Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Kalške gore (2047 m), vidi slap Rinka?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Boč / Zgornja Kostrivnica - Boč

Zgornja Kostrivnica - Boč

Natisni
Izhodišče: Zgornja Kostrivnica (297 m)
Širina/Dolžina: 46,26147°N 15,59192°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 681 m
Višinska razlika po poti: 700 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 5.180
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 44
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Štajersko avtocesto zapustimo pri priključku Slovenska Bistrica-Jug, od koder sledimo tablam za Poljčane. Te nas usmerijo iz mesta, od koder ves čas sledimo glavni cesti v smeri Boča, ki je od tukaj že jasno viden. Skozi Zgornje Poljčane ne zavijemo na Boč, temveč nadaljujemo v smeri Rogaške Slatine in ob tem prečimo prelaz Pečica. Ko se spustimo s Pečice, nadaljujemo naravnost po glavni cesti, dokler ne pridemo v kraj Podplat. Tam že pred glavnim križiščem na manjšem križišču pri smerni tabli Kostrivnica zavijemo levo in nadaljujemo po manjši lokalni cesti. Kmalu nas ta cesta pripelje do kraja Kostrivnica oz. Zgornja Kostrivnica, ki ga prepoznamo po cerkvi na hribu. Nato parkiramo na primernem mestu, na primer pred cerkvijo ali pri manjši trgovini in gostilni v središču kraja.
Opis poti:
V središču kraja nas na križišču pričaka planinski kažipot, ki nas tako levo kot desno vodi na Boč. Mi izberemo desno smer (Sv. Lenart) in sledimo asfaltni cesti mimo osnovne šole. Na naslednjem križišču gremo naravnost in sledimo markacijam, ki nas še naprej vodijo po asfaltni cesti v gozd. Kmalu prispemo do izvira kisle vode, mimo katerega nadaljujemo naravnost. Pri izviru in naprej je še par možnosti za parkiranje. Pred koncem gozda nas markacije usmerijo levo do manjšega vikenda, nad katerim nadaljujemo v gozd. V gozdu se skriva zapuščena domačija, pri kateri nadaljujemo desno in sledimo uhojeni pohodniški poti. Po izhodu iz gozda nadaljujemo po robu travnika, po katerem nas uhojena pot pripelje do asfaltne ceste, pri kateri stoji kapelica in planinski kažipot. Pri kapelici nadaljujemo levo, v desno pa lahko skočimo na krajši ogled starega vodnega mlina (15 min v eno smer, označeno). Asfaltni cesti tako sledimo v levo, dokler se ne priključimo drugi asfaltni cesti, kjer zavijemo ostro desno. Markacije nas kmalu usmerijo levo na dovoz, ki ga malo pred hišo zapustimo tako, da zavijemo levo in se povzpnemo čez stari sadovnjak. Pot nas pripelje do manjšega zaselka, kjer obidemo dve hiši in prečimo makadamsko cesto ter nadaljujemo po kolovozu v hrib. Strm kolovoz nas pripelje do travnika, na katerem stoji vodno zajetje Drevenik. Mimo njega nadaljujemo naravnost mimo zapuščene kmetije v gozd. Kolovozu sledimo do stika z asfaltno cesto na ostrem ovinku. Mi zavijemo še pred cesto ostro levo na pohodno pot. Skozi gozd sledimo poti do križišča z gozdno cesto, kjer gremo naravnost, dokler ne pridemo do travnika. Nato sledimo lepo uhojeni potki do drevesa, pod katerim stoji klopca. Mimo njega nadaljujemo naravnost po poti, ki vodi v gozd. Kmalu pridemo na razpotje, na katerem nas markacije usmerijo desno, v levo pa lahko zavijemo, če želimo obiskati Dreveniško goro, podvrh Boča (10 min v eno smer, neoznačeno).
Po zavoju v desno sledimo markacijam do asfaltne ceste, jo prečimo in po makadamski cesti po 30 metrih zavijemo levo na Senčno pot. Pot se iz makadamske takoj spremeni v široko pohodno pot, ki se sprva zlagoma, nato pa vse strmeje vzpenja. Po nekaj minutah hoje pridemo od odseka, kjer pot postane strmejša in se cikcakasto vzpenja. Tukaj je speljanih precej bližnjic, zato pazimo, da se držimo markacij. Na tem odseku je tudi precej podrtih dreves, zato je potrebna še posebna previdnost. Med drevesi nas pot še naprej cikcakasto vodi do manjšega grebena, kjer zavijemo levo in nadaljujemo po poti ki se rahlo položi. Pot nas ves čas vleče rahlo desno, dokler ne prispemo do naravnega tunelčka iz mladih drevesc, po njem zavijemo levo in se vzpnemo na vršni greben Boča. Tukaj ponovno zavijemo levo in se po vrhu grebena usmerimo po lepo vidni poti, ki pa je zelo skalnata, zato je tukaj potrebna previdnost. Čez nekaj minut prispemo do razglednega stolpa na vrhu Boča.
zemljevid poti - Boč
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zgornja Kostrivnica - Boč1
Zgornja Kostrivnica - Boč2
Zgornja Kostrivnica - Boč3
Zgornja Kostrivnica - Boč4
Zgornja Kostrivnica - Boč5
Zgornja Kostrivnica - Boč6
Zgornja Kostrivnica - Boč7
Zgornja Kostrivnica - Boč8
Zgornja Kostrivnica - Boč9
Zgornja Kostrivnica - Boč10
Zgornja Kostrivnica - Boč11
Zgornja Kostrivnica - Boč12
Zgornja Kostrivnica - Boč13
Zgornja Kostrivnica - Boč14
Zgornja Kostrivnica - Boč15
Zgornja Kostrivnica - Boč16
Zgornja Kostrivnica - Boč17
Zgornja Kostrivnica - Boč18
Zgornja Kostrivnica - Boč19
Zgornja Kostrivnica - Boč20
Zgornja Kostrivnica - Boč21
Zgornja Kostrivnica - Boč22
Zgornja Kostrivnica - Boč23
Zgornja Kostrivnica - Boč24
Zgornja Kostrivnica - Boč25
Zgornja Kostrivnica - Boč26
Zgornja Kostrivnica - Boč27
Zgornja Kostrivnica - Boč28
Zgornja Kostrivnica - Boč29
Zgornja Kostrivnica - Boč30
Zgornja Kostrivnica - Boč31
Zgornja Kostrivnica - Boč32
Zgornja Kostrivnica - Boč33
Zgornja Kostrivnica - Boč34
Zgornja Kostrivnica - Boč35
Zgornja Kostrivnica - Boč36
Zgornja Kostrivnica - Boč37
Zgornja Kostrivnica - Boč38
Zgornja Kostrivnica - Boč39
Zgornja Kostrivnica - Boč40
Zgornja Kostrivnica - Boč41
Zgornja Kostrivnica - Boč42
Zgornja Kostrivnica - Boč43
Zgornja Kostrivnica - Boč44
Diskusija o izletu Zgornja Kostrivnica - Boč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki