Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Gorjanci, Medvednica in MedžimurjeRavna Gora / Žarovnica - Ravna Gora
  

Žarovnica - Ravna Gora (Babice (Glažarjeva pečina in plezalna pot))

 
Izhodišče: Žarovnica (240 m)
Cilj: Ravna Gora (694 m)
Ime poti: Babice (Glažarjeva pečina in plezalna pot)
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 454 m
Višinska razlika po poti: 480 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Avtor: Marx
Ogledov: 2640
Ocena: 1 glasov
Število slik: 56
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:

a) Na Hrvaško prispemo preko MP Gruškovje / Macelj, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Trakoščanu in kraju Lepoglava. V Lepoglavi pri bencinski črpalki nadaljujemo naravnost v smeri Višnjica in Klenovski (desno center Lepoglava in Varaždin). V nadaljevanju bomo prišli v vas Vulišinec in Kamenički Vrhovec. Ko prispemo do table, ki označuje začetek naselja Žarovnica, zavijemo v križišču levo v smeri Kamenice. Naprej se peljemo skozi Kamenico, nato pa ponovno prispemo v Žarovnico. Tu sta dve križišči, mi pa parkiramo v bližini drugega (na desni strani se nahaja kleparstvo in v bližini je vedno veliko starih vozil).
b) Iz smeri Prekmurja se najprej zapeljemo v Varaždin, od tam pa nadaljujemo v smeri Ivanca. Na koncu Ivanca prispemo do kraja Lepoglava, kjer zavijemo desno proti Trakoščanu takoj za mostom na Bednji desno v smeri Višnjice in Klenovnik. Naprej kot pri zgornjem opisu.

Opis poti:

Opisana pot je zaradi manjkajoče jeklenice do nadaljnjega uradno ZAPRTA (podatek od 6.5.2015).
Pot se uradno začne pri železniški postaji v Lepoglavi, vendar je od tam do "našega" izhodišča 3 ure hoje po asfaltni cesti.
Mi bomo pot začeli v vasi Žarovnica, kjer bomo na drugem križišču iz smeri Kamenice zagledali bele planinske oznake. Od tu gremo levo v smeri Glažari in Golubi ter prispemo do mostička, kjer je tudi nekaj primernih parkirnih mest. Ko prečkamo mostiček smo v vasi Kameničko Podgorje, asfaltna pot pa se prične vzpenjati skozi vas. Ko se asfaltna cesta prične spuščati nadaljujemo desno v gozd. Skozi gozd hodimo najprej po širši makadamski cesti, nato pa od prvega razpotja naprej nadaljujemo po ožji vlaki, kjer pot postane bolj strma. Višje se vlaka spremeni v stezo, le ta pa nas pripelje do skalnatega dela Babice. Skalnati del tehnično ni zahteven, je pa v mokrem nevaren za zdrs. Na vrhu tega dela je razpotje, kjer se v levo odcepi pot proti razgledišču Glažarjeva pečina,(naravnost se nadaljuje pot Babice, navzdol pa vodi pot do skale Babice - ni označeno).
Pot na Glažarjevo pečino se najprej rahlo, nato pa vse bolj strmo vzpenja. Pri koncu vzpona postane podlaga vse bolj kamnita. Glažarjeva pečina je izjemno razgledišče, od koder se odpre lep pogled na jug in vzhod. Ob razgledišču je tudi manjši bivak (notranjost je zaklenjena), kjer si lahko odpočijemo ali vedrimo ob dežju.
Od Glažarjeve pečine nadaljujemo po grebenu na severozahod. Pot naprej je položna, razen na enem delu, kjer nam je v pomoč tudi ograja. Višje se greben prehodno razširi, mi pa prispemo na razpotje, kjer se nam z desne priključi pot z Lapornjaka.
Nadaljujemo naprej, strmo navzgor in po nekaj minutah smo ponovno na razpotju, kjer se vrnemo na pot Babice.
Zdaj smo na dobro vzdrževani gozdni cesti, katera gre najprej proti zahodu, ampak kmalu pridemo do dolgega ovinka, kjer cesta zavije na sever, mi pa se vrnemo na greben Ravne gore. Po cesti hodimo do enega od pasov iglastega gozda, kjer nas markacije povedejo levo. Od tu bomo nekaj časa hodili po ožji stezi, ki se nadaljuje po vzhodnem pobočju, le nekaj metrov pod grebenom. Nadaljujemo skozi gozd, nato pa prispemo do poseke, kjer je steza bolj zaraščena. Od tu se nam odpre lep pogled na sever, kjer vidimo Ptujsko polje in vzhod, kjer razgled seže vse do Madžarske. Na koncu poseke je še eno razpotje, kjer bomo zapustili pot Babice in šli levo na učno pot. To razpotje je slabše vidno, ker smreka zakriva smerno tablo in le to vidimo, ko smo tik pred njo.
Pot zdaj postopoma postane vse bolj zahtevna. Najprej se rahlo spustimo do previsne pečine, kjer imajo plezalci svoje smeri (ta previsna pečina je tudi dobro zavetje pred dežjem). Po nekaj minutah hoje po vse bolj kamniti podlagi, pa prispemo do še enega razpotja, kjer gremo levo navzdol (desno bi se spet vrnili na pot Babice).
Tukaj pot preide v delno zahtevno pot in v pomoč so nam prve jeklenice. Pot naprej se še vedno spušča, podlaga pa je vse bolj drsna in kamnita. Tu se gozd prehodno razredči in prišli bomo na začetek plezalne poti Balkon.
Plezalni del poti nam bo takoj na začetku pokazal "zobe", ker je prvi del skoraj navpičen. Klini so bolj na redko "posejani", tako da je za napredovanje potrebno poprijeti tudi za skale. Po tem težjem C delu bo pot zavila bolj levo in prešla v težavnost B. Tu nekje se odcepi tudi izjemno težavna D varianta. Ko prispemo do manjše galerije, naša pot preide na zelo zahteven del, ki je navpičen in ponovno skopo odmerjen s klini. Ko pridemo višje, sledi ovinek v desno, kjer sledi prečenje gladkih skalnih plošč. Ob koncu prečenja se nam priključi tudi D varianta.
Sledi še nekaj lažjega plezanja po skalnatem skoku in že smo na izhodu iz plezalne smeri. Pot naprej se vrne na pot Babice in po minuti nadaljnje hoje prispemo na razgledišče Balkon, od koder je še minuta do doma Krešimir Filić, kjer se lahko okrepčamo ali tudi prespimo.
Od doma nadaljujemo naprej na severozahod, po cesti vse do vzletišča padalcev, kjer se vzpnemo v gozd in po minuti pridemo do "skale", ki je najvišji vrh Ravne gore. Malo dalj je tudi razgledni stolp, s katerega bomo kljub relativno nizki nadmorski višini nagrajeni z izjemnim razgledom na vse strani razen na jug, kjer je višja Ivanščica.

Ob poti: Glažarjeva pečina (548m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Žarovnica - ravna_gora1
Žarovnica - ravna_gora2
Žarovnica - ravna_gora3
Žarovnica - ravna_gora4
Žarovnica - ravna_gora5
Žarovnica - ravna_gora6
Žarovnica - ravna_gora7
Žarovnica - ravna_gora8
Žarovnica - ravna_gora9
Žarovnica - ravna_gora10
Žarovnica - ravna_gora11
Žarovnica - ravna_gora12
Žarovnica - ravna_gora13
Žarovnica - ravna_gora14
Žarovnica - ravna_gora15
Žarovnica - ravna_gora16
Žarovnica - ravna_gora17
Žarovnica - ravna_gora18
Žarovnica - ravna_gora19
Žarovnica - ravna_gora20
Žarovnica - ravna_gora21
Žarovnica - ravna_gora22
Žarovnica - ravna_gora23
Žarovnica - ravna_gora24
Žarovnica - ravna_gora25
Žarovnica - ravna_gora26
Žarovnica - ravna_gora27
Žarovnica - ravna_gora28
Žarovnica - ravna_gora29
Žarovnica - ravna_gora30
Žarovnica - ravna_gora31
Žarovnica - ravna_gora32
Žarovnica - ravna_gora33
Žarovnica - ravna_gora34
Žarovnica - ravna_gora35
Žarovnica - ravna_gora36
Žarovnica - ravna_gora37
Žarovnica - ravna_gora38
Žarovnica - ravna_gora39
Žarovnica - ravna_gora40
Žarovnica - ravna_gora41
Žarovnica - ravna_gora42
Žarovnica - ravna_gora43
Žarovnica - ravna_gora44
Žarovnica - ravna_gora45
Žarovnica - ravna_gora46
Žarovnica - ravna_gora47
Žarovnica - ravna_gora48
Žarovnica - ravna_gora49
Žarovnica - ravna_gora50
Žarovnica - ravna_gora51
Žarovnica - ravna_gora52
Žarovnica - ravna_gora53
Žarovnica - ravna_gora54
Žarovnica - ravna_gora55
Žarovnica - ravna_gora56
Diskusija o izletu Žarovnica - Ravna Gora (Babice (Glažarjeva pečina in plezalna pot))
zico10     
5.5.2015
Tisti ki pozna malo bolj te poti, me zanima ali je plezalni del po omenjeni poti isti kot tisti iz cvetlina ali gre za popolnoma drugo plezalno pot? Hvala
Marx     
6.5.2015
Žal moj prvi komentar te poti ne bo lep. Izginila je jeklenica na delu plezalke (od slike 46 naprej) in je zdaj ta težka mini-ferata še bolj težja. Uradno je plezalka zaprta , gre se na lastno odgovornost.

Na plezalnu pot Balkon je mogoče priti tudi ko bi od doma Krešimir Filić nadaljevali na učno pot - plezalke se začne na najnižem delu učne poti.

To je posvem druga in posvem noca pot. Iz Cvetlina se gre na plezalno pot Velike pečine. Škoda da je jeklenica izginila... Upam da se ne bo zgodilo kot na Kalniku kjer je jeklenica izginila prej pet let in še ni obnovljena...

Zato še enkrat - ta plezalna pot je uradno zaprta , ampak se da preplezati. Potrebno pa je biti res previden...
zico10     
6.5.2015
Tudi sam sem danes šel po tej poti. Moram recti, da me je del brez jeklenice presenetil, saj sem mislil da je cez celo pot jeklenica. Sam sem vseeno preplezal pot, vendar jo ne priporocam dokler se jeklenica ne napelje ponovno. Sploh zadnji del je zelo tezek In moras biti res previden!

@Marx hvala za razlago o cvetlinu. Bo treba se to poskusit....
Marx     
27.1.2016
Spet loše novice...

Ne le da jeklenica ki je izginila še ni popravljena , sicer so zdaj izginile tudi vse ostale jeklenice. Kline na srečo pe nikgo ni vzel...

zdomec     
28.1.2016
Kako? A so jeklenice bile vkradene ali so nalasc odstranjene?
Gdo upravlja in skrbi za poti na Ravno goro?
/mogoce PD Ravna gora Varazdin?/ PD katero skrbi za te poti bi moralo takoj urgirati in pot zapreti do nadaljnega.
Marx     
16.5.2018
Žal še vedno ni jeklenic...
Ta ferata je bila najtežja te vrste na Hrvaškem, ampak le do 2017. ker je zdaj nova ekstremna ferata na Kalniku / Sedmem zobu (kliče se "Koprivnički smjer") še bolj težja (težavnost E).
V stiku z obskrbikom Filićeveg doma sem izvedel da bo sanacija ferate tisto poletje. V planu je namesto jeklenic (da ih spet negdo ne vzeme) nadelati kable , kot tiste na Jelenku/Kendovi robi...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki