Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kalški greben / Žagana peč - Kalški greben (Lovska pot)

Žagana peč - Kalški greben (Lovska pot)

Natisni
Izhodišče: Žagana peč (812 m)
Širina/Dolžina: 46,3384°N 14,5702°E
Ime poti: Lovska pot
Čas hoje: 4 h 10 min
Zahtevnost: zelo zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 1412 m
Višinska razlika po poti: 1455 m
Zemljevid: Grintovci 1:25000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Avtor: fpetel1
Ogledov: 15.345
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 44
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v dolino Kamniške bistrice proti domu v Kamniški Bistrici. Od doma nadaljujemo naprej po cesti, ki kmalu postane makadamska. Cesti naprej sledimo proti oznakam za Kokrsko sedlo. Parkiramo pri velikem balvanu, Žagani peči na kateri je napisana tudi višina. Nekaj metrov više je na levi strani ceste manjši parkirni prostor kjer parkiramo.
Po novem je vožnja od Koče v Kamniški Bistrici do Žagane peči prepovedana (prometni znak), to nam pot podaljša za približno 45 minut.
Opis poti:
Začnemo pri Žagani peči, ali pol ure nižje pri Kamniški Bistrici. Nekaj metrov nad Žagano pečjo, kamor nas iz Kamniške Bistrice pripeljejo markacije proti Kokrskemu sedlu, se na levi strani ceste od parkirnega prostora odcepi dobro uhojena lovska steza. Dviga se po strmem gozdu in preči nekaj grap. Držimo se leve smeri in v dobri uri pridemo do manjšega sedelca, kjer stoji lovska koča s klopco (nv1330m). Pot zavije desno nad kočo po levem pobočju hriba in nato po naravnem žlebu. Steza je vseskozi precej strma in prijetno mehka. Na koncu žleba se na desno odcepi nadelana pot na Zob in naprej na Kalško goro in ne na Čmaževski turn, ki je nižji. Mi sledimo poti naravnost, ki se začne izgubljati v ruševju in postaja vse bolj položna. Pot se ruševju skoraj popolnoma izogne in se popolnoma izgubi na visokogorskih podih Kalce. Če sledimo dnu neizrazite doline (pomagajo nam možici), pridemo do melišča in po njem do markirane poti, kateri sledimo na desno proti Kokrskemu sedlu. Čez strmo mesto nam pomaga jeklenica. V 10 minutah pridemo do križišča poti, kjer zavijemo levo proti Kalškemu grebenu. (Desno Kalška gora in naravnost Kokrsko sedlo) Nadaljujemo po poti, ki nas po mestoma nekoliko izpostavljenem grebenu in s pomočjo nekaj varoval pripelje do najtežjega dela poti. Pot nas namreč pripelje do navpične stene, ki jo moramo preplezati navzdol. Obvezna čelada! Pot je dobro zavarovana in priporočljiva je tudi uporaba samovarovanja. Strmina nato počasi popusti in do vrha nas čaka še približno 20 minut vzpona po razglednem grebenu. Avto-lovska koča 1h10', lovska koča-markirana pot 1h50', markirana pot vrh 1h10'. Pot je do križišča pod Kalško goro lahka. Predvsem v megli je orientacija na visokogorskih podih, kljub možicem problematična. Pot do vrha je zelo zahtevna in mestoma izpostavljena.
zemljevid poti - Kalški greben
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Žagana peč - Kalški greben1
Žagana peč - Kalški greben2
Žagana peč - Kalški greben3
Žagana peč - Kalški greben4
Žagana peč - Kalški greben5
Žagana peč - Kalški greben6
Žagana peč - Kalški greben7
Žagana peč - Kalški greben8
Žagana peč - Kalški greben9
Žagana peč - Kalški greben10
Žagana peč - Kalški greben11
Žagana peč - Kalški greben12
Žagana peč - Kalški greben13
Žagana peč - Kalški greben14
Žagana peč - Kalški greben15
Žagana peč - Kalški greben16
Žagana peč - Kalški greben17
Žagana peč - Kalški greben18
Žagana peč - Kalški greben19
Žagana peč - Kalški greben20
Žagana peč - Kalški greben21
Žagana peč - Kalški greben22
Žagana peč - Kalški greben23
Žagana peč - Kalški greben24
Žagana peč - Kalški greben25
Žagana peč - Kalški greben26
Žagana peč - Kalški greben27
Žagana peč - Kalški greben28
Žagana peč - Kalški greben29
Žagana peč - Kalški greben30
Žagana peč - Kalški greben31
Žagana peč - Kalški greben32
Žagana peč - Kalški greben33
Žagana peč - Kalški greben34
Žagana peč - Kalški greben35
Žagana peč - Kalški greben36
Žagana peč - Kalški greben37
Žagana peč - Kalški greben38
Žagana peč - Kalški greben39
Žagana peč - Kalški greben40
Žagana peč - Kalški greben41
Žagana peč - Kalški greben42
Žagana peč - Kalški greben43
Žagana peč - Kalški greben44
Diskusija o izletu Žagana peč - Kalški greben (Lovska pot)
janez39.9.2008
Opisana steza se imenuje čez Ovčarijo. Ko stopamo mimo kratke strme stene, pravzaprav hodimo po nekdanji planini.

Na koncu žleba se na desno odcepi uhojena steza.( o kakšni nadelanosti bi tu težko govorili) Pa še to le za nekaj časa. Naprej moramo s pomočjo možicev iskati najlažje prehode. Pripelje pa na Zob ( je na zemljevidu kar prav označeno )in preko njega na Kalško goro, lahko pa se Zobu tudi izognemo in gremo direktno na Kalško goro.

Čmaževski turn pa je bistveno niže in po mojih informacijah precej teže dostopen.
fpetel19.9.2008
Se opravičujem za dezinformacijo. Razpotje je kar lepo razvidno, čeprav je pot že bolj slaba.
garmont7.6.2011
Pot katero opisuje f.petel vodi na vrh Kalškega grebena in ne na Kalško goro, tako, da je opis OK.
Lp
fpetel17.6.2011
Ja, ko sem naredil te slike sem šel na Kalški greben. Možno je seveda tudi direkt na Zob in vrh Kalške gore in naprej po isti poti kot je opisana na vrh K. grebena. Obe brezpotni varijanti sta proti vrhu orientacijsko zahtevnejši (sledimo predhodnikom in iščemo redke možice, če nismo poznavalci), ker lahko hitro zaidemo v težje prehodno rušje.
janez37.6.2011
Če me spomin ne vara, je bil moj odgovor namenjen prvotnemu zapisu, kjer je bila manjša zmeda okrog Zoba in Čmaževskega turna. To je sedaj popravljeno.

Stezo čez Ovčarijo, ki jo opisuje f.petel, pohodniki uporabljajo tako za pristop na Kalški greben kot na Kalško goro ali pa samo sestop na Kokrško sedlo. Ko prisopihamo "iz neizrazite doline po melišču do markirane steze" lahko tudi nadaljujemo kratko levo in navzgor v smeri vpadnice izrazite Škrbine. Naletimo na stare oznake in polomljena varovala, ki nas levo od škrbine povedejo proti Kalškemu Grebenu. Tu je šla stara markirana pot. Zaradi grušča in potrganih jeklenic je potrebna vsa previdnost in izkušenost.

klm3.9.2011
trenutno so varovala v brezhibnem stanju, ob poti polno planik, rezgledi čudoviti, kar pa je najbolje, nobenih (rezen skrajno redkih izjem) hrupnih "človekov" mežikanje. Brez dvoma ena (naj-)lepših poti v Gintovcih
pohodnik3817.6.2012
V soboto 16.6. prehodil tole turo najprej na Kalško goro potem pa še Klaški greben fajn samotna tura po neoznačeni poti ki se občasno malo zgubi če se pa dobro znajdeš po brezpotnem svetu pa to sploh ni problem....nepozabno.

VIDEO
Klemenko23.7.2012
Včeraj, 22. 7. 2012, sva tudi prijateljem opravila ta vzpon. Na Kalško goro, nato Kalški greben, potem sva se odločila za sestop čez Škrbino. Potrebno je biti kar pozoren, da pravi čas zaviješ v levo s poti na Vrh Korena, saj križišče ni jasno označeno, a kmalu ugledaš markacije.
Pod Škrbino sva si želela skrajšati pot nazaj, pa tudi nisva se želela nazaj dvigovati (pripravljalo se je k dežju, ki naju je kasneje tudi ujel), zato sva iskala prehode čez ruševje in vmes le naletela na (predvidevava lovsko) stezo, ki naju je po orientacijsko kar zahtevnem odločanju nazadnje le priklopila na lovsko pot na mestu, kjer ob vzponu prvič ugledamo greben (nekaj metrov nad steno tik ob poti).
Danes sem preveril, da je sprva najina intuicija govorila prav, čeprav takoj nisva našla prehoda in sva nadaljevala bistveno višje: Od Škrbine se lahko napotimo kar mimo Krvave lokve in se držimo proti severu (morda kakšno stopinjo vzhodneje). Stezo lahko vidite celo na Google Earth ali Maps. Kakor koli, ker so prehodi v dolino silno neprijetni, tak podvig priporočam le orientacijsko samozavestnim. Seveda pa se lahko tudi doma pripravite in shranite GPS sled, če se znajdete tudi tako. Priznam, da mene tak svet močno vabi (zaenkrat še bolj brez GPS-a), zato tudi ta daljši komentar (ne zamerite ...), teh stez pa nisem našel v nobenem zapisu.
Zame čudovita samotna tura, le noge danes kažejo zobe, saj sva imela (tudi) zaradi slabih napovedi v mislih le Kalško Goro. zadrega
Srečno!
ursa.k14.10.2014
Čudoviti razgledi na vrhu! Slepih markacij je dovolj, da ne zaideš.. in velik +, ni veliko obiskovalcev nasmeh
BSAE6.11.2015
Živjo,
Je mogoče kdo minule dni prehodil omenjeno pot? Jutri nameravamo opraviti krožno turo Žagana peč-Škrbina-Kalški greben-po grebenu-Kalška gora-Žagana peč. So razmere ok ? lp
skokec31.8.2018
Ker že dolgo ni nihče komentiral ture,bi povedal,da je pot lepo prehodna. Kar po opisu.
tinky1.9.2018
Glej, trenutne razmere, Kalška gora, str 2.
tinky1.9.2018
Pomota,za Kalški greben je bilo vprašanje!!
alesfon11.7.2020
Včeraj prehodil to pot in moram priznat, da je čudovita. Lepa, razgledna in nezahtevna do grebena.

Malce sem iskal začetek poti, ki se nahaja od skale Žagana peč proti V Koncu točno pri prvem parkingu na levi strani.

Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki