Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeLovska koča na Glinu / Vodel - Lovska koča na Glinu
  

Vodel - Lovska koča na Glinu

 
Izhodišče: Vodel (1086 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,249°N / 13,8974°E
Cilj: Lovska koča na Glinu (1527 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 35 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 441 m
Višinska razlika po poti: 560 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 280
Ocena: 1 glasov
Število slik: 61
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se v Bohinjsko Bistrico, kjer iz krožišča nadaljujemo v smeri Soriške planine in Tolmina. V nadaljevanju se peljemo skozi Bohinjsko Bistrico, nato pa na začetku levega ovinka nadaljujemo naravnost v smeri naselja Ravne v Bohinju. Od križišča naprej se pričnemo strmeje vzpenjati, ko pa se cesta položi nas pripelje v omenjeno vasico. Na koncu vasice se asfalt konča, mi pa se po makadamski cesti peljemo najprej čez travnik, nato pa cesta preide v gozd, kjer nas najprej vodi mimo nekdanjega Planinskega doma dr. Janeza Mencingerja (danes privat hiša), v bližini katerega sta dva odcepa poti za Črno prst, nato se peljemo še kar nekaj časa in prečimo pot Polje - Črna prst, za omenjenim prečenjem pa že prispemo na pobočja Pezdenice, kjer polkrožno obidemo omenjeni greben. Ko na drugi strani grebena cesta prvič zavije izraziteje v desno, postanemo pozorni saj nato parkiramo na prvem primernem mestu ob cesti. Od mesta, kjer se asfalt konča, pa do izhodišča je 6,5 km.
b) Z Rovtarice ali Soriške planine se spustimo v Bohinjsko Bistrico, nato pa na začetku omenjenega kraja nadaljujemo levo v smeri naselja Ravne v Bohinju. Od križišča naprej se pričnemo strmeje vzpenjati, ko pa se cesta položi nas pripelje v omenjeno vasico. Na koncu vasice se asfalt konča, mi pa se po makadamski cesti peljemo najprej čez travnik, nato pa cesta preide v gozd, kjer nas najprej vodi mimo nekdanjega Planinskega doma dr. Janeza Mencingerja (danes privat hiša), v bližini katerega sta dva odcepa poti za Črno prst, nato se peljemo še kar nekaj časa in prečimo pot Polje - Črna prst, za omenjenim prečenjem pa že prispemo na pobočja Pezdenice, kjer polkrožno obidemo omenjeni greben. Ko na drugi strani grebena cesta prvič zavije izraziteje v desno, postanemo pozorni saj nato parkiramo na prvem primernem mestu ob cesti. Od mesta, kjer se asfalt konča, pa do izhodišča je 6,5 km.

Opis poti:

Od mesta, kjer smo parkirali se po cesti vrnemo nazaj do ovinka, nekaj 10 metrov za ovinkom pa prestopimo kovinski dražnik (prečni odtočni kanal preko makadamske ceste), za katerim nadaljujemo ostro desno v breg (ob mestu, kjer zapustimo cesto se običajno nahaja možic). Sledi minuto ali dve dolg vzpon po pobočju naravnost navzgor, kjer nam smer kažejo posamezni možici, nato pa dosežemo dobro vidno staro lovsko pot, katero pa le prečimo, saj nas možici usmerijo naravnost navzgor na slabšo, a večinoma sledljivo stezico, ki se s pomočjo posameznih možicev strmo vzpenja. Na delu, kjer je več podrtega drevja moramo pazljiveje slediti stezici, nato pa prispemo ob rob precej zaraščenega hudourniškega grabna. V zadnjem delu grabna se strmo vzpnemo prečno preko deloma izpostavljenega prehoda, nato pa se priključimo bolje uhojeni poti, kateri sledimo v smeri naravnost (desno v opisih izhodišče Pod Debelo glavo).
Pot naprej nas vodi po dolinici med Pezdenico na levi in Ventijami na desni. Nekaj minut hodimo po dolinici, nato pa prispemo na jaso, ob robu katere se nahaja lovska koča Ventije.
Za kočo še nekaj minut nadaljujemo po dolinici, nato pa se pot strmeje vzpne in nas ob občasnih lepih pogledih, ki sežejo vse do Triglava, pripelje stopnjo višje, na bolj planotast svet, kjer se pot razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po desni poti (leva pot vodi do napajališča in travnika na Dolgi Planji), ki se v nadaljevanju zložno vzpenja po nizu manjših dolinic obdanih z ruševjem. Malo višje se v levo odcepi še ena pot k omenjenemu napajališču, mi pa nadaljujemo desno, kjer pred seboj že zagledamo planino Poljana in nad njo Raskovec. Sledi rahel spust, ko pa že dosežemo planino, pa se nam z desne priključi še druga pot z izhodišča Pod Debelo glavo.
Tu nadaljujemo levo in se sprehodimo do bližnje pastirske koče.
Od pastirskih koč nadaljujemo po desni strani planine, mi pa ob robu planine hodimo do mesta, kjer se v desno odcepi lepo sledljiva steza, ki se prične vzpenjati skozi pas ruševja. Po krajšem vzponu pot zavije ostro v desno, nato pa nas po dobrih 10 minutah nadaljnje hoje pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi pot (pozneje brezpotje) proti Raskovcu. Nadaljujemo po širši desni poti, katera se nekoliko naprej položi, nato pa nas v zmernem vzponu pripelje do prevala južno od Gradovca (1692 m).
Pred prevalom se v desno odcepi slabša steza, ki vodi pod Gradovec, na prevalu pa se odcepi pot, ki vodi do vrha Gradovca po južnem grebenu, za prevalom pa se v levo odcepi pot, ki se nadaljuje nekoliko bolj južno od poti, po kateri bomo nadaljevali mi. V obeh primerih nadaljujemo po nekoliko širši poti, katera pa se za prevalom prične spuščati po stari mulatjeri. Nižje dosežemo rob večje konte, kjer se lahko v zgodnjem poletju še zadržuje sneg. Na drugi strani konte se pot ponovno prične rahlo vzpenjati in se nadaljuje proti zahodu do severozahodu. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa na desni strani, na manjši vzpetini opazimo lovsko kočo na Glinu.
Med prečenjem zaraščenega travnatega pobočja bomo opazili stezico, ki se z "glavne" odcepi desno navzdol. Usmerimo se na omenjeno stezico, po kateri se spustimo v manjšo dolinico. Na drugi strani dolinice pot preide v pas ruševja in se v nekaj minutah vzpne do lovske koče, od katere se nam odpre čudovit razgled.
Vodel - planina Poljana 1:15, planina Poljana - Lovska koča 1:20.

zemljevid poti
Ob poti: Lovska koča Ventije (1305m), Planina Poljana (1466m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina Suha (40 min), Planina Poljana, Gradovec
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Vodel - lovska_koca_na_glinu1
Vodel - lovska_koca_na_glinu2
Vodel - lovska_koca_na_glinu3
Vodel - lovska_koca_na_glinu4
Vodel - lovska_koca_na_glinu5
Vodel - lovska_koca_na_glinu6
Vodel - lovska_koca_na_glinu7
Vodel - lovska_koca_na_glinu8
Vodel - lovska_koca_na_glinu9
Vodel - lovska_koca_na_glinu10
Vodel - lovska_koca_na_glinu11
Vodel - lovska_koca_na_glinu12
Vodel - lovska_koca_na_glinu13
Vodel - lovska_koca_na_glinu14
Vodel - lovska_koca_na_glinu15
Vodel - lovska_koca_na_glinu16
Vodel - lovska_koca_na_glinu17
Vodel - lovska_koca_na_glinu18
Vodel - lovska_koca_na_glinu19
Vodel - lovska_koca_na_glinu20
Vodel - lovska_koca_na_glinu21
Vodel - lovska_koca_na_glinu22
Vodel - lovska_koca_na_glinu23
Vodel - lovska_koca_na_glinu24
Vodel - lovska_koca_na_glinu25
Vodel - lovska_koca_na_glinu26
Vodel - lovska_koca_na_glinu27
Vodel - lovska_koca_na_glinu28
Vodel - lovska_koca_na_glinu29
Vodel - lovska_koca_na_glinu30
Vodel - lovska_koca_na_glinu31
Vodel - lovska_koca_na_glinu32
Vodel - lovska_koca_na_glinu33
Vodel - lovska_koca_na_glinu34
Vodel - lovska_koca_na_glinu35
Vodel - lovska_koca_na_glinu36
Vodel - lovska_koca_na_glinu37
Vodel - lovska_koca_na_glinu38
Vodel - lovska_koca_na_glinu39
Vodel - lovska_koca_na_glinu40
Vodel - lovska_koca_na_glinu41
Vodel - lovska_koca_na_glinu42
Vodel - lovska_koca_na_glinu43
Vodel - lovska_koca_na_glinu44
Vodel - lovska_koca_na_glinu45
Vodel - lovska_koca_na_glinu46
Vodel - lovska_koca_na_glinu47
Vodel - lovska_koca_na_glinu48
Vodel - lovska_koca_na_glinu49
Vodel - lovska_koca_na_glinu50
Vodel - lovska_koca_na_glinu51
Vodel - lovska_koca_na_glinu52
Vodel - lovska_koca_na_glinu53
Vodel - lovska_koca_na_glinu54
Vodel - lovska_koca_na_glinu55
Vodel - lovska_koca_na_glinu56
Vodel - lovska_koca_na_glinu57
Vodel - lovska_koca_na_glinu58
Vodel - lovska_koca_na_glinu59
Vodel - lovska_koca_na_glinu60
Vodel - lovska_koca_na_glinu61
Diskusija o izletu Vodel - Lovska koča na Glinu ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki