Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeKalški greben / Žagana peč - Kalški greben
  

Žagana peč - Kalški greben (čez Škrbino)

 
Izhodišče: Žagana peč (812 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3384°N / 14,5702°E
Cilj: Kalški greben (2224 m)
Ime poti: čez Škrbino
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot, lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1412 m
Višinska razlika po poti: 1550 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 8147
Ocena: 1 glasov
Število slik: 78
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jermanca, izhodišče za Kamniško sedlo). Cesta nas nato pripelje do Žagane peči (velik balvan ob cesti), mi pa se odpeljemo še 30 m naprej, kjer na levi strani opazimo manjše parkirišče na katerem parkiramo.
Po novem je vožnja od Koče v Kamniški Bistrici do Žagane peči prepovedana (prometni znak), to nam pot podaljša za približno 45 minut.

Opis poti:

Ob parkirišču opazimo začetek lovske poti, ki nas povede v gozd. Pot se že kmalu prične strmo vzpenjati in nas po približno 15 minutah pripelje na izrazit z gozdom poraščen greben, kjer se pot prehodno položi. Pot se grebenu hitro umakne v levo, kjer v vzponu preči nekaj strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočij. Sledi kratek spust, nato pa pot zavije rahlo v desno, kjer se prične zelo strmo vzpenjati (nevarnost zdrsa in padajočega kamenja). Sledi vzpon po in ob široki gozdnati grapi, kateri pa se pot višje umakne v levo. Sledi le še dobrih 15 minut vzpona skozi gozd in pot nas pripelje do lovske koče, ki se nahaja ob robu razglednega pobočja.
Od lovske koče nadaljujemo po lepo vidni stezici, ki se vrne v gozd ter najprej preči pobočja proti levi, nato pa zavije nekoliko proti desni in se postopoma prične strmeje vzpenjati. Višje nas pot ob kateri opazimo vse več "neuradnih" markacij (rdeče pike in črte) pripelje v manjšo dolinico in se postopoma začne izgubljati med visokimi travami. Čeprav se pot počasi izgublja pa ji še nekaj časa lahko sledimo.
Nekoliko naprej pridemo na manjše razpotje, kjer nadaljujemo po levi slabše uhojeni stezici (desno navzgor Zob in ena od možnosti pristopa na Kalško goro). Pot naprej se zložno vzpenja (izjema je nekaj kratkih strmih vzponov) ob spodnjem robu skalnih pečin. Naprej komaj opazna stezica nas nato pripelje do opuščene planine Ovčarije, na koncu katere se ta dokončno izgubi. Naprej sledimo pogostim rdečim pikam in črtam, ki nas kmalu obrnejo precej v desno ter višje ponovno v levo. Omenjenim rdečim črtam sledimo vse do mesta, kjer stopimo na markirano pot Krvavec - Kokrsko sedlo (če smo dosledno sledili rdečim črtam, bomo markirano pot dosegli ravno pri nekakšnem verzu napisanem na skali nad potjo).
Ko stopimo na markirano pot ji sledimo v levo, le ta pa nas po 5 minut prečenja pripelje do opuščenega razpotja, kjer se desno navzgor odcepi opuščena pot na Kalški greben (omenjena pot se najprej vzpne po pobočju naravnost navzgor, nato pa preden doseže spodnji rob stene zavije levo v strm žleb, kjer so nam v pomoč stare, a deloma še uporabne jeklenice in klini. Višje pot zavije v desno ter nas po kratkem nadaljnjem vzponu pripelje na glavni greben, kjer se priključimo markirani poti Kokrsko sedlo - Kalški greben).
Mi nadaljujemo naravnost po poti, ki še naprej preči pobočja proti levi ter se z izjemo krajših vzponov postopoma spušča. Pot, ki naprej poteka po kraškem svetu polnem škrapelj in brezen, se čez nekaj časa povsem položi, mi pa levo pod nami opazimo manjše jezerce imenovano Krvava lokev. Pot naprej preči še eno nekoliko daljše melišče, nato pa se prične strmeje vzpenjati in nas po dobrih 10 minutah vzpona pripelje na razpotje v bližini Škrbine.
Tu nadaljujemo desno v smeri Kalškega grebena (levo razpotje na Škrbini 1 minuta) ter pot nadaljujemo po široki in sprva tudi precej zložni stezici. Pot naprej se za kratek čas strmeje vzpne skozi pas rušja, nato pa nas pripelje ob rob grebena, od koder se nam odpre lep razgled. Široka pot se grebenu kmalu umakne nekoliko v levo, kjer iz rušja postopoma preide na travnata pobočja. Sledi kratko prečenje nekoliko proti levi, pot pa nas hitro pripelje na manjše sedelce, s katerega se nam odpre pogled proti goram nad reko Kokro. Pot naprej v prečnem vzponu preide na širok vršni greben, po katerem se nato v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Kalški greben.

zemljevid poti
Ob poti: Lovska koča Črnevka (1300m), Ovčarija (1700m), Škrbina (1870m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Žagana peč - kalski_greben1
Žagana peč - kalski_greben2
Žagana peč - kalski_greben3
Žagana peč - kalski_greben4
Žagana peč - kalski_greben5
Žagana peč - kalski_greben6
Žagana peč - kalski_greben7
Žagana peč - kalski_greben8
Žagana peč - kalski_greben9
Žagana peč - kalski_greben10
Žagana peč - kalski_greben11
Žagana peč - kalski_greben12
Žagana peč - kalski_greben13
Žagana peč - kalski_greben14
Žagana peč - kalski_greben15
Žagana peč - kalski_greben16
Žagana peč - kalski_greben17
Žagana peč - kalski_greben18
Žagana peč - kalski_greben19
Žagana peč - kalski_greben20
Žagana peč - kalski_greben21
Žagana peč - kalski_greben22
Žagana peč - kalski_greben23
Žagana peč - kalski_greben24
Žagana peč - kalski_greben25
Žagana peč - kalski_greben26
Žagana peč - kalski_greben27
Žagana peč - kalski_greben28
Žagana peč - kalski_greben29
Žagana peč - kalski_greben30
Žagana peč - kalski_greben31
Žagana peč - kalski_greben32
Žagana peč - kalski_greben33
Žagana peč - kalski_greben34
Žagana peč - kalski_greben35
Žagana peč - kalski_greben36
Žagana peč - kalski_greben37
Žagana peč - kalski_greben38
Žagana peč - kalski_greben39
Žagana peč - kalski_greben40
Žagana peč - kalski_greben41
Žagana peč - kalski_greben42
Žagana peč - kalski_greben43
Žagana peč - kalski_greben44
Žagana peč - kalski_greben45
Žagana peč - kalski_greben46
Žagana peč - kalski_greben47
Žagana peč - kalski_greben48
Žagana peč - kalski_greben49
Žagana peč - kalski_greben50
Žagana peč - kalski_greben51
Žagana peč - kalski_greben52
Žagana peč - kalski_greben53
Žagana peč - kalski_greben54
Žagana peč - kalski_greben55
Žagana peč - kalski_greben56
Žagana peč - kalski_greben57
Žagana peč - kalski_greben58
Žagana peč - kalski_greben59
Žagana peč - kalski_greben60
Žagana peč - kalski_greben61
Žagana peč - kalski_greben62
Žagana peč - kalski_greben63
Žagana peč - kalski_greben64
Žagana peč - kalski_greben65
Žagana peč - kalski_greben66
Žagana peč - kalski_greben67
Žagana peč - kalski_greben68
Žagana peč - kalski_greben69
Žagana peč - kalski_greben70
Žagana peč - kalski_greben71
Žagana peč - kalski_greben72
Žagana peč - kalski_greben73
Žagana peč - kalski_greben74
Žagana peč - kalski_greben75
Žagana peč - kalski_greben76
Žagana peč - kalski_greben77
Žagana peč - kalski_greben78
Diskusija o izletu Žagana peč - Kalški greben (čez Škrbino)
klm     
27.8.2011
Do Zoba pod Kalško goro brez dvoma najlepša pot v Grintovcih, sicer do Kalškega grebena tudi za "tekače" sorazmeroma dolga, saj se do Škrbine kar lepo vleče in izgublja pridobljene višinske metre - "ampak nič ne de". Če se v turo vključi še Kalško goro, postane ta zelo lepa in precej razgledna. Kakšno estetsko doživetje bo šele, ko bodo macesni rumeneli!zavijanje z očmi
BSAE     
9.11.2015
Minulo soboto opravila krožno turo Žagana peč-po lovski gor-Škrbina-vrh Kalškega grebena-po grebenu do razpotja, spust do Kokrškega sedla-v dolino nazaj do izhodišča. Res lepa, krožna, razgledna tura, ki te "osvoji" z razgledi in tišino. nasmeh Za vse tiste "samotarje", ki radi uživamo v miru nad 2000m ... nasmeh Čelada vsekakor priporočljiva na grebenskem delu poti (vrh - Kokrško sedlo). lp
alyas     
22.10.2017
Kalška gora in Kalški greben (od Žagane peči gor in dol)

Sobotne razmere so bile idealne za meni to vedno zanimivo in ljubo turo. Mestoma strma steza čez gozd do lovske koče in naprej mimo Turnov je trenutno polna odpadlega listja, tako da je treba biti pozoren pri orientaciji ali pa si – zlasti če greste po isti poti tudi nazaj, postaviti še kakega možiclja več in zase. V meliščni dolinici pod Škrbino, pa možicljev ni težko zgrešiti, ti vodijo desno navzgor do markirane poti (ki pripelje pod stenami Kalškega grebena iz Kalc) in potem zavije levo (s pomočjo jeklenice) navzgor na greben med Kalško goro in Kalškim grebenom (tu je sicer tudi odcep navzdol na Kokrsko sedlo).
Varovala čez prvi prehod na grebenu in naprej čez Škrbino so OK, od Kalškega grebena v smeri proti Krvavcu so nove markacije, nazaj grede po spodnji poti pod Kalškim grebenom pa so te žal že precej obledele, tako da jim je zelo težko slediti, pa je zato ta pot skoraj že postala podobna "lovski". Nekaj prečenj mimo globokih jam in škrapelj, bi v megli ali slabi vidljivosti bilo lahko nevarnih.
V normalnih razmerah in z običajnimi počitki se turo prehodi v cca 8 urah.
Pa še info o cesti: cesta od Kamniške Bistrice do tovorne žičnice pod Kokrskim sedlom ali pa v smeri na Jermenco, je na več mestih kar pošteno luknjasta in »vzvalovana«.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki