Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeAmbrož pod Krvavcem / Zalog pri Cerkljah - Ambrož pod Krvavcem
  

Zalog pri Cerkljah - Ambrož pod Krvavcem

 
Izhodišče: Zalog pri Cerkljah (359 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2307°N / 14,518°E
Cilj: Ambrož pod Krvavcem (1085 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 726 m
Višinska razlika po poti: 755 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 330
Ocena: 1 glasov
Število slik: 82
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vodicam, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo levo v smeri Brnika. Ko se Vodice končajo nas cesta vodi skozi gozd, nato pa ko se gozd konča, kar hitro prispemo do mesta, kjer se z glavne ceste v desno odcepi cesta proti Lahovčam in Zalogu pri Cerkljah. Ko v Lahovčah dosežemo glavno cesto Mengeš - Kranj, jo le prečimo ter z vožnjo nadaljujemo po nekoliko ožji lokalni cesti, ki nas vodi skozi naselje. Skozi Lahovče nadaljujemo po glavni cesti, nato pa mimo ribnika Lahovče prispemo v Zalog pri Cerkljah, kjer, ko dosežemo glavno cesto Komenda - Cerklje na Gorenjskem, nadaljujemo levo, nato pa nekaj 10 metrov naprej, pred cerkvijo desno v smeri Cerkljanska Dobrava, Šmartno in Glinje. Parkiramo za cerkvijo na urejenem parkirišču nasproti gasilskega doma.
b) Iz Trzina ali Domžal se zapeljemo v Mengeš, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Kranju. V glavnem semaforiziranem križišču v Mostah zavijemo desno proti Kamniku, nato pa takoj levo v smeri Komende. Naprej se peljemo skozi Komendo, mi pa se peljemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Klanca. Za župnijsko cerkvijo se Komenda konča, mi pa se nato skozi naselje Klanec zapeljemo do naselja Zalog pri Cerkljah, kjer pred cerkvijo nadaljujemo desno v smeri Cerkljanska Dobrava, Šmartno in Glinje. Parkiramo za cerkvijo na urejenem parkirišču nasproti gasilskega doma.
c) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kranju. Ko prispemo v Moste, tik pred glavnim semaforiziranim križiščem zavijemo desno proti Komendi. Naprej se peljemo skozi Komendo, mi pa se peljemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Klanca. Za župnijsko cerkvijo se Komenda konča, mi pa se nato skozi naselje Klanec zapeljemo do naselja Zalog pri Cerkljah, kjer pred cerkvijo nadaljujemo desno v smeri Cerkljanska Dobrava, Šmartno in Glinje. Parkiramo za cerkvijo na urejenem parkirišču nasproti gasilskega doma.
d) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku in Mengšu. V Lahovčah zapustimo glavno cesto proti Mengšu in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Zaloga. Cesta naprej nas vodi po nekoliko ožji lokalni cesti, ki nas vodi skozi naselje. Skozi Lahovče nadaljujemo po glavni cesti, nato pa mimo ribnika Lahovče prispemo v Zalog pri Cerkljah, kjer, ko dosežemo glavno cesto Komenda - Cerklje na Gorenjskem, nadaljujemo levo, nato pa nekaj 10 metrov naprej, pred cerkvijo desno v smeri Cerkljanska Dobrava, Šmartno in Glinje. Parkiramo za cerkvijo na urejenem parkirišču nasproti gasilskega doma.

Opis poti:

Od cerkve nadaljujemo po cesti proti Glinjam in Cerkljanski Dobravi, v križišču nekoliko naprej pa desno v smeri Cerkljanske Dobrave. Pot naprej nas vodi še mimo več hiš, nato pa cesta preide v gozd, kjer kmalu prispemo do mesta, kjer nas oznake za Šenturško Goro usmerijo levo na sprva povsem položno pešpot. Pot naprej nas vodi mimo lesene koče, za katero se prične lahkotno vzpenjati. Sledi rahel vzpon po poti, ki nas vodi čez več razpotij, kjer sledimo markirani poti. Zložna do zmerno strma pot, ki poteka po stezicah in kolovozih, pa se višje povsem položi in nas mimo spominskega obeležja pripelje do mesta, kjer se nam z desne priključi pot iz Komende.
Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se nadaljuje brez večjih sprememb višine, oz. se celo rahlo spusti. Nekoliko naprej prečimo makadamsko cesto, nato pa se pričnemo vzpenjati po zgledno vzdrževani planinski poti. Pot se višje hitro priključi na široko vlako, po kateri nadaljujemo vzpon do nekakšnega grebena, kjer zavije desno. Kolovoz se kmalu spremeni v pešpot, le ta pa se prične dokaj strmo vzpenjati po razmeroma strmem pobočju. Ko prehodimo ta strm del se priključimo makadamski cesti, kateri sledimo v desno, po njej pa hitro stopimo iz gozda na razgledna travnata pobočja pod Šenturško Goro. Sledi nekaj minut razgledne hoje po makadamski cesti, nato pa dosežemo asfaltno cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa hitro prispemo do kmečkega turizma Pavlin.
Od kmečkega turizma še nekaj časa nadaljujemo po asfaltni cesti, nato pa prispemo do osrednjega dela vasi, kjer pred Krajevnim domom nadaljujemo dvakrat desno. Sledi še kratek vzpon mimo kapelice in cesta nas pripelje do cerkve sv. Urha na Šenturški Gori.
Od cerkve se vrnemo do krajevnega doma ter nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se nadaljuje proti vzhodu in vodi proti Sidražu. Po nekaj minutah hoje po asfaltni cesti se naselje Šenturška Gora konča, mi pa le nekaj korakov naprej prispemo do označenega križišča.
Iz križišča nadaljujemo po levi cesti v smeri Sv. Lenarta, z nje pa gremo takoj levo v smeri sv. Ambroža in Krvavca, tako da po levi strani obidemo bližnje igrišče. Markacije in oznake za Martinovo pot nas usmerijo na pot, ki se vzpne ob igrišču in nad njim preide v gozd skozi katerega se vzpne do mesta, kjer se vrnemo na cesto.
Nadaljujemo po cesti, ki naredi desno serpentino (pri koncu ovinka se rahlo v levo odcepi Martinova pot), nato pa se po njej prečno vzpenjamo skozi gozd. Višje se gozd razredči in prispemo do označenega razpotja pred zaselkom Jagošci.
Nadaljujemo levo v smeri Krvavca in sv. Ambroža (naravnost planina Osredek, Kamniški vrh in pa tudi Ambrož pod Krvavcem čez Jagošce), kjer nas markacije usmerijo na kolovoz, po katerem se vzpenjamo ob robu gozda. Nekoliko višje se kolovoz razcepi, mi pa gremo levo, kjer se vzpnemo skozi pas grmičevja in gozda, nato pa prispemo do naslednjih senožeti, kjer nadaljujemo ob levem robu. Nekaj minut se vzpenjamo po slabši stezi, ki nas vodi ob robu gozda, nato pa pri turistični kmetiji pr Dovar dosežemo asfaltno cesto.
Nadaljujemo prečno proti desni, pri bližnjih hišah pa se cesta konča in za njimi nadaljujemo po kolovozu, ki se prečno vzpne čez razgledno senožet. Ko kolovoz zavije desno, ga zapustimo in nadaljujemo še nekoliko bolj v desno na markirano pot, ki se prične strmeje vzpenjati po travnatem pobočju. Sledi vzpon po razglednem travnatem pobočju, stezica pa se počasi obrača nekoliko v desno, tako da v prečnem vzponu dosežemo cerkvico sv. Ambroža in Turistično kmetijo pr Ambružarju.
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora 2:00, Šenturška Gora - Ambrož pod Krvavcem 1:20.

zemljevid poti
Ob poti: Šenturška Gora (671m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina Jezerca, Kriška planina, Dom na Gospincu
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem1
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem2
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem3
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem4
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem5
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem6
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem7
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem8
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem9
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem10
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem11
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem12
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem13
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem14
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem15
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem16
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem17
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem18
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem19
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem20
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem21
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem22
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem23
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem24
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem25
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem26
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem27
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem28
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem29
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem30
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem31
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem32
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem33
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem34
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem35
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem36
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem37
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem38
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem39
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem40
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem41
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem42
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem43
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem44
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem45
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem46
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem47
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem48
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem49
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem50
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem51
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem52
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem53
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem54
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem55
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem56
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem57
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem58
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem59
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem60
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem61
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem62
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem63
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem64
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem65
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem66
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem67
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem68
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem69
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem70
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem71
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem72
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem73
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem74
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem75
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem76
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem77
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem78
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem79
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem80
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem81
Zalog pri Cerkljah - ambroz_pod_krvavcem82
Diskusija o izletu Zalog pri Cerkljah - Ambrož pod Krvavcem ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki