Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kukovi špici (2427 m)?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Sveti Trije kralji / Zgornja Polskava - Sveti Trije kralji (skozi Polskavski vintgar)

Zgornja Polskava - Sveti Trije kralji (skozi Polskavski vintgar)

Natisni
Izhodišče: Zgornja Polskava (294 m)
Širina/Dolžina: 46,427°N 15,6107°E
Ime poti: skozi Polskavski vintgar
Čas hoje: 5 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 887 m
Višinska razlika po poti: 887 m
Zemljevid: Pohorje - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: MARJANA720
Ogledov: 830
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 0
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste izvoz Slovenska Bistrica-sever, se usmerimo proti Slov. Bistrici ter na križišču Slov. Bistrica-Maribor zavijemo desno po stari cesti za Maribor do vasi Zg. Polskava. V centru Zg. Polskave (nasproti pošte) je parkirišče, kjer se lahko parkira pred KUD-m na Mladinska ul. 12.
Opis poti:
Pot začnemo izpred oglasne table PD Pohorje v centru kraja Zg. Polskava (Mladinska ul.12), preko mostu, ob reki Polskavi. Sledimo markacijam po regionalni cesti do križišča Kočno, kjer zavijemo desno (smerokaz - Polskavski vintgar) in nato do križišča (Šmartno-Loka), kjer se usmerimo levo po cesti za Šmartno na Pohorju. Med potjo si lahko ogledamo slap Šum ter lepote reke Polskave. Ko prispemo po cesti do lesenega mostu čez reko Polskavo, mino kamnoloma, moramo pozornost usmeriti na markacije, saj kar kmalu zavijemo levo na potko za Šmartno (tabla). Markacije nas vodijo mimo zajetja za hidro elektrarno (kjer prečimo potok) do opuščenega ribnika ter starega mlina, kjer si lahko odpočijemo. Nadaljujemo za mlinom levo v gozd po strmem kolovozu, kjer se nam pridruži pot iz Kočna do cerkve sv. Martina.
Ob koncu cerkve sv. Martina zavijemo desno, skozi vas Šmartno na Pohorju, mimo kapelice ter na ovinku (pri tabli nad hišami) zavijemo levo na travnik. Od tam se spustimo v gozd, prečimo brv čez potok Devina ter nadaljujemo strmo v gozd, čez travnik, mimo ribnikov in vikendov do enega najlepših delov poti-zaselka Kolonija v Ošlju. Na križišču zavijemo desno ter se usmerimo kar kmalu za kmetijo levo čez travnik v gozd do ribnika. Ob levi strani ribnika nadaljujemo po gozdu do ceste, ki nas levo usmeri v zaselek Smrečno. Tam se nam pridruži pot po Bistriškem vintgarju (Močnik). Prečimo most in po 200 m na križišču zavijemo desno in se po nekaj metrih levo usmerimo v gozdu. V zmerni strmini nadaljujemo po poti, vmes enkrat prečimo asfaltno cesto, malo pred koncem se nam z leve priključi pot iz Velikega Tinja. Nadaljujemo po gozdu do cerkve sv. Trije kralji, kjer je tudi cilj.
zemljevid poti - Sveti Trije kralji
Ob poti: Reka Polskava (338m), Slap Šum (415m), Rimski kamnolom marmorja ob Polskavi (455m), Cerkev sv. Martina (774m), Ribniki (758m), Kolonija - Ošelj (758m), Močnik (760m), Cerkev sv. Treh kraljev (1181m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Diskusija o izletu Zgornja Polskava - Sveti Trije kralji (skozi Polskavski vintgar)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki