Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Smokuškega vrha (1122 m), vidi Bohinjsko jezero?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Sveti Trije kralji / Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji (skozi Bistriški Vintgar mimo Močnika)

Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji (skozi Bistriški Vintgar mimo Močnika)

Natisni
Izhodišče: Zgornja Bistrica (375 m)
Ime poti: skozi Bistriški Vintgar mimo Močnika
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 806 m
Višinska razlika po poti: 806 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: gasilec
Ogledov: 60.696
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 13
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste izvoz Slovenska Bistrica-jug, skozi krožišče do križišča stare ceste Maribor-Celje, kjer zavijemo desno do središča Slovenske Bistrice (cca 600 m), kjer pri semaforjih ob cerkvi zavijemo levo. Vozimo v glavnem naravnost, desno mimo tovarne Impol (krožišče – drugi izvoz), čez most preko Bistrice, pri vseh nadaljnjih križiščih vozimo naravnost, čez polje do konca ceste ob vodarni, kjer parkiramo avto. Od središča Slovenske Bistrice slabe 4 km.
Opis poti:
Od parkirišča v gozd, kjer sprva široka in položna pot poteka po levem bregu Bistrice, ki jo nato prečimo preko kovinske brvi. Hodimo v neposredni bližini Bistrice in se počasi vzpenjamo, kmalu naletimo na kažipot za Rimski kamnolom, v katerem so v času rimskega cesarstva pridobivali beli marmor za umetniške stvaritve. (*** Za ogled kamnoloma zavijemo desno čez brv, čez nekaj minut smo pri njem, povratek po isti poti). Pot postaja strmejša, čez čas je Bistrica že globoko pod nami. Kažipot nas opozori na naravno znamenitost in sicer 20 m visoko večstopenjsko slapišče Šum, pot nadaljujemo naravnost. (*** Za ogled Šuma izberemo desno ozko pot, ki nas vodi navzdol do slapu, od tam nadaljujemo levo navkreber, dokler se ponovno ne priključimo glavni poti, skupni čas hoje se podaljša za približno 20 minut).
Ob nadaljevanju poti naletimo na kažipot za Ančnikovo gradišče, mi pa zavijemo desno čez leseno brv preko pritoka Bistrice, preko močvirnega zemljišča in nato preko kovinske brvi na levi breg Bistrice. V nadaljevanju postane pot strmejša, občudujemo brzice in slapove Bistrice, ob poti večkrat opazimo ostanke žag in mlinov, preseneti nas tudi kakšna klopca za počitek. Naletimo tudi na izpostavljeno mesto, ki ga moramo pazljivo prečiti.
V zgornjem delu postane pot zložnejša in še vedno poteka ob Bistrici, katere tok se tudi nekoliko umiri, na križišču obidemo stari mlin po desni strani in sledimo oznakam. Skozi drevje na levi strani zazremo večjo jaso, pot ponovno zavije v gozd, kjer si lahko ogledamo Maroltovo jelko, ki pa je žal že precej propadla. V nadaljevanju nas od začetka pot prvič pripelje iz gozda na plano, kjer po levi strani prečimo večji travnik do makadamske ceste, kjer zavijemo levo čez most in takoj zatem na naslednjem križišču desno. Smo pod Močnikom, za nami sta 2/3 poti. Po 200 m hoje po cesti zavijemo desno (bodimo pozorni na slabo viden kažipot na električnem drogu na levi strani ceste), v gozdu se usmerimo levo in v zmerni strmini nadaljujemo po dobri vidni poti. Vmes enkrat prečimo asfaltno cesto, malo pred koncem poti se nam z leve priključi pot iz Velikega Tinja.
zemljevid poti - Sveti Trije kralji
Priporočamo: podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji1
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji2
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji3
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji4
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji5
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji6
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji7
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji8
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji9
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji10
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji11
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji12
Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji13
Diskusija o izletu Zgornja Bistrica - Sveti Trije kralji (skozi Bistriški Vintgar mimo Močnika)
damijanp3.11.2008
Po poti skozi Bistriški vintgar (sicer ne prav do Treh kraljev) smo šli v nedeljo. Nekaj utrinkov je na:
Bistriški vintgar
bostjan857.11.2008
mi smo šli avgusta,tudi ne do treh kraljev,je kar naporno blo.http://outdoors.webshots.com/album/565597648lMYuKu
štajerc13.4.2009
Pot sem prehodil v soboto in moram reči da je zelo lepa in primerna za družinske sprehode.nasmeh
damijanp26.6.2010
Včerajšnji praznični dan smo izkoristili za lep družinski krožni izlet - skozi Vintgar na Tri kralje in nato čez Planino in Tinje nazaj na izhodišče. Nekaj utrinkov je na: Trije kralji
Marky13.1.2012
Za vikend naredil eno izi turo iz Smrečnega do Treh kraljev in naprej na Osankarico.. Super pot.. prava za relaksacijo.. Pot je super.. shojena.. do cca. 900m n.v. brez snega, potem pa nekaj malega ampak samo omembe vredno nasmeh
Fotografije pa si lahko ogledate na M-foto.si
pohodnik384.5.2013
27.4.prehodil tole pot ki je bila lepa kot vedno.Vode veliko v Bistriškem vintgarju kar je zanimivo opazovati kako dere v dolino z svojo neustavljivo močjo.Pot sem podaljšal še do Črnega jezera,sedaj je stanje verjetno že drugače saj se je sneg pospešeno talil,res pa je da bi na Treh kraljih malo bolj ozančili pot do Črnega jezera da se ljudje ne bi izgubljali...nasmeh

Nekaj vbideo utrinkov z poti

Lp! Tonenasmeh
stipi6922.3.2014
Krasna pot, lepa nedeljska turca za druženje, se splača kje malo postati, pogledati kak "slap", Rimski kamnolom recimo, si napaseš oči, potem pa stisneš do treh kraljev jezik
gajstz9.4.2016
3:45 v eno smer do treh kraljev, pol pa še toliko nazaj? 7ur ni kar tako...
BibaS13.4.2016
Se da tudi v zmernem tempu prit v 3 urah ali pa še prej, če že malo pospešiš korak.

Drugače pa gor peš, za nazaj grede pa pokličeš nekoga, da pride z avtom pote nasmeh
seinfeld29.5.2017
Smo včeraj šli po tej poti, le do jelke, kar znese od parkirišča in nazaj točno 9km. Lepa, nezahtevna tura, ki pa je jo je za opraviti po suhem. V mokrem zna biti precej neprijetna in okrog slapu tudi nevarna.
Priporočljivo tudi za manjše otroke.
de-jan-ja5.8.2017
Danes sva šla po tej poti in moram povedati da sva bila zelo razočarana nad označbami. Skozi vintgar do močnika je vse vredu, naprej pa bolj slabo, veliko razpotij in nobene merkacije tako da sva nekajkrat zašla. Če ne poznaš poti zlahka zaideš iz smeri. Mislim da bi se morali odgovorni bolj zavzeti za označbe glede na to da je to lepa in zanimiva tura, na katero se nekateri se odpravijo prvič!
mosovnik6.9.2018
Ker že lep čas (vse od zime) nihče od odgovornih za to lepo pot(markacisti PD-ja)ni "opazil" podrtih dreves na poti, sva dva ljubitelja narave odstranila nekaj ovir in pri tem nama je motorna žaga še kako koristila. Zgoraj višje je ostalo še nekaj dela.
Pa srečno in upam, da sem koga dregnil in ga zbudil iz zimskega spanja.
pohodnik3824.3.2019
Včeraj sem opravil omenjeno pot skozi Bistriški vintgar do Treh kraljev ter nadaljeval še do Črnega jezera.Pot normalno prehodna le od Močnika naprej bi lahko bila kakšna tabla in več markacij na poti.Od Treh kraljev do Črnega jezera je še nekaj snega na poti drugače pa normalno prehodno.Bilo je super nasmeh

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
pasteta23.7.2019
Bili danes (22.09.2019) šli do Maroltove jelke in naprej okoli do Sv.Urha in nazaj. Do kamnoloma ne moreš več, ni brvi. Do jelke slaba pot, brv še komaj stoji (lesen del). Sama pot precej zaraščena. Od jelke naprej pa katastrolno slabo označena pot. Od cerkve nazaj samo en kažipot!??

Sama pot je ČUDOVITA!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki