Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Lovska koča na Glinu / Vodel - Lovska koča na Glinu

Vodel - Lovska koča na Glinu

Natisni
Izhodišče: Vodel (1086 m)
Širina/Dolžina: 46,249°N 13,8974°E
Čas hoje: 2 h 35 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 441 m
Višinska razlika po poti: 560 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 330
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 61
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Bohinjsko Bistrico, kjer iz krožišča nadaljujemo v smeri Soriške planine in Tolmina. V nadaljevanju se peljemo skozi Bohinjsko Bistrico, nato pa na začetku levega ovinka nadaljujemo naravnost v smeri naselja Ravne v Bohinju. Od križišča naprej se pričnemo strmeje vzpenjati, ko pa se cesta položi nas pripelje v omenjeno vasico. Na koncu vasice se asfalt konča, mi pa se po makadamski cesti peljemo najprej čez travnik, nato pa cesta preide v gozd, kjer nas najprej vodi mimo nekdanjega Planinskega doma dr. Janeza Mencingerja (danes privat hiša), v bližini katerega sta dva odcepa poti za Črno prst, nato se peljemo še kar nekaj časa in prečimo pot Polje - Črna prst, za omenjenim prečenjem pa že prispemo na pobočja Pezdenice, kjer polkrožno obidemo omenjeni greben. Ko na drugi strani grebena cesta prvič zavije izraziteje v desno, postanemo pozorni saj nato parkiramo na prvem primernem mestu ob cesti. Od mesta, kjer se asfalt konča, pa do izhodišča je 6,5 km.
b) Z Rovtarice ali Soriške planine se spustimo v Bohinjsko Bistrico, nato pa na začetku omenjenega kraja nadaljujemo levo v smeri naselja Ravne v Bohinju. Od križišča naprej se pričnemo strmeje vzpenjati, ko pa se cesta položi nas pripelje v omenjeno vasico. Na koncu vasice se asfalt konča, mi pa se po makadamski cesti peljemo najprej čez travnik, nato pa cesta preide v gozd, kjer nas najprej vodi mimo nekdanjega Planinskega doma dr. Janeza Mencingerja (danes privat hiša), v bližini katerega sta dva odcepa poti za Črno prst, nato se peljemo še kar nekaj časa in prečimo pot Polje - Črna prst, za omenjenim prečenjem pa že prispemo na pobočja Pezdenice, kjer polkrožno obidemo omenjeni greben. Ko na drugi strani grebena cesta prvič zavije izraziteje v desno, postanemo pozorni saj nato parkiramo na prvem primernem mestu ob cesti. Od mesta, kjer se asfalt konča, pa do izhodišča je 6,5 km.
Opis poti:
Od mesta, kjer smo parkirali se po cesti vrnemo nazaj do ovinka, nekaj 10 metrov za ovinkom pa prestopimo kovinski dražnik (prečni odtočni kanal preko makadamske ceste), za katerim nadaljujemo ostro desno v breg (ob mestu, kjer zapustimo cesto se običajno nahaja možic). Sledi minuto ali dve dolg vzpon po pobočju naravnost navzgor, kjer nam smer kažejo posamezni možici, nato pa dosežemo dobro vidno staro lovsko pot, katero pa le prečimo, saj nas možici usmerijo naravnost navzgor na slabšo, a večinoma sledljivo stezico, ki se s pomočjo posameznih možicev strmo vzpenja. Na delu, kjer je več podrtega drevja moramo pazljiveje slediti stezici, nato pa prispemo ob rob precej zaraščenega hudourniškega grabna. V zadnjem delu grabna se strmo vzpnemo prečno preko deloma izpostavljenega prehoda, nato pa se priključimo bolje uhojeni poti, kateri sledimo v smeri naravnost (desno v opisih izhodišče Pod Debelo glavo).
Pot naprej nas vodi po dolinici med Pezdenico na levi in Ventijami na desni. Nekaj minut hodimo po dolinici, nato pa prispemo na jaso, ob robu katere se nahaja lovska koča Ventije.
Za kočo še nekaj minut nadaljujemo po dolinici, nato pa se pot strmeje vzpne in nas ob občasnih lepih pogledih, ki sežejo vse do Triglava, pripelje stopnjo višje, na bolj planotast svet, kjer se pot razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po desni poti (leva pot vodi do napajališča in travnika na Dolgi Planji), ki se v nadaljevanju zložno vzpenja po nizu manjših dolinic obdanih z ruševjem. Malo višje se v levo odcepi še ena pot k omenjenemu napajališču, mi pa nadaljujemo desno, kjer pred seboj že zagledamo planino Poljana in nad njo Raskovec. Sledi rahel spust, ko pa že dosežemo planino, pa se nam z desne priključi še druga pot z izhodišča Pod Debelo glavo.
Tu nadaljujemo levo in se sprehodimo do bližnje pastirske koče.
Od pastirskih koč nadaljujemo po desni strani planine, mi pa ob robu planine hodimo do mesta, kjer se v desno odcepi lepo sledljiva steza, ki se prične vzpenjati skozi pas ruševja. Po krajšem vzponu pot zavije ostro v desno, nato pa nas po dobrih 10 minutah nadaljnje hoje pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi pot (pozneje brezpotje) proti Raskovcu. Nadaljujemo po širši desni poti, katera se nekoliko naprej položi, nato pa nas v zmernem vzponu pripelje do prevala južno od Gradovca (1692 m).
Pred prevalom se v desno odcepi slabša steza, ki vodi pod Gradovec, na prevalu pa se odcepi pot, ki vodi do vrha Gradovca po južnem grebenu, za prevalom pa se v levo odcepi pot, ki se nadaljuje nekoliko bolj južno od poti, po kateri bomo nadaljevali mi. V obeh primerih nadaljujemo po nekoliko širši poti, katera pa se za prevalom prične spuščati po stari mulatjeri. Nižje dosežemo rob večje konte, kjer se lahko v zgodnjem poletju še zadržuje sneg. Na drugi strani konte se pot ponovno prične rahlo vzpenjati in se nadaljuje proti zahodu do severozahodu. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa na desni strani, na manjši vzpetini opazimo lovsko kočo na Glinu.
Med prečenjem zaraščenega travnatega pobočja bomo opazili stezico, ki se z "glavne" odcepi desno navzdol. Usmerimo se na omenjeno stezico, po kateri se spustimo v manjšo dolinico. Na drugi strani dolinice pot preide v pas ruševja in se v nekaj minutah vzpne do lovske koče, od katere se nam odpre čudovit razgled.
Vodel - planina Poljana 1:15, planina Poljana - Lovska koča 1:20.
zemljevid poti - Lovska koča na Glinu
Ob poti: Lovska koča Ventije (1305m), Planina Poljana (1466m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina Suha ( 40 min), Gradovec
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Vodel - Lovska koča na Glinu1
Vodel - Lovska koča na Glinu2
Vodel - Lovska koča na Glinu3
Vodel - Lovska koča na Glinu4
Vodel - Lovska koča na Glinu5
Vodel - Lovska koča na Glinu6
Vodel - Lovska koča na Glinu7
Vodel - Lovska koča na Glinu8
Vodel - Lovska koča na Glinu9
Vodel - Lovska koča na Glinu10
Vodel - Lovska koča na Glinu11
Vodel - Lovska koča na Glinu12
Vodel - Lovska koča na Glinu13
Vodel - Lovska koča na Glinu14
Vodel - Lovska koča na Glinu15
Vodel - Lovska koča na Glinu16
Vodel - Lovska koča na Glinu17
Vodel - Lovska koča na Glinu18
Vodel - Lovska koča na Glinu19
Vodel - Lovska koča na Glinu20
Vodel - Lovska koča na Glinu21
Vodel - Lovska koča na Glinu22
Vodel - Lovska koča na Glinu23
Vodel - Lovska koča na Glinu24
Vodel - Lovska koča na Glinu25
Vodel - Lovska koča na Glinu26
Vodel - Lovska koča na Glinu27
Vodel - Lovska koča na Glinu28
Vodel - Lovska koča na Glinu29
Vodel - Lovska koča na Glinu30
Vodel - Lovska koča na Glinu31
Vodel - Lovska koča na Glinu32
Vodel - Lovska koča na Glinu33
Vodel - Lovska koča na Glinu34
Vodel - Lovska koča na Glinu35
Vodel - Lovska koča na Glinu36
Vodel - Lovska koča na Glinu37
Vodel - Lovska koča na Glinu38
Vodel - Lovska koča na Glinu39
Vodel - Lovska koča na Glinu40
Vodel - Lovska koča na Glinu41
Vodel - Lovska koča na Glinu42
Vodel - Lovska koča na Glinu43
Vodel - Lovska koča na Glinu44
Vodel - Lovska koča na Glinu45
Vodel - Lovska koča na Glinu46
Vodel - Lovska koča na Glinu47
Vodel - Lovska koča na Glinu48
Vodel - Lovska koča na Glinu49
Vodel - Lovska koča na Glinu50
Vodel - Lovska koča na Glinu51
Vodel - Lovska koča na Glinu52
Vodel - Lovska koča na Glinu53
Vodel - Lovska koča na Glinu54
Vodel - Lovska koča na Glinu55
Vodel - Lovska koča na Glinu56
Vodel - Lovska koča na Glinu57
Vodel - Lovska koča na Glinu58
Vodel - Lovska koča na Glinu59
Vodel - Lovska koča na Glinu60
Vodel - Lovska koča na Glinu61
Diskusija o izletu Vodel - Lovska koča na Glinu
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki