Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na planini Zajamniki (1280 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Gonžarjeva peč / Vinska Gora - Gonžarjeva peč (plezalna pot)

Vinska Gora - Gonžarjeva peč (plezalna pot)

Natisni
Izhodišče: Vinska Gora (450 m)
Širina/Dolžina: 46,3485°N 15,1731°E
Ime poti: plezalna pot
Čas hoje: 30 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Ferata: D/E
Višinska razlika: 125 m
Višinska razlika po poti: 125 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, dereze
Ogledov: 65.059
 9 osebam je objava všeč
Število slik: 38
Število komentarjev: 128
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Žalec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Velenju. Še pred Velenjem, pa zapustimo glavno cesto, saj nas oznake za Vinsko Goro usmerijo desno na lokalno cesto, le ta pa nas že po nekaj metrih pripelje do naslednjega križišča. Tu nadaljujemo levo v smeri cerkve sv. Janeza Krstnika, mi pa vzpenjajoči cesti sledimo do parkirišča, ob že omenjeni cerkvi.
Opis poti:
Od parkirišča pri cerkvi nadaljujemo po asfaltirani cesti ter v križišču nadaljujemo levo. Po nekaj deset metrih nas markacije usmerijo levo navzgor na ožjo cesto. Kasneje se cesta rahlo spusti, mi pa nato kmalu nadaljujemo desno v gozd. Sledi prečenje po ozki stezici skozi gozd, ki nas hitro pripelje do razpotja pod Gonžarjevo pečjo. Levo vodi lahka pot na Gonžarjevo peč, mi pa nadaljujemo desno kjer je začetek zavarovane plezalne poti.
Plezalna pot je narejena po vzoru plezalnih poti iz tujine in je prva tako zahtevna pot v Sloveniji. Po avstrijski lestvici, ki je najpogosteje uporabljena za ocenjevanje težavnosti tovrstnih plezalnih poti je ocenjena s težavnostno stopnjo D/E.
Pri vstopu v plezalni del poti se obvezno opremimo s samovarovalnim kompletom ter čelado, priporočljiva pa je tudi uporaba plezalnih rokavic.
V začetku plezalnega dela se pot zelo strmo vzpne ob jeklenici in hitro smo pred najzahtevnejšim delom poti. Tu nas pot vodi čez gladke pokončne plošče, kjer je zelo malo naravnih oprimkov in je zato potrebno imeti veliko moči v rokah.
Pot nato postane nekoliko manj zahtevna in ob nekoliko lažjem plezanju kmalu dosežemo vpisno skrinjico, ki se nahaja ob poti. Od tu sledi še zaključni zelo strm vzpon, ki je ocenjen s težavnostno stopnjo D.
Na vrhu nas nato nagradi lep razgled na Vinsko Goro ter okoliške hribe.
Sestopimo po lažji poti, ki steno obide po zahodni strani.
zemljevid poti - Gonžarjeva peč
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Radojč, Ramšakov vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Vinska Gora - Gonžarjeva peč1
Vinska Gora - Gonžarjeva peč2
Vinska Gora - Gonžarjeva peč3
Vinska Gora - Gonžarjeva peč4
Vinska Gora - Gonžarjeva peč5
Vinska Gora - Gonžarjeva peč6
Vinska Gora - Gonžarjeva peč7
Vinska Gora - Gonžarjeva peč8
Vinska Gora - Gonžarjeva peč9
Vinska Gora - Gonžarjeva peč10
Vinska Gora - Gonžarjeva peč11
Vinska Gora - Gonžarjeva peč12
Vinska Gora - Gonžarjeva peč13
Vinska Gora - Gonžarjeva peč14
Vinska Gora - Gonžarjeva peč15
Vinska Gora - Gonžarjeva peč16
Vinska Gora - Gonžarjeva peč17
Vinska Gora - Gonžarjeva peč18
Vinska Gora - Gonžarjeva peč19
Vinska Gora - Gonžarjeva peč20
Vinska Gora - Gonžarjeva peč21
Vinska Gora - Gonžarjeva peč22
Vinska Gora - Gonžarjeva peč23
Vinska Gora - Gonžarjeva peč24
Vinska Gora - Gonžarjeva peč25
Vinska Gora - Gonžarjeva peč26
Vinska Gora - Gonžarjeva peč27
Vinska Gora - Gonžarjeva peč28
Vinska Gora - Gonžarjeva peč29
Vinska Gora - Gonžarjeva peč30
Vinska Gora - Gonžarjeva peč31
Vinska Gora - Gonžarjeva peč32
Vinska Gora - Gonžarjeva peč33
Vinska Gora - Gonžarjeva peč34
Vinska Gora - Gonžarjeva peč35
Vinska Gora - Gonžarjeva peč36
Vinska Gora - Gonžarjeva peč37
Vinska Gora - Gonžarjeva peč38
Diskusija o izletu Vinska Gora - Gonžarjeva peč (plezalna pot)
Prikaži starejša sporočila
Kita7.9.2012
Dovolj streniran??? Kje pa obstajajo ti treningi???
Pa nehite že enkrat primerjat pohodnih poti(Via Italiana)... z športnimi feratami(Gonžarjeva peč)... Via Italiana doseže oceno C... Nekateri preveč berete pa premal plezate...velik nasmeh
Kita7.9.2012
Gonžarjeva peč je kratka kaj pa ko pride 4krat daljša in tako tehnično zahtevna ferata... roke tud ne zdržijo vsega!!!
Alesko19717.9.2012
Kdor ni bil še nikoli v visokogorju,ima pa moč v rokah, bo verjetno zlezel na Gonžarco. Ni pa mus, da mu bo potem ratalo prit na Begunjščico. Sam sem zlezel t.i. Superferato na Dachstein ( Anna + Johan ), na Gonžarco pa mi v prvem poskusu ni ratalo... Hočem samo povedat, da so primerjave Gonžarjeve peči z viskogorjem TRAPARIJA.
urbancek7.9.2012
Kita, primoza in Alesko1971: Imate tudi moj podpisvelik nasmeh.
dprapr7.9.2012
Če na ferrati uporabljamo "samo roke, noge pa so za okras", je dolžina ferrate lahko problem.
Dobro so zamišljene tiste ferrate, ki imajo takoj na začetku eno od težjih mest, kot naprimer Johhan v Dachsteinu, in imajo na takšen način vgrajeno varovalko.
Keko7.9.2012
Če je ferata daljša in je njena težavnost skozi na visokem nivoju, je treba temu tudi prilagoditi tehniko. Na Gonžarjevi peči še nikoli nisem uporabil popkovine za odih. Ko smo pred tedni premagovali, do nedavnega celo najtežjo ferato v Avstriji nad jezerom Kristall Weissee v Visokih Turah, z oceno E v nekaterih vodnikih tudi E/F, smo vsi zelo veliko viseli na popkovini in si brez nje napredovanja skoraj ne morem predstavljati. Že v začetnem prečenju je stena previsna, jeklenica ohlapna, tako da ves čas visiš daleč nazaj na rokah in ti kar hitro začne zmanjkovati moči. Samo z golo močjo in brez popkovine za odih, na tej ferati ne bi prišel daleč. Če se takšne ferate lotiš na pameten način in s pomočjo različnih tehnik, se da prav lepo napredovati in tudi ni potrebe, da te razganja od moči. Zelo prav pride tudi znanje iz športnega ali alpinističnega plezanja.
Še vtisi in slike iz te ferate: http://atv.hamradio.si/photo_album/Climbing_and_Mountaineering/Kristall_Weisssee_12.08.2012/index.html
panda8.9.2012
Keko: ala vam vera. nasmeh Poklon vsem ženskam, kaj so prestale......
Keko8.9.2012
Ja, tudi sam sem bil presenečen nad tem kaj ženske zmorejo. Na tej ferati niso prav nič zaostajale za moškimi. Včasih se prav vidi, da moški veliko stvari delajo na moč in se tudi prej zmatrajo, ženske se pa poslužujejo bolj prefinjenih prijemov in so prav tako uspešne. Je pa res, da je to bila skupina izkušenih feratarjev, ki vedo kako se stvarem streže.
facko8.9.2012
Keko že ve kako se stvari streže: verjetno si šli / šle vsi / vse skozi njegovo "šolo" kar se tiče zavarovane plezarije nasmeh

Pa še malo za šalo malo zares: udeleženke so vse težave zmogle zato ker: 1) so kakakter pustile doma in je bilo potem lažje 2) so bile v skupini in niso imele javnih pripomb velik nasmeh 3) imajo prakso eek

Škoda da imajo svoj "center" v Velenju; če bi bil kje bližje bi se jim priključil (se razume - če bi naredil "sprejemnega" zadrega v njihovi "šoli")

LP
Keko8.9.2012
Da ne bo pomote, sam sem bil med manj izkušenimi feratarji.
Kita8.9.2012
Jst sem mal prepozn vidu da je Milan dal objavo za Kristall drugače bi moral takrat biti zraven... Res se mi je izmuznla...Škoda pa saj bo počakala....
nasmeh
slavi09028.9.2012
@Keko......vsa čast vam,kapo dol
igor k15.9.2012
danes se povzpel po tej ferati večkrat ze bil v železni kapli,in me je ta na vinskem vrhu presenetila pozitivno,,posebej zadji del pri pri grmu ki sem ga obšel po desni strani!!!
grega_p26.9.2012
Preplezal sem že mnogo težkih ferat (Železno kaplo, Clap Varmost, Cjajnik, Tofano, Italiano...), a se mi zdi, da me je v določenem trenutku v Gonžarjevi najbolj stisnilo. Začetni del še ne toliko, kot zgoraj, kjer bi dal zaradi pomanjkanja stopov še malce višjo oceno. Je pa res, da je kratka in te ne navije tako kot ostale..

Vse skupaj je zelo vzorno zavarovano, kamen pa je bolj drobljivo sorte, zato le previdno pri oprijemanju česa drugega kot jeklenice. Pa raje ne z gojzarji v mokro skalo!
igor k26.9.2012
se popolnoma strinjam s tabo grega p! je blo pa super
andrej7827.9.2012
Spet smo pri tem,da primerjamo ferate in Ferate!A imaš na Vinski Gori 800 metrov pod ritjo?Ne mešat jabolk in kokosa..,!
grega_p27.9.2012
Andrej, z moje strani je bilo mišljeno v smislu težavnosti, občutek zračnosti je pa čisto osebna stvar, ki lahko marsikaj doda ali odvzame psihi... Verjetno je pa za rit vseeno, če jih je 60 ali 600mnasmeh
Pa srečno!
pinny2.10.2012
Včeraj ravno 7-ič preplezal to čudo skale nasmeh, tokrat 2x zapored, ker je enkrat res malo nasmeh. Drugače pa ko bil 1. gor sem si sredi prvega vzpona reku ma to je pa zajebano, ker na tem delu je bolj malo kj s eza upret na noge, na enem delu se sploh ne da, tako da delajo samo roke, pa tudi na zgornjem delu je en predel, kjer delajo samo roke. Ampak ni bilo samo prvič, tak da sedaj je pri meni Gonžarjeva peč za sporščanje nasmeh. Je morda tle kdo ki kam drugam tudi zahaja na farrate? Npr. Gledal sem Božičev vrh v Železni kapi in je hud. Če bo kdo tko kam šel, s epriporočam nasmeh
pohodni2.10.2012
Tudi meni jo je pred kratkim uspelo preplezati 3x zapored v obe smeri. Ker me je malce priganjal čas, mi je vse skupaj uspelo v uri in pol. Čeprav ni bilo vroče, mi je od napora pošteno kapljal znoj izpod čeladeeek. Za utrjevanje mišic na rokah je tale Gonžarica res prava zadevavelik nasmeh.
Je pa vsaj po mojem mnenju za stopnjo težja od od tiste v Železni kapli. Vendar saj vemo, da vsake oči drugače vidijo.
urbancek2.10.2012
Nisem vedel, da se po takšnih feratah hodi tudi navzdol:zavijanjezocmia:
pohodni3.10.2012
Zakaj pa ne? Tisti dan je bila ferata povsem prazna in sem lahko po mili volji potreniral v obe smeri. Saj nič ne škodi, če se znaš po ferati tudi dol spustit. Če se naprimer povzpneš na Cjajnik, te v vsakem primeru čaka ne ravno lahek spust navzdol ob jeklenici. Od viška bojda nikoli glava ne boli.jezik
urbancek3.10.2012
Če se povzpneš na Cjajnik lahko sestopiš po tisti "zahodni" varianti, kjer se izogneš kar precejšnjemu delu jeklenicmežikanje
Saj nimam nič proti, samo čudno se mi je zdelovelik nasmeh. Lp!
pinny5.10.2012
tudi jaz sem gonžarco dva dni nazaj 3x preplezal gore i dole nasmeh
Kita21.10.2012
Gonžarjeva peč je tipičn primer novodobne športne ferate,kjer razn jeklenice ni drugih umetnih pomagal in je zagotovo tehnično najzahtevnejša plezalna pot pri nas,najtežji del v Železni kaplji je dolg ampak tistih nekaj skob močno olajša prehod.Veliko ljudi pa v ta rang uvršča Via Italiano na Mangart pa Kopiščarjevo na Prisojnik te poti so pa daleč od športnih ferat...andrej78 ne rabiš 800m pod ritjo,če odletiš iz prve stene v Gonžarjevi peči je dost pa je sam dobrih 20m...jezik
pinny26.3.2014
Že plezate kaj ali še nič? nasmeh
Jaz lani nazadnje konec decembra, letos pa prvič 2x in drugič 3x, kaka dva tedna nazaj nasmeh
traceour28.3.2014
A je se kej snega v tistih koncih a je kopno?
Jonny_28.3.2014
AHAHAHA! Ti jih pa pokaš! velik nasmeh
skalaš7028.3.2014
Prejšnji teden za dober trening na domačem terenu 5x v uri in petinpedeset,naslednje tri dni pa za nagrado orng "muskelfibr"nasmeh.
klemen7323.8.2015
skalaš70

a 5x si šel po navadni poti, ker feratto 5x v tem času?????????velik nasmeh
don kihott23.8.2015
Če jo plezaš dol tudi po steni si 5x gor in dol v dobri uri...
klemen7324.8.2015
Uf, ma sem tepec. Saj dol gre samo.jezik
mpp22.9.2015
V ferati je še vedno fotorazstava nasmeh
http://www.gore-ljudje.net/novosti/119948/
Sicer BP
SabinaM2.4.2016
Danes so se pod ferato nasli kljuci od avta (volkswagen). Obesili smo jih na tablo pred vstopom.
fico19.10.2016
A se kej dogaja v gonžarci, letos še nisem bil gor, imam pa v planu v začetku novembra, če bo še vreme. Letos sem imel smolo na vseh feratah sam, samo na Lisci sem srečal nekaj sotrpinov.
don kihott21.10.2016
Se javim za sotrpinamežikanje
fico22.10.2016
super, se dogovoriva
fico31.10.2016
Danes v Gonžarci sončno vreme, dokaj toplo in suho, idealno za plezanje. Končno enkrat, da nisem bil sam v steni. Primož prejšnjo soboto pa kar v družinski navezi
don kihott2.11.2016
Uglavnem si jo zlezu pa še sotrpina si imel zravenvelik nasmeh
barbara.hribi17.8.2017
Na sam praznični dan dopoldne (15.8.) nama je "z mojim" uspelo opraviti z gožnarco. Uff, ja - kratka in hudaaa!eek Vsaj zame v prvi tretjini.cool Ko je treba res imeti precej moči v rokah, kar zame - pisarniško miš - ni kar tako.mežikanje In če mi je mačji kašelj priti na Lisco, tudi na češko kočo b.p., mi je bilo tole pa kar naporno. Je pa toliko večje zadovoljstvo ko prideš na vrh...velik nasmeh
fico23.10.2017
Barbara, če boš uporabljala noge boš razbremenila roke, vendar moraš imet pravo obutev, da ti ne zdrsne, seveda z Lisco nisi imela težav, ker so tam skobe, poskusi enkrat Lisco brez uporabe skob in klinov, le z uporabo jeklenice, pa boš videla, da tudi Lisca ni kar tako.
don kihott26.10.2017
Fico poznavalec
don kihott26.10.2017
Barbara a ni zanimivo Češka ima oceno E,Lisca D/E a na koncu ugotoviš,da je Gonžarca skoraj za celo oceno težja od obeh...hmmm???zmeden
daver9.5.2018
Letos šel prvič na Gonžarjevo peč. Moram reči, da je meni osebno top. Prekratka, ampak sladka nasmeh
Priporočam. Sam sem cca. 2x tedensko tam...
don kihott11.5.2018
Gonžarjeva je kr resna stvar...Ima tapravi D/E odsek, ki ni izmišljen tako kot na Lisci!!!
daver13.5.2018
Podpis pod don kihottov post. Ne jemljite je zlahka in samoumevno...
BubikolRamios19.2.2020
Stvar je taka; ima 3 odseke (prvi in zadnji sta težka, vmes je več ali manj sprehod), najbolj težaven del (če ne veš natančno kako se gibati v feratah) je zadnji 'raztežaj' prvega, vrnitev od tam dol pa ni preveč pametna ker je skala kar spozka.

Takoimenovani D/E v zadnjem delu je po moji oceni enak zadnjemu raztežaju prvega dela, s tem da je morda 1-2 m daljši.

Jeklenice so nameščene tako da te avtomatsko nese na prepadno stran.

Težja od Jermana/Gozd martuljek - tam so pač skobe. Če jih ne bi bilo bi bila ocena obrnjena.
don kihott21.2.2020
Ocena D/E je na izstopni steni ferate na Gonžarjevi peči le v primeru kadar se zleze po levi strani jeklenice po plati in se ne stopa po raztežajnih klinih ali se ne rine v zajedo za jeklenico...
Tadeja_hribi23.9.2020
Za Gonžarjevo peč jaz pravim, da je kratka, a sladka. Fajn težka, a na žalost zelo kratka ferata. nasmeh
Tukaj prilagam še svoj opis ferate: https://tadejatravels.com/clanek/plezanje/gonzarjeva-pec-kratka-a-sladka-ferata-za-izkusene/
AAvrikelj24.9.2020
Poudariti velja, da v Gonžarjevi jeklenice namenoma niso napete, kot so na Otmarjevi v Gradiški Turi, kjer BREZ UPORABE SKOB ocena tudi dosega D/E, razen v začetnem previsu, kjer je ocena še višja.
don kihott7.11.2020
AAvrikelj ne klobasaj neumnosti...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki