Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Polhograjsko hribovje in LjubljanaŠmarna gora / Vikrče - Šmarna gora
  

Vikrče - Šmarna gora (Pogačnikova pot)

 
Izhodišče: Vikrče (320 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1285°N / 14,4446°E
Cilj: Šmarna gora (669 m)
Ime poti: Pogačnikova pot
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 349 m
Višinska razlika po poti: 400 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje
Ogledov: 65806
Ocena: 9 glasov
Število slik: 43
Število komentarjev: 46
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubljana - Šmartno, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tacnu. V Tacnu tik preden cesta preko mostu preči reko Savo nadaljujemo rahlo desno v smeri Pirnič. Le malo za tem, ko se Ljubljana konča, prispemo v Vikrče, mi pa cesti sledimo do gostilne Kovač, le ta pa se nahaja v neposredni bližini avtobusne postaje. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
b) Iz Šentvida se zapeljemo v Tacen, tam pa takoj za mostom preko reke Save levo proti Pirničam. Le malo za tem, ko se Ljubljana konča, prispemo v Vikrče, mi pa cesti sledimo do gostilne Kovač, le ta pa se nahaja v neposredni bližini avtobusne postaje. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
c) Iz Medvod se zapeljemo v Zgornje in nato še Spodnje Pirniče, mi pa cesti sledimo proti Tacnu. Ko prispemo v Vikrče, se priključimo cesti, ki vodi od Smlednika proti Tacnu, mi pa tu nadaljujemo desno ter cesti sledimo do bližnje gostilne Kovač, kjer je izhodišče naše poti. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
d) Do izhodišča lahko prispemo tudi z avtobusom LPP št. 15.

Opis poti:

Od gostilne Kovač najprej hodimo ob cesti, ki vodi proti Tacnu, nato pa, ko glavna cesta naredi rahel desni ovinek, nadaljujemo rahlo levo na ožjo lokalno cesto (ob križišču se nahaja znak za prepoved vožnje, v bližini znaka pa še informativna tabla gozdne učne poti po šmarnogorski Grmadi). Po ožji asfaltni cesti hodimo do zasebnega parkirišča, tam pa nadaljujemo ostro levo na slabšo cesto, ki se zložno vzpne med kupi drv (naravnost Grmada po Mazijevi stezi in Šmarna gora čez Zatrep).
Po omenjeni cesti hodimo nekaj 10 m, nato pa prispemo do začetka plezalne poti na Grmado. Pot do začetka plezalne poti je slabo označena.
Tu nas smerna tabla za Pogačnikovo pot na Grmado (zelo zahtevna pot) usmeri desno navzgor. Dobro zavarovana pot nas sprva vodi po ozki soteski razmeroma strmo navzgor, nato pa se pot prehodno nekoliko položi in nas pripelje do prečnega vzpona v desno. S pomočjo varoval hitro opravimo s prečnico, nato pa prispemo do najzahtevnejšega dela poti. Pot naprej se navpično vzpne po navpični steni, nam pa je poleg skob v pomoč še jeklenica, na katero lahko pripnemo samovarovalni komplet. Ko preplezamo navpične skobe, pa pot postane še za stopnjo težja, saj postane rahlo previsna. Ko preplezamo kratko previsno steno, pot postopoma preide v gozd, nato pa postopoma prične popuščati tudi strmina. Še malo višje se nam z leve priključi Westrova pot (po omenjeni poti lahko sestopimo), mi pa nadaljujemo desno ter vzpon nadaljujemo po z gozdom poraščenem zahodnem grebenu Grmade. Tej poti sledimo vse do omenjenega vrha, s katerega se nam odpre lep razgled.
Z vrha Grmade nadaljujemo po markirani poti, ki se začne spuščati skozi gozd. Po približno 15 minutah spusta pa nas pot pripelje na Sedlo med Grmado in Šmarno goro, kjer se priključimo poti iz Tacna in Šmartnega pod Šmarno goro.
Nadaljujemo po cesti, s katere se kmalu odcepi peš pot na Šmarno goro. Od tu imamo do vrha dve možnosti.
Lahko se do vrha povzpnemo po gozdni cesti, ki nas pelje mimo zvona želja in otroških igral ali pa po strmi peš poti, ki nas mimo kapelice v nekaj minutah pripelje na vrh, kjer se obe poti združita.

zemljevid poti
Ob poti: Grmada (676m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Vikrče - smarna_gora1
Vikrče - smarna_gora2
Vikrče - smarna_gora3
Vikrče - smarna_gora4
Vikrče - smarna_gora5
Vikrče - smarna_gora6
Vikrče - smarna_gora7
Vikrče - smarna_gora8
Vikrče - smarna_gora9
Vikrče - smarna_gora10
Vikrče - smarna_gora11
Vikrče - smarna_gora12
Vikrče - smarna_gora13
Vikrče - smarna_gora14
Vikrče - smarna_gora15
Vikrče - smarna_gora16
Vikrče - smarna_gora17
Vikrče - smarna_gora18
Vikrče - smarna_gora19
Vikrče - smarna_gora20
Vikrče - smarna_gora21
Vikrče - smarna_gora22
Vikrče - smarna_gora23
Vikrče - smarna_gora24
Vikrče - smarna_gora25
Vikrče - smarna_gora26
Vikrče - smarna_gora27
Vikrče - smarna_gora28
Vikrče - smarna_gora29
Vikrče - smarna_gora30
Vikrče - smarna_gora31
Vikrče - smarna_gora32
Vikrče - smarna_gora33
Vikrče - smarna_gora34
Vikrče - smarna_gora35
Vikrče - smarna_gora36
Vikrče - smarna_gora37
Vikrče - smarna_gora38
Vikrče - smarna_gora39
Vikrče - smarna_gora40
Vikrče - smarna_gora41
Vikrče - smarna_gora42
Vikrče - smarna_gora43
Diskusija o izletu Vikrče - Šmarna gora (Pogačnikova pot)
fpetel1     
21.2.2008
Plezalna pot je mestoma rahlo previsna. Varoval je dovolj - mestoma je tudi izpostavljena, zato priporočam samovarovanje - no mene je brez običajno kar segrelo nasmeh Plezalni del poti je na žalost - ali pa na veselje - dolg le slabih 10'
Biser gora     
28.3.2008
Plezalni del je res kratek, tehnično pa mislim, da je težji kot s Planike na Triglav. Namreč na enem mestu, 5m vzpona, je pot celo previsna. Komplet za varovanje res ni odveč. lpnasmeh
NEIC008     
14.9.2008
Pot je zanimiva. Seveda ni primerjave s potmi v visokogorju že zaradi nadmorske višine, se pa strinjam, da ta, sicer zelo kratka, pot zahteva nekaj moči predvsem v rokah. Za trening je OK..velik nasmehvelik nasmeh
Okmodko     
19.4.2010
Iz Kredarce na triglav tudi ni nikjer takega dela. Je pa kratka, zato je hitro konec adrenalina in etanoloidina. Ko si tam te je strah, ko si na vrhu šmarne bi šel še enkrat, Dilema je prisotna, traja še danes, če se še kdaj odločim za to pot, grem kot moški.
lepenatka     
19.4.2010
Mislim, da ti dve poti nista primerljivi...za malo dozo adrenalina, pa za trening pa vsekakor, priporočam "Pogačnika",za malo več pa gradiško.
Uživajte.
Johannes     
5.8.2010
Zanimiva pot, predvsem tisti začetni del je dokaj adrenalinski, vendar je pot dobro zavarovana in ni večjih skrbi.

Primerna tudi za nekakšen preizkus za Triglav, da se dobi nekakšen občutek kakšna naj bi bila pot do Triglava iz Planike ali Kredarice.
jer.12     
8.8.2010
Pot je super za malo adrenalina vendar je plezalni del precej kratek. Priporočam samovarovanje saj so nekateri deli poti precej izpostavljeni.
Ukec     
9.8.2010
Mene pa zanima kako je s tem parkiriščem, ki je na sliki. Ali lastnik kaj tečnari, če tam parkiraš avto, glede na to, da je objavljena tabla, da gre za zasebno parkirišče?
viharnik     
9.8.2010
Ni sile.Tam vsi parkirajo,tudi veliko prostih plezalcev.Je pa treba pustiti dovoz frej,ker tam občasno tudi skladiščijo les in ga odvažajo.
bagi     
9.8.2010
Je zelo odvisno od trenutne volje lastnika tega zemljišča z bližnje kmetije. Pride dan, ko te bo podil z vsakega prostora, vključno s tistim na sliki. Spet drugič se da z njim čisto normalno pomeniti. Moj nasvet je, da če že moraš tu parkirati, stori to tako kot je na fotki in pusti maksimalno prostora za traktor. Ne parkiraj za rampo ali kje ob cesti. Na to je lastnik precej alergičen in vestno na ta mesta postavlja razne ovire. Brez problema pa lahko parkiraš nekaj višje ob glavni cesti in pač nekaj dodatnih minut pešačiš do izhodišča.

LP Bagi
Janiel74     
21.7.2011
preplezal prvičnasmeh prej vedno le lahke označene poti...zdaj pa to...adrenalinsko...s samovarovalom...nasmeh
Ceri     
20.9.2011
Kako lahko primerjate pot iz Planike/Kredarice na Triglav s tole 10 minutno plezarijo na Grmado?? zavijanje z očmi
Loni     
20.9.2011
Pogačnikova je nekje rahlo previsna, tako da se je treba opreti na moč rok.
lukecpukec     
20.9.2011
Težko se primerja te tri poti...Mogoče je Pogačnikova tehnično bolj zahtevna (tako kot je predhodnik napisal - na kšnem mestu je rahlo previsna), a je občutno krajša. Razlika je tudi v tem, da imaš pri Pogačnikovi večino časa speljano jeklenico pri kateri se lahko varuješ s samovarovalnim kompletom, denimo pri vzponu na mali Triglav (iz Kredarice) pa imaš na nekaj mestih le kline pri katerih samovarovanje odpade. Ob tem se mi zdi, da si pri poti na mali Triglav veliko bolj izpostavljen padajočemu kamenju kot pri poti na Grmado...
irena.komatar     
21.1.2012
Pot je prav lušna,za tiste ki radi malo poplezate,(kratka in sladka)jezikjaz nisem imela samovarovalnega kompleta,vendar ga vseeno toplo priporočam.nasmeh
Branee     
20.5.2012
ma dej, dons sem sel plezalna pot je hec, skobe + jeklenice na vsak decimeter in potem govorite kako je zahtevna, ja za tistega ki tega se ni videl nikoli, mogoce. Za enga planinca pa je to sprehod..
Branee     
20.5.2012
samovarovalni komplet pa z mojega vidika ni potreben
fpetel1     
20.5.2012
Po Sloveniji sem bil že na večini zavarovanih poteh, pa mi ta Pogačnikova ni preveč všeč. Vse je v železju in adrenalin je kljub varovalom kar precejšen (nazadnje sem bil v mokrem) Za začetnike je samovarovalni komplet vsekakor obvezen.
francimedved     
22.5.2012
Ja stopnice smo pa le lesene naredili.nasmeh
ljubitelj gora     
22.5.2012
@Branee: Ne zavajaj ljudi, ta zavarovana pot je najbližja Ljubljane in si jo ne smemo z lahkoto vzet, piše da je zelo zahtevna pot, potrebna čelada in samovarovalni komplet.
Ulčnik     
22.5.2012
Sem domačin in poznam to pot, pa ti lahko kar povem da ni potrebe po samovarovalnem pasujezik
van     
22.5.2012
Zahtevna? Kakor za koga.
Janiel74     
23.5.2012
@kucelj: se strinjam s tabo. No nekaterim ni mar zase ali pa imajo nekaj mačkastega v sebi (beri 9 življenj) nasmeh
Zebdi     
23.5.2012
Mnja, če se kdo sprašuje, ali potrebuje samovarovalni komplet ali ne, potem naj ga vzame. Osebno ga na tej poti nisem nikoli uporabil (in ga tudi nisem niti najmanj pogrešal), je pa res, da mi je plezanje precej domače...
Kaja2737     
4.12.2013
Včeraj po Pogačnikovi na Šmarno: http://kajadebersek.blogspot.com/2013/12/po-plezalni-na-smarno.html
mako44     
4.12.2013
Sedaj pa res ne razumem več..ali smo bili mi taki butelni nekoč ali pa danes nekaj ni v redu? Samovarovalni komplet,OK, imejte ga a mislim, da kar je preveč, je preveč!Prvo je treba dati v red psiho, potem pa druge stvari. Splezajte po lestvi do vrha hiše. Če vam to ne gre, pustite take poti. Sam sem tam vozil mulce nekoč, OK, navezal sem jih, pa so bili kar malo užaljeni...sta bila res pri tamalih..
Srečno pot in uživajte v hribih!
jax     
4.12.2013
No ja. Saj tudi jaz se na Pogačnikovi nisem še nikoli varoval (heck, saj sem najbrž šel večkrat čez v teniskah kot pa v gojzarjih), ampak tako lahka pa spet ni, no ... Če gledamo striktno tehnično, je precej zahtevnejša od "resneje" obravnavane poti na Gradiško turo in skoraj gotovo zahtevnejša tudi od vseh pristopov na Triglav (no, morda z izjemo plemenic, tam še nisem šel). Seveda pa je to težko primerjat.
Kita     
4.12.2013
Pot na lokalni hribček pa res ni primerljiva s potmi na Triglav sploh ne z vzponom iz Kredarice do vrha...zmedenGreben na Gradiški turi pa tud ni kr sprehod...
jax     
4.12.2013
Ni sprehod, je pa lažji od Grmade. Definitivno.
Kita     
4.12.2013
Zate mogoče je in še za marsikoga tudi...Sam pol je pa treba avtorje vodnikov opozoriti naj ne zavajajo ljudi; saj v večini vodniov je Gradiška tura bistveno zahtevnejša od tele poti na Grmado...Na Gradiški sem bil na Grmadi še ne ampak že po sliki je razvidno da Grmada ni niti približno tok zahtevna kot Gradiška tura...
korl     
5.12.2013
kakšne neumne primerjave, pa kaj je pomemben sploh ime hriba in če si se preden si pošlatal prvo zajlo na Triglav pehal pet ur po sprehajalnih mulatjerah?

Popolnoma vseeno je če flikneš preko previsa na skale s 30m višine na Šmarni ali s 300 m na Triglavu, obakrat te stlačijo v žakelj. Niso zastonj tam spominske table
pikica1     
5.12.2013
@korl pojma nimaš o čem govoriš. Še preklet je pomembno kako dolga tura je. Mal poglej po ljudeh, ki se z zadnjimi močmi privlečejo do Kredarice. Potem pa rinejo še na vrh. Ker so že čisto na robu svojih moči, jim kaj hitro popusti koncentracija in nesreča je tu.
Kar se pa tiče 30m ali 300 pa res ni važno.
Vrat si lahko zlomiš tudi, če ti na četrtem cveku pri lojtri spodrsne ko jabolka obiraš.
korl     
5.12.2013
Kaj hočeš s tem povedat, da naj jabuka tud obiram s samovarovalnim kompletom?
Branee     
5.12.2013
@korl, kaj ti plezas po drevesu, ko obiras jabolka zmeden
VanSims     
5.12.2013
300 m - te odpeljejo na Žale, 30 m - si pa vsaj lahko invalid do konca življenja.

Lahko si še tako prepričan v svoje sposobnosti, ljudje smo ljudje in delamo napake. Poleg tega se lahko zgodi marsikaj kar nima veze z nivojem naših izkušenj: recimo prileti kamen(ali sprožen od sogornika ali od živali ali kar tako sploh ni pomembno), lahko te samo zadene toliko da trzneš(tudi če imaš čelado na glavi, kar itak da jo imaš) pa si že ciao ciao... lahko ti rata slabo, lahko je kak klin ali skoba razmajana,...,...razlogov je lahko sto!

Odgovoren gornik se na feratah pa čeprav kratkih ali le na kratkem odseku - varuje.
van     
5.12.2013
Kdor za Pogačnikovo pot rabi samovarovalni komplet je bolje da ne hodi po feratah.
Loni     
6.12.2013
Kolegu pod Jalovcem tudi čelada ni pomagala, moj oče je umrl praktično na ravnem pod Nanosom. Iz rubrike "se lahko zgodi".
Torej, če se nekdo počuti varneje s samovarovalnim kompletom, naj ga pač ima. Vseeno, na kateri ferati.
Hribolaznik     
12.4.2014
Danes po Pogačnikovi... Izhodišče busna Vikrče (na busni parkiranih 5 avtomobilov). Izredno lepa in kratka tura, odlična predpriprava, oziroma vpogled za sledeče bolj zahtevne vzpone, kot so na primer Kopiščarjeva na Prisojnik ali Via Italiana na Mangart. Vzpon samo do križišča z Westrovo potjo, potem pa po tej poti spust nazaj do Vikrč. Skupno 35 minut z obveznim fotkanjem nasmeh Kratko in sladko nasmeh
Lisica     
8.4.2017
Lepa pot na Grmado in Šmarko. nasmeh Pod tistim strmim zadnjim delom je tudi obvoznica po desni strani.
Škoda pa, ker ni nobenega urejenega parkinga v bližini. mrk pogled Na busni glih ne bi parkirala. Kaj pa na ovinku pred avtobusno na isti strani kjer je en kmet, tam parkirajo...a se sme? velik nasmeh
Macesna     
9.4.2017
Tiste obvoznice pod zadnjim strmim delom pa ni za priporočiti, ker ni zavarovana (oz. kos zajle tam ni prav zaupanja vreden). To pomeni, da je treba na obvoznici na frej splezati en kamin.
Bolje se je držati uradne zavarovane poti.
A.D.K.     
9.4.2017
@Lisica....parkiraš lahko pri Policijski šoli, je ogromno makadamsko parkirišče. Do izhodišča pa imaš potem 5-10 min hoje, ravno prav za ogrevanje. velik nasmeh Vračaš se pa lahko po eni izmed poti, ki pripelje praktično direktno nazaj do parkirišča in imaš tako lepo krožno varianto. nasmeh
Lisica     
9.4.2017
Hvala. Sprobam mogoce ze naslednji teden. cool
Alias9898     
14.7.2017
Meni je ta pot sicer neprimerno manj zahtevna kot Gradiška Tura. Nisem še uporabil samovarovalnega kompleta na njej, ampak ne vem zakaj ga sicer nekdo (ki recimo ni prepričan) ne bi ... v končni konsekvenci je to samo plus, ni pa nekega minusa.
tinky     
14.7.2017
Predvsem je pa kratka!!
binep     
22.8.2019
Včeraj prvič po Pogačnikovi poti. Lepa krožna tura čez Grmado in Šmarno goro nazaj v Vikrče. Urejenega parkirišča v bližini ni, sem parkiral na zasebnem (slika 7), kjer naj bi se prek telefona dogovoril ali lahko parkiraš ali ne, žal na tabli manjkata dve številki zmedencool
Ficla     
20.8.2020
Danes sva šla s fantom prvič po tej poti. Parkirala sva na parkirišču, ki je na sedmi fotki in nisva imela težav.
Drugače bi pa dodala, da je samovarovalni komplet zelo dobrodošel. Pot je sicer kratka, vendar se ti prav tako lahko prikrade kakšna nevšečnost ali napaka, kakor se ti to lahko zgodi na daljših poteh. Dvomim tudi, da te v primeru padca spodaj pričaka ogromna mehka blazina zavijanje z očmi. Jaz grem raje na ziher. velik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki