Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj

Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu

Natisni
Izhodišče: Zgornje Danje (1070 m)
Širina/Dolžina: 46,2356°N 14,0493°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 572 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 28.928
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 53
Število komentarjev: 13
Dostop do izhodišča:
a) Z zgornje Gorenjske se najprej zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Soriški planini. S Soriške planine se pričnemo spuščati proti Sorici, mi pa na začetku vasi zavijemo levo v smeri Zgornjih Danj. Ko prispemo v Zgornje Danje, v križišču pred hišami zavijemo levo navzgor na nekoliko bolj strmo slabšo makadamsko cesto, ob kateri nato po 100 m parkiramo.
b) Iz osrednje Slovenije se najprej zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom ter nato Soriški planini. Na koncu vasi Sorica zavijemo desno v smeri Zgornje Danje. Naprej se peljemo po cesti, ki preči pobočja proti desni, nato pa tik pred hišami v Zgornjih Danjah zavijemo levo na slabšo makadamsko cesto, ob kateri po 100 m parkiramo.
c) S Primorske pa se najprej zapeljemo do Mostu na Soči oz. Bače pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Podbrdu in naprej proti Soriški planini. Na koncu vasi Sorica zavijemo desno v smeri Zgornje Danje. Naprej se peljemo po cesti, ki preči pobočja proti desni, nato pa tik pred hišami v Zgornjih Danjah zavijemo levo na slabšo makadamsko cesto, ob kateri po 100 m parkiramo.
Opis poti:
S ceste ob kateri smo parkirali nadaljujemo desno in pot nadaljujemo po širokem kamnitem kolovozu, kateremu pa sledimo le do bližnje lesene barake. Tu bomo na levi strani opazili začetek markirane poti, ki vodi na Ratitovec.
Pot se najprej vzpenja skozi gozd, nato pa preči razmeroma novo poseko, kjer tudi prečimo kolovoz. Na tem mestu zaradi podrtega drevja ni oznak, zato je orientacija na tem delu nekoliko težja, a če poiščemo stezo, ki se nadaljuje v isti smeri, tudi s tem nimamo večjih težav. Pot naprej se za nekaj časa vrne v gozd, nato pa se položi in nas pripelje na večji travnik (planina Spodnji Jirn). Na drugi strani travnika, ob napajališču za živali pot zavije rahlo v levo ter nato desno v gozd. Pot naprej nas pripelje na slabši kolovoz, po katerem pa hodimo le kratek čas, saj nas nato slabo vidne oznake usmerijo levo na planinsko pot, po kateri skozi gozd sledimo do razmeroma nove lesene brunarice.
Od brunarice, kjer tudi stopimo iz gozda, nadaljujemo v isti smeri ter vzpon nadaljujemo po slabše vidni poti, ki se prečno vzpenja rahlo proti desni. Vse bolj razgledna pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na Blegoš, Črni vrh in Porezen, pa nas višje pripelje do starega vojaškega bunkerja, kjer si lahko odpočijemo ali pa naredimo kak lep panoramski posnetek. Od bunkerja še nekaj minut nadaljujemo po slabše uhojeni poti, nato pa se priključimo poti Soriška planina - Krekova koča.
Tu nadaljujemo desno ter poti, ki se nekajkrat rahlo vzpne in spet spusti, sledimo do označenega razpotja, kjer se v desno odcepi pot na Altemaver. Tu lahko nadaljujemo desno preko vrha, ali pa levo po poti, ki obide vrh. Na drugi strani vrha se poti spet združita, nato pa se pričnemo spuščati proti napajališču za živali, ki se nahaja na manjšem prevalu pod Gladkim vrhom. Od prevala sledi le še kratek zložen vzpon in pot nas mimo zimskega bivaka hitro pripelje do Krekove koče na Ratitovcu.
zemljevid poti - Krekova koča na Ratitovcu
Ob poti: Kremant (1658m), Altemaver (1678m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Gladki vrh (Ratitovec), Altemaver (Ratitovec)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu1
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu2
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu3
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu4
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu5
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu6
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu7
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu8
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu9
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu10
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu11
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu12
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu13
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu14
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu15
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu16
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu17
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu18
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu19
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu20
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu21
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu22
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu23
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu24
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu25
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu26
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu27
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu28
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu29
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu30
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu31
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu32
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu33
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu34
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu35
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu36
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu37
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu38
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu39
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu40
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu41
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu42
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu43
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu44
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu45
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu46
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu47
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu48
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu49
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu50
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu51
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu52
Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu53
Diskusija o izletu Zgornje Danje - Krekova koča na Ratitovcu
tonej19. 02. 2008
16.2.Na začetku je steza delno poledenela in ni shojena tako da so pri prečkanju jas in tudi po cesti,kjer je napihan sneg priporočljive krplje.Od lov.koče na sl.5 sva gazila navzgor na rob Kremanta.Na vrhu so ledene plošče, proti Altemavru in koči na R.pa je vodilo več stezic v snegu.Nazaj grede se spustiva po spodnji stezi in slediva smučini
do lov.koče.Snega je na južnih pobočjih zelo malo.
Tone
tom6666. 01. 2009
3.1.09 sva šla s kolegom. Snega precej in še slabo shojeno, deloma celec, torej kar naporno. (zdaj je gotovo že precej bolje). Na grebenu vetrovno, vidljivost slabša. Tomaž
mirobori5. 07. 2009
Včeraj z Olgo šla po tej poti. Pred jaso sveži sledovi medveda. Drugače je bila pot precej mokra, po lovski koči naju je dobil še kratek naliv. Na grebenu pa seveda polno rož...
akvarij23. 08. 2010
Smo bili predvčerajšnjim. Pot iz Zgornjih Danj je res malce slabše označena (pa tudi slabo obiskana). Ker smo spregledali eno markacijo in sem se strogo (in nespametno zmeden) držala navodil od tukaj, da se držimo desne, smo malce zašli, a.. se je vse rešilo; s sabo sem imela dober zemljevid in seveda žensko intuicijo. Ven smo prišli pri lovski koči, le da z druge strani, kot bi morali.
Ne glede na to; zelo zelo lep pohod. Otroci so bili navdušeni. Na Kremantu smo videli (nekateri prvič v življenju) planike!
matjaž4423. 08. 2010
Bili včeraj. Do lovske koče nobenega problema po "glavni cesti" (takoj za jaso je treba ubrati levo, malo manj "glavno"), od lovske naprej pa za nosom s pogledom uprtim na Altemaver. Pot se večkrat izgubi, pa najdeš drugo, pa se ponovi (kaj češ, ovce), ampak ne moreš zgrešiti. To, da je slabše obiskana, pa je samo plus. Vsekakor lepša pot kot iz Prtovča. Pa še popravek: višinske razlike je 540 m, saj je višina Zgornjih Danj okoli 1100 m.
jani1426. 08. 2010
Tudi jaz sem bil 22.8. gor. Pot se res sem pa tja malo izgubi, ampak, če si približno predstavljaš kam greš, jo najdeš. Bi bilo pa res fino, če bi bila vmeš še kakšna markacija ali tabla.
Hribolazec818. 07. 2017
Danes bil gor, izhodišča nisem našel nikjer, pa sem se ravnal točno po navodilih.
Drugače pa sem šel po drugi poti, prišel na vrh v 45 min zelo hitre hoje, na vrhu pa najlepši razgledi, prelepa narava, raj pod nebom, pohvalil bi pa samo kočo ponudba super, prijazni nasmeh
GregorC8. 07. 2017
Tudi izhodišče je opisano bolj tako tako. Najboljše je avto pustit v oziroma pred Zgornjimi Dajnami na primernem mestu. V tem primeru je začetek poti označen med hišami. Ni potrebe po vožnji po slabih kolovozih.

miratan22. 03. 2019
Pozdrav,
včeraj pri Krekovi koči, izhodišče Zgornje Danje. Lep izlet, sončno, nisva preveč gazila, na vrhu celo malo pomrznjeno. Vrnila sva se po drugi strani do zaselka Torka.
peteru31. 03. 2019
Včeraj čudovit izlet v krasnem vremenu. Skozi gozd deloma še sneženo, prisojni deli grebenov pa v glavnem kopni. Krasni razgledi na vse strani. Priporočam! nasmeh
georgia14. 07. 2019
Midva sva poti sledila brez težav, je uhojena, le pozoren moraš vseskozi biti na markacije. Sploh takoj na začetku, ko zavije stezica od gozdne ceste levo strmo v breg. Sva jo opazila še ravno pravi čas. nasmeh Je pa smer poti vseskozi ista. Parkiraš lahko lepo pred vasjo ob cesti in od tam je tudi takoj označen odcep, ni treba med hiše. Veliko rož in razgledov na grebenu... Uživajte!
Minion2713. 10. 2019
Danes smo se odpravili na pot. Zelo lepa in raznolika pot, na kateri smo videli tud 2 vojaska bunkerja. Vseskozi je prelep razgled na okolisko visokogorje. Pot je dobro oznacena , razen na parih mestih kjer je potrebno slediti intuiciji. Na vrhu odlicno vzdusje. Na vrhu altenmaverja je le žig poškodovan in se tezko odtisne.
anica.zu27. 10. 2021 21:05:42
Res slabo označen začetek poti. Jaz sem hodila po gozdnih cestah, ker sem zgrešila na začetku odcep v levo. Verjetno sem zato hodila malo dlje, ampak po intuiciji sem kasneje vendarle našla pravo pot.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki