Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Doliču (2151 m), vidi Triglav (2864 m)?
Glasuj
Gorovja / Ziljske Alpe / Eckwand / Weissensee - Eckwand (čez Almspitz)

Weissensee - Eckwand (čez Almspitz)

Natisni
Izhodišče: Weissensee (940 m)
Širina/Dolžina: 46,6989°N 13,4148°E
Ime poti: čez Almspitz
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1281 m
Višinska razlika po poti: 1290 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 3.816
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 46
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Malo pred Spittalom iz smeri Beljaka/Villach (po stari cesti) se levo odcepi cesta proti vasi Ziebel. V omenjeni vasi pa z vožnjo nadaljujemo proti jezeru Weissensee, ki je od Ziebla oddaljeno približno 15km. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču v bližini jezera.
Opis poti:
Z velikega parkirišča se nekaj metrov spustimo do glavne ceste, kjer na levi strani opazimo smerokaze. Usmerimo se na široko pot, ki vodi ob jezeru za oznakam »Techendorf«. Pot nas najprej vodi čez manjši most in nas pripelje do kampa na vzhodni strani jezera Weissensee. Tu se usmerimo desno na asfaltirano cesto, ki pelje ob kampu in nas pripelje do križišča kjer se usmerimo levo in po nekaj metrih hoje pridemo do smerokazov. Usmerimo se levo za oznakami »Techendorfer Alm steil«. Po nekaj metrih pridemo ponovno do smerokozov in se usmerimo desno na strmo pot proti planini Techendorfer Alm. Leva pot pa pelje po položnejši poti, ki večinoma vodi po cesti.
Pot se dokaj strmo vzpne skozi gozd in nas pripelje do jase kjer prečimo kolovoz in se pričnemo vzpenjati ob robu gozda. Tu se nam že odprejo prvi razgledi proti bližnjim vrhovom v skupini Latschur. Pot se ponovno vzpne skozi gozd in nato kar nekajkrat preči gorsko cesto. V vseh križiščih, ki so zelo dobro označena nadaljujemo v smeri Techendorfer Alm steil (strma pot). Nazadnje ko se levo odcepi pot proti sedlu Stosia, nadaljujemo po cesti, ki nas po približno 15 minutah hoje pripelje do planine Techendorfer Alm, kjer stoji tudi manjša planinska koča.
Od planine nadaljujemo proti severu za oznakami Stosia, Latschur. Pot najprej preči redek gozd nato pa se vzpne po travnatih pobočjih proti sedlu Stosia. Ta del poti je označen z belo modrimi markacijami.
Na sedlu se usmerimo desno in nadaljujemo po travnatem grebenu. Ko pridemo do razpotja nadaljujemo naravnost po grebenu, desno pa se odcepi direktna pot na Eckwand. Ko pridemo ponovno do razpotja se usmerimo na desno pot, ki poteka še naprej po grebenu in pelje na Almspitz (2180m). Leva pot pelje na Latschur. Pot se nato še naprej vzpenja po travnatem grebenu in nas kmalu pripelje na vrh Almspitz s katerega je lep razgled na okoliške vrhove.
Z vrha se nato nekaj metrov spustimo proti zahodu do sedla med vrhovoma Almspitz in Latschur. Na sedlu se usmerimo desno, kjer prečimo nekoliko strmejša severna pobočja Almspitza. Ko pridemo ponovno na greben se nam kmalu z desne strani priključi direktna in nekoliko krajša pot od sedla Stosia. Sledi še krajši vzpon po travnatem grebenu proti vrhu.
Ob poti: Techendorfer Alm (1573m), Stosia (1811m), Almspitz (2180m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Weissensee - Eckwand1
Weissensee - Eckwand2
Weissensee - Eckwand3
Weissensee - Eckwand4
Weissensee - Eckwand5
Weissensee - Eckwand6
Weissensee - Eckwand7
Weissensee - Eckwand8
Weissensee - Eckwand9
Weissensee - Eckwand10
Weissensee - Eckwand11
Weissensee - Eckwand12
Weissensee - Eckwand13
Weissensee - Eckwand14
Weissensee - Eckwand15
Weissensee - Eckwand16
Weissensee - Eckwand17
Weissensee - Eckwand18
Weissensee - Eckwand19
Weissensee - Eckwand20
Weissensee - Eckwand21
Weissensee - Eckwand22
Weissensee - Eckwand23
Weissensee - Eckwand24
Weissensee - Eckwand25
Weissensee - Eckwand26
Weissensee - Eckwand27
Weissensee - Eckwand28
Weissensee - Eckwand29
Weissensee - Eckwand30
Weissensee - Eckwand31
Weissensee - Eckwand32
Weissensee - Eckwand33
Weissensee - Eckwand34
Weissensee - Eckwand35
Weissensee - Eckwand36
Weissensee - Eckwand37
Weissensee - Eckwand38
Weissensee - Eckwand39
Weissensee - Eckwand40
Weissensee - Eckwand41
Weissensee - Eckwand42
Weissensee - Eckwand43
Weissensee - Eckwand44
Weissensee - Eckwand45
Weissensee - Eckwand46
Diskusija o izletu Weissensee - Eckwand (čez Almspitz)
VanSims26.7.2010
Dostop do Eckwanda ima samo iz izhodišča Weissensee veliko alternativnih pristopov. Glavni smeri sta sicer ti opisani na tem portalu(morda še kaka) imata pa kar nekaj variant in alternativnih pristopov.

Že do Techendorfer Alma imamo alternativo opisano zgoraj: steil varianta in varianta po gozdni cesti. Steil varianta je kar strma in za ljudi z manj kondicije kar naporna. Je pa tehnično popolnoma nezahtevna. Se pa da že na približno pol poti izstopiti in nadaljevati po gozdni cesti(če bi koga zmanjkalo mežikanje ). Po drugem takem križanju s cesto tudi ni več tako strma, tako da se da kombinirati tudi cesta v spodnjem delu in steil varianta v zgornjem, če nismo ravno kondicijsko na vrhuncu mežikanje

Na Techendorfer Almu imajo dva odvezana psa(očitno last oskrbnika kočice). Kogar to moti ima alternativni odcep za Stosio že 10 min pred Techendorfer Almom(pa še profitira 10 min.)

Potem od sedla Stosia vodi tudi direktna pot na Eckwand za tiste, ki bi jim pečenje pobočij Almspitza delalo težave.

Samo to prečenje je dejansko malo zahtevnejše(za izkušene gornike sploh pa feratarje seveda mala malica velik nasmeh ). Jaz sem imel sicer kopno ampak v razmerah kot je bila posneta zgornja slika zna biti pa po moje nekoliko nevarno.

Sestopil sem čez Karalm(obratna pot kot je opisana v opisu poti čez to planino). Tudi tu imamo, ko se po gozdni cesti spuščamo do Weissenseeja alternativo čez gozd. Alternativa je dobro markirana vse do tik pred koncem ko smo že čisto pri potoku. Tam jaz nisem videl markacij naprej zato sem jo ucvrl po desni potki do potoka. Samo prečenje potoka ni nič posebnega(razen po kakem deževju mogoče) potem pa se nikakor ne zagnati direkt v gruščevje, ki vodi na cesto(kot sem se jaz mežikanje ) ampak pojdite še malo ob potočku gor nekaj deset metrov in se boste na cesto povzpeli skoraj brez težav(opazil seveda šele ko sem bil na cesti jezen )

Ta alternativa je tehnično morda nekoliko zahtevnejša(nekje med lahka in delno zahtevna), zelo strma in v mokrem (vsaj za navzdol) odsvetovana.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki