Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Koča na Naravskih ledinah / Žerjav - Koča na Naravskih ledinah

Žerjav - Koča na Naravskih ledinah

Natisni
Izhodišče: Žerjav (580 m)
Širina/Dolžina: 46,4819°N 14,8995°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 492 m
Višinska razlika po poti: 492 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.541
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Šoštanj (do sem iz Velenja ali Savinjske doline), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Črni na Koroškem. V nadaljevanju se cesta prične vzpenjati proti prelazu Spodnje Sleme (1081 m), katerega po nekaj kilometrih ovinkaste ceste tudi dosežemo. Sledi spust po dolini Javorskega potoka do Črne na Koroškem, kjer v krožišču v centru kraja (krožišče sredi katerega se nahaja spomenik, v bližini avtobusna postaja ter župnijska cerkev sv. Ožbalta) nadaljujemo desno v smeri Žerjava. V nadaljevanju se peljemo mimo rudarskega muzeja ter nato po Mežiški dolini proti Žerjavu. V Žerjavu za tovarno TAB MPI in za Petrolovo bencinsko črpalko prečimo most preko reke Meže, mi pa takoj za mostom nadaljujemo desno po nekoliko ožji asfaltni cesti v smeri Uršlje gore, Jazbine in Žerjava. Pot naprej nas vodi mimo manjše trgovine Mercator in podružnične osnovne šole, nato pa se komaj znatno vzpenja po dolini Jazbinskega potoka. Ko se naselje Žerjav konča, pa prispemo na križišče, kjer na primernem mestu nekaj metrov pred križiščem parkiramo. Od križišča se v smeri levo nadaljuje cesta proti Kristavčniku in pešpot proti Naravskim ledinam in Uršlji gori, v smeri naravnost se nadaljuje slabši kolovoz proti Jazbini, v desno pa cesta proti domačiji Mrdavšič.
b) Najprej se zapeljemo v Ravne na Koroškem (do sem iz Dravograda ali Slovenj Gradca, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Mežice in Črne na Koroškem. Ko prispemo do naselja Žerjav (Žerjav je naselje med Mežico in Črno na Koroškem), pa tik preden glavna cesta preči reko Mežo nadaljujemo levo v smeri Uršlje gore, Jazbine in Žerjava. Pot naprej nas vodi mimo manjše trgovine Mercator in podružnične osnovne šole, nato pa se komaj znatno vzpenja po dolini Jazbinskega potoka. Ko se naselje Žerjav konča, pa prispemo na križišče, kjer na primernem mestu nekaj metrov pred križiščem parkiramo. Od križišča se v smeri levo nadaljuje cesta proti Kristavčniku in pešpot proti Naravskim ledinam in Uršlji gori, v smeri naravnost se nadaljuje slabši kolovoz proti Jazbini, v desno pa cesta proti domačiji Mrdavšič.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po levi cesti, ki se nadaljuje po dolini Jazbinskega potoka. Za mostičkom cesta izgubi asfaltno prevleko (maj 2014), nato pa kakih 15 minut hodimo ob omenjenem potoku, kjer prispemo na manjše križišče. Oznake za Naravske ledine in Uršljo goro nas usmerijo levo na ožjo makadamsko cesto, katera se prične nekoliko vidneje vzpenjati. V nadaljevanju nas cesta vodi mimo domačije Krstavčnik ter še mimo nekaj manjših koč, nato pa preči potok in se za njim prične strmeje vzpenjati. V dveh serpentinah se cesta vzpne kar visoko nad potok, nato pa nas mimo lovske opazovalnice pripelje do označenega razpotja, ob katerem se nahajajo tudi miza in dve klopi.
Z razpotja nadaljujemo po desni markirani poti, le ta pa se nekaj 10 metrov naprej ponovno razcepi na dva dela. Ponovno nadaljujemo rahlo desno (odcep je označen s puščico na drevesu), nato pa se nekoliko strmeje vzpenjamo skozi gozd. Nekaj minut višje dosežemo zanimiv grebenček, ki nas vodi nad dvema potokoma. Grebenček, ki je na desno stran porasel z gozdom, na levo pa se drobljivo spušča proti bližnjemu potoku, kmalu zapustimo, saj pot zavije nekoliko v desno, kjer se prečno vzpenja skozi gozd. Po krajšem prečenju dosežemo manjšo dolinico, nato pa se po njej vzpnemo do roba gozda, kjer se nahaja označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo desno (levo Prežihova bajta, Ravne na Koroškem in Prevalje), nato pa po poti, ki poteka ob robu večjega travnika v 5 minutah prispemo do Koče na Naravskih ledinah.
zemljevid poti - Koča na Naravskih ledinah
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Uršlji gori (1 h 50 min), Uršlja gora (Plešivec) (1 h 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah1
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah2
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah3
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah4
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah5
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah6
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah7
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah8
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah9
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah10
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah11
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah12
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah13
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah14
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah15
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah16
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah17
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah18
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah19
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah20
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah21
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah22
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah23
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah24
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah25
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah26
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah27
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah28
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah29
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah30
Diskusija o izletu Žerjav - Koča na Naravskih ledinah
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki