Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sekulak / Vitovlje - Sekulak (mimo Vitovskega jezera)

Vitovlje - Sekulak (mimo Vitovskega jezera)

Natisni
Izhodišče: Vitovlje (360 m)
Širina/Dolžina: 45,9342°N 13,7695°E
Ime poti: mimo Vitovskega jezera
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 528 m
Višinska razlika po poti: 565 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada
Ogledov: 3.260
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) S hitre ceste Vipava - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Selo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po regionalni cesti proti Novi Gorici in Šempasu. Po nekaj kilometrih vožnje prispemo do vasi Vitovlje, kjer zavijemo desno v smeri kmetije Maloščevo. Nekoliko naprej se cesta razcepi na dva dela (Vitovska krožna pot), mi pa nadaljujemo desno, v naslednjih križiščih pa se držimo levih smeri. Razmeroma strma cesta nas višje vodi skozi zaselek Vožice, kjer zavije še nekoliko bolj v levo. Od zaselka se peljemo še kratek čas, nato pa prispemo do velikega prireditvenega prostora in športnega igrišča v Vitovljah, kjer parkiramo.
b) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Šempas, od tam pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Ajdovščini. Ko prispemo do vasi Vitovlje zavijemo levo v smeri kmetije Maloščevo. Nekoliko naprej se cesta razcepi na dva dela (Vitovska krožna pot), mi pa nadaljujemo desno, v naslednjih križiščih pa se držimo levih smeri. Razmeroma strma cesta nas višje vodi skozi zaselek Vožice, kjer zavije še nekoliko bolj v levo. Od zaselka se peljemo še kratek čas, nato pa prispemo do velikega prireditvenega prostora in športnega igrišča v Vitovljah, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča se najprej sprehodimo do asfaltne ceste in po njej nadaljujemo levo. Po minuti ali dveh prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri vitovske cerkve in Vitovskega jezera.
Od razpotja nadaljujemo po slabši makadamski cesti, katera hitro preide v gozd, skozi katerega se zložno do zmerno vzpenja. Ne mine veliko časa in že prispemo na naslednje dobro označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Vitovskega jezera (levo zahodna pot na Vitovski hrib (na tablah oznake za vitovsko cerkev)). V nadaljevanju se cesta postopoma spremeni v kolovoz, le ta pa nas sprva vodi čez razgledno senožet. Nekoliko naprej kolovoz zavije v levo, z njega pa se v desno odcepita dve poti k bližnjemu Vitovskemu jezeru, katero je oddaljeno le 2 minuti hoda (vredno ogleda, saj je Vitovsko jezerce edino naravno jezero v Vipavski dolini oz. nad njo). V nadaljevanju nas pot vodi še mimo nekaj dobro označenih razpotij, mi pa na vseh nadaljujemo levo v smeri vitovske cerkve. Malo pod vrhom se priključimo kolovozu, po katerem hitro dosežemo razgleden vrh.
Z vrha se spustimo nazaj do razpotja, nato pa vzpon nadaljujemo v smeri Čavna in Sekulaka po stari Napoleonovi poti. Že kmalu pridemo do naslednjega razpotja, kjer se v levo odcepi pot na Skozno, mi pa nadaljujemo desno proti Čavnu. Še naprej zložna Napoleonova pot, pa nas kmalu pripelje do strmih skalnih pečin Visokega zidu. Široka pot nas naprej vodi čez umetno izklesano razgledno polico (nevarnost padajočega kamenja) za katero se pot vrne v gozd in nas pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Kopitnik.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri Čavna in Sekulaka po nekoliko ožji poti, ki nas sprva skozi nekaj manjših jas pripelje do bolj strmega dela. Pot naprej se strmeje vzpne in nas le nekoliko višje pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri razgledne točke (levo Kopitnik). Vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje do razgledne točke Sekulak, s katere se nam odpre razgled po večjem delu Vipavske doline.
Vitovlje - Vitovski hrib 40 minut, Vitovski hrib - Sekulak 1:00.
zemljevid poti - Sekulak
Ob poti: Vitovsko jezero (445m), Vitovski hrib (604m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kopitnik, Lovsko zavetišče pod Čavnom, Čaven (1 h), Veliki Rob (1 h 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Vitovlje - Sekulak1
Vitovlje - Sekulak2
Vitovlje - Sekulak3
Vitovlje - Sekulak4
Vitovlje - Sekulak5
Vitovlje - Sekulak6
Vitovlje - Sekulak7
Vitovlje - Sekulak8
Vitovlje - Sekulak9
Vitovlje - Sekulak10
Vitovlje - Sekulak11
Vitovlje - Sekulak12
Vitovlje - Sekulak13
Vitovlje - Sekulak14
Vitovlje - Sekulak15
Vitovlje - Sekulak16
Vitovlje - Sekulak17
Vitovlje - Sekulak18
Vitovlje - Sekulak19
Vitovlje - Sekulak20
Vitovlje - Sekulak21
Vitovlje - Sekulak22
Vitovlje - Sekulak23
Vitovlje - Sekulak24
Vitovlje - Sekulak25
Vitovlje - Sekulak26
Vitovlje - Sekulak27
Vitovlje - Sekulak28
Vitovlje - Sekulak29
Vitovlje - Sekulak30
Vitovlje - Sekulak31
Vitovlje - Sekulak32
Vitovlje - Sekulak33
Vitovlje - Sekulak34
Vitovlje - Sekulak35
Vitovlje - Sekulak36
Vitovlje - Sekulak37
Vitovlje - Sekulak38
Vitovlje - Sekulak39
Vitovlje - Sekulak40
Diskusija o izletu Vitovlje - Sekulak (mimo Vitovskega jezera)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki