Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Ledinskem vrhu (2108 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Golič / Zazid - Golič (čez Kojnik)

Zazid - Golič (čez Kojnik)

Natisni
Izhodišče: Zazid (390 m)
Širina/Dolžina: 45,4994°N 13,9315°E
Ime poti: čez Kojnik
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 500 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 7.772
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 74
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Kratek čas se peljemo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za kraje Predloka, Loka, Bezovica, Podpeč, Zanigrad, Zazid in Rakitovec usmerijo levo na nekoliko ožjo lokalno cesto. Naprej se peljemo do kraja Bezovica, kjer v manjšem križišču sredi vasi nadaljujemo levo v smeri Podpeči. Naprej se peljemo skozi Podpeč (cesta skozi omenjeni kraj je zelo ozka) do vasi Zazid, kjer na parkirišču ob športnem igrišču parkiramo.
Opis poti:
Od športnega igrišča se sprehodimo do vasi, kjer pridemo na neoznačeno križišče, ob katerem se nahajata klop ter pipa z vodo. Tu nadaljujemo desno ter rahlo vzpenjajoči cesti sledimo do zgornjega dela vasi, kjer opazimo prve oznake za Golič in Lipnik. Ponovno nadaljujemo desno ter vzpon nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki vodi k bližnjemu vodnemu zajetju. Že nekaj 10 m pred vodnim zajetjem, pa pridemo na naslednje neoznačeno križišče, kjer nadaljujemo po desni makadamski cesti. Makadamska cesta nas nato pripelje do manjšega križišča, ob katerem se nahaja naslednje vodno korito. Tokrat nadaljujemo po levi širši cesti, ob kateri pa hitro opazimo markacijo. Pot še kratek čas nadaljujemo po slabši cesti, nato pa se v desno odcepi markirana bližnjica. Pot se hitro vrne na cesto ter se že po nekaj korakih ponovno razcepi na dva dela. Kjerkoli že nadaljujemo, nas bo pot hitro pripeljala do železniške proge in propadajoče železniške postaje Zazid. Previdno prečimo železniško progo, ki vodi proti Puli, mi pa na drugi strani le te prispemo na označeno razpotje (do sem potrebujemo približno 20 minut).
Nadaljujemo levo v smeri Kraškega roba (desno Lipnik) in pot nadaljujemo po širokem kolovozu, ki se prečno vzpenja nad železniško progo. Kolovoz se kmalu položi, nato pa se prične nekoliko spuščati. Po nekaj minutah spusta, pa bomo opazili oznake za Kraški rob, ki nas usmerijo desno v gozd. Pot naprej se najprej zmerno, nato pa vse strmeje vzpenja skozi gozd. Višje se povzpnemo čez skalnato stopnjo Kraškega roba, z vrha katere se nam odpre lep razgled.
Nad strmo stopnjo je označeno razpotje, mi pa nadaljujemo desno v smeri Kojnika (levo Jampršnik). Pot naprej se nekaj časa nadaljuje ob Kraškem robu, nato pa zavije levo v gozd ter nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do gozdne ceste, kateri pa sledimo v desno. Cesta nas nekoliko višje pripelje na manjše križišče, kjer nadaljujemo po levi cesti, le ta pa nas hitro pripelje do lovskega zavetišča Kojnik. Nekoliko nad zavetiščem zapustimo slabšo cesto in vzpon nadaljujemo levo v gozd po markirani poti. Po krajšem vzponu stopimo iz gozda in pot nas pripelje na razgledna travnata pobočja, preko katerih se prečno vzpnemo. Nad razglednim pobočjem pot preide v prijeten borov gozdič, skozi katerega se povzpnemo do vrha Kojnika.
S Kojnika nadaljujemo po markirani poti v smeri Žbevnice, le ta pa se prične zložno spuščati. Po nekaj minutah spusta nas pot pripelje ob kamnito ogrado, ob kateri nato nadaljujemo. Pot naprej nas vodi deloma po travnatem kolovozu, deloma pa po občasno slabše vidni in deloma tudi zaraščeni stezici. Razgledna pot, ki večinoma poteka po travnikih, se nato rahlo vzpne in nas pripelje na širši kolovoz. Nadaljujemo po kolovozu, ki po levi strani obide vrh z antenami, nato pa se postopno približa vznožju severovzhodnega predvrha Goliča. Tu se kolovoz strmeje vzpne in nas po približno 15 minutah nadaljnje hoje pripelje na Golič (predvrh - vrh z vpisno skrinjico in "križem").
S predvrha se rahlo spustimo, nato pa v zmernem vzponu dosežemo višji, a manj izrazit vrh Goliča.
Od vrha s "križem" pa do Goliča imamo dobrih 20 minut hoje.
zemljevid poti - Golič
Ob poti: Kojnik (802m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Zazid - Golič1
Zazid - Golič2
Zazid - Golič3
Zazid - Golič4
Zazid - Golič5
Zazid - Golič6
Zazid - Golič7
Zazid - Golič8
Zazid - Golič9
Zazid - Golič10
Zazid - Golič11
Zazid - Golič12
Zazid - Golič13
Zazid - Golič14
Zazid - Golič15
Zazid - Golič16
Zazid - Golič17
Zazid - Golič18
Zazid - Golič19
Zazid - Golič20
Zazid - Golič21
Zazid - Golič22
Zazid - Golič23
Zazid - Golič24
Zazid - Golič25
Zazid - Golič26
Zazid - Golič27
Zazid - Golič28
Zazid - Golič29
Zazid - Golič30
Zazid - Golič31
Zazid - Golič32
Zazid - Golič33
Zazid - Golič34
Zazid - Golič35
Zazid - Golič36
Zazid - Golič37
Zazid - Golič38
Zazid - Golič39
Zazid - Golič40
Zazid - Golič41
Zazid - Golič42
Zazid - Golič43
Zazid - Golič44
Zazid - Golič45
Zazid - Golič46
Zazid - Golič47
Zazid - Golič48
Zazid - Golič49
Zazid - Golič50
Zazid - Golič51
Zazid - Golič52
Zazid - Golič53
Zazid - Golič54
Zazid - Golič55
Zazid - Golič56
Zazid - Golič57
Zazid - Golič58
Zazid - Golič59
Zazid - Golič60
Zazid - Golič61
Zazid - Golič62
Zazid - Golič63
Zazid - Golič64
Zazid - Golič65
Zazid - Golič66
Zazid - Golič67
Zazid - Golič68
Zazid - Golič69
Zazid - Golič70
Zazid - Golič71
Zazid - Golič72
Zazid - Golič73
Zazid - Golič74
Diskusija o izletu Zazid - Golič (čez Kojnik)
darh26.12.2011
Po tej poti smo se včeraj vračali z Goliča. Še najbolj težaven je bil spust po pobočju od skrinjice z vpisno knjižico, in sicer zaradi pomrznjenega snega v kolesnicah kolovoza. Preostala pot je bila skoraj v celoti kopna. Nekaj malega pomrznjenega snega je bilo še na travnatem delu poti takoj po spustu s Kojnika. Več podrobnosti.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki