Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Kamen vrh / Velike Lašče - Kamen vrh

Velike Lašče - Kamen vrh

Natisni
Izhodišče: Velike Lašče (540 m)
Širina/Dolžina: 45,83372°N 14,63634°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 243 m
Višinska razlika po poti: 243 m
Zemljevid: maPZS
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Avtor: jerque
Ogledov: 725
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 37
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Avto:
Velike Lašče ležijo ob glavni cesti med Škofljico (zveza z Ljubljano in dolenjsko avtocesto) in Kočevjem. Pripeljemo se po tej cesti iz katerekoli smeri in parkiramo na primernem mestu. Še najobzirneje bo, če to storimo na večjem urejenem parkirišču ob pokopališču na severnem robu kraja. Med prostimi dnevi lahko poskusimo tudi na drugem parkirišču malenkost južneje ob Javorškovi ulici, ki je v delovnem času sicer primarno namenjeno uporabnikom bližnje pošte in zdravstvenega doma.

Avtobus:
V Velikih Laščah ustavljajo avtobusi med Ljubljano in Kočevjem. Postajališče, ki se uradno imenuje "V.Lašče", se nahaja v neposredni bližini izhodišča pri Levstikovem trgu.

Vlak:
Potniški vlaki med Grosupljim (možna zveza z Ljubljano in Dolenjsko) in Kočevjem ustavljajo na postajališču "Velike Lašče", ki leži nekoliko izven središča kraja, do koder lahko pridemo po pribl. poldrugi km dolgi hoji po cesti. "Neuradno" pa lahko v bližini postajališča pazljivo prečkamo progo, v gozdu najdemo in zavijemo desno na pot, ki vodi vzporedno s progo proti jugu. Na koncu poti zavijemo levo in se tako priključimo na opisano pot.
Opis poti:
Prvi del poti se prekriva s traso Evropske pešpoti E7, kar pomeni, da nas bodo poleg običajne Knafelčeve rdeče - bele markacije spremljale tudi okrogle rdeče - rumene markacije.

Z Levstikovega trga v Velikih Laščah se napotimo po asfaltirani cesti "Grič" mimo cerkve proti vzhodu. Cesta se spočetka blago spušča. Med spustom bomo opazili odcep "Kulturne poti" proti desni na Jontezovo ulico, vendar ubogamo rdeč kažipot in nadaljujemo naravnost. Naravnost nadaljujejmo tudi na naslednjem križišču poleg kapelice. Pot nas vodi mimo kapelice, pri naslednjem razcepu, kjer v daljavi že lahko vidimo znak za konec naselja, pa nas kažipot usmeri levo. Za zadnjo hišo asfalt preide v makadamsko cesto, ki nas pripelje do roba gozda oz. razcepa "Pri Martinkovem kozolcu". Naša pot se nadaljuje naravnost na gozdno cesto in v gozd. Takoj za razcepom glavna cesta zavije levo na zasebno zemljišče, mi nadaljujemo naravnost do novega razcepa na manjši čistini, kjer opazimo tablo za prepoved odlaganja odpadkov. Tu zavijemo levo na pot, ki je označena s prometnim znakom za slepo ulico. Kmalu dosežemo železniško progo, pred njo pa table, ki prepovedujejo prehod (čeprav smo hodili po uradno markiranih poteh!!!). Zato table "spregledamo" in zelo pazljivo prečkamo nasutje in progo (ki na tem mestu zaradi gozda in ovinkov ni posebej pregledna!). Kmalu za prehodom se nam z leve priključi "neuradna" pot z železniškega postajališča.

Tu se prej "ravninska" pot prične blago vzpenjati. Dokaj kmalu prečkamo gozdno cesto. Od daleč bomo na drevesu opazili rdečo puščico, ki usmerja levo, ko pridemo bližje, pa najdemo kažipote, ki nas pravzaprav usmerijo naravnost. Nekoliko naprej dosežemo nov razcep "Ta zmrznjeni", kjer se pot E7 odcepi levo in navzdol proti Vidmu, nas pa kažipoti usmerijo naravnost. Pazljivo sledimo markirani poti, ki se od tu dalje že konkretneje vzpenja. Ko se postopoma obrnemo proti jugovzhodu, bomo še naprej hodili v gozdu in na naši desno nedaleč stran opazili golosek. Sedaj že prilično strm vzpon nas pripelje na preval med Debelim hribom na naši desni in neimenovanim vrhom na naši levi. Za prevalom se najprej spustimo za pribl. 30 višinskih metrov, nato pa takoj "zagrizemo" v nov dokaj strm klanec (pribl. 60 višinskih m.) na nov "preval", takoj za katerim se "skriva" Planinska koča na Kamen Vrhu, kjer se stikajo poti iz večih smeri.

Od planinske koče nas čaka še najstrmejši (pozimi morda pridejo prav dereze) vendar kratek vzponček (pribl. 20 višinskih metrov) proti vrhu Kamen vrha. Malo pod vrhom bomo našli skrinjico z vpisno knjigo in žigom, na samem vrhu pa poleg državne zastave nekaj klopc, od koder se odpirajo razgledi proti vzhodu.

Opis in slike se nanašajo na stanje februarja 2023.
zemljevid poti - Kamen vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Velike Lašče - Kamen vrh1
Velike Lašče - Kamen vrh2
Velike Lašče - Kamen vrh3
Velike Lašče - Kamen vrh4
Velike Lašče - Kamen vrh5
Velike Lašče - Kamen vrh6
Velike Lašče - Kamen vrh7
Velike Lašče - Kamen vrh8
Velike Lašče - Kamen vrh9
Velike Lašče - Kamen vrh10
Velike Lašče - Kamen vrh11
Velike Lašče - Kamen vrh12
Velike Lašče - Kamen vrh13
Velike Lašče - Kamen vrh14
Velike Lašče - Kamen vrh15
Velike Lašče - Kamen vrh16
Velike Lašče - Kamen vrh17
Velike Lašče - Kamen vrh18
Velike Lašče - Kamen vrh19
Velike Lašče - Kamen vrh20
Velike Lašče - Kamen vrh21
Velike Lašče - Kamen vrh22
Velike Lašče - Kamen vrh23
Velike Lašče - Kamen vrh24
Velike Lašče - Kamen vrh25
Velike Lašče - Kamen vrh26
Velike Lašče - Kamen vrh27
Velike Lašče - Kamen vrh28
Velike Lašče - Kamen vrh29
Velike Lašče - Kamen vrh30
Velike Lašče - Kamen vrh31
Velike Lašče - Kamen vrh32
Velike Lašče - Kamen vrh33
Velike Lašče - Kamen vrh34
Velike Lašče - Kamen vrh35
Velike Lašče - Kamen vrh36
Velike Lašče - Kamen vrh37
Diskusija o izletu Velike Lašče - Kamen vrh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki