Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kako se imenuje 1313 metrov visok vrh na Nanosu?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Reber / Zavrh pri Trojanah - Reber

Zavrh pri Trojanah - Reber

Natisni
Izhodišče: Zavrh pri Trojanah (609 m)
Širina/Dolžina: 46,1838°N 14,8718°E
Čas hoje: 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 269 m
Višinska razlika po poti: 269 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 10.923
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 8
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor, se usmerimo na izvoz Blagovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Trojanam. Še preden pridemo na Trojane, pa nas oznake za Zavrh pri Trojanah, usmerijo desno na ožjo lokalno cesto, ob kateri opazimo planinske oznake za Doline in Stolp na Rebri. Parkiramo lahko že v bližini križišča, točneje ob bližnjem spomeniku, lahko pa se z avtom odpeljemo še nekoliko višje ter nato parkiramo na primernem prostoru ob cesti.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana, se usmerimo na izvoz Trojane, nato pa z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Domžalam. Na koncu Trojan, sredi desnega ovinka, pa nas oznake za Zavrh pri Trojanah usmerijo levo na ožjo lokalno cesto, ob kateri opazimo planinske oznake za Doline in Stolp na Rebri. Parkiramo lahko že v bližini križišča, točneje ob bližnjem spomeniku, lahko pa se z avtom odpeljemo še nekoliko višje ter nato parkiramo na primernem prostoru ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po ožji asfaltni cesti, s katere se nam že kmalu odpre lep pogled na Trojane. Višje se asfalt konča, mi pa nadaljujemo po makadamski cesti v smeri proti Rebri, Dolinam in Golčaju. Le malo naprej cesta zavije v desno ter preide v gozd, skozi katerega se prične strmeje vzpenjati. Po dobrih 10 minutah nadaljnje hoje, pa se cesta položi in nas pripelje na križišče, ob katerem se nahaja manjše znamenje.
Tu nadaljujemo rahlo levo (rahlo desno Doline) ter pot nadaljujemo po zmerno vzpenjajoči se cesti, po kateri hitro prispemo do naslednjega razpotja pri večjem kamnolomu.
Tu nadaljujemo ostro levo v smeri Rebri (levo navzdol Kolovrat, naravnost zaselek nekaj hiš, desno navzdol Golčaj) po poti, ki se nadaljuje po razmeroma strmem kolovozu. Po omenjenem kolovozu hodimo le nekaj 10 m, nato pa nas markacije usmerijo desno na markirano pešpot, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Razmeroma strma pot nas višje pripelje na gozdnat greben, po katerem kmalu dosežemo dva predvrha, nato pa po nadaljnjem krajšem vzponu še vrh Rebri, na kateri stoji lesen razgledni stolp.
zemljevid poti - Reber
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Zavrh pri Trojanah - Reber1
Zavrh pri Trojanah - Reber2
Zavrh pri Trojanah - Reber3
Zavrh pri Trojanah - Reber4
Zavrh pri Trojanah - Reber5
Zavrh pri Trojanah - Reber6
Zavrh pri Trojanah - Reber7
Zavrh pri Trojanah - Reber8
Zavrh pri Trojanah - Reber9
Zavrh pri Trojanah - Reber10
Zavrh pri Trojanah - Reber11
Zavrh pri Trojanah - Reber12
Zavrh pri Trojanah - Reber13
Zavrh pri Trojanah - Reber14
Zavrh pri Trojanah - Reber15
Zavrh pri Trojanah - Reber16
Zavrh pri Trojanah - Reber17
Zavrh pri Trojanah - Reber18
Zavrh pri Trojanah - Reber19
Zavrh pri Trojanah - Reber20
Zavrh pri Trojanah - Reber21
Zavrh pri Trojanah - Reber22
Zavrh pri Trojanah - Reber23
Zavrh pri Trojanah - Reber24
Zavrh pri Trojanah - Reber25
Zavrh pri Trojanah - Reber26
Zavrh pri Trojanah - Reber27
Zavrh pri Trojanah - Reber28
Zavrh pri Trojanah - Reber29
Diskusija o izletu Zavrh pri Trojanah - Reber
grega_p1. 11. 2014
Lep izlet, z lahkim dostopom, ki ga je mogoče tudi poljubno skrajšati, saj se z avtom lahko pripeljemo vse do kamnoloma.

Opcijo imamo tudi, da že na prvem razpotju (slika 11) zavijemo ostro levo in jo mahnemo poljubno navkreber - tako skrajšamo ovinek, ki ga ponuja markirana pot.

Razgledi so lepi na vse strani, od posavskega hribovja (Kum, Zasavska gora, Cicelj...) do Kamniških (predvsem grintavška streha dobi svoj pomen).

Če boste zavili po sestopu še na Trojane, priporočam gibanico, ki je res neverjetna...
bruny1. 11. 2014
Ne vem mežikanje zakaj bližnjice. Osebno pot začel pri Konšku, hotelu na Trojanah, sicer cesta je nekoliko navarna, ker ni pločnika. Najbolje, da se aktivira stari dobri SCT, morda je še kaj zdravih jeder v stečajni masi ali pa italijanski Impresa Grassetto, če še obstaja, ki je gradil trojanske predore. Kamnolom je in ,,mimogrede,, naredijo podaljšek avtoceste do kamnoloma in morda v dodatku s pomočjo aneksov še vzpenjačo ali gondolo do razglednega stolpa - vse za lažji, enostaven dostop...Vse skupaj s krediti posredno na javni dolg in to bo to.
Bolj mežikanjeza šalo kot zares. Z gibanico se strinjam, dobra je...
grega_p1. 11. 2014
Bližnjica je seveda izbira, ki nas na mrzle dni bolj ogreje, saj je bolj strma - poleg tega pa gre mimo posrečene lovske opazovalnice.

Sicer pa (kot tudi v življenju), vsaka pot je prava na kateri uživamo...
bruny2. 11. 2014
Nekorektno je uradni opis poti ,,kaziti,, z nekimi kvazi bližnjicami. Ni problem, seveda se uporabljajo, nobene potrebe ni, da se javno objavljajo in to še enkrat poudarjam na uradnem opisu poti. Tudi odgovor v zvezi z lovsko opazovalnico je bolj tako - tako. Se velikokrat postavljajo v nekakšnem dogovoru med akterji še posebno ob planinskih poteh, da so vsi nekje zadovoljni...oboji, planinci in lovci in predvsem gre za živalski svet.
Če bi bilo zapisano v razmerah se bi ne oglasil, tudi v osnovi je dovoljeno svobodno gibanje razen kjer je izrecno omejeno ali prepovedano.
Glede ogrevanja je pa tako, to je tudi med drugim del Rokovnjaške planinske poti, lahko bi jo podaljšal in se vsekakor v dobrih 50 kilometrih ob eventuelno celotni dodobra ogrel...
bruny31. 12. 2019
Vzpon in sestop po opisani poti danes na Sv. Silvestra dan. Razgledni stolp je zaradi dotrajanosti zaprt. Bilo je nekje v času poldneva...
mirze11. 01. 2023 19:07:48
Hribolazec817. 02. 2024 21:40:50
bruny, mi ki ne poznamo poti, gremo po teh, katere so na voljo opisi tukaj na hribi.net, žal pa iz Trojan ni opisani poti, se pa tudi izogibamo neoznačenim, ker so dostikrat že tiste označene zelo slabo označene nasmeh
Nisem še bil, okoliša ne poznam, opisa poti drugje, zato js kolebam med izhodiščema Zavrh pri Trojanah ali Kolovrat, katere piše da so označene poti nasmeh
docepe28. 02. 2024 06:20:04
Iz Kolovrata ni označeno ,označen je samo odcep, se pa ni možno zgubiti. Iz Zavrha je pa markirana, ker gre tod mimo tudi evropska pešpot E6 (rdeče rumeni krogci).
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki