Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Kol / Vršič - Kol

Vršič - Kol

Natisni
Izhodišče: Vršič (1611 m)
Širina/Dolžina: 46,4336°N 13,7435°E
Čas hoje: 4 h 35 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot, zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 739 m
Višinska razlika po poti: 965 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 1.470
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 74
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske Gore ali Trente se zapeljemo na prelaz Vršič, kjer parkiramo. Parkirišče je v času turistične sezone plačljivo.
Opis poti:
S parkirišča na prelazu Vršič se usmerimo na markirano pot v smeri Male Mojstrovke in Slemenove špice. Pot se hitro razcepi, mi pa izberemo levo pot proti Mali Mojstrovki (desno Slemenova špica in Hanzova pot na Malo Mojstrovko). Sledi prečni vzpon proti levi, kjer gremo sprva še skozi pas grmičevja, nato pa prispemo med ruševje in redek macesnov gozd, skozi katerega vodi široka, večinoma kamnita pot. Po približno pol ure vzpona prispemo do večjega melišča, kjer se v desno odcepi neoznačena pot na Šitno glavo, mi pa nadaljujemo prečno čez melišče. Na drugi strani melišča prispemo v krušljivo grapo, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. Sledi približno 15 minut strmega in tehnično nekoliko težjega vzpona po grapi, ki se konča na manjšem sedelcu imenovanem Vratca.
Tu, kjer tudi dosežemo greben nadaljujemo desno, nato pa ob pogledih na primorski del Julijskih Alp nadaljujemo vzpon. Pot naprej se grebenu umakne nekoliko v levo, kjer nam je v pomoč nekaj klinov, nato pa se razcepi. Rahlo v levo se nadaljuje označena pot, ki vodi pod grebenom, po grebenu pa se nadaljuje neoznačena pot na Malo Mojstrovko.
Označena pot nas v nadaljevanju vodi čez melišče, preko katerega se ob vse lepših razgledih prečno vzpenjamo.
Nekaj minut pod vrhom Male Mojstrovke zapustimo markirano pot in nadaljujemo levo proti sedlu med Malo in Veliko Mojstrovko, z bližine sedla pa nas neoznačena pot povede v grapo, po kateri se strmo vzpnemo proti vršnemu delu Velike Mojstrovke. Pobočje postane kmalu manj strmo in pot zavije desno navzgor. Od tu sledi samo še kratek vzpon po skalnatem pobočju do vzhodnega vrha Velike Mojstrovke.
Z vrha nadaljujemo po grebenu v smeri proti zahodu. Pot nato kmalu postane nekoliko zahtevnejša in se prične vzpenjati po rahlo krušljivem pobočju na južni strani grebena. Pot je na tem delu označena s številnimi možici. Sledi vzpon proti grebenu kjer kmalu dosežemo zahodni vrh Velike Mojstrovke.
Z vrha še naprej nadaljujemo po zelo razglednem grebenu. Greben je na severno stran vseskozi prepaden, vendar je dovolj širok, tako da hoja po njem ne predstavlja večjih težav. Kasneje postane nekoliko strmejše tudi pobočje na južni strani grebena in sledi še nekoliko strmejši vzpon po skalnatem grebenu do vrha Zadnje Mojstrovke.
Pot po grebenu v nadaljevanju postane zahtevnejša in v kolikor nismo vajeni hoje po zahtevnih nezavarovanih terenih je priporočljivo, da se vrnemo nekaj minut nazaj, kjer južna pobočja niso tako strma in se spustimo na neoznačeno stezo, ki poteka nekoliko nižje po manj strmih južnih pobočjih vzporedno z grebenom. Če nadaljujemo po grebenu se sprva nekoliko spustimo po ozkem in dokaj izpostavljenem grebenu. Pot v nadaljevanju postopno postane ponovno manj zahtevna, nato pa nas pripelje do nekoliko bolj travnatega pobočja. Na tem delu praktično ni steze in sledi prečenje strmega pobočja na katerem je tudi nekaj drobirja, tako da je ta del nevaren za zdrs. Malo za tem sledi še strm spust v ozko škrbino iz katere moramo nato splezati po zelo strmem pobočju. Plezanja je sicer le za nekaj korakov, vendar je potrebno biti zelo previden, ker je pobočje izpostavljeno. Pot nato postane manj zahtevna in nas pripelje na pobočja pod Travnikom. Tu zavije pot rahlo v levo in se prične vzpenjati čez melišča. Kasneje zavije pot v desno in sledi še zadnji vzpon po skalnatem pobočju do vrha Travnika.
S Travnika nadaljujemo po grebenu in se pričnemo spuščati. Strmemu grebenu se lahko umaknemo rahlo na južno stran ter nato prečimo pobočje vzporedno z grebenom. Na koncu zavijemo desno ter sledi še kratek vzpon do vrha Kola.
Sestopimo lahko po poti vzpona ali pa po lažji poti, ki poteka nekoliko nižje na južni strani vzporedno z grebenom.
Vršič - Velika Mojstrovka 2:30, Velika Mojstrovka - Zadnja Mojstrovka 0:35, Zadnja Mojstrovka - Travnik 1:15, Travnik- Kol 0:15.
zemljevid poti - Kol
Ob poti: Velika Mojstrovka (2366m), Zadnja Mojstrovka (2354m), Travnik (pri Mojstrovkah) (2379m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Vršič - Kol1
Vršič - Kol2
Vršič - Kol3
Vršič - Kol4
Vršič - Kol5
Vršič - Kol6
Vršič - Kol7
Vršič - Kol8
Vršič - Kol9
Vršič - Kol10
Vršič - Kol11
Vršič - Kol12
Vršič - Kol13
Vršič - Kol14
Vršič - Kol15
Vršič - Kol16
Vršič - Kol17
Vršič - Kol18
Vršič - Kol19
Vršič - Kol20
Vršič - Kol21
Vršič - Kol22
Vršič - Kol23
Vršič - Kol24
Vršič - Kol25
Vršič - Kol26
Vršič - Kol27
Vršič - Kol28
Vršič - Kol29
Vršič - Kol30
Vršič - Kol31
Vršič - Kol32
Vršič - Kol33
Vršič - Kol34
Vršič - Kol35
Vršič - Kol36
Vršič - Kol37
Vršič - Kol38
Vršič - Kol39
Vršič - Kol40
Vršič - Kol41
Vršič - Kol42
Vršič - Kol43
Vršič - Kol44
Vršič - Kol45
Vršič - Kol46
Vršič - Kol47
Vršič - Kol48
Vršič - Kol49
Vršič - Kol50
Vršič - Kol51
Vršič - Kol52
Vršič - Kol53
Vršič - Kol54
Vršič - Kol55
Vršič - Kol56
Vršič - Kol57
Vršič - Kol58
Vršič - Kol59
Vršič - Kol60
Vršič - Kol61
Vršič - Kol62
Vršič - Kol63
Vršič - Kol64
Vršič - Kol65
Vršič - Kol66
Vršič - Kol67
Vršič - Kol68
Vršič - Kol69
Vršič - Kol70
Vršič - Kol71
Vršič - Kol72
Vršič - Kol73
Vršič - Kol74
Diskusija o izletu Vršič - Kol
Janez Seliškar12. 09. 2021 12:54:46
Na vrh gremo po poti "močno obledelih rumenih markacij", ki preči južno stran celotnega grebena do Grebenca do podov Pri tabli. Pot je nekako sledljiva, le hiteti se ne sme, da se opazi blede ostanke rumenih črt.
kolosej24. 07. 2022 19:06:56
Oba opisa poti na Kol gresta čez Mojstrovke.
Če se želite izogniti Mojstrovkam, cca 15min nad Vratci na Grebencu zapustite markirano pot. Na odcepu sem dodatno obložil možica. Od tu naprej se nam pot redko pokaže, gre za dobro omožičeno in lagodno sledljivo smer Grebenc- Jalovška škrbina, ki je opremljena z rumenimi, obledelimi črtami in poteka vzporedno pod grebenom. Pred Vrhom Travnika (saj vem, kje za vraga pa je ta gora), s 'poti' skrenemo v skalo in jo občasno tudi potipamo. Ko pridemo na sedelce, se nam pokaže greben s Travnikom na desni in Kolom na levi. Ture se lotite v suhem, vidljivost naj bo odlična, ker se je potrebno vseskozi orientirati in oprezati za črtami in možici. Srečno
jax24. 07. 2022 20:39:39
Del tiste poti sem prehodil tudi sam. Ob omenjenih rumenih markacijah je tudi cel kup rdečih, vidne pa so še neverjetno dobro. Se človek prav sprašuje, kaj so Italijani to meli zaene barve.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki