Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Golici (1835 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Kavčič / Zazid - Kavčič (mimo Lipnika)

Zazid - Kavčič (mimo Lipnika)

Natisni
Izhodišče: Zazid (390 m)
Širina/Dolžina: 45,4994°N 13,9315°E
Ime poti: mimo Lipnika
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 489 m
Višinska razlika po poti: 550 m
Zemljevid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 7.215
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Kratek čas se peljemo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za kraje Predloka, Loka, Bezovica, Podpeč, Zanigrad, Zazid in Rakitovec usmerijo levo na nekoliko ožjo lokalno cesto. Naprej se peljemo do kraja Bezovica, kjer v manjšem križišču sredi vasi nadaljujemo levo v smeri Podpeči. Naprej se peljemo skozi Podpeč (cesta skozi omenjeni kraj je zelo ozka) do vasi Zazid, kjer na parkirišču ob športnem igrišču parkiramo.
Opis poti:
Od športnega igrišča se sprehodimo do vasi, kjer pridemo na neoznačeno križišče, ob katerem se nahajata klop ter pipa z vodo. Tu nadaljujemo desno ter rahlo vzpenjajoči cesti sledimo do zgornjega dela vasi, kjer opazimo prve oznake za Golič in Lipnik. Ponovno nadaljujemo desno ter vzpon nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki vodi k bližnjemu vodnemu zajetju. Že nekaj 10 m pred vodnim zajetjem, pa pridemo na naslednje neoznačeno križišče, kjer nadaljujemo po desni makadamski cesti. Makadamska cesta nas nato pripelje do manjšega križišča, ob katerem se nahaja naslednje vodno korito. Tokrat nadaljujemo po levi širši cesti, ob kateri pa hitro opazimo markacijo. Pot še kratek čas nadaljujemo po slabši cesti, nato pa se v desno odcepi markirana bližnjica. Pot se hitro vrne na cesto ter se že po nekaj korakih ponovno razcepi na dva dela. Kjerkoli že nadaljujemo, nas bo pot hitro pripeljala do železniške proge in propadajoče železniške postaje Zazid. Previdno prečimo železniško progo, ki vodi proti Puli, mi pa na drugi strani le te prispemo na označeno razpotje (do sem potrebujemo približno 20 minut).
Nadaljujemo desno v smeri Lipnika in Goliča (levo Brežec in Kraški rob) ter pot nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki se prečno vzpenja proti desni. Višje se nam pričnejo odpirati lepi razgledi proti morju in Istri, mi pa nadaljujemo po zložni poti, ki se vrne v gozd in nas pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo desno v smeri Lipnika (levo Golič in Kraški rob) ter pot nadaljujemo skozi pas grmičevja. Ko stopimo iz grmičevja nas pot pripelje na obsežno travnato "ravnico", s katere se nam odpre lep pogled na Lipnik. Preko "ravnice" hodimo kar nekaj časa, nato pa nas smerna tabla za Lipnik usmeri levo v gozd. Pot naprej se postopno strmeje vzpne, nato pa zavije rahlo proti desni, kjer se v zmernem vzponu povzpne čez strmo stopnjo Kraškega roba. Za robom se pot položi in nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Kavčiča - napis na skali (levo Lipnik 5 minut, naravnost spominsko obeležje). Pot naprej se zložno vzpne čez razgledno travnato pobočje, nato pa zavije rahlo proti levi in se postopoma prične spuščati proti manjši dolini. Pot se nato položi ter nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do širšega kolovoza, kjer je tudi označeno razpotje.
Ko stopimo na kolovoz mu sledimo v desno (naravnost navzgor po pešpoti Nadglavinjak in Golič), mi pa po njem hodimo približno 15 minut, oz. do mesta, kjer na skali ob manjšem možicu opazimo markacije, ki nas usmerijo desno na slabše uhojeno stezico. Pot naprej se prečno vzpenja čez travnato pobočje, nato pa zavije še nekoliko bolj v desno ter se razmeroma strmo vzpne na predvrh Kavčiča. S predvrha se rahlo spustimo, nato pa v 2 minutah nadaljnje hoje prispemo na razgleden vrh.
zemljevid poti - Kavčič
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Zazid - Kavčič1
Zazid - Kavčič2
Zazid - Kavčič3
Zazid - Kavčič4
Zazid - Kavčič5
Zazid - Kavčič6
Zazid - Kavčič7
Zazid - Kavčič8
Zazid - Kavčič9
Zazid - Kavčič10
Zazid - Kavčič11
Zazid - Kavčič12
Zazid - Kavčič13
Zazid - Kavčič14
Zazid - Kavčič15
Zazid - Kavčič16
Zazid - Kavčič17
Zazid - Kavčič18
Zazid - Kavčič19
Zazid - Kavčič20
Zazid - Kavčič21
Zazid - Kavčič22
Zazid - Kavčič23
Zazid - Kavčič24
Zazid - Kavčič25
Zazid - Kavčič26
Zazid - Kavčič27
Zazid - Kavčič28
Zazid - Kavčič29
Zazid - Kavčič30
Zazid - Kavčič31
Zazid - Kavčič32
Zazid - Kavčič33
Zazid - Kavčič34
Zazid - Kavčič35
Zazid - Kavčič36
Zazid - Kavčič37
Zazid - Kavčič38
Zazid - Kavčič39
Zazid - Kavčič40
Zazid - Kavčič41
Zazid - Kavčič42
Zazid - Kavčič43
Zazid - Kavčič44
Zazid - Kavčič45
Zazid - Kavčič46
Zazid - Kavčič47
Zazid - Kavčič48
Zazid - Kavčič49
Zazid - Kavčič50
Zazid - Kavčič51
Zazid - Kavčič52
Zazid - Kavčič53
Zazid - Kavčič54
Zazid - Kavčič55
Zazid - Kavčič56
Diskusija o izletu Zazid - Kavčič (mimo Lipnika)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki