Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Železniki - Hujska

Natisni
Izhodišče: Železniki (450 m)
Širina/Dolžina: 46,2249°N 14,1644°E
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 256 m
Višinska razlika po poti: 256 m
Zemljevid: Škofjeloško in cerkljansko hribovje 1:50.00
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 2.010
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 21
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. Ko prispemo v Železnike najprej v križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Kropi, Dražgošam in Rudnem, nadaljujemo naravnost, nato pa nekoliko za trgovino Mercator, oz. nasproti podjetja Niko d.o.o. nadaljujemo desno v smeri Podlonka in Prtovča. Takoj za tem, ko zapustimo glavno cesto, pa nadaljujemo desno v smeri gozdne učne poti Kres in športne dvorane Železnike, ob kateri nato tudi parkiramo.
b) Iz Cerknega, Podbrda ali Sorice se zapeljemo v zali Log, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Ko prispemo v Železnike zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Podlonka in Prtovča. Takoj za tem, ko zapustimo glavno cesto, pa nadaljujemo desno v smeri gozdne učne poti Kres in športne dvorane Železnike, ob kateri nato tudi parkiramo.
Opis poti:
Z izhodišča pri športni dvorani Železniki nadaljujemo v smeri gozdne učne poti Kres, kjer najprej preko mostička prečimo potok Dašnjica, nato pa, ko kakih 100 m naprej dosežemo drugo asfaltno cesto, nadaljujemo levo, po njej pa hodimo minuto ali dve, oz. do mesta, kjer na desni opazimo večjo informativno tablo gozdne učne poti Kres.
Na delu, kjer pred informativno tablo gozdne učne poti Kres zapustimo cesto, pa nadaljujemo rahlo desno (ostro desno Hujska preko Kresa in pravilna smer hoje po gozdni učni poti), tako da hodimo vzporedno s cesto in v obratni smeri krožne poti Kres. Od ceste se kmalu oddaljimo, pot pa se v glavnem ves čas prečno vzpenja po pobočjih Kresa. Ko višje dosežemo manjši preval ter travnik, nadaljujemo rahlo levo (desno Kres in pot nazaj do asfaltne ceste), na pot, ki se vrne v gozd. Na drugi strani travnika se pričnemo vzpenjati po in ob neizrazitem grebenu Hujske, pot pa nas vodi skozi strnjen gozd. Višje pot postane bolj strma (strmemu delu se lahko umaknemo desno na kolovoz), nato pa, ko se nam z desne priključi omenjeni kolovoz, se le ta nekoliko položi. Pri združitvi obeh poti se kolovoz konča, mi pa nadaljujemo naravnost, po zmerno strmi poti, po kateri v nekaj minutah nadaljnje hoje dosežemo vrh Hujske.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (julij).
zemljevid poti - Hujska
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Železniki - Hujska1
Železniki - Hujska2
Železniki - Hujska3
Železniki - Hujska4
Železniki - Hujska5
Železniki - Hujska6
Železniki - Hujska7
Železniki - Hujska8
Železniki - Hujska9
Železniki - Hujska10
Železniki - Hujska11
Železniki - Hujska12
Železniki - Hujska13
Železniki - Hujska14
Železniki - Hujska15
Železniki - Hujska16
Železniki - Hujska17
Železniki - Hujska18
Železniki - Hujska19
Železniki - Hujska20
Železniki - Hujska21
Diskusija o izletu Železniki - Hujska
MateZ28. 09. 2023 20:23:25
<Na drugi strani travnika se pričnemo vzpenjati po in ob neizrazitem grebenu Hujske, pot pa nas vodi skozi strnjen gozd. Višje pot postane bolj strma (strmemu delu se lahko umaknemo desno na kolovoz), nato pa, ko se nam z desne priključi omenjeni kolovoz, se le ta nekoliko položi.>

Če malo dopolnim ta del. Na višini ca. 600 m, kakšnih 5-10 minut po tem, ko zapustimo učno pot, pridemo do točke, kjer se v vse smeri sreča 5 ali 6 različno širokih in strmih poti. (Mislim, da je to mesto na fotografiji #18). Tam je treba, kot piše na fotki, iti naravnost gor v ne prestrm klanec. Res se mu lahko umaknemo desno na kolovoz, a v tem primeru ne smemo zgolj lagodno naravnost, pač pa je ca. 5 min kasneje treba zaviti ostro levo, da se spet srečamo z gozdno potjo. (Če po omenjenem kolovozu nadaljujemo naravnost, pridemo do mesta, kjer se skozi gozd desno dobro vidijo Dražgoše -> vsekakor predaleč!)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki