Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s planine v Lazu, vidi Dom na Komni?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Luknja / Zadnjica - Luknja

Zadnjica - Luknja

Natisni
Izhodišče: Zadnjica (650 m)
Širina/Dolžina: 46,3824°N 13,7604°E
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1108 m
Višinska razlika po poti: 1110 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 19.163
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske Gore se čez prelaz Vršič peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do 50. serpentine vršiške oz. Ruske ceste (v bližini vasi Trenta). Tu zavijemo na stransko cesto, ob kateri nato pa nekaj 100 metrih parkiramo na parkirišču ob cesti.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas mimo nekaj hiš (predvsem vikendi) v približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela (ob križišču je bilo nekoč parkirišče, danes pa je parkiranje prepovedano).
Nadaljujemo po spodnji desni cesti (po zgornji cesti prispemo do tovorne žičnice, ki pelje na Pogačnikov dom) v smeri Doliča, Luknje in Prehodavcev. Sprva zložni cesti, ki nas vodi čez razgledne travnike, višje pa skozi gozd, sledimo skoraj do njenega konca, oz. točneje do označenega razpotja, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Prehodavcem (do sem potrebujemo približno 1 uro).
Z razpotja na predelu imenovanem Utro nadaljujemo naravnost, cesta pa se tu dokončno spremeni v pešpot oz. mulatjero. Vzpon nadaljujemo po stari mulatjeri, katera se v nadaljevanju zmerno vzpenja čez občasno bolj strma pobočja. V nadaljevanju se že kmalu v desno odcepi plezalna pot čez Komar, mi pa nadaljujemo naravnost ter vzpon še naprej nadaljujemo po široki poti. Razgledna pot, ki občasno poteka čez zelo strma pobočja, pa nas višje pripelje na naslednje označeno razpotje.
Z razpotja se usmerimo levo v smeri Pogačnikovega doma, Luknje in Triglava (desno Koča na Doliču). Od razpotja nas vojaška mulatjera vodi proti vzhodu in preči strma pobočja. Kasneje se pot nekajkrat vzpne v ključih, nato pa ponovno sledi prečenje v rahlem vzponu vse do sedla Luknja.
zemljevid poti - Luknja
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Koča na Doliču, Šmarjetna glava, Bovški Gamsovec (2 h), Pihavec (2 h), Morbegna (2 h 55 min), Glava v Zaplanji (3 h), Kanjavec, Triglav (4 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zadnjica - Luknja1
Zadnjica - Luknja2
Zadnjica - Luknja3
Zadnjica - Luknja4
Zadnjica - Luknja5
Zadnjica - Luknja6
Zadnjica - Luknja7
Zadnjica - Luknja8
Zadnjica - Luknja9
Zadnjica - Luknja10
Zadnjica - Luknja11
Zadnjica - Luknja12
Zadnjica - Luknja13
Zadnjica - Luknja14
Zadnjica - Luknja15
Zadnjica - Luknja16
Zadnjica - Luknja17
Zadnjica - Luknja18
Zadnjica - Luknja19
Zadnjica - Luknja20
Zadnjica - Luknja21
Zadnjica - Luknja22
Zadnjica - Luknja23
Zadnjica - Luknja24
Zadnjica - Luknja25
Zadnjica - Luknja26
Zadnjica - Luknja27
Zadnjica - Luknja28
Zadnjica - Luknja29
Diskusija o izletu Zadnjica - Luknja
amer20. 07. 2009
Kdo ve kako iz Luknje do Prehodavcev - je pot lahka ali kaj bolj zahtevna ?
Gorazd G20. 07. 2009
Vse kar sprašuješ bo našel v tem vodniku:

http://www.emka.si/artikel/354131/Julijske-Alpe-planinski-vodnik

Vodnikov je obilo. Le v roke jih je treba vzeti.

http://www.pzs.si/index.php?stran=Trgovina&kat=1

http://www.sidarta.si/gornistvo.html

In še zemljevidi, ki so odlično (če ne že kar nepogrešljivo) dopolnilo vodnikom:

http://www.pzs.si/index.php?stran=Trgovina&kat=6

Tebi in vsem, ki postavljate podobna vprašanja: gorniške spletne strani so samo dopolnilo omenjeni literaturi (ne pozabite na tečaje varnega gibanja v gorah), nikakor pa ne edini vir, ki omogoča varno gibanje v gorskem svetu.
SPIDER30. 08. 2012
Vsako leto grem vsaj enkrat po omenjeni poti do Luknje in naprej.Vedno si rečem,da moram napisat, pot je zelo slabo vzdrževana.Še posebej od odcepa za Dolič naprej.Ruševje sili z vrha,da bo treba drugo leto po kolenah naprej.Na večjih mestih je vdrta.Ne rad kritiziram samo jesen je pravi čas,da se to lahho po večih letih sanira.Pot je pa le v osrčju Triglava.Čez Plemenice je nekje na sredi v jeklenici izpuljen klin,vendar ne ogroža varnega varovanja.Srečno pa brez zamire.
B230. 08. 2012
Po mojem mnenju za to pot (ne)skrbi PD Gorje.Vsaj tako piše na usmerjevalnih tablicah ob poti... Omenjena pot ima vse pogoje, da bi bila izvrstna planinska pot (odlično grajena in ohranjena trasa italijanske mulatere) in bi z zelo malo truda (posekati ruševje in na nekaj mestih pokrpati od plazov poškodovana mesta) ostala takšna še v prihodnje. Na žalost se zgodba ponavlja in PD, ki skrbijo za takšne lepe poti, svojega "patronata" ne želijo predati drugim PD, ki bi morda želela pot upravljati in urejati, sama pa tega ne zmorejo ali niso sposobna. Na žalost je tako. Rajši, da vse skupaj propade, kot, da se tu pojavi drugo PD...
IgorZlodej30. 08. 2012
Lahko rečem, da kar pogosto hodim po tej poti, pa niti približno ni v takem stanju, kot je opisano zgoraj. Tu in tam se je res razraslo rušje, vendar zaenkrat še ni kritično. Bom pa enkrat s sabo vzel žago, tako, kot sem to storil lani na poti Čez Komarmežikanje.
SPIDER30. 08. 2012
Vsak gleda drugače pa nič zato.Igor ti mi samo napiš na ZS ko boš šel,rade volje grem s tabo in kot se reče"Ti dam eno roko."mežikanjeDa ne bodo govoril Gorenci kako je na naši (Primorski)stani vse zapuščeno pri njih pa vse OK velik nasmehvelik nasmeh
urbancek30. 08. 2012
Vi bi morali videti pot Presedljaj - Korošica v KSA. Tale nikdar, vsaj po mojem vedenju ni bila niti blizu temu, kar je ruševje naredilo tisti poti... Tudi letos sem že hodil po omenjeni poti z Doliča proti Luknji, pa ni bilo nič tako kritičnega...mežikanje
Je pa res, da se za nekatere stvari skrbi vedno slabše... To je videti tudi po "kulturi", ki vlada v kar zajetnem številu skrinjic na vrhovih naših gora, pa še kje drugeje... Lp!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki