Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Rezinski vrh (1231 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Kum / Zidani Most - Kum (skozi Škratovo dolino (stara pot))

Zidani Most - Kum (skozi Škratovo dolino (stara pot))

Natisni
Izhodišče: Zidani Most (201 m)
Širina/Dolžina: 46,0853°N 15,1709°E
Ime poti: skozi Škratovo dolino (stara pot)
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1019 m
Višinska razlika po poti: 1019 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: andrejo
Ogledov: 59.640
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 73
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane se peljemo proti Litiji in nadaljujemo pot do Zidanega Mosta. Če se pripeljemo iz štajerske, pa se iz Celja preko Laškega prav tako peljemo do Zidanega Mosta. Parkiramo na železniški postaji, lahko pa parkiramo ob makadamski cesti 1km pred Zidanim mostom (iz smeri Litije), kjer glavna cesta prečka železniško progo.
Opis poti:
Zaradi dotrajanosti je Cicka, priljubljena žičnica čez reko Savo pri Zidanem mostu, do nadaljnjega zaprta. Kabina je zaklenjena, zato uporaba ni možna (podatek od 6.8.2021).

Cicka predstavlja edini možni način prečkanja reke Save na območju Zidanega mostu. Za vzpon na Kum čez Škratovo dolino je tako potreben obvoz oz. prečkanje Save pri Radečah in vožnja ob desnem bregu Save do izhodišča za pot čez Škratovo dolino.

Če smo pot začeli na železniški postaji v Zidanem Mostu, gremo cca 1km po cesti v smeri Hrastnika. Kjer cesta prečka železniško progo, se nahaja ročna nihajka "cicka", s pomočjo katere se pripeljemo na drugo stran Save. Vožnja s cicko je posebno doživetje. Ko smo na drugem bregu Save, pot nadaljujemo naravnost v hrib, kjer se vzpenjamo ob potoku. Pot, ki nekajkrat preči potok, nas pripelje do opuščenih mlinov.
Na vrhu vzpona se pot vzravna in začne se Škratova dolina. Pot skozi Škratovo dolino deloma poteka po kolovozu. Na koncu kolovoza prečimo travnik ob katerem se nahaja starejša kmetija. Kmalu pridemo do asfaltirane ceste, kjer nadaljujemo desno v smeri Kuma. Levo se nam priključi pot iz Radeč. Cesta se vzpne in nas pelje mimo hiš v naselju. Pri zadnji hiši gremo pod nadstreškom, kjer se pot nadaljuje v gozd. Po nekajminutnem vzponu pridemo iz gozda in že vidimo vrh. Pot nas pelje mimo hiš, ter kasneje zopet zavije v gozd. Pri kapelici v gozdu, ob poti nadaljujemo naravnost, z desne se pridruži tudi markirana pot z Malega Kuma. Čaka nas še vzpon, približno 15 min, in že smo na vrhu Kuma.
zemljevid poti - Kum
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Zidani Most - Kum1
Zidani Most - Kum2
Zidani Most - Kum3
Zidani Most - Kum4
Zidani Most - Kum5
Zidani Most - Kum6
Zidani Most - Kum7
Zidani Most - Kum8
Zidani Most - Kum9
Zidani Most - Kum10
Zidani Most - Kum11
Zidani Most - Kum12
Zidani Most - Kum13
Zidani Most - Kum14
Zidani Most - Kum15
Zidani Most - Kum16
Zidani Most - Kum17
Zidani Most - Kum18
Zidani Most - Kum19
Zidani Most - Kum20
Zidani Most - Kum21
Zidani Most - Kum22
Zidani Most - Kum23
Zidani Most - Kum24
Zidani Most - Kum25
Zidani Most - Kum26
Zidani Most - Kum27
Zidani Most - Kum28
Zidani Most - Kum29
Zidani Most - Kum30
Zidani Most - Kum31
Zidani Most - Kum32
Diskusija o izletu Zidani Most - Kum (skozi Škratovo dolino (stara pot))
Prikaži starejša sporočila
lakkon20.5.2013
Na zemljevidu vidim tudi pohodniško pot na Kum s severne strani iz kraja Sava oz. Podkraj. Nisem pa najdel opisov za to pot, vsaj s pričetkom v omenjenih krajih.

Imam občutek, da gre za najkrajšo pot s pričetkom prav ob Savi oz. na isti strani Save kot je Kum. Verjetno zato tudi najbolj strma, kar mi je v bistvu OK.

Rad bi šel na Kum med tednom, pa mi 3-urni pohodi pred oz. po šihtu ravno ne najbolj ležijo.

Zato me zanima:
- se da v Podkraj oz. Sava parkirati avto za tale pohod?
- z eno povprečno hitro hojo, koliko časa se porabi za pot Sava(Podkraj)-Kum (v primerjavi z to potjo: http://www.hribi.net/izlet/zidani_most_kum_cez_skratovo_dolino/25/192/2247)?
josst20.5.2013
lakkon: gre se za pot iz Hrastnika:
http://pd-kum.si/pot-iz-hrastnika/

Na začetku je kar strm vzpon do vasi Župa, naprej pa ni tako hudo nasmeh Če si kolikor toliko hiter boš v dveh urah gor, jaz ponavadi hodim okrog ure in pol.

Avto lahko parkiraš v kraju Podkraj, dejansko čisto ob izhodišču, pot gre namreč takoj v gozd.
lakkon21.5.2013
josst,

hvala. grem jutri (sreda), če bo le vremenska napoved OK. start cca 15.45.
Janiel7423.5.2013
Včeraj popoldan na Kumu iz Hrastnika oz. Podkraja. Ni mi pa jasno kako to, da te poti ni tule na hribi.net ...Super potka, ki je zelo raznolika in se ne vleče nasmeh Vreme pa idealno!
nincokl1.7.2013
Včeraj v nedeljo 30 6 013 sem prvič obiskal kum po tej omenjeni poti,naj omenim da je pot katastrofalno slabo označena,na ključnem razpotju sploh ne veš,ali levo ali desno,seveda sem zašel in porabil eno uro,da sem našel pravo pot,neki domačin mi je dejal,da je nekdo verjetno zanalašč odstranil oznake na ključnem mestu,drugače pa zanimiva pot!!
lakkon2.7.2013
nincokl,

ja, se utegne zgoditi tole na pohodih. imam izkušnje od nekod drugod. potem pa je tole vaše osvajanje 'posavsko-zasavskega Triglava' trajalo kar dolgo na koncu glede na to, da je navedeno za tole pot 3h. Kot da bi šli na kak že spodoben 2-tisočak. Jaz šel gor raje iz Hrastniške strani, iz Podkraj, za kar informacije par objav višje pridobil. S slikanjem neprehitro v dveh urah gor. In to 1km vzpona. super. Ni bilo namreč več časa na razpolago tisti lepi popoldan.
nincokl2.7.2013
lakkon se strinjam z vami,da je drugot lepši dostop,ampak zaželel sem si te poti in seveda bil razočaran,ampak hoja v hribe je pač takšna,da včasih ti je všeč včasih pa ne.No to pot bi še enkrat pokritiziral samo zaradi slabe označenosti,ker tisti,ki po tej poti prvič obišče kum se lahko zlahka izgubi,zato bi apeliral na pristojno planinsko društvo,da doda kakšno označbo ali markacijo na ključnih mestih na tej lepi poti!!
mrzlica2.7.2013
jest sm v soboto 29.6 šel prvič po tej poti,pa ni blo nobenga problema glede merkacij.....tk,da nevem kam si gleduvelik nasmeh
sirt119.9.2013
Pozdravljeni
pred nekaj dnevi bil na Kumu,sicer ne po tej poti ampak iz Hrastnika,vrnitev pa po Čebulovi v Trbovlje.Zelo prijetna tura.
Pišem pa zato ker vse preveč pozabljamo na vlak.Izhodišča so Ž.P. Zagorje,Trbovlje,Hrastnik,Zidani most,Radeče.Tako ni problemov z vračanjem na izhodišče.Sami lahko izračunate,koliko različnih kombinacij poti je.Veliko otrok se še ni peljalo z vlakom.Kakšno doživetje:najprej vlak potem pa še cicka!eeknasmeh
bruny20.9.2013
O turah v kombinaciji z vlakom...pišem osebno že od spomladi na forumu razmer Zasavsko - Posavsko hribovje in Dolenjska, ker je ravno tamkajšnji svet idealen za obisk z vlakom...je pa res, da večini slovencev pomeni pločevina veliko in če že plačuješ kreditne ali lizing obroke se boš pa mežikanje vozil tudi...pa še nekaj je res, če greš na turo sam ali morda dva se še vlak izplača ob treh, štirih, petih pa se računica že več ne izide in za družino je žal bolje, da se odpravi recimo z enoprostorcem oziroma, da si jih več v avtomobilu razdeli stroške...Žal je tako, čeprav je z vlakom kar prijetno in tudi zelo enostavno ravno zaradi povezovanja različnih izhodišč in zaključkov dejavnosti. Trideset, štirideset, petdeset let nazaj so vlaki praktično ,,pokali po šivih,, ob vikendih, ker so bili polni planincev in hoje željnih...Malce smo se morda zapisali na napačnem mestu...Lp
sirt121.9.2013
bruny
hvala za informacijo.Ne vem če je mesto napačno.
Če gorenc osvaja Dolenjsko je vlak zalo dobra rešitev.nasmeh
Kar pa se tiče cen,so pa upokojenski, družinski,skupinski popusti in popusti na dela proste dneve,tako da vsak najde kaj zese.LP
VanSims23.9.2013
Predvčerajšnje potepanje po Karnijcih mi ni bilo dosti za ta vikend pa sem včeraj obiskal še Kum iz Zidanega mosta.

Torej:

1. Cicka dela b.p. Tudi če si sam in kolikor toliko pri močeh, gre. Držati jo moraš da ti ne uide(kot vsako babo mežikanje ), medtem vkrcaš rukzak, hitro skočiš notri in hitro zapreš vrata. Na koncu se moraš povleči z zajlo na desni strani pri izstopu pa ponoviti proceduro: zopet držeč se za zajlo, najprej ven rukzak, skočiš ven, jo pridržiš da zapreš vrata in spustiš da gre svojo pot mežikanje

2. Sama pot je res slabo označena. Žal nisem imel tega opisa sprinatanega. Pa mi sam opis niti ne bi prišel ne vem kako prav pač pa komentar uporabnika 'bojkoter', ki jo je še najbolje opisal vsaj do izstopa pri Rezki(domnevam da je to domačija na levi pri smerokazih ko pridemo s travnika na asfalt). Od tam je malo lažje, do tam pa nikar pri tistem križu desno... če se nočete srečati z malo čudnim človekom in seveda porabiti kake 45 min dodatnega časa! zavijanje z očmi mežikanje

Tisti smerokaz pri postaji v Zidanem mostu, ki kaže 4h verjetno vključuje tudi vsa izgubljanja in iskanja. V tem primeru je to realen čas, sicer pa s počitki vred recimo dobre tri ure.

Spust v Hrastnik pa je spet zgodba zase. Markacijsko problematičen je predvsem potek poti skozi vas Župa pa tudi prej je že nekaj težav. Po tej vasi pa samo še strm spust do žel. postaje(pa pri meni še pir v bližnjem balinarskem klubu mežikanje ). Čas dveh ur na tabli na vrhu zopet drži upoštevajoč vsa zgubljanja, sicer pa dobro uro in pol.
bruny23.9.2013
V sredini avgusta iz Hrastnika na Kum. Navzgor je bila označena solidno, morda čez naselje Župa res nekolkiko manj razvidno...Drugače pa je to pot z življenjem, morda se že nekoliko ponavljam...ravno prav shojena, da lahko slediš tudi stezi in erozij praktično ni. Na Kum je veliko variant pristopov in poti nekje enakomerno mežikanje trpijo po videnem. Še nekje bolj zanimiva mi je pa bila pot v Zagorje po razcepu s trboveljsko v Čebulovi dolini. Nekaj manj poznana, sicer sem sestopal po njej in zaključni del ob hudourniškem potoku do ostankov graščine Poitorek je res pravi. Nekoliko je sicer oddaljena od Zagorja, kot izhodišče je bolj primeren bencinski servis pod Zagorjem v smeri Trbovelj, če se kdo odloči za vzpon...
jernej.spiler10.1.2014
živjo,

zanima me, kakšna je kaj pot iz Kuma v Zidani most, je prehodna po gozdu ob potoku?

Hvala
LP
starakapa10.1.2014
Prejšnji teden sem se potikal tam okoli in lahko ti povem,da je pot kopna in brez težav.Tudi markirana je lepo.
jernej.spiler10.1.2014
ok, hvala za info nasmeh
navdušena20.11.2014
Oj!
Ali je v zadnjem času kdo šel iz Zidanega mosta na Kum? Kako je s "ciklo"? Je še varna in delujoča?
Kaj pa potem vmesni skok na Nebeško goro? Je označeno, se ve, kje je treba iti?
Gorazd G20.11.2014
Cicko so pred slabim mesecem zamenjali z novo. Lepo deluje. nasmeh

Pot na Nebeško goro je markirana z vzhodne in zahodne strani. Če prideš z Zidanega mosta, je primernejša pot z zahodne strani. Obisk Nebeške gore turo na Kum podaljša za dobro uro.
navdušena20.11.2014
GorazdG, hvala za informacijo. Mislim, da bo Kum "padel" že v soboto!

navdušena22.11.2014
Danes iz Zidanega Mosta najprej s "Cicko" čez Savo - brez problema, notri lahko oziroma malce težko, če imata še nahrbtnike, sedita dve osebi. Res srčkano.
Potem do vrha Nebeške gore. Okoli 2h 30 ali kaj takšnega. Odcep je označen, ko prideš do križišča poti. Z Nebeške gore še približno eno uro in 15 do Kuma. Vse zelo dobro označeno. Sestopila v Hrastnik. Slovenske železnice: 20 min zamude. Pa kaj! Lepo je bilo in priporočam.
Merymery1.1.2015
lepo pozdravljeni a je mogoče kdo pred par dnevi šel z cicko čez Savo potem pa po Škratovi dolini na Kum a se da pelat čez Savo in kakšna je pot do vrha Kuma
lp mery
PohodniskoSrce4.12.2015
Pozdravljeni!Danes smo se odpravili na Kum po Škratovi poti.Pot je zelo zanimiva!"cicka"je moderna je veli zanimivost z njo preckati Savo velik nasmeh!Dobro je da sta minimalno vsaj dva ker sam da gres z "cicko" majhne sanse da prides na drugo stran ne da bi te se kdo pognal!Poti so vse lepo markerane brez kakrsnega koli tveganja.Z "cicko" je max.dve osebi plus nahrbtniki.Pot je čudovita in tudi ne tako nedolzna mežikanje! Lep pozdrav in varen korak! PohodniškoSrce.Na mojem profilu je nekaj fotografji toliko informativno.
tvodop3.5.2016
pred dnevi nismo uspeli na Kum po Škratovi dolini. Na levi strani Save (Zidani most ) je pisalo da je cicka v okvari. Priklenjena je bila na drugi strani Save. O tem ni nobene objave PZ in PD Trbovlje.
jprim3.5.2016
Lahko bi se zapeljali na drugo stran z avtomobilom. Tako sva nekaj časa nazaj naredila tudi midva, No, razen če ste si želeli s cicko. Jaz sem imela fobijo, zato je takrat ta vožnja odpadlavelik nasmeh.
LP!
garmont3.5.2016
Problem je, če prideš v Zidani Most z vlakom...
hribuc854.5.2016
Tvodop, možna a nekoliko manj varna varianta je tudi slednja. Od ŽP Zidani Most se odpravi peš čez cestni most čez Savinjo proti Radečam in potem po glavni cesti 2 km v smeri Radeč do železnega mostu čez Savo iz časa Avstro-Ogrske monarhije. Tu se prečka Savo in se po "kranjski" strani vrne do gondole čez Savo. Povratek je varnejši, poteka po manj prometni cesti tik nad Savo. Skratka ta obhod podaljša pot za cca. slabo uro oziroma dobre 3/4 ure če se ga bolj resno loti. Še enkrat pa opozorilo. Smer do mostu pred Radečami je nevarna predvsem zaradi kakšnega tovornjaka, zato dodatna previdnost ni odveč. Je pa ta železni most najbližji ŽP Zidani Most. To je z moje strani vse. Upam pa da gondolo čimprej sanirajo.

Srečno!
luigi4.5.2016
Cicka je popravljena, tako da veselo na Kum nasmeh
garmont31.8.2016
Neurje dne 29.8.2016 je odneslo betonski podest z ograjo na katerega si stopil, da si se povzpel na cicko.zadrega
Enka31.8.2016
Ojej!
Brave6619.11.2016
Ali je cicka v uporabi?
docepe219.11.2016
Cicka je normalno v uporabi, tudi podest je na svojem mestu, itak so pa sedaj nasuli brežino.
Brave6619.11.2016
Super, onda pa jutri veselo na Kumnasmeh
Brave6619.11.2016
je gor veliko snega?
tvodop19.11.2016
skoraj nič snega. odjuga že v četrtek
Brave6619.11.2016
šment, sem se veselil da bo belo....
kahu23.6.2017
Zdravo! Ali cicka deluje? nasmeh LP!
garmont23.6.2017
Deluje. nasmeh
Janezs23.6.2017


Pred tednom dni smo hodili posavski krog. Pot po škratovi dolini je v spodnjem delu zelo poraščena, koprive,ostroge,visoke trave.mrk pogledzmeden
Lord Pes13.9.2019
Ojla!
zanima me, kakšna je kaj pot na Kum čez "Škratovo dolino"?

Lp iz Brežic nasmeh

cokla15.1.2020
Cicka je ponovno neuporabna, ker je bila poškodovana v nesreči na nivojskem prehodu z železnico.
jprim17.1.2020
No, zanimivo, kakšna dva meseca nazaj sva še se vozila z njo.
Prav adrenalinsko, še posebej, ko prispeš na drugo stran in te napadeta dva psa.
Tudi ob povratku sta se prav pošteno zaganjala v naju.
LP!
karibu17.1.2020
Bil večkrat že s cicko pa nikoli nobenih težav s psi.
jprim17.1.2020
Ali obstajata dve cicki? Hiša, ki je na drugi strani Save, ima dva psa in ko zaslišita cicko, ko zaropota ob železo začneta lajati. Nekaj metrov od pristanka po poti pa si že ogrožen od pasjih zob.
Lp!


karibu17.1.2020
Kaj naj ti še rečem? Očitno te "vohajo" velik nasmeh
Lep pozdrav in srečno!
jprim18.1.2020
Karibu
Kakorkoli morda so psi bili zaprti v hiši.
Morda pa bodo tudi tebe kdaj izbijali?velik nasmeheekmežikanje
jprim18.1.2020
Karibu oprosti, računalnik kar po svoje kaj
zabeleži,mislila sem po domače zavohali.
Lp!
jaz19.1.2020
2 januarja letos zelo prijazna, veselo mahala z repom in celo del poti šla z menoj. Tudi lansko leto nobenih problemov z njima. Očitno vesta kdo ni pravi in kot takemu lajata nanj. Lp!
jprim19.1.2020
Morda pa res, nisva prava ...
Drugič vzamem s sabo klobaso velik nasmehnasmehmežikanje
Lp!
azzey8.5.2020
Zdravo, ali cicka že deluje?
zmp28.5.2020
Deluje, vsaj prejšnji vikend je.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki