Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Žiri - Krog (Ledinski grič)

 
Izhodišče: Žiri (487 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,0426°N / 14,1047°E
Cilj: Krog (Ledinski grič) (940 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 453 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 205
Ocena: 1 glasov
Število slik: 61
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. Iz Žirov nadaljujemo proti Logatcu, nato pa še pred koncem kraja prispemo do Gostilne Lenger in nekaj 10 m naprej še do križišča, kjer glavna cesta proti Logatcu zavije levo, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger, vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger, do križišča, kjer glavna cesta proti Logatcu zavije levo, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger, vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger, do križišča, kjer glavna cesta proti Logatcu zavije levo, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger, vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, se v levo odcepi cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger (gostilna se nahaja nekaj 10 m naprej od križišča v smeri centra Žirov), vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko razpotje, kjer se cesta postopoma položi. Za sosednjim naseljem Govejk, se cesta prične spuščati proti Žirem, po nekaj kilometrih spusta pa prispemo v Žiri in malo naprej še do križišča, kjer dosežemo glavno cesto Žiri - Logatec. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger (gostilna se nahaja nekaj 10 m naprej od križišča v smeri centra Žirov), vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.

Opis poti:

Iz Žirov nadaljujemo ob glavni cesti proti Idriji in Logatcu, mi pa ji sledimo do kapelice ob križišču cest. Tu nadaljujemo desno na stransko cesto, ob kateri po nekaj metrih na drogu električne napeljave opazimo oznake za Breznico in Mrzli vrh, ki nas usmerijo levo na kolovoz, ki se strmo vzpne med hišami. Višje prehodno stopimo na cesto, s katere se nam odpre lep razgled na Žiri, mi pa nato pot nadaljujemo po kolovozu. Kolovoz nas hitro pripelje do manjšega zaselka, za katerim nadaljujemo desno na markirano pešpot, po kateri se vzpnemo na manjše sedelce. S sedelca, ob katerem se nahajata znamenje in klop nadaljujemo levo ter po nekaj korakih prispemo do makadamske ceste, katero pa le prečimo. Pot naprej preide v gozd, skozi katerega se za kratek čas strmo vzpne, nato pa se položi in nas pripelje na razgledna travnata pobočja. Sledi še nekajminutni vzpon po kolovozu in pot nas pripelje v Breznico pri Žireh, kjer tudi stopimo na asfaltno cesto. Skozi vas sledimo markacijam, cesta pa nas mimo vaške cerkve sv. Kancijana, v rahlem spustu pripelje do križišča, s katerega nadaljujemo desno v smeri Mrzlega Vrha. Tu se cesta prehodno rahlo vzpne, nato pa se prične spuščati do naslednjega križišča, kjer ponovno nadaljujemo desno (levo Korita). Od križišča naprej cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa makadamski cesti sledimo čez večji travnik.
Ko se cesta vrne v gozd, nas oznake za Mrzli Vrh usmerijo levo na markirano pešpot, ki se naprej zmerno vzpenja skozi gozd. Naprej se nekaj časa vzpenjamo skozi gozd, nato pa nas pot pripelje na travnato sleme, s katerega se nam odpre lep razgled na Blegoš in okoliške vrhove. Tu kratek čas hodimo po cesti, nato pa nas oznake za Mrzli Vrh usmerijo rahlo desno na vzpenjajočo stezico, ki se višje položi in postopoma preide na desno stran grebena. Sledi kratko prečenje in razgledna pot nas pripelje do table, ki označuje Mrzli vrh (tabla se nahaja malo pod vrhom).
Nadaljujemo po markirani poti, ki se prične zložno spuščati proti bližnji cesti. Ko stopimo na cesto nadaljujemo ostro desno v smeri Ledinice (rahlo levo Sivka in Planinska koča Mrzlk) ter se po cesti spustimo do naslednjega označenega razpotja, ki se nahaja na manjšem prevalu.
Tu se asfaltna cesta spusti desno navzdol, mi pa nadaljujemo rahlo levo do nekaj korakov oddaljene planinske smerne table, kjer se pot še enkrat razcepi. Rahlo levo se nadaljuje markirana poti proti Ledinici, mi pa nadaljujemo po neoznačeni poti, ki se nadaljuje po neizrazitem grebenu. Pot naprej nas vodi mimo hiške Na Krog, za njo pa se hitro vzpnemo na vrh Kroga.
Žiri - Breznica pri Žireh 0:50, Breznica pri Žireh 0:50 - pod Mrzlim vrhom 0:15, pod Mrzlim vrhom - Krog 0:15.

Ob poti: Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh) (987m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Žiri - krog_ledinski_gric1
Žiri - krog_ledinski_gric2
Žiri - krog_ledinski_gric3
Žiri - krog_ledinski_gric4
Žiri - krog_ledinski_gric5
Žiri - krog_ledinski_gric6
Žiri - krog_ledinski_gric7
Žiri - krog_ledinski_gric8
Žiri - krog_ledinski_gric9
Žiri - krog_ledinski_gric10
Žiri - krog_ledinski_gric11
Žiri - krog_ledinski_gric12
Žiri - krog_ledinski_gric13
Žiri - krog_ledinski_gric14
Žiri - krog_ledinski_gric15
Žiri - krog_ledinski_gric16
Žiri - krog_ledinski_gric17
Žiri - krog_ledinski_gric18
Žiri - krog_ledinski_gric19
Žiri - krog_ledinski_gric20
Žiri - krog_ledinski_gric21
Žiri - krog_ledinski_gric22
Žiri - krog_ledinski_gric23
Žiri - krog_ledinski_gric24
Žiri - krog_ledinski_gric25
Žiri - krog_ledinski_gric26
Žiri - krog_ledinski_gric27
Žiri - krog_ledinski_gric28
Žiri - krog_ledinski_gric29
Žiri - krog_ledinski_gric30
Žiri - krog_ledinski_gric31
Žiri - krog_ledinski_gric32
Žiri - krog_ledinski_gric33
Žiri - krog_ledinski_gric34
Žiri - krog_ledinski_gric35
Žiri - krog_ledinski_gric36
Žiri - krog_ledinski_gric37
Žiri - krog_ledinski_gric38
Žiri - krog_ledinski_gric39
Žiri - krog_ledinski_gric40
Žiri - krog_ledinski_gric41
Žiri - krog_ledinski_gric42
Žiri - krog_ledinski_gric43
Žiri - krog_ledinski_gric44
Žiri - krog_ledinski_gric45
Žiri - krog_ledinski_gric46
Žiri - krog_ledinski_gric47
Žiri - krog_ledinski_gric48
Žiri - krog_ledinski_gric49
Žiri - krog_ledinski_gric50
Žiri - krog_ledinski_gric51
Žiri - krog_ledinski_gric52
Žiri - krog_ledinski_gric53
Žiri - krog_ledinski_gric54
Žiri - krog_ledinski_gric55
Žiri - krog_ledinski_gric56
Žiri - krog_ledinski_gric57
Žiri - krog_ledinski_gric58
Žiri - krog_ledinski_gric59
Žiri - krog_ledinski_gric60
Žiri - krog_ledinski_gric61
Diskusija o izletu Žiri - Krog (Ledinski grič) ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki