Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Koča pod Kremžarjevim vrhom / Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom (čez vrh)

Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom (čez vrh)

Natisni
Izhodišče: Vinišnik (550 m)
Ime poti: čez vrh
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 552 m
Višinska razlika po poti: 615 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: timi_95
Ogledov: 1.990
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 22
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Velenja ali Dravograda se zapeljemo v Slovenj Gradec, tu pa se v krožišču, ki se nahaja na glavni cesti Dravograd - Velenje usmerimo na izvoz Kope in Legen. Cesta nas nato kmalu pripelje do naslednjega križišča, kjer pa zavijemo desno (v smeri smučarskega centra Kope). V tej smeri se peljemo približno 2,2 km do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj poti in označena markirana pot za Kremžarico). V naslednjem križišču čez 500 m zopet zavijemo levo (v smeri piknik prostora Vinišnik). Nadaljujemo s krajšo vožnjo v klanec, se srečamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirišče.
b) Z regionalne ceste Mislinja - Slovenj Gradec zapeljemo v naselje Šmartno pri Slovenj Gradcu in pozneje Legen, peljemo se še mimo cerkve sv. Jurija in nato zavijemo desno v smeri smučarskega centra Kope. V tej smeri nadaljujemo približno 300 m do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj kmetij in označena markirana pot za Kremžarco). V naslednjem križišču čez 500 m zopet zavijemo levo v smeri piknik prostora Vinišnik. Nadaljujemo s krajšo vožnjo v klanec, se srečamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirišče, ki je namenjeno pohodnikom na Kremžarjev Vrh.
Opis poti:
S parkirišča pot nadaljujemo po cesti, katera bi peljala do piknik prostora Vinišnik. Po nekaj minutah hoje po cesti nam markacija narekuje pot v desno po slabši in strmejši cesti, mimo manjših kmetij. Cesta se počasi spreminja v gozdno vlako oz. kolovoz. V tem delu se nam pridruži pot, ki ima izhodišče pri kmetiji Orešnik. Pred nami je 40 minut hoje v hrib po markirani poti, ki poteka po zasenčenem kolovozu in gozdni potim katera nekajkrat preči makadamsko cesto. Po zaključku kolovoza prečimo križišče makadamskih cest v katerem "glavna cesta" pelje do Sv. Barbare, v drugo smer pa do doline ali Koče pod Kremžarjevim vrhom. Naša markacijska pot se nadaljuje na drugi strani ceste. V tem delu poti lahko opazujemo Slovenj Gradec in vrhove bližnjih gora (Uršlja gora, Peca). Po 15 minutah hoje po kolovozu in ob pašnikih mimo kmetije Lampret prečkamo cesto in pridemo do razpotja. Imamo možnost, da se odločimo za krajšo pot, pod vrhom ali po poti do vrha.
Nekaj korakov v desno od kmetije Lampret, se povzpnemo čez zgornji cesti, kjer je označena pot do vrha. Pot do vrha nam bo vzela 35 minut časa in nas pelje čez krajše, a strme vzpetine po gozdu. Pot skozi gozd počasi preide v kolovoz, ki se vije ob hribovskem travniku. S tega travnika se nam počasi odpira pogled od vrha Pece in Uršlje gore do Slovenjgraškega letališča v nižini. Nekaj korakov v gozd se nam priključi pot od Grmovškovega doma na Kopah. Nadaljujemo s hojo po travniku se držimo desne poti (Vrh - koča). Nato se začnemo spuščati ob Kremžarjevem vrhu proti koči. (Če želimo obiskati vrh, se spuščamo v smeri koče in med spustom na desni strani opazimo odcep in markacije, ki označujejo pot na vrh, do koče in v Vuzenico). Če se spuščamo naprej se spustimo do neizrazitega grebena, kjer je pol-odprta steklena kapelica in zvon želja. Malo naprej opazimo markacijo, ki označuje vodoravno pot oz. cesto, ki pripelje iz doline do Koče pod Kremžarjevim vrhom.
zemljevid poti - Koča pod Kremžarjevim vrhom
Ob poti: Vinišnik (550m), Lampret (950m), Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102m), Kremžarjev vrh (1164m)
Priporočamo: podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom1
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom2
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom3
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom4
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom5
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom6
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom7
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom8
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom9
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom10
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom11
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom12
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom13
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom14
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom15
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom16
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom17
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom18
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom19
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom20
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom21
Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom22
Diskusija o izletu Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom (čez vrh)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki