Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Vipota / Zagrad - Vipota (čez razpotje Ivankovič)

Zagrad - Vipota (čez razpotje Ivankovič)

Natisni
Izhodišče: Zagrad (240 m)
Širina/Dolžina: 46,2124°N 15,262°E
Ime poti: čez razpotje Ivankovič
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 292 m
Višinska razlika po poti: 325 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 1.734
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 25
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvozu Celje - center za smer Laško oziroma Zidani Most. Najprej preko prvega mostu neposredno pod centrom Celja preko reke Savinje. Nekoliko nižje v naselju Polule v semaforiziranem križišču zavijemo levo preko mostu preko Savinje in takoj za mostom v križišču desno. Neposredno pred podvozom za Zagrad parkiramo na parkirišču desno.
b) Iz smeri Zidanega Mosta oziroma Laškega zavijemo v semaforiziranem križišču Polule desno in nadaljujemo do parkirišča po zgornjem opisu.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo do križišča, levo za Zagrad skozi podvoz in sledimo desno oziroma naravnost po asfaltni cesti v smeri za Tremerje (smerna tabla). Po nekaj sto metrih zavijemo levo in pod železniškim podvozom takoj vzpon skozi Pečovnik ob strugi potoka. Nekje do višine tristo metrov asfalt, v nadaljevanju pa gremo desno na gozdno pot (napis na drevesu Vipota) in kmalu prispemo do enega najvišjih dreves v Sloveniji okoli 50 metrov visoke duglazije.
V nadaljevanju sledimo poti višje, le ta poteka delno ob hudourniškem potoku in se praktično stalno vzpenja levo in desno. Kmalu dosežemo razpotje, desno vodi pot na vrh Vipota, levo pa na Celjsko kočo, Tolsti vrh... Ker bomo vrh osvojili preko razpotja Ivankovič nadaljujemo levo. Pot naprej se prijetno dviga in v zadnjih metrih pred razpotjem znova poteka neposredno ob strugi hudourniškega potoka. Ob padavinah izrazito blaten in zdrsljiv odsek. Kmalu dosežemo razpotje in nadaljujemo ostro desno skozi dvorišče domačije nekoliko navzdol. Levo je hiša, desno gospodarski objekt. Skozi pašnik ob nekaj drevesih kmalu dosežemo naslednji gozd, tokrat iglasti. Kmalu se z desne priključi neposredna oziroma direktna pot na Vipoto. Tukaj gozd ponovno preide v listnat in nekoliko ožja pot se strmo dviga med bolj izrazitim skalovjem. V nekaj kratkih levo-desno kombinacijah dosežemo cilj poti, vrh Vipota.
zemljevid poti - Vipota
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Turn (Sv. Janez Krstnik), Celjska koča, Almin dom na Svetini, Vrunčev dom na Svetini
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Zagrad - Vipota1
Zagrad - Vipota2
Zagrad - Vipota3
Zagrad - Vipota4
Zagrad - Vipota5
Zagrad - Vipota6
Zagrad - Vipota7
Zagrad - Vipota8
Zagrad - Vipota9
Zagrad - Vipota10
Zagrad - Vipota11
Zagrad - Vipota12
Zagrad - Vipota13
Zagrad - Vipota14
Zagrad - Vipota15
Zagrad - Vipota16
Zagrad - Vipota17
Zagrad - Vipota18
Zagrad - Vipota19
Zagrad - Vipota20
Zagrad - Vipota21
Zagrad - Vipota22
Zagrad - Vipota23
Zagrad - Vipota24
Zagrad - Vipota25
Diskusija o izletu Zagrad - Vipota (čez razpotje Ivankovič)
bruny17. 11. 2014
Zanimivo je da www.pespoti.si ne ,,najde,, Vipote in tudi razpotja pod njim. Imenoval sem ga Ivankovič, morda se imenuje tudi drugače. Osebno mi deluje to razpotje dokaj pomembno je prvo na levem bregu Savinje iz naselja Tremerje in pomembno razpotje poti. Vipota tudi najbolj skrajni vrh nad levim bregom Savinje z označeno planinsko potjo seved. Planinske poti so korektno označene in tudi del CPP. Tudi zato nekje ustvaril zgornji opis...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki