Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali hodite v hribe s pohodnimi palicami?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Golič / Zazid - Golič (direktna pot)

Zazid - Golič (direktna pot)

Natisni
Izhodišče: Zazid (390 m)
Širina/Dolžina: 45,4994°N 13,9315°E
Ime poti: direktna pot
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 500 m
Višinska razlika po poti: 525 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.603
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 51
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Kratek čas se peljemo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za kraje Predloka, Loka, Bezovica, Podpeč, Zanigrad, Zazid in Rakitovec usmerijo levo na nekoliko ožjo lokalno cesto. Naprej se peljemo do kraja Bezovica, kjer v manjšem križišču sredi vasi nadaljujemo levo v smeri Podpeči. Naprej se peljemo skozi Podpeč (cesta skozi omenjeni kraj je zelo ozka) do vasi Zazid, kjer na parkirišču ob športnem igrišču parkiramo.
Opis poti:
Od športnega igrišča se sprehodimo do vasi, kjer pridemo na neoznačeno križišče, ob katerem se nahajata klop ter pipa z vodo. Tu nadaljujemo desno ter rahlo vzpenjajoči cesti sledimo do zgornjega dela vasi, kjer opazimo prve oznake za Golič in Lipnik. Ponovno nadaljujemo desno ter vzpon nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki vodi k bližnjemu vodnemu zajetju. Že nekaj 10 m pred vodnim zajetjem, pa pridemo na naslednje neoznačeno križišče, kjer nadaljujemo po desni makadamski cesti. Makadamska cesta nas nato pripelje do manjšega križišča, ob katerem se nahaja naslednje vodno korito. Tokrat nadaljujemo po levi širši cesti, ob kateri pa hitro opazimo markacijo. Pot še kratek čas nadaljujemo po slabši cesti, nato pa se v desno odcepi markirana bližnjica. Pot se hitro vrne na cesto ter se že po nekaj korakih ponovno razcepi na dva dela. Kjerkoli že nadaljujemo, nas bo pot hitro pripeljala do železniške proge in propadajoče železniške postaje Zazid. Previdno prečimo železniško progo, ki vodi proti Puli, mi pa na drugi strani le te prispemo na označeno razpotje (do sem potrebujemo približno 20 minut).
Nadaljujemo desno v smeri Lipnika in Goliča (levo Brežec in Kraški rob) ter pot nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki se prečno vzpenja proti desni. Višje se nam pričnejo odpirati lepi razgledi proti morju in Istri, mi pa nadaljujemo po zložni poti, ki se vrne v gozd in nas pripelje na označeno razpotje.
Z razpotja gremo levo v smeri Kraškega roba in Goliča (naravnost Lipnik) ter vzpon nadaljujemo po široki, a nemarkirani poti, po kateri v 10 minutah nadaljnje hoje prispemo do Kraškega roba. Tu se v desno odcepi slabša stezica, po kateri lahko v 1 minuti prispemo do razgledne točke (odpre se nam pogled na Golič in del Primorske), sicer pa nadaljujemo naravnost po kolovozu, ki se prične komaj opazno spuščati proti planoti Zalipnik. Kolovoz, ki se zložno spušča skozi gozd, nas hitro pripelje na neoznačeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (rahlo desno kolovoz, ki se nadaljuje ob jugozahodnem delu planote Zalipnik ter se pozneje priključi markirani poti od Lipnika proti Nadglavinjaku) sprva še vedno rahlo navzdol. V nadaljevanju nas pot pripelje iz gozda ter se prične zložno vzpenjati po deloma travnati planoti. Nekoliko višje stopimo na slabšo cesto, mi pa jo le prečimo ter vzpon nekaj minut nadaljujemo po lažjem brezpotju. "Pot" naprej nas vodi proti severovzhodu, mi pa po brezpotju hodimo približno 10 do 15 minut, nato pa prispemo na markirano pot, ki vodi od Kojnika proti Goliču (Delu poti po brezpotju se lahko izognemo tako, da ko stopimo na slabšo cesto nadaljujemo levo, nato pa preden cesta preide v gozd, nadaljujemo desno po kolovozu, ki se vzpenja ob robu gozda. Kolovoz se višje položi, nato pa se priključi markirani poti Kojnik - Golič (slednja pot je približno 20 minut daljša)).
Kjerkoli že smo dosegli markirano pot, ki vodi od Kojnika proti Goliču nadaljujemo desno, mi pa se ob lepih pogledih na Slavnik in del Primorske po sprva zložni, nato pa po nekoliko bolj strmi poti povzpnemo do nekakšnega "križa" na Goliču.
Od "križa" se rahlo spustimo, nato pa v zmernem vzponu dosežemo višji, a manj izrazit vrh Goliča.
Od vrha s "križem" pa do Goliča imamo dobrih 20 minut hoje.
zemljevid poti - Golič
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Zazid - Golič1
Zazid - Golič2
Zazid - Golič3
Zazid - Golič4
Zazid - Golič5
Zazid - Golič6
Zazid - Golič7
Zazid - Golič8
Zazid - Golič9
Zazid - Golič10
Zazid - Golič11
Zazid - Golič12
Zazid - Golič13
Zazid - Golič14
Zazid - Golič15
Zazid - Golič16
Zazid - Golič17
Zazid - Golič18
Zazid - Golič19
Zazid - Golič20
Zazid - Golič21
Zazid - Golič22
Zazid - Golič23
Zazid - Golič24
Zazid - Golič25
Zazid - Golič26
Zazid - Golič27
Zazid - Golič28
Zazid - Golič29
Zazid - Golič30
Zazid - Golič31
Zazid - Golič32
Zazid - Golič33
Zazid - Golič34
Zazid - Golič35
Zazid - Golič36
Zazid - Golič37
Zazid - Golič38
Zazid - Golič39
Zazid - Golič40
Zazid - Golič41
Zazid - Golič42
Zazid - Golič43
Zazid - Golič44
Zazid - Golič45
Zazid - Golič46
Zazid - Golič47
Zazid - Golič48
Zazid - Golič49
Zazid - Golič50
Zazid - Golič51
Diskusija o izletu Zazid - Golič (direktna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki