Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Pohorje in ostala severovzhodna SlovenijaKoča pod Kremžarjevim vrhom / Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom
  

Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom (čez vrh)

 
Izhodišče: Vinišnik (550 m)
Cilj: Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102 m)
Ime poti: čez vrh
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 552 m
Višinska razlika po poti: 615 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: timi_95
Ogledov: 1120
Ocena: 1 glasov
Število slik: 22
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Velenja ali Dravograda se zapeljemo v Slovenj Gradec, tu pa se v krožišču, ki se nahaja na glavni cesti Dravograd - Velenje usmerimo na izvoz Kope in Legen. Cesta nas nato kmalu pripelje do naslednjega križišča, kjer pa zavijemo desno (v smeri smučarskega centra Kope). V tej smeri se peljemo približno 2,2 km do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj poti in označena markirana pot za Kremžarico). V naslednjem križišču čez 500 m zopet zavijemo levo (v smeri piknik prostora Vinišnik). Nadaljujemo s krajšo vožnjo v klanec, se srečamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirišče.
b) Z regionalne ceste Mislinja - Slovenj Gradec zapeljemo v naselje Šmartno pri Slovenj Gradcu in pozneje Legen, peljemo se še mimo cerkve sv. Jurija in nato zavijemo desno v smeri smučarskega centra Kope. V tej smeri nadaljujemo približno 300 m do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo (v to smer so smerokazi za nekaj kmetij in označena markirana pot za Kremžarco). V naslednjem križišču čez 500 m zopet zavijemo levo v smeri piknik prostora Vinišnik. Nadaljujemo s krajšo vožnjo v klanec, se srečamo z makadamsko cesto in na levi strani opazimo parkirišče, ki je namenjeno pohodnikom na Kremžarjev Vrh.

Opis poti:

S parkirišča pot nadaljujemo po cesti, katera bi peljala do piknik prostora Vinišnik. Po nekaj minutah hoje po cesti nam markacija narekuje pot v desno po slabši in strmejši cesti, mimo manjših kmetij. Cesta se počasi spreminja v gozdno vlako oz. kolovoz. V tem delu se nam pridruži pot, ki ima izhodišče pri kmetiji Orešnik. Pred nami je 40 minut hoje v hrib po markirani poti, ki poteka po zasenčenem kolovozu in gozdni potim katera nekajkrat preči makadamsko cesto. Po zaključku kolovoza prečimo križišče makadamskih cest v katerem "glavna cesta" pelje do Sv. Barbare, v drugo smer pa do doline ali Koče pod Kremžarjevim vrhom. Naša markacijska pot se nadaljuje na drugi strani ceste. V tem delu poti lahko opazujemo Slovenj Gradec in vrhove bližnjih gora (Uršlja gora, Peca). Po 15 minutah hoje po kolovozu in ob pašnikih mimo kmetije Lampret prečkamo cesto in pridemo do razpotja. Imamo možnost, da se odločimo za krajšo pot, pod vrhom ali po poti do vrha.
Nekaj korakov v desno od kmetije Lampret, se povzpnemo čez zgornji cesti, kjer je označena pot do vrha. Pot do vrha nam bo vzela 35 minut časa in nas pelje čez krajše, a strme vzpetine po gozdu. Pot skozi gozd počasi preide v kolovoz, ki se vije ob hribovskem travniku. S tega travnika se nam počasi odpira pogled od vrha Pece in Uršlje gore do Slovenjgraškega letališča v nižini. Nekaj korakov v gozd se nam priključi pot od Grmovškovega doma na Kopah. Nadaljujemo s hojo po travniku se držimo desne poti (Vrh - koča). Nato se začnemo spuščati ob Kremžarjevem vrhu proti koči. (Če želimo obiskati vrh, se spuščamo v smeri koče in med spustom na desni strani opazimo odcep in markacije, ki označujejo pot na vrh, do koče in v Vuzenico). Če se spuščamo naprej se spustimo do neizrazitega grebena, kjer je pol-odprta steklena kapelica in zvon želja. Malo naprej opazimo markacijo, ki označuje vodoravno pot oz. cesto, ki pripelje iz doline do Koče pod Kremžarjevim vrhom.

zemljevid poti
Ob poti: Vinišnik (550m), Lampret (950m), Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102m), Kremžarjev vrh (1164m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Gradišče (nad Slovenj Gradcem), Koča pod Kremžarjevim vrhom, Kremžarjev vrh
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom1
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom2
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom3
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom4
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom5
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom6
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom7
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom8
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom9
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom10
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom11
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom12
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom13
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom14
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom15
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom16
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom17
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom18
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom19
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom20
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom21
Vinišnik - koca_pod_kremzarjevim_vrhom22
Diskusija o izletu Vinišnik - Koča pod Kremžarjevim vrhom (čez vrh)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki