Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Kriški gori (1471 m), vidi Šmarna gora (669 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Ulovka / Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka

Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka

Natisni
Izhodišče: Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) (668 m)
Širina/Dolžina: 45,9702°N 14,2355°E
Čas hoje: 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 133 m
Višinska razlika po poti: 165 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.067
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 20
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Avtocesto Ljubljana - Koper zapustimo na izvozu Vrhnika, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Logatcu. Na koncu Vrhniškega klanca nadaljujemo desno v smeri Zaplane, ko pa že prispemo na Zaplano, pa v križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri stolpa (levo Rovte). V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo, nato pa se cesta položi in nas mimo kapelice pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti v smeri Zaplane (desno stolp). Sledi še nekaj 100 m vožnje in cesta nas pripelje do cerkve sv. Urha in sv. Martina, kjer na primernem mestu parkiramo.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Logatec nato pa z vožnjo nadaljujemo do Logatca. Iz krožišča, kjer dosežemo staro cesto Vrhnika - Postojna nadaljujemo desno (smer Vrhnika) ter z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Vrhniki, mi pa se po njej peljemo le nekaj 100 m, nato pa zavijemo levo na cesto v smeri Rovt in Žirov. V nadaljevanju se peljemo po postopoma vse bolj ovinkasti cesti, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Zaplani. V nadaljevanju nas cesta pripelje na Zaplano, kjer se najprej peljemo skozi naselje Prezid, nato pa prispemo do križišča, kjer se nam priključi cesta z vrhniškega klanca. Tu nadaljujemo ostro levo ter se še nekaj časa vzpenjamo, nato pa se cesta položi in nas mimo kapelice pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti v smeri Zaplane (desno stolp). Sledi še nekaj 100 m vožnje in cesta nas pripelje do cerkve sv. Urha in sv. Martina, kjer na primernem mestu parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Žirem. Iz Žirov z vožnjo nadaljujemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti proti Rovtam in Logatcu. Še pred Logatcem bomo prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Zaplani. V nadaljevanju nas cesta pripelje na Zaplano, kjer se najprej peljemo skozi naselje Prezid, nato pa prispemo do križišča, kjer se nam priključi cesta z vrhniškega klanca. Tu nadaljujemo ostro levo ter se še nekaj časa vzpenjamo, nato pa se cesta položi in nas mimo kapelice pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti v smeri Zaplane (desno stolp). Sledi še nekaj 100 m vožnje in cesta nas pripelje do cerkve sv. Urha in sv. Martina, kjer na primernem mestu parkiramo.
Opis poti:
Od cerkve najprej prečimo cesto, nato pa se prečno vzpnemo po sprva kamnitem kolovozu. Pot hitro preide v gozd skozi katerega se nadaljuje do bližnjih novih hiš. Pri hišah stopimo na cesto, po njej pa hitro prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri stolpa (naravnost Lintvern, desno cesta, ki se spusti do spodnjega dela Zaplane).
V nadaljevanju hodimo po makadamski cesti, katera se še nekaj časa nadaljuje brez večjih sprememb višine, nato pa se postopoma prične spuščati. Le nekaj korakov preden prispemo do označenega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti stolpu na Zavetišču na Planini nad Vrhniko, pa nadaljujemo ostro levo na markirano pešpot v smeri vrha Ulovke (ob mestu, kjer zapustimo cesto je kažipot).
Pot nadaljujemo skozi gozd po zmerno strmi poti, po kateri v slabih 15 minutah nadaljnje hoje prispemo iz gozda na vrh Ulovke, od koder se nam odpre lep razgled.
Opis in slike se nanašajo na stanje maja 2013.
zemljevid poti - Ulovka
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka1
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka2
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka3
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka4
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka5
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka6
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka7
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka8
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka9
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka10
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka11
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka12
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka13
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka14
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka15
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka16
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka17
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka18
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka19
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka20
Diskusija o izletu Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Ulovka
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki