Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Kamen vrh / Velike Lašče - Kamen vrh (čez Gornje Retje in Grmado)

Velike Lašče - Kamen vrh (čez Gornje Retje in Grmado)

Natisni
Izhodišče: Velike Lašče (540 m)
Širina/Dolžina: 45,83372°N 14,63634°E
Ime poti: čez Gornje Retje in Grmado
Čas hoje: 2 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 243 m
Višinska razlika po poti: 350 m
Zemljevid: maPZS
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Avtor: jerque
Ogledov: 277
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 70
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Avto:
Velike Lašče ležijo ob glavni cesti med Škofljico (zveza z Ljubljano in dolenjsko avtocesto) in Kočevjem. Pripeljemo se po tej cesti iz katerekoli smeri in parkiramo na primernem mestu. Še najobzirneje bo, če to storimo na večjem urejenem parkirišču ob pokopališču na severnem robu kraja. Med prostimi dnevi lahko poskusimo tudi na drugem parkirišču malenkost južneje ob Javorškovi ulici, ki je v delovnem času sicer primarno namenjeno uporabnikom bližnje pošte in zdravstvenega doma.

Avtobus:
V Velikih Laščah ustavljajo avtobusi med Ljubljano in Kočevjem. Postajališče, ki se uradno imenuje "V.Lašče", se nahaja v neposredni bližini izhodišča pri Levstikovem trgu.
Lahko pa si pot še nekoliko skrajšamo in se zapeljemo malo naprej (v smeri proti Kočevju) in izstopimo v Dolnjih Retjah (voznoredno ime postajališča "Retje/V.Laščah"), čez nadvoz prečkamo železniško progo, zavijemo desno in se tako priključimo na opisano pot.

Vlak:
Potniški vlaki med Grosupljim (možna zveza z Ljubljano in Dolenjsko) in Kočevjem ustavljajo na postajališču "Velike Lašče", ki leži nekoliko izven središča kraja, do koder lahko pridemo po pribl. poldrugi km dolgi hoji po cesti. "Neuradno" pa lahko v bližini postajališča pazljivo prečkamo progo, v gozdu najdemo in zavijemo desno na pot, ki vodi vzporedno s progo proti jugu. Na koncu poti zavijemo desno (proti Velikim Laščam), "spregledamo" table za prepoved prehoda in pazljivo prečkamo železniško progo, ko dospemo do roba gozda in do razcepa "Pri Martinkovem kozolcu" (prepoznamo ga po rdečih kažipotih PZS), zavijemo levo in se tako priključimo na opisano pot.
Opis poti:
Prvi del poti se prekriva s traso Slovenske pisateljske poti, kar pomeni, da nas bodo poleg običajne Knafelčeve rdeče - bele markacije spremljali tudi rumeni kažipoti s podobo nalivnega peresa.

Z Levstikovega trga v Velikih Laščah se napotimo po asfaltirani cesti "Grič" mimo cerkve proti vzhodu. Cesta se spočetka blago spušča. Med spustom bomo opazili odcep "Kulturne poti" proti desni na Jontezovo ulico, vendar ubogamo rdeč kažipot in nadaljujemo naravnost. Naravnost nadaljujejmo tudi na naslednjem križišču poleg kapelice. Pot nas vodi mimo kapelice, pri naslednjem razcepu, kjer v daljavi že lahko vidimo znak za konec naselja, pa nas kažipot usmeri levo. Za zadnjo hišo asfalt preide v makadamsko cesto, ki nas pripelje do roba gozda oz. razcepa "Pri Martinkovem kozolcu", kjer se nam iz nasprotne smeri priključi "neuradna" pot z železniškega postajališča.

Tu zavijemo desno in po makadamski cesti hodimo pribl. 300 m, dokler nas rumen kažipot proti Grmadi ne usmeri ostro levo. Kolovoz kmalu vstopi v gozd, najprej naredi ovinek v desno, malo naprej pa na mestu, kjer naredi ovinek levo, nadaljujemo po slabši poti naravnost. Krajši čas še hodimo po gozdu, ko ga zapustimo, nekaj časa hodimo vzporedno z železniško progo, dokler ne naletimo na kolovoz in nas kažipot PZS usmeri levo. Čeprav smo na uradni markirani poti (!!!), nas takoj pričaka tabla, ki prepoveduje prehod proge. "Spregledamo" jo, mimo zapornice zelo pazljivo prečkamo progo in na drugi strani nadaljujemo po stezi vzporedno s progo, dokler ne prispemo v Dolnje Retje in se steza ne priključi na asfaltirano cesto.

Po asfaltirani cesti skozi vas nadaljujemo vzporedno s progo. Po malo več kot 200 m pridemo do križišča, kjer se nam z desne prek nadvoza priključi pot z avtobusnega postajališča v Dolnjih Retjah. Nadaljujemo naravnost, zapustimo Dolnje Retje, gremo mimo ekološkega otoka in kmalu prispemo v Gornje Retje. Ko prehodimo že lep del vasi, takoj za neometanim gospodarskim poslopjem nasproti hišne številke 2 zavijemo levo in rahlo navzgor, kakor nas usmeri tudi rumen kažipot takoj za tem razcepom. Že po nekaj metrih cesta naredi ovinek v levo, takoj za tem ovinkom pa tik pred prvo hišo zavijemo desno. Po nekaj metrih asfaltirana cesta zavije levo, mi pa nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto, ki se končno začne opazneje vzpenjati vse do vrha. Tu tudi zapustimo "civilizacijo", ker je kar nekaj razpotij, pozorno spremljamo markacije (poleg Knafelčevih markacij bomo občasno videvali tudi kažipote, bodisi rumene bodisi v barvni shemi avstrijske zastave) oz. se v primeru dvoma poslužimo aplikacije maPZS.

Pot za nekaj časa vstopi v gozd, ko ga po pribl. 600 m zapustimo, hodimo ob desnem robu travnika in občasno med posameznimi drevesi, za krajši čas spet v gozd, ko ga zapustimo, zavije levo in takoj desno, prečka gozdno cesto in se nadaljuje tokrat po bolj levem robu travnika. Na naši levi lahko opazimo lovski dom LD Velike Lašče, malo naprej, ko prečkamo zelo ozek pas gozda, pa še majhno rdečo hišico. Takoj za njo za krajši čas spet stopimo v gozd in nato po desnem robu travnika do lovske opazovalnice, kjer blago desno znova krenemo v gozd. V gozdu prečkamo gozdno cesto (levo bi bila ena neuradnih bližnjic do Kamen vrha), ko ga zapustimo, kratek čas hodimo po kolovozu in nato zavijemo desno in hodimo po levem robu travnika. Kmalu prečkamo nov kolovoz, kjer je na levo označen "neuraden" odcep proti Kamen vrhu. Ker se držimo uradne markirane poti, nadaljujemo naravnost, znova za krajši čas v gozd in kmalu dosežemo uraden razcep "Pod Grmado", ki ga prepoznamo po večih rdečih kažipotih. Če želimo vmes skočiti še na Grmado, lahko nadaljujemo naravnost in nas čaka še pribl. 10 minut poti za pribl. 90 višinskih metrov vzpona. V tem primeru se po isti poti vrnemo nazaj do razcepa.

Sicer pa na razcepu zavijemo levo. Od tu dalje se bo pot polagoma spustila za pribl. 100 višinskih metrov. Najprej krajši čas vodi čez gozd, dokaj kmalu vstopi na travnik in prečka gozdno cesto, kjer se na leve priključi višja od prej omenjenih "neuradnih" bližnjic. Nato pa kmalu znova vstopi v gozd, kjer ostane vse do cilja. Pot se ob manjši vrtači na naši levi zlagoma spusti do gozdne ceste, kjer se z leve priključi nižja od prej omenjenih "neuradnih" bližnjic. Tu zavijemo desno in krajši čas hodimo po tej cesti, kjer dosežemo tudi najnižjo točko odseka med Grmado in Kamen vrhom. Na tem odseku zelo pazljivo spremljamo markacije in, če se le da, zaupamo aplikaciji maPZS. Po pribl. 200 m cesta naredi ovinek desno, mi pa tu skrenemo na markirano pot "levo" oz. naravnost. Ko ta pot naredi ovinek levo, zavijemo desno (proti severu) in takoj zatem levo, kamor nas usmeri tudi puščica s kratico K.V. na drevesu. Po pribl. kilometru blagega vzpona proti severu dosežemo razcep "Kamen vrh J", kjer se z desne priključi markirana pot iz Podgore. Tu zavijemo levo in po le nekaj metrih desno in kmalu dosežemo Planinsko kočo na Kamen Vrhu, kjer se stikajo poti iz večih smeri.

Pri planinski koči zavijemo desno in nas čaka le še najstrmejši (pozimi morda pridejo prav dereze) vendar kratek vzponček (pribl. 20 višinskih metrov) proti vrhu Kamen vrha. Malo pod vrhom bomo našli skrinjico z vpisno knjigo in žigom, na samem vrhu pa poleg državne zastave nekaj klopc, od koder se odpirajo razgledi proti vzhodu.

Opis in slike se nanašajo na stanje februarja 2023.
zemljevid poti - Kamen vrh
Ob poti: razcep (800m), Najnižja točka med Grmado in Kamen vrhom (694m), Koča pod Kamen vrhom (761m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Velike Lašče - Kamen vrh1
Velike Lašče - Kamen vrh2
Velike Lašče - Kamen vrh3
Velike Lašče - Kamen vrh4
Velike Lašče - Kamen vrh5
Velike Lašče - Kamen vrh6
Velike Lašče - Kamen vrh7
Velike Lašče - Kamen vrh8
Velike Lašče - Kamen vrh9
Velike Lašče - Kamen vrh10
Velike Lašče - Kamen vrh11
Velike Lašče - Kamen vrh12
Velike Lašče - Kamen vrh13
Velike Lašče - Kamen vrh14
Velike Lašče - Kamen vrh15
Velike Lašče - Kamen vrh16
Velike Lašče - Kamen vrh17
Velike Lašče - Kamen vrh18
Velike Lašče - Kamen vrh19
Velike Lašče - Kamen vrh20
Velike Lašče - Kamen vrh21
Velike Lašče - Kamen vrh22
Velike Lašče - Kamen vrh23
Velike Lašče - Kamen vrh24
Velike Lašče - Kamen vrh25
Velike Lašče - Kamen vrh26
Velike Lašče - Kamen vrh27
Velike Lašče - Kamen vrh28
Velike Lašče - Kamen vrh29
Velike Lašče - Kamen vrh30
Velike Lašče - Kamen vrh31
Velike Lašče - Kamen vrh32
Velike Lašče - Kamen vrh33
Velike Lašče - Kamen vrh34
Velike Lašče - Kamen vrh35
Velike Lašče - Kamen vrh36
Velike Lašče - Kamen vrh37
Velike Lašče - Kamen vrh38
Velike Lašče - Kamen vrh39
Velike Lašče - Kamen vrh40
Velike Lašče - Kamen vrh41
Velike Lašče - Kamen vrh42
Velike Lašče - Kamen vrh43
Velike Lašče - Kamen vrh44
Velike Lašče - Kamen vrh45
Velike Lašče - Kamen vrh46
Velike Lašče - Kamen vrh47
Velike Lašče - Kamen vrh48
Velike Lašče - Kamen vrh49
Velike Lašče - Kamen vrh50
Velike Lašče - Kamen vrh51
Velike Lašče - Kamen vrh52
Velike Lašče - Kamen vrh53
Velike Lašče - Kamen vrh54
Velike Lašče - Kamen vrh55
Velike Lašče - Kamen vrh56
Velike Lašče - Kamen vrh57
Velike Lašče - Kamen vrh58
Velike Lašče - Kamen vrh59
Velike Lašče - Kamen vrh60
Velike Lašče - Kamen vrh61
Velike Lašče - Kamen vrh62
Velike Lašče - Kamen vrh63
Velike Lašče - Kamen vrh64
Velike Lašče - Kamen vrh65
Velike Lašče - Kamen vrh66
Velike Lašče - Kamen vrh67
Velike Lašče - Kamen vrh68
Velike Lašče - Kamen vrh69
Velike Lašče - Kamen vrh70
Diskusija o izletu Velike Lašče - Kamen vrh (čez Gornje Retje in Grmado)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki