Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na najvišjem vrhu Posavskega hribovja?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Golič / Zazid - Golič (mimo Lipnika)

Zazid - Golič (mimo Lipnika)

Natisni
Izhodišče: Zazid (390 m)
Širina/Dolžina: 45,4994°N 13,9315°E
Ime poti: mimo Lipnika
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 500 m
Višinska razlika po poti: 575 m
Zemljevid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 7.634
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 67
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Kratek čas se peljemo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za kraje Predloka, Loka, Bezovica, Podpeč, Zanigrad, Zazid in Rakitovec usmerijo levo na nekoliko ožjo lokalno cesto. Naprej se peljemo do kraja Bezovica, kjer v manjšem križišču sredi vasi nadaljujemo levo v smeri Podpeči. Naprej se peljemo skozi Podpeč (cesta skozi omenjeni kraj je zelo ozka) do vasi Zazid, kjer na parkirišču ob športnem igrišču parkiramo.
Opis poti:
Od športnega igrišča se sprehodimo do vasi, kjer pridemo na neoznačeno križišče, ob katerem se nahajata klop ter pipa z vodo. Tu nadaljujemo desno ter rahlo vzpenjajoči cesti sledimo do zgornjega dela vasi, kjer opazimo prve oznake za Golič in Lipnik. Ponovno nadaljujemo desno ter vzpon nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki vodi k bližnjemu vodnemu zajetju. Že nekaj 10 m pred vodnim zajetjem, pa pridemo na naslednje neoznačeno križišče, kjer nadaljujemo po desni makadamski cesti. Makadamska cesta nas nato pripelje do manjšega križišča, ob katerem se nahaja naslednje vodno korito. Tokrat nadaljujemo po levi širši cesti, ob kateri pa hitro opazimo markacijo. Pot še kratek čas nadaljujemo po slabši cesti, nato pa se v desno odcepi markirana bližnjica. Pot se hitro vrne na cesto ter se že po nekaj korakih ponovno razcepi na dva dela. Kjerkoli že nadaljujemo, nas bo pot hitro pripeljala do železniške proge in propadajoče železniške postaje Zazid. Previdno prečimo železniško progo, ki vodi proti Puli, mi pa na drugi strani le te prispemo na označeno razpotje (do sem potrebujemo približno 20 minut).
Nadaljujemo desno v smeri Lipnika in Goliča (levo Brežec in Kraški rob) ter pot nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki se prečno vzpenja proti desni. Višje se nam pričnejo odpirati lepi razgledi proti morju in Istri, mi pa nadaljujemo po zložni poti, ki se vrne v gozd in nas pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo desno v smeri Lipnika (levo Golič in Kraški rob) ter pot nadaljujemo skozi pas grmičevja. Ko stopimo iz grmičevja nas pot pripelje na obsežno travnato "ravnico", s katere se nam odpre lep pogled na Lipnik. Preko "ravnice" hodimo kar nekaj časa, nato pa nas smerna tabla za Lipnik usmeri levo v gozd. Pot naprej se postopno strmeje vzpne, nato pa zavije rahlo proti desni, kjer se v zmernem vzponu povzpne čez strmo stopnjo Kraškega roba. Za robom se pot položi in nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Kavčiča - napis na skali (levo Lipnik 5 minut, naravnost spominsko obeležje). Pot naprej se zložno vzpne čez razgledno travnato pobočje, nato pa zavije rahlo proti levi in se postopoma prične spuščati proti manjši dolini. Pot se nato položi ter nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do širšega kolovoza, kjer je tudi označeno razpotje.
Omenjeni kolovoz le prečimo in vzpon nadaljujemo naravnost po planinski poti v smeri Goliča (desno Kavčič). Pot naprej se vzpne po travnatem pobočju in nas hitro pripelje do jame Nadglavinjak. Jamo oz. Brezno obidemo po levi strani, pot pa nas čez vse bolj razgledno pobočje hitro pripelje na neizrazit Glavinjak, s katerega se nam odpre lep razgled proti severu in vzhodu.
Na Glavinjaku markirana pot zavije levo ter se prične zložno spuščati. Po nekaj minutah zložnega spusta, se pot nekoliko vzpne in nas hitro pripelje na vrh Goliča, sredi katerega stoji manjši možic in ob njem napis Golič 890 m.
Z Goliča lahko nadaljujemo po markirani poti še na bližnji severovzhodni predvrh, na katerem stojita "križ" in vpisna skrinjica. Do tam imamo še približno 20 minut hoje po zelo razglednem travnatem slemenu.
zemljevid poti - Golič
Ob poti: Nadglavinjak (888m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Zazid - Golič1
Zazid - Golič2
Zazid - Golič3
Zazid - Golič4
Zazid - Golič5
Zazid - Golič6
Zazid - Golič7
Zazid - Golič8
Zazid - Golič9
Zazid - Golič10
Zazid - Golič11
Zazid - Golič12
Zazid - Golič13
Zazid - Golič14
Zazid - Golič15
Zazid - Golič16
Zazid - Golič17
Zazid - Golič18
Zazid - Golič19
Zazid - Golič20
Zazid - Golič21
Zazid - Golič22
Zazid - Golič23
Zazid - Golič24
Zazid - Golič25
Zazid - Golič26
Zazid - Golič27
Zazid - Golič28
Zazid - Golič29
Zazid - Golič30
Zazid - Golič31
Zazid - Golič32
Zazid - Golič33
Zazid - Golič34
Zazid - Golič35
Zazid - Golič36
Zazid - Golič37
Zazid - Golič38
Zazid - Golič39
Zazid - Golič40
Zazid - Golič41
Zazid - Golič42
Zazid - Golič43
Zazid - Golič44
Zazid - Golič45
Zazid - Golič46
Zazid - Golič47
Zazid - Golič48
Zazid - Golič49
Zazid - Golič50
Zazid - Golič51
Zazid - Golič52
Zazid - Golič53
Zazid - Golič54
Zazid - Golič55
Zazid - Golič56
Zazid - Golič57
Zazid - Golič58
Zazid - Golič59
Zazid - Golič60
Zazid - Golič61
Zazid - Golič62
Zazid - Golič63
Zazid - Golič64
Zazid - Golič65
Zazid - Golič66
Zazid - Golič67
Diskusija o izletu Zazid - Golič (mimo Lipnika)
darh26. 12. 2011
Po tule opisani poti smo se včeraj povzpeli na Golič, le da smo obiskali tudi vrh Lipnika. Od železniške postaje naprej so kolesnice kolovoza poledenele, podobno velja tudi za pešpoti na vrhu planote, v katere je veter nanosil sneg. Nekaj več snega zunaj poti je edinole na pobočju Glavinjaka, a je zgolj rahlo pomrznjen in ne predstavlja večje ovire. Več podrobnosti.
tango5. 10. 2018
Prava Nebesa. Šla sva mimo Lipnika na Golič in potem nadaljevala na Kojnik ter nazaj v Zazid. Čudovito vreme, prelepi razgledi in ravno prav burje, da je doživetje še popolnejše. Malo sva se lovila samo po poti s Kojnika, saj so markacije že obledele. V jeseni, res pravi konec za umik z Gorenjske.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki, Doniraj