Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Veliki Rob / Vitovlje - Veliki Rob (mimo Vitovskega jezera in čez Sekulak)

Vitovlje - Veliki Rob (mimo Vitovskega jezera in čez Sekulak)

Natisni
Izhodišče: Vitovlje (360 m)
Širina/Dolžina: 45,9342°N 13,7695°E
Ime poti: mimo Vitovskega jezera in čez Sekulak
Čas hoje: 3 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 877 m
Višinska razlika po poti: 975 m
Zemljevid: Goriška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 4.540
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 58
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) S hitre ceste Vipava - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Selo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po regionalni cesti proti Novi Gorici in Šempasu. Po nekaj kilometrih vožnje prispemo do vasi Vitovlje, kjer zavijemo desno v smeri kmetije Maloščevo. Nekoliko naprej se cesta razcepi na dva dela (Vitovska krožna pot), mi pa nadaljujemo desno, v naslednjih križiščih pa se držimo levih smeri. Razmeroma strma cesta nas višje vodi skozi zaselek Vožice, kjer zavije še nekoliko bolj v levo. Od zaselka se peljemo še kratek čas, nato pa prispemo do velikega prireditvenega prostora in športnega igrišča v Vitovljah, kjer parkiramo.
b) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Šempas, od tam pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Ajdovščini. Ko prispemo do vasi Vitovlje zavijemo levo v smeri kmetije Maloščevo. Nekoliko naprej se cesta razcepi na dva dela (Vitovska krožna pot), mi pa nadaljujemo desno, v naslednjih križiščih pa se držimo levih smeri. Razmeroma strma cesta nas višje vodi skozi zaselek Vožice, kjer zavije še nekoliko bolj v levo. Od zaselka se peljemo še kratek čas, nato pa prispemo do velikega prireditvenega prostora in športnega igrišča v Vitovljah, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča se najprej sprehodimo do asfaltne ceste in po njej nadaljujemo levo. Po minuti ali dveh prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri vitovske cerkve in Vitovskega jezera.
Od razpotja nadaljujemo po slabši makadamski cesti, katera hitro preide v gozd, skozi katerega se zložno do zmerno vzpenja. Ne mine veliko časa in že prispemo na naslednje dobro označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Vitovskega jezera (levo zahodna pot na Vitovski hrib (na tablah oznake za vitovsko cerkev)). V nadaljevanju se cesta postopoma spremeni v kolovoz, le ta pa nas sprva vodi čez razgledno senožet. Nekoliko naprej kolovoz zavije v levo, z njega pa se v desno odcepita dve poti k bližnjemu Vitovskemu jezeru, katero je oddaljeno le 2 minuti hoda (vredno ogleda, saj je Vitovsko jezerce edino naravno jezero v Vipavski dolini oz. nad njo). V nadaljevanju nas pot vodi še mimo nekaj dobro označenih razpotij, mi pa na vseh nadaljujemo levo v smeri vitovske cerkve. Malo pod vrhom se priključimo kolovozu, po katerem hitro dosežemo razgleden vrh.
Z vrha se spustimo nazaj do razpotja, nato pa vzpon nadaljujemo v smeri Čavna in Sekulaka po stari Napoleonovi poti. Že kmalu pridemo do naslednjega razpotja, kjer se v levo odcepi pot na Skozno, mi pa nadaljujemo desno proti Čavnu. Še naprej zložna Napoleonova pot, pa nas kmalu pripelje do strmih skalnih pečin Visokega zidu. Široka pot nas naprej vodi čez umetno izklesano razgledno polico (nevarnost padajočega kamenja) za katero se pot vrne v gozd in nas pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Kopitnik.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri Čavna in Sekulaka po nekoliko ožji poti, ki nas sprva skozi nekaj manjših jas pripelje do bolj strmega dela. Pot naprej se strmeje vzpne in nas le nekoliko višje pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri razgledne točke (levo Kopitnik). Vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje do razgledne točke Sekulak, s katere se nam odpre razgled po večjem delu Vipavske doline.
Pot levo se nadaljuje proti Kopitniku, mi pa nadaljujemo desno, kjer po nekaj metrih opazimo oznake za Veliki Rob. Vzpon nadaljujemo proti Velikemu Robu po sprva za spoznanje slabše vidni stezici. Pot višje postane razločnejša in nas čez čas pripelje do razgledne točke, s katere se nam odpre pogled na Vipavsko dolino, Trstelj, Tržaški zaliv in Dolomite.
Nadaljujemo po markirani poti, ki se začne strmeje vzpenjati, le ta pa nas pripelje do bolj strmega dela pod vrhom Čavna (1185 m). Pot se nato položi in se nadaljuje z nekaj krajšimi spusti in vzponi proti vzhodu. Po nekaj minutah nadaljnje hoje pa že pred seboj zagledamo vrh Velika Roba. Pot naprej z grebena zavije nekoliko levo in se umakne strmim pečinam. Sledi vzpon skozi kratek pas gozda in pot nas pripelje na vršne pobočje gore, od koder imamo do vrha le še nekaj 10 korakov.
Vitovlje - Vitovski hrib 40 minut, Vitovski hrib - Sekulak 1:00, Sekulak - Veliki Rob 1:30.
zemljevid poti - Veliki Rob
Ob poti: Vitovsko jezero (445m), Vitovski hrib (604m), Sekulak (888m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kucelj na Čavnu
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Vitovlje - Veliki Rob1
Vitovlje - Veliki Rob2
Vitovlje - Veliki Rob3
Vitovlje - Veliki Rob4
Vitovlje - Veliki Rob5
Vitovlje - Veliki Rob6
Vitovlje - Veliki Rob7
Vitovlje - Veliki Rob8
Vitovlje - Veliki Rob9
Vitovlje - Veliki Rob10
Vitovlje - Veliki Rob11
Vitovlje - Veliki Rob12
Vitovlje - Veliki Rob13
Vitovlje - Veliki Rob14
Vitovlje - Veliki Rob15
Vitovlje - Veliki Rob16
Vitovlje - Veliki Rob17
Vitovlje - Veliki Rob18
Vitovlje - Veliki Rob19
Vitovlje - Veliki Rob20
Vitovlje - Veliki Rob21
Vitovlje - Veliki Rob22
Vitovlje - Veliki Rob23
Vitovlje - Veliki Rob24
Vitovlje - Veliki Rob25
Vitovlje - Veliki Rob26
Vitovlje - Veliki Rob27
Vitovlje - Veliki Rob28
Vitovlje - Veliki Rob29
Vitovlje - Veliki Rob30
Vitovlje - Veliki Rob31
Vitovlje - Veliki Rob32
Vitovlje - Veliki Rob33
Vitovlje - Veliki Rob34
Vitovlje - Veliki Rob35
Vitovlje - Veliki Rob36
Vitovlje - Veliki Rob37
Vitovlje - Veliki Rob38
Vitovlje - Veliki Rob39
Vitovlje - Veliki Rob40
Vitovlje - Veliki Rob41
Vitovlje - Veliki Rob42
Vitovlje - Veliki Rob43
Vitovlje - Veliki Rob44
Vitovlje - Veliki Rob45
Vitovlje - Veliki Rob46
Vitovlje - Veliki Rob47
Vitovlje - Veliki Rob48
Vitovlje - Veliki Rob49
Vitovlje - Veliki Rob50
Vitovlje - Veliki Rob51
Vitovlje - Veliki Rob52
Vitovlje - Veliki Rob53
Vitovlje - Veliki Rob54
Vitovlje - Veliki Rob55
Vitovlje - Veliki Rob56
Vitovlje - Veliki Rob57
Vitovlje - Veliki Rob58
Diskusija o izletu Vitovlje - Veliki Rob (mimo Vitovskega jezera in čez Sekulak)
mlmortes20. 09. 2021 13:08:54
Zelo lepa tura in večinoma zelo dobro označena vendar mislim da se opis poti in markacije malo razhajajo naprej od Sekulaka. Na Sekulaku je označena pot naravnost od kjer se markacije nadaljujejo lep čas (cca 20 min) po položni stezi dokler pridemo do jasno označenega razpotja za Čaven in Veliki Rob. Ne vem točno v čem je problem ampak je potrebno biti previden. Pa tudi "Sončni Škol" ne veš kaj je dokler ne prideš na vrh Velikega Roba zmeden nasmeh
mirank23. 09. 2021 21:03:31
Ta opis ima napakico samo tam pri 41 sliki; če naj bi držal bi moralo tam pisati, da zavijemo levo in se po skrotastem grebenu povzpnemo navzgor do vidnega zavetja-barake. od tu dalje opis kar drži. Če tu nisi pozoren nadaljuješ po stezi naprej malo navzdol in na naslednjem prečenju skalne stopnje ob napisu na skali "Strma pot" zaviješ levo in prideš na tu opisano stezo tik pod vršnim delom.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki