Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj

Žiri - Dom na Goropekah

Natisni
Izhodišče: Žiri (478 m)
Širina/Dolžina: 46,0461°N 14,1095°E
Čas hoje: 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 264 m
Višinska razlika po poti: 270 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.670
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 28
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Poljanske doline. Ko prispemo v Žiri, skozi naselje nadaljujemo po glavni cesti, peljemo pa se nekje do osnovne šole Žiri, oz. oštarije Obuti Maček. Parkiramo nekje v bližini, pričetek opisane poti, pa je v bližini oštarije Obuti Maček.
b) Zapeljemo se na Vrhniko, nato pa sledimo oznakam za Smrečje in Žiri. Ko prispemo v Žiri, se priključimo glavni cesti skozi Poljansko dolino, mi pa ji sledimo v levo, peljemo pa se še nekje do osnovne šole Žiri, oz. oštarije Obuti Maček. Parkiramo na primernem parkirišču v bližini, pričetek opisane poti, pa je v bližini oštarije Obuti Maček.
c) Iz Logatca se peljemo proti Rovtam in dalje Žirem. Skozi Žiri se peljemo mimo župnijske cerkve sv. Martina, nato pa že prispemo do oštarije Obuti Maček v bližini katere se prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu v bližini.
d) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko razpotje, kjer se cesta postopoma položi. Za sosednjim naseljem Govejk, se cesta prične spuščati proti Žirem, po nekaj kilometrih spusta pa prispemo v Žiri in malo naprej še do križišča, kjer dosežemo glavno cesto Žiri - Logatec. Nadaljujemo levo v smeri Škofje Loke ter se v nadaljevanju peljemo skozi Žiri. Kmalu za župnijsko cerkvijo sv. Martina prispemo do oštarije Obuti Maček v bližini katere se prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu v bližini.
Opis poti:
Nekaj 10 korakov severno (smer proti Škofji Loki) od oštarije Obuti Maček, bomo opazili markacije, ki nas z glavne ceste usmerijo jugovzhodno, na cesto, ki nas vodi še mimo nekaj hiš. Cesta se kmalu konča, nato pa nadaljujemo po markirani poti, ki se vzpne nad Žiri. Sprva se nam odpre nekaj razgleda proti Žirem, nato pa pot preide v gozd, skozi katerega se nekaj časa vzpenjamo, na razpotjih pa sledimo markacijam. Višje prispemo iz gozda na razgledne travnike, še malo naprej, ob koncu manjšega gozdnega otočka, na desni opazimo klopco in ob njej vpisno skrinjico na Goropeškem griču.
Pot naprej nas vodi po zložnem kolovozu, po katerem v nekaj minutah prispemo do roba naselja Goropeke, kjer najprej po spodnji desni strani obidemo podjetje Žakelj (sedežne garniture, pohištvo, postelje...), nato pa dosežemo asfaltno cesto, kateri sledimo v desno. Nadaljujemo skozi vas in hitro prispemo do cerkve sv. Janeza Krstnika.
Cerkev obidemo po levi strani, nad njo pa hitro zapustimo osrednji del naselja. Višje nas pot vodi še mimo znamenja, za katerim pa z manjšega križišča nadaljujemo po rahlo levi cesti. Pot naprej nas vodi še mimo opuščenega smučišča Goropeke, nato pa prispemo v gozd, kjer se nahaja Dom na Goropekah, ki pa je že nekaj let zaprt.
Žiri - Goropeški grič 0:30, Goropeški grič - sv. Janez Krstnik 0:10, sv. Janez Krstnik - Dom na Goropekah 0:10.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (januar).
zemljevid poti - Dom na Goropekah
Ob poti: Goropeški grič (Pikrej) (672m), Sveti Janez Krstnik (Goropeke) (682m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Koča na Vrhu Svetih Treh Kraljev (1 h 30 min), Vrh Svetih Treh Kraljev (1 h 40 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Žiri - Dom na Goropekah1
Žiri - Dom na Goropekah2
Žiri - Dom na Goropekah3
Žiri - Dom na Goropekah4
Žiri - Dom na Goropekah5
Žiri - Dom na Goropekah6
Žiri - Dom na Goropekah7
Žiri - Dom na Goropekah8
Žiri - Dom na Goropekah9
Žiri - Dom na Goropekah10
Žiri - Dom na Goropekah11
Žiri - Dom na Goropekah12
Žiri - Dom na Goropekah13
Žiri - Dom na Goropekah14
Žiri - Dom na Goropekah15
Žiri - Dom na Goropekah16
Žiri - Dom na Goropekah17
Žiri - Dom na Goropekah18
Žiri - Dom na Goropekah19
Žiri - Dom na Goropekah20
Žiri - Dom na Goropekah21
Žiri - Dom na Goropekah22
Žiri - Dom na Goropekah23
Žiri - Dom na Goropekah24
Žiri - Dom na Goropekah25
Žiri - Dom na Goropekah26
Žiri - Dom na Goropekah27
Žiri - Dom na Goropekah28
Diskusija o izletu Žiri - Dom na Goropekah
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki