Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kukovi špici (2427 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Planina Suha / Vodel - Planina Suha

Vodel - Planina Suha

Natisni
Izhodišče: Vodel (1086 m)
Širina/Dolžina: 46,249°N 13,8974°E
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 299 m
Višinska razlika po poti: 425 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 372
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 76
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Bohinjsko Bistrico, kjer iz krožišča nadaljujemo v smeri Soriške planine in Tolmina. V nadaljevanju se peljemo skozi Bohinjsko Bistrico, nato pa na začetku levega ovinka nadaljujemo naravnost v smeri naselja Ravne v Bohinju. Od križišča naprej se pričnemo strmeje vzpenjati, ko pa se cesta položi nas pripelje v omenjeno vasico. Na koncu vasice se asfalt konča, mi pa se po makadamski cesti peljemo najprej čez travnik, nato pa cesta preide v gozd, kjer nas najprej vodi mimo nekdanjega Planinskega doma dr. Janeza Mencingerja (danes privat hiša), v bližini katerega sta dva odcepa poti za Črno prst, nato se peljemo še kar nekaj časa in prečimo pot Polje - Črna prst, za omenjenim prečenjem pa že prispemo na pobočja Pezdenice, kjer polkrožno obidemo omenjeni greben. Ko na drugi strani grebena cesta prvič zavije izraziteje v desno, postanemo pozorni saj nato parkiramo na prvem primernem mestu ob cesti. Od mesta, kjer se asfalt konča, pa do izhodišča je 6,5 km.
b) Z Rovtarice ali Soriške planine se spustimo v Bohinjsko Bistrico, nato pa na začetku omenjenega kraja nadaljujemo levo v smeri naselja Ravne v Bohinju. Od križišča naprej se pričnemo strmeje vzpenjati, ko pa se cesta položi nas pripelje v omenjeno vasico. Na koncu vasice se asfalt konča, mi pa se po makadamski cesti peljemo najprej čez travnik, nato pa cesta preide v gozd, kjer nas najprej vodi mimo nekdanjega Planinskega doma dr. Janeza Mencingerja (danes privat hiša), v bližini katerega sta dva odcepa poti za Črno prst, nato se peljemo še kar nekaj časa in prečimo pot Polje - Črna prst, za omenjenim prečenjem pa že prispemo na pobočja Pezdenice, kjer polkrožno obidemo omenjeni greben. Ko na drugi strani grebena cesta prvič zavije izraziteje v desno, postanemo pozorni saj nato parkiramo na prvem primernem mestu ob cesti. Od mesta, kjer se asfalt konča, pa do izhodišča je 6,5 km.
Opis poti:
Od mesta, kjer smo parkirali se po cesti vrnemo nazaj do ovinka, nekaj 10 metrov za ovinkom pa prestopimo kovinski dražnik (prečni odtočni kanal preko makadamske ceste), za katerim nadaljujemo ostro desno v breg (ob mestu, kjer zapustimo cesto se običajno nahaja možic). Sledi minuto ali dve dolg vzpon po pobočju naravnost navzgor, kjer nam smer kažejo posamezni možici, nato pa dosežemo dobro vidno staro lovsko pot, katero pa le prečimo, saj nas možici usmerijo naravnost navzgor na slabšo, a večinoma sledljivo stezico, ki se s pomočjo posameznih možicev strmo vzpenja. Na delu, kjer je več podrtega drevja moramo pazljiveje slediti stezici, nato pa prispemo ob rob precej zaraščenega hudourniškega grabna. V zadnjem delu grabna se strmo vzpnemo prečno preko deloma izpostavljenega prehoda, nato pa se priključimo bolje uhojeni poti, kateri sledimo v smeri naravnost (desno v opisih izhodišče Pod Debelo glavo).
Pot naprej nas vodi po dolinici med Pezdenico na levi in Ventijami na desni. Nekaj minut hodimo po dolinici, nato pa prispemo na jaso, ob robu katere se nahaja lovska koča Ventije.
Za kočo še nekaj minut nadaljujemo po dolinici, nato pa se pot strmeje vzpne in nas ob občasnih lepih pogledih, ki sežejo vse do Triglava, pripelje stopnjo višje, na bolj planotast svet, kjer se pot razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po desni poti (leva pot vodi do napajališča in travnika na Dolgi Planji), ki se v nadaljevanju zložno vzpenja po nizu manjših dolinic obdanih z ruševjem. Malo višje se v levo odcepi še ena pot k omenjenemu napajališču, mi pa nadaljujemo desno, kjer pred seboj že zagledamo planino Poljana in nad njo Raskovec. Sledi rahel spust, ko pa že dosežemo planino, pa se nam z desne priključi še druga pot z izhodišča Pod Debelo glavo.
Tu nadaljujemo levo in se sprehodimo do bližnje pastirske koče.
Od pastirskih koč nadaljujemo po desni strani planine, mi pa ob robu planine hodimo do mesta, kjer se v desno odcepi lepo sledljiva steza, ki se prične vzpenjati skozi pas ruševja. Po krajšem vzponu pot zavije ostro v desno, nato pa nas po dobrih 10 minutah nadaljnje hoje pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi pot (pozneje brezpotje) proti Raskovcu. Nadaljujemo po širši desni poti, katera se nekoliko naprej položi, nato pa nas v zmernem vzponu pripelje do prevala južno od Gradovca (1692 m).
Pred prevalom se v desno odcepi slabša steza, ki vodi pod Gradovec, na prevalu pa se odcepi pot, ki vodi do vrha Gradovca po južnem grebenu, za prevalom pa se v levo odcepi pot, ki se nadaljuje nekoliko bolj južno od poti, po kateri bomo nadaljevali mi. V obeh primerih nadaljujemo po nekoliko širši poti, katera pa se za prevalom prične spuščati po stari mulatjeri. Nižje dosežemo rob večje konte, kjer se lahko v zgodnjem poletju še zadržuje sneg. Na drugi strani konte se pot ponovno prične rahlo vzpenjati in se nadaljuje proti zahodu do severozahodu. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa na desni strani, na manjši vzpetini opazimo lovsko kočo na Glinu.
Tu nadaljujemo naravnost, nato pa se nam nekoliko naprej z leve priključi še ena neoznačena stezica. Tudi tu nadaljujemo naravnost, nato pa ob lepih razgledih prispemo do mesta, kjer pot zavije v levo ter se spusti čez strmo stopnjo. Pot preko kratkega strmega dela je razmeroma široka in zaradi tega ne posebej zahtevna. Ko se pot položi preide najprej na travnat teren, nato pa še v manjšo hudourniško dolinico, ki se konča na planini Suhi. V spodnjem delu hudournika se priključimo markirani poti, mi pa ji sledimo v desno do bližnjih pastirskih koč.
Vodel - planina Poljana 1:15, planina Poljana - planina Suha 2:00.
zemljevid poti - Planina Suha
Ob poti: Lovska koča Ventije (1305m), Planina Poljana (1466m), Lovska koča na Glinu (1527m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Gradovec, Zavitar, Šija, Mala Rodica, Suha Rodica (Novi vrh), Mali Raskovec, Rodica, Raskovec
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Vodel - Planina Suha1
Vodel - Planina Suha2
Vodel - Planina Suha3
Vodel - Planina Suha4
Vodel - Planina Suha5
Vodel - Planina Suha6
Vodel - Planina Suha7
Vodel - Planina Suha8
Vodel - Planina Suha9
Vodel - Planina Suha10
Vodel - Planina Suha11
Vodel - Planina Suha12
Vodel - Planina Suha13
Vodel - Planina Suha14
Vodel - Planina Suha15
Vodel - Planina Suha16
Vodel - Planina Suha17
Vodel - Planina Suha18
Vodel - Planina Suha19
Vodel - Planina Suha20
Vodel - Planina Suha21
Vodel - Planina Suha22
Vodel - Planina Suha23
Vodel - Planina Suha24
Vodel - Planina Suha25
Vodel - Planina Suha26
Vodel - Planina Suha27
Vodel - Planina Suha28
Vodel - Planina Suha29
Vodel - Planina Suha30
Vodel - Planina Suha31
Vodel - Planina Suha32
Vodel - Planina Suha33
Vodel - Planina Suha34
Vodel - Planina Suha35
Vodel - Planina Suha36
Vodel - Planina Suha37
Vodel - Planina Suha38
Vodel - Planina Suha39
Vodel - Planina Suha40
Vodel - Planina Suha41
Vodel - Planina Suha42
Vodel - Planina Suha43
Vodel - Planina Suha44
Vodel - Planina Suha45
Vodel - Planina Suha46
Vodel - Planina Suha47
Vodel - Planina Suha48
Vodel - Planina Suha49
Vodel - Planina Suha50
Vodel - Planina Suha51
Vodel - Planina Suha52
Vodel - Planina Suha53
Vodel - Planina Suha54
Vodel - Planina Suha55
Vodel - Planina Suha56
Vodel - Planina Suha57
Vodel - Planina Suha58
Vodel - Planina Suha59
Vodel - Planina Suha60
Vodel - Planina Suha61
Vodel - Planina Suha62
Vodel - Planina Suha63
Vodel - Planina Suha64
Vodel - Planina Suha65
Vodel - Planina Suha66
Vodel - Planina Suha67
Vodel - Planina Suha68
Vodel - Planina Suha69
Vodel - Planina Suha70
Vodel - Planina Suha71
Vodel - Planina Suha72
Vodel - Planina Suha73
Vodel - Planina Suha74
Vodel - Planina Suha75
Vodel - Planina Suha76
Diskusija o izletu Vodel - Planina Suha
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki