Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Domu pri izviru Završnice?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Planina Poljana / Vodel - Planina Poljana

Vodel - Planina Poljana

Natisni
Izhodišče: Vodel (1086 m)
Širina/Dolžina: 46,249°N 13,8974°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 380 m
Višinska razlika po poti: 395 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 705
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Bohinjsko Bistrico, kjer iz krožišča nadaljujemo v smeri Soriške planine in Tolmina. V nadaljevanju se peljemo skozi Bohinjsko Bistrico, nato pa na začetku levega ovinka nadaljujemo naravnost v smeri naselja Ravne v Bohinju. Od križišča naprej se pričnemo strmeje vzpenjati, ko pa se cesta položi nas pripelje v omenjeno vasico. Na koncu vasice se asfalt konča, mi pa se po makadamski cesti peljemo najprej čez travnik, nato pa cesta preide v gozd, kjer nas najprej vodi mimo nekdanjega Planinskega doma dr. Janeza Mencingerja (danes privat hiša), v bližini katerega sta dva odcepa poti za Črno prst, nato se peljemo še kar nekaj časa in prečimo pot Polje - Črna prst, za omenjenim prečenjem pa že prispemo na pobočja Pezdenice, kjer polkrožno obidemo omenjeni greben. Ko na drugi strani grebena cesta prvič zavije izraziteje v desno, postanemo pozorni saj nato parkiramo na prvem primernem mestu ob cesti. Od mesta, kjer se asfalt konča, pa do izhodišča je 6,5 km.
b) Z Rovtarice ali Soriške planine se spustimo v Bohinjsko Bistrico, nato pa na začetku omenjenega kraja nadaljujemo levo v smeri naselja Ravne v Bohinju. Od križišča naprej se pričnemo strmeje vzpenjati, ko pa se cesta položi nas pripelje v omenjeno vasico. Na koncu vasice se asfalt konča, mi pa se po makadamski cesti peljemo najprej čez travnik, nato pa cesta preide v gozd, kjer nas najprej vodi mimo nekdanjega Planinskega doma dr. Janeza Mencingerja (danes privat hiša), v bližini katerega sta dva odcepa poti za Črno prst, nato se peljemo še kar nekaj časa in prečimo pot Polje - Črna prst, za omenjenim prečenjem pa že prispemo na pobočja Pezdenice, kjer polkrožno obidemo omenjeni greben. Ko na drugi strani grebena cesta prvič zavije izraziteje v desno, postanemo pozorni saj nato parkiramo na prvem primernem mestu ob cesti. Od mesta, kjer se asfalt konča, pa do izhodišča je 6,5 km.
Opis poti:
Od mesta, kjer smo parkirali se po cesti vrnemo nazaj do ovinka, nekaj 10 metrov za ovinkom pa prestopimo kovinski dražnik (prečni odtočni kanal preko makadamske ceste), za katerim nadaljujemo ostro desno v breg (ob mestu, kjer zapustimo cesto se običajno nahaja možic). Sledi minuto ali dve dolg vzpon po pobočju naravnost navzgor, kjer nam smer kažejo posamezni možici, nato pa dosežemo dobro vidno staro lovsko pot, katero pa le prečimo, saj nas možici usmerijo naravnost navzgor na slabšo, a večinoma sledljivo stezico, ki se s pomočjo posameznih možicev strmo vzpenja. Na delu, kjer je več podrtega drevja moramo pazljiveje slediti stezici, nato pa prispemo ob rob precej zaraščenega hudourniškega grabna. V zadnjem delu grabna se strmo vzpnemo prečno preko deloma izpostavljenega prehoda, nato pa se priključimo bolje uhojeni poti, kateri sledimo v smeri naravnost (desno v opisih izhodišče Pod Debelo glavo).
Pot naprej nas vodi po dolinici med Pezdenico na levi in Ventijami na desni. Nekaj minut hodimo po dolinici, nato pa prispemo na jaso, ob robu katere se nahaja lovska koča Ventije.
Za kočo še nekaj minut nadaljujemo po dolinici, nato pa se pot strmeje vzpne in nas ob občasnih lepih pogledih, ki sežejo vse do Triglava, pripelje stopnjo višje, na bolj planotast svet, kjer se pot razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po desni poti (leva pot vodi do napajališča in travnika na Dolgi Planji), ki se v nadaljevanju zložno vzpenja po nizu manjših dolinic obdanih z ruševjem. Malo višje se v levo odcepi še ena pot k omenjenemu napajališču, mi pa nadaljujemo desno, kjer pred seboj že zagledamo planino Poljana in nad njo Raskovec. Sledi rahel spust, ko pa že dosežemo planino, pa se nam z desne priključi še druga pot z izhodišča Pod Debelo glavo.
Tu nadaljujemo levo in se sprehodimo do bližnje pastirske koče.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (junij).
zemljevid poti - Planina Poljana
Ob poti: Lovska koča Ventije (1305m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina Suha (2 h), Lovska koča na Glinu (1 h 20 min), Gradovec ( 40 min), Raskovec (1 h 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Vodel - Planina Poljana1
Vodel - Planina Poljana2
Vodel - Planina Poljana3
Vodel - Planina Poljana4
Vodel - Planina Poljana5
Vodel - Planina Poljana6
Vodel - Planina Poljana7
Vodel - Planina Poljana8
Vodel - Planina Poljana9
Vodel - Planina Poljana10
Vodel - Planina Poljana11
Vodel - Planina Poljana12
Vodel - Planina Poljana13
Vodel - Planina Poljana14
Vodel - Planina Poljana15
Vodel - Planina Poljana16
Vodel - Planina Poljana17
Vodel - Planina Poljana18
Vodel - Planina Poljana19
Vodel - Planina Poljana20
Vodel - Planina Poljana21
Vodel - Planina Poljana22
Vodel - Planina Poljana23
Vodel - Planina Poljana24
Vodel - Planina Poljana25
Vodel - Planina Poljana26
Vodel - Planina Poljana27
Vodel - Planina Poljana28
Vodel - Planina Poljana29
Vodel - Planina Poljana30
Vodel - Planina Poljana31
Diskusija o izletu Vodel - Planina Poljana
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki