - Planinska koča Mrzl'k17
Žiri - Planinska koča Mrzl'k18
Žiri - Planinska koča Mrzl'k19
Žiri - Planinska koča Mrzl'k20
Žiri - Planinska koča Mrzl'k21
Žiri - Planinska koča Mrzl'k22
Žiri - Planinska koča Mrzl'k23
Žiri - Planinska koča Mrzl'k24
Žiri - Planinska koča Mrzl'k25
Žiri - Planinska koča Mrzl'k26
Žiri - Planinska koča Mrzl'k27
Žiri - Planinska koča Mrzl'k28
Žiri - Planinska koča Mrzl'k29
Žiri - Planinska koča Mrzl'k30
Žiri - Planinska koča Mrzl'k31
Žiri - Planinska koča Mrzl'k32
Žiri - Planinska koča Mrzl'k33
Žiri - Planinska koča Mrzl'k34
Žiri - Planinska koča Mrzl'k35
Žiri - Planinska koča Mrzl'k36
Žiri - Planinska koča Mrzl'k37
Žiri - Planinska koča Mrzl'k38
Žiri - Planinska koča Mrzl'k39
Žiri - Planinska koča Mrzl'k40
Žiri - Planinska koča Mrzl'k41
Žiri - Planinska koča Mrzl'k42
Žiri - Planinska koča Mrzl'k43
Žiri - Planinska koča Mrzl'k44
Žiri - Planinska koča Mrzl'k45
Žiri - Planinska koča Mrzl'k46
Žiri - Planinska koča Mrzl'k47
Žiri - Planinska koča Mrzl'k48
Žiri - Planinska koča Mrzl'k49
Žiri - Planinska koča Mrzl'k50
Žiri - Planinska koča Mrzl'k51
Žiri - Planinska koča Mrzl'k52
Žiri - Planinska koča Mrzl'k53
Žiri - Planinska koča Mrzl'k54
Žiri - Planinska koča Mrzl'k55
Žiri - Planinska koča Mrzl'k56
Žiri - Planinska koča Mrzl'k57
Žiri - Planinska koča Mrzl'k58
Žiri - Planinska koča Mrzl'k59
Žiri - Planinska koča Mrzl'k60
Diskusija o izletu Žiri - Planinska koča Mrzl'k
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki