Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Kol / Vršič - Kol (po grebenu)

Vršič - Kol (po grebenu)

Natisni
Izhodišče: Vršič (1611 m)
Širina/Dolžina: 46,4336°N 13,7435°E
Ime poti: po grebenu
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 739 m
Višinska razlika po poti: 1000 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 12.902
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 80
Število komentarjev: 13
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske Gore se peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do prelaza Vršič, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča na Vršiču se usmerimo na sprva slabo označeno pot, ki vodi na Mojstrovko in Sleme. Po krajšem vzponu nas pot pripelje do večje skale na kateri opazimo napis Mojstrovka levo. Nadaljujemo v smeri Mojstrovke (desno Mojstrovka po Hanzovi poti in Slemenova špica) po poti, ki se prečno vzpenja čez redek macesnov gozd. Po približno pol ure vzpona nas pot pripelje do obsežnega melišča pod Mojstrovko. Na mestu, kjer se markirana pot na Mojstrovko povsem približa steni pridemo na neoznačeno razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno. Vzpon nadaljujemo po neoznačeni poti, ki nas v rahlem prečnem vzponu vodi proti pobočjem Šitne glave. Razmeroma dobro vidna stezica pa nas kmalu pripelje v neizrazito dolinico med Malo Mojstrovko in Šitno glavo. Tu pot zavije nekoliko levo in se nekoliko bolj vzpne po vse bolj kamnitem pobočju. Ko se pot že precej približa vrhu, zavije desno, preči deloma zaraščeno melišče in se nato vzpne na travnat vrh.
S Šitne glave nadaljujemo po grebenu sprva rahlo navzdol nato pa navzgor v smeri Mojstrovke (neoznačeno). Slabo vidna stezica po kateri se vzpenjamo nas po dobrih 20 minutah hoje od Šitne glave pripelje do mesta, kjer se priključimo Hanzovi poti na Mojstrovko. Naprej je orientacija lažja, pot pa vse bolj strma. Po nadaljnjih nekaj minutah strmina popusti in pot nas pripelje na bolj raven svet, katerega obidemo po desni strani. Naprej se pot približa grebenu, mi pa pred seboj zagledamo Mangart in Jalovec. Tu pot zavije rahlo levo in nas pripelje do strmega dela poti. S pomočjo nekaj klinov, v glavnem pa brez varoval se povzpnemo po strmem vršnem pobočju Male Mojstrovke do njenega razglednega vrha.
Z Male Mojstrovke nadaljujemo v smeri proti Veliki Mojstrovki. Sprva se nekoliko spustimo ter se usmerimo na stezo, ki vodi nekoliko desno proti sedlu med obema Mojstrovkoma. Pot nato preči melišče ter prične v vzponu prečiti strma južna pobočja pod Veliko Mojstrovko. Pobočje postane kmalu manj strmo in pot zavije desno navzgor. Od tu sledi samo še kratek vzpon po skalnatem pobočju do vrha Velike Mojstrovke.
Z vrha nadaljujemo po grebenu v smeri proti zahodu. Pot nato kmalu postane nekoliko zahtevnejša in se prične vzpenjati po rahlo krušljivem pobočju na južni strani grebena. Pot je na tem delu označena s številnimi možici. Sledi vzpon proti grebenu kjer kmalu dosežemo predvrh Velike Mojstrovke.
Z vrha še naprej nadaljujemo po zelo razglednem grebenu. Greben je na severno stran vseskozi prepaden, vendar je dovolj širok, tako da hoja po njem ne predstavlja večjih težav. Kasneje postane nekoliko strmejše tudi pobočje na južni strani grebena in sledi še nekoliko strmejši vzpon po skalnatem grebenu do vrha Zadnje Mojstrovke.
Pot po grebenu v nadaljevanju postane zahtevnejša in v kolikor nismo vajeni hoje po zahtevnih nezavarovanih terenih je priporočljivo, da se vrnemo nekaj minut nazaj, kjer južna pobočja niso tako strma in se spustimo na neoznačeno stezo, ki poteka nekoliko nižje po manj strmih južnih pobočjih vzporedno z grebenom. Če nadaljujemo po grebenu se sprva nekoliko spustimo po ozkem in dokaj izpostavljenem grebenu. Pot v nadaljevanju postopno postane ponovno manj zahtevna, nato pa nas pripelje do nekoliko bolj travnatega pobočja. Na tem delu praktično ni steze in sledi prečenje strmega pobočja na katerem je tudi nekaj drobirja, tako da je ta del nevaren za zdrs. Malo za tem sledi še strm spust v ozko škrbino iz katere moramo nato splezati po zelo strmem pobočju. Plezanja je sicer le za nekaj korakov, vendar je potrebno biti zelo previden, ker je pobočje izpostavljeno. Pot nato postane manj zahtevna in nas pripelje na pobočja pod Travnikom. Tu zavije pot rahlo v levo in se prične vzpenjati čez melišča. Kasneje zavije pot v desno in sledi še zadnji vzpon po skalnatem pobočju do vrha Travnika.
S Travnika nadaljujemo po grebenu in se pričnemo spuščati. Strmemu grebenu se lahko umaknemo rahlo na južno stran ter nato prečimo pobočje vzporedno z grebenom. Na koncu zavijemo desno ter sledi še kratek vzpon do vrha Kola.
Sestopimo lahko po poti vzpona ali pa po lažji poti, ki poteka nekoliko nižje na južni strani vzporedno z grebenom.
zemljevid poti - Kol
Ob poti: Šitna glava (2087m), Mala Mojstrovka (2332m), Velika Mojstrovka (2366m), Zadnja Mojstrovka (2354m), Travnik (2379m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Vršič - Kol1
Vršič - Kol2
Vršič - Kol3
Vršič - Kol4
Vršič - Kol5
Vršič - Kol6
Vršič - Kol7
Vršič - Kol8
Vršič - Kol9
Vršič - Kol10
Vršič - Kol11
Vršič - Kol12
Vršič - Kol13
Vršič - Kol14
Vršič - Kol15
Vršič - Kol16
Vršič - Kol17
Vršič - Kol18
Vršič - Kol19
Vršič - Kol20
Vršič - Kol21
Vršič - Kol22
Vršič - Kol23
Vršič - Kol24
Vršič - Kol25
Vršič - Kol26
Vršič - Kol27
Vršič - Kol28
Vršič - Kol29
Vršič - Kol30
Vršič - Kol31
Vršič - Kol32
Vršič - Kol33
Vršič - Kol34
Vršič - Kol35
Vršič - Kol36
Vršič - Kol37
Vršič - Kol38
Vršič - Kol39
Vršič - Kol40
Vršič - Kol41
Vršič - Kol42
Vršič - Kol43
Vršič - Kol44
Vršič - Kol45
Vršič - Kol46
Vršič - Kol47
Vršič - Kol48
Vršič - Kol49
Vršič - Kol50
Vršič - Kol51
Vršič - Kol52
Vršič - Kol53
Vršič - Kol54
Vršič - Kol55
Vršič - Kol56
Vršič - Kol57
Vršič - Kol58
Vršič - Kol59
Vršič - Kol60
Vršič - Kol61
Vršič - Kol62
Vršič - Kol63
Vršič - Kol64
Vršič - Kol65
Vršič - Kol66
Vršič - Kol67
Vršič - Kol68
Vršič - Kol69
Vršič - Kol70
Vršič - Kol71
Vršič - Kol72
Vršič - Kol73
Vršič - Kol74
Vršič - Kol75
Vršič - Kol76
Vršič - Kol77
Vršič - Kol78
Vršič - Kol79
Vršič - Kol80
Diskusija o izletu Vršič - Kol (po grebenu)
Kriška3. 08. 2009
Veličastna pot, krasne fotografije!
rober4. 08. 2009
Odlične fotke,bo treba v živo doživet...
cics5. 08. 2009
Zelo lepo, odlične slike,... morda ponovimo kdaj....nasmeh
štempilka6. 08. 2009
Noro,kako lepi razgledi,to bo pa za it pogledat kako je. Zaenkrat mi je uspelo samo do Male Mojstrovke.
lukk22. 06. 2014
Mene zanima kakšne so razmere na poti in kako je pot zahtevna.
ločanka5. 01. 2015
Lep slike in zelo dober opis!
goretz2. 08. 2022 22:56:40
Živjo,
zanima me, ali je pot po grebenu še označena z možici, ter če je res do Kola, v kolikor gremo čez vse naštete vrhove ob poti res samo 4h 45 min.. Zdi se mi malce premalo glede na to, da se je treba na vsak vrh konec koncev povzpeti in sestopiti.. Lp in srečno nasmeh
ppegan3. 08. 2022 14:24:58
Četudi ni možicev, se držiš grebena, ne moreš kaj dost falit mežikanje Jaz se žal ne spomnim, koliko časa sva s kolegom hodila, se mi pa zdi, da je čas kar realen.
goretz9. 08. 2022 17:47:44
@ppegan hvala za odgovor. Se spomniš mogoče kako tehnično zahtevna je pot na določenih odsekih? Iz opisa poti lahko razberem da je nekaj plezanja, ampak ali je pot primerna za novince, ki sicer imajo kondicijo? Hvala in lp nasmeh
felix9. 08. 2022 18:56:41
Po samem grebenu ni težav, vprašanje je, kje se nameravaš vrniti. Če se nameravaš spustit na nekdanjo spodnjo pot (le tu in tam se vidi kakšna zbledela markacija), moraš najti primeren prehod navzdol, ki pa nikjer ni lahko. Jaz sem se pred leti vrnil na Travnik in poiskal primeren prehod, potem pa nad Suhim vrhom do Vratc.
ppegan10. 08. 2022 08:08:29
@goretz, če nisem že prepozna - tehnično najbolj zahtevna je škrbina (slike 56-58), a se da lepo splezat, ni tako hudo, kot zgleda na slikah. Tudi mene je ta škrbina najbolj skrbela, a se je potem na terenu izkazalo, da ne predstavlja nekih težav (moja laična ocena je, da je tu II. za splezat, a gre le za 2-3 metre). Načeloma pa pot ni preveč zahtevna, pazit je treba le, da ti ne zdrsne zaradi grušča. Korak mora biti varen in stabilen. Pa srečno nasmeh
sAleska10. 08. 2022 16:33:43
Ta škrbina je res najbolj zahtevna, a bi rekla da ni dvojka ali pa komaj pa še to le en gib ali dva. Je pa izpostavljeno, to pa. Oprimki in stopi so odlični skala trdna.
Največji hakelc je zelo shojena steza iz škrbine levo navzdol. Ni treba iti tam, ker je bistveno bolj nevarna (drobir na nagnjenih ploščah) in predvsem naporna, ker se precej spustiš potem pa spet gor. Da pa se. Ena od nas je šla tam pa ji je bilo žal.
Pomembno je, da si v škrbini dobro ogledaš skale in boš videl logičen prehod. Ta gre direktno iz škrbine kakšen meter gor nato rahlo desno gor po nagnjeni polički. Tam že presenečen pogledaš čez rob na prostrano zelenico. Vsega skupaj je komaj za višino kakšnega košarkaša.
Pa srečno.
goretz11. 08. 2022 22:15:20
Najlepša hvala za odgovore. Na pot se nameravamo odpraviti v ponedeljek, v kolikor bo vreme seveda dopuščalo.nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki