Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Prednjega Robičja (1941 m), vidi Mala Mojstrovka (2332 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Triglav / Zadnjica - Triglav (čez Plemenice)

Zadnjica - Triglav (čez Plemenice)

Natisni
Izhodišče: Zadnjica (650 m)
Širina/Dolžina: 46,3824°N 13,7604°E
Ime poti: čez Plemenice
Čas hoje: 7 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: B/C
Višinska razlika: 2214 m
Višinska razlika po poti: 2215 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, komplet za samovarovanje, čelada
Ogledov: 43.466
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 72
Število komentarjev: 18
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske Gore se čez prelaz Vršič peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do 50. serpentine vršiške oz. Ruske ceste (v bližini vasi Trenta). Tu zavijemo na stransko cesto, ob kateri nato pa nekaj 100 metrih parkiramo na parkirišču ob cesti.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas mimo nekaj hiš (predvsem vikendi) v približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela (ob križišču je bilo nekoč parkirišče, danes pa je parkiranje prepovedano).
Nadaljujemo po spodnji desni cesti (po zgornji cesti prispemo do tovorne žičnice, ki pelje na Pogačnikov dom) v smeri Doliča, Luknje in Prehodavcev. Sprva zložni cesti, ki nas vodi čez razgledne travnike, višje pa skozi gozd, sledimo skoraj do njenega konca, oz. točneje do označenega razpotja, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Prehodavcem (do sem potrebujemo približno 1 uro).
Z razpotja na predelu imenovanem Utro nadaljujemo naravnost, cesta pa se tu dokončno spremeni v pešpot oz. mulatjero. Vzpon nadaljujemo po stari mulatjeri, katera se v nadaljevanju zmerno vzpenja čez občasno bolj strma pobočja. V nadaljevanju se že kmalu v desno odcepi plezalna pot čez Komar, mi pa nadaljujemo naravnost ter vzpon še naprej nadaljujemo po široki poti. Razgledna pot, ki občasno poteka čez zelo strma pobočja, pa nas višje pripelje na naslednje označeno razpotje.
Z razpotja se usmerimo levo v smeri Pogačnikovega doma, Luknje in Triglava (desno Koča na Doliču). Od razpotja nas vojaška mulatjera vodi proti vzhodu in preči strma pobočja. Kasneje se pot nekajkrat vzpne v ključih, nato pa ponovno sledi prečenje v rahlem vzponu vse do sedla Luknja.
Na sedlu kjer je razpotje nadaljujemo desno v smeri Triglava. Levo vodi pot na Bovški Gamsovec, naravnost navzdol pa proti Aljaževem domu v Vratih.
Pot v nadaljevanju postane zelo zahtevna in se že v začetku prične skoraj navpično vzpenjati ob jeklenici. Ko preplezamo začetno steno se pot rahlo položi kar pa ne pomeni, da je konec težav. Od tu naprej varoval skoraj ni in občasno hodimo po stezi nad globokim prepadom. V mokrem velika nevarnost zdrsa! Težave nato počasi popustijo in pot zavije rahlo v levo ter nas pripelje do grebena od koder se nam odpre pogled proti vzhodu. Nadaljujemo po razglednem grebenu in pot kmalu postane ponovno nekoliko zahtevnejša. S pomočjo jeklenice in številnih klinov se nekajkrat strmo vzpnemo, nato pa sledi še kratek strm spust. Tu se nam na levo odpre pogled proti znameniti Sfingi (najstrmejši triglavski steber).
V nadaljevanju pot postane manj strma in nas vodi po škrapljastem terenu. Steza je na tem delu nekoliko slabše vidna, poteka pa levo od Glave v Zaplanji in Morbegne, ki jo vidimo pred seboj. Na tem delu poti je lahko tudi v poletnem času še kakšno snežišče, ki pa ni strmo, tako da cepin ni potreben.
Pot nas nato pripelje do razpotja na Zahodni Triglavski planoti. Nadaljujemo levo navzgor v smeri Triglava (desno Dolič, ostro desno Morbegna) čez melišče do vstopa v naslednji plezalni del poti. Ta del je bistveno lažji od tistega čez Plemenice tako, da nam ne bo povzročal večjih težav (le gneča zna biti precejšnja). Pot naprej se s pomočjo številnih varoval prečno vzpne in nas pripelje pod Triglavsko škrbino. Naprej se povzpnemo do škrbine, kjer pridemo na razpotje. Nadaljujemo levo navzgor (naravnost navzdol Planika) po strmi a dobro zavarovani poti. Po nekaj vzponih strmina popusti in do vrha nas čaka samo še nekaj minut vzpona po vršnem pobočju Triglava.
zemljevid poti - Triglav
Ob poti: Luknja (1758m), Plemenice (2364m), Triglavska škrbina (2659m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zadnjica - Triglav1
Zadnjica - Triglav2
Zadnjica - Triglav3
Zadnjica - Triglav4
Zadnjica - Triglav5
Zadnjica - Triglav6
Zadnjica - Triglav7
Zadnjica - Triglav8
Zadnjica - Triglav9
Zadnjica - Triglav10
Zadnjica - Triglav11
Zadnjica - Triglav12
Zadnjica - Triglav13
Zadnjica - Triglav14
Zadnjica - Triglav15
Zadnjica - Triglav16
Zadnjica - Triglav17
Zadnjica - Triglav18
Zadnjica - Triglav19
Zadnjica - Triglav20
Zadnjica - Triglav21
Zadnjica - Triglav22
Zadnjica - Triglav23
Zadnjica - Triglav24
Zadnjica - Triglav25
Zadnjica - Triglav26
Zadnjica - Triglav27
Zadnjica - Triglav28
Zadnjica - Triglav29
Zadnjica - Triglav30
Zadnjica - Triglav31
Zadnjica - Triglav32
Zadnjica - Triglav33
Zadnjica - Triglav34
Zadnjica - Triglav35
Zadnjica - Triglav36
Zadnjica - Triglav37
Zadnjica - Triglav38
Zadnjica - Triglav39
Zadnjica - Triglav40
Zadnjica - Triglav41
Zadnjica - Triglav42
Zadnjica - Triglav43
Zadnjica - Triglav44
Zadnjica - Triglav45
Zadnjica - Triglav46
Zadnjica - Triglav47
Zadnjica - Triglav48
Zadnjica - Triglav49
Zadnjica - Triglav50
Zadnjica - Triglav51
Zadnjica - Triglav52
Zadnjica - Triglav53
Zadnjica - Triglav54
Zadnjica - Triglav55
Zadnjica - Triglav56
Zadnjica - Triglav57
Zadnjica - Triglav58
Zadnjica - Triglav59
Zadnjica - Triglav60
Zadnjica - Triglav61
Zadnjica - Triglav62
Zadnjica - Triglav63
Zadnjica - Triglav64
Zadnjica - Triglav65
Zadnjica - Triglav66
Zadnjica - Triglav67
Zadnjica - Triglav68
Zadnjica - Triglav69
Zadnjica - Triglav70
Zadnjica - Triglav71
Zadnjica - Triglav72
Diskusija o izletu Zadnjica - Triglav (čez Plemenice)
Gost27.9.2006
nasmehPot je zelo lepa, vendar naporna in malo adrenalinska.Mislim, da navzgor ti le malo kje pride vpostev samovarovalni komplet, razen ce se imate namen vracat po isti poti. Lep pozdrav.
Gost13.9.2007
Poslušam in berem komentarje planincev, ki so pot prehodili. Ali res ni možno prepadni del poti bolje zavarovati?! Res je škoda, da tudi planinci, ki se ne želijo tako izpostavljati, zaradi tega ne morejo doživeti Triglava čez Plemenice in videti Sfinge.
Prosim, povejte naprej in upoštevajte.
Planinski pozdrav iz Maribor
Gost14.9.2007
Pravijo, da se vse da, če se hoče. Sem pa mnenja, da naj ostane Bembergova taka kot je. Naj ostane za najbolj pogumne. Saj vse poti v gorah niso namenjene vsem: treba je poiskati za sebe oziroma svoje sposobnosti primerne poti. Konec koncev v življenju tako ne moremo imeti vsega. Se pa sprašujem: ali je moj vzpon manj vreden, če pridem na Triglav z Doliča ali Planike? Nejc je zapisal: "Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel. Kdor najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi". Čim več lepih poti in bodimo ponosni na cilje, ki jih nosimo v sebi. Srečno in varno!
Gost14.9.2007
Pravijo, da se vse da, če se hoče. Sem pa mnenja, da naj ostane Bembergova taka kot je. Naj ostane za najbolj pogumne. Saj vse poti v gorah niso namenjene vsem: treba je poiskati za sebe oziroma svoje sposobnosti primerne poti. Konec koncev v življenju tako ne moremo imeti vsega. Se pa sprašujem: ali je moj vzpon manj vreden, če pridem na Triglav z Doliča ali Planike? Nejc je zapisal: "Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel. Kdor najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi". Čim več lepih poti in bodimo ponosni na cilje, ki jih nosimo v sebi. Srečno in varno!
Gost17.11.2007
Kaj zdaj nakladaš,izberi si turo primerno svojim sposobnostim.Lp Francmrk pogled
Gost21.11.2007
Tudi sam menim, da je pot čez Plemenice primerno zavarovana.

Del poti, kjer vabi naše poglede nase Stena (s Sfingo v prvem planu), pa si je mogoče ogledati tudi tako, da se do tam po nezahtevnem terenu, sledeč markacijam, spustimo od Morbegne (do tam po mulatjeri z Doliča) navzdol in se po isti poti vrnemo. Saj ni nujno, da je naš cilj vedno vrh, a ne da ne?!

Obstaja še manj znana, delno nemarkirana možnost, ko z mulatjere Zadnjica-Dolič skrenemo nad ostanki vojaških zgradb in poiščemo ostanke stare Kugyjeve poti na Triglav. Ta se priključi na markirano pot čez Plemenice ravno tam, kjer se odpre krasen pogled na Sfingo ... Čeprav pot ni prav zahtevna in je na enem mestu celo zavarovana s starimi jeklenicami pa vendarle zahteva gornika, ki ji zna slediti in ni povsem odvisen od markacij (te so mestoma še vidne).

Srečno!
Gost21.11.2007
te zadnje informacije sem pa res vesela. letos sem brala o tej poti in me je zanimalo, v kolikšni meri je še ohranjena. jo bom poskusila poiskat poleti! lp, špela
peter226.7.2008
Pot iz Zadnjice čez Plemenice sva prehodila včeraj. Je res čudovita in priporočljiva, seveda za izkušenega planinca. Nekaj fotografij je na www.petersfoto.si
ladog5.3.2010
Čestitke vsem, ki vam je uspelo čez Plemenice!nasmeh
Keco10.8.2010
Enodnevna tura čez Plemenice in nazaj na Dolič v Zadnjico. Napornooo! Lepa tura, če imaš rad prvine prostega plezanja!
In začuda ni bilo gužve!!!
kakav30.8.2010
Prejšni teden sem se tudi sam odpravil na enodnevno turo iz Zadnjice čez Plemenice in čez Dolič nazaj. Res čudovito poplezavanje čez Plemenice. Prestop iz trentske na vratno stran in nazaj nekje na sredini preko izpostavljenega prehoda je res vrhunski. ( kratko ampak sladko).
Sem se pa na lastne oči prepričal da zgodbice o utrganih Čehih res niso nakladanje. Najprej sem na vstopu na pot iz Doliča na Triglav srečal mlado Čehinjo, ki se je pridrajsala po melišču v samih sandalih. Upam da so bile vsaj Tewa nasmeh. Še večji hec je pa bil ko sem na vrhu Triglava (začuda je bila celotna pot brez gneče čeprav je bila sončna nedelja) srečal mlada Čeha z majhno psičko. Sta rekla, da je tibetanski terier in da je navajena plezanja, da so prišli čez Plemenice in da je ful dobr šla, kjer pa ni šlo, sta jo pa na rami nosila ali pa v ruzak dala. Res modelanasmeh. In da je stara šele 9 mesecev - na žalost jima očitno ni nobemn povedal da imajo psi, če premladi hodijo v hribe lahkjo probleme s kolki ko odrastejo - upam da se pri tej simpatični psički to ne bo zgodilo. Kakorkoli Čehi so res modeli in ti gre kar na smeh, je pa zato lahko toliko bolj žalostno, če gre kaj narobe. Se jim pozna, da je njihov najviši kucelj malo čez 1500m.
soncyka14.9.2010
Pot čez Plemenice je odlična, na mestih prav adrenalniska, je pa res, da ni namenjena neizkušenim planincem oz. tistim, ki niso navdušeni nad nekoliko nevarnejšimi odseki. Pot sem sama opravila v enem dnevu in prav tako menim, da mora pot ostati taka kot je, kajti ne more vsak imeti vsega. Sfinga se pa lepo vidi tudi po poti čez Vrata.
andraz8525.6.2013
a je kdo mogoče pred kratkim prehodil to pot? predvsem me zanimajo snežne razmere... hvala za kakšen odgovor...
lp, andraž
pipi1005.7.2013
tudi mene zanimajo razmere na poti, če ima kdorkoli kakšno informacijo.
redbull6.7.2013
v škrbini je še sneg, drugje pa težk verjamem

lp
darinka421.7.2021 15:32:25
Včeraj prehodila pot iz Zadnjce na Luknjo . Čez Plemenice in čez Triglavske pode na vrh. Bovška škrbina je kopna. Plemenice tudi. Le na podih je še sneg. Ki ne predstavlja težav. Cepin sem imela s sabo a ga nisem rabila. Zelo malo pohodnikov sem srečala. Čez Plemenice prav nikogar. Tudi na vrhu prav nobene gneče.
franc.rozman@adventure.si22.7.2021 16:42:49
Darinka4, čestitke za opravljeno turo.
Zanima me ali so v spodnjem delu vsi klini in jeklenice uporabni in v steni?
Hvala.
lp, Franc
darinka422.7.2021 16:54:17
Hvala. Vsi klini in jeklenice čez Plemenice so na svojem mestu. So mislim da lani obnovili . Na enem delu nekje v sredini so dali zajlo in kline kjer prej tega ni bilo. Plezalna pot in tisti deli, kjer ni plezalma je vse v redu zaenkrat.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki