Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Mala Osojnica / Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica (po stopnicah)

Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica (po stopnicah)

Natisni
Izhodišče: Velika Zaka (Bled) (480 m)
Ime poti: po stopnicah
Čas hoje: 25 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 211 m
Višinska razlika po poti: 211 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: heinz
Ogledov: 55.686
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 29
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in zapeljemo proti Bledu. Ko prispemo v omenjen turistični kraj, peljemo skozenj naravnost v smeri Bohinjske Bistrice. Prevozimo naselje Mlino in peljemo še mimo Hotela Vila Bled, nakar v križišču (razpotju) cest peljemo v smeri desno (leva gre proti Bohinju). Ko se cesta v 3 - 4 ovinkih spusti v bližino jezera (Njivice), peljemo še nekaj 10 m ob jezeru v smeri Zake. Kakih 400 m pred Veliko Zako, kjer je navadno cilj regat, na levi strani ceste opazimo makadamsko cesto in ob njej pohodniške smerokaze. Zapeljemo na slednjo in parkiramo na primernem mestu (parkirni prostor poleg Doma muzealcev Slovenije je rezerviran za goste).
Opis poti:
Od parkirišča nadaljujemo v klanec k Domu muzealcev Slovenije, kjer pred zgradbo zavijemo najprej nekoliko desno, nato levo, kjer stopimo na pot, ki vodi v gozd proti Osojnici. Ko stopimo v gozd, se usmerimo desno po markirani stezi v klanec (ob markaciji je številka 6).
Pot nas že kmalu v okljukih prične voditi proti vrhu. Nekje na sredini, pa naletimo najprej na jeklenico, ki nam pomaga čez manj izpostavljeno prečko, takoj zatem pa se nam skoraj vse do vrha ponudi v pomoč lesena ograja. Sledi še kak potreben zavoj ali dva, da se znajdemo pred visokimi skoraj navpičnimi, številnimi kovinskimi stopnicami, ki se ob skalni steni pnejo proti vrhu. (Pri sestopu v mokrem nevarnost zdrsa). Zraven je speljana tudi kovinska ograja. Ko se povzpnemo do vrha, nas čaka klopca, pot pa nadaljujemo v smeri levo, kjer se kmalu na sicer nezahtevnem delu zopet srečamo z leseno ograjo. Ko se zatem pot najprej spusti levo proti robu, se v desno še enkrat nekoliko vzpne, s tem pa že v kratkem doseže ograjen razgledni vrh s klopmi ter informativno tablo.
zemljevid poti - Mala Osojnica
Priporočamo: podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica1
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica2
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica3
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica4
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica5
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica6
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica7
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica8
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica9
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica10
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica11
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica12
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica13
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica14
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica15
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica16
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica17
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica18
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica19
Diskusija o izletu Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica (po stopnicah)
heinz14. 05. 2009
Kljub navidez nedolžni in kratki zadevi, je M. Osojnica v preteklosti že terjala davek od obiskovalcev. Npr. lani 2.10., ko je pri sestopu zdrsnil in na kraju podlegel nek Avstralski planinec, medtem ko je bil ob iskanju preminulega hudo poškodovan celo gorski reševalec.

No, sam izlet pa izgleda prav fletno! Kdor še ni bil, naj gre čimprej..Priporočam!
Parkeljc4. 11. 2009
Danes s kolegom šel po opisani poti na Malo Osojnico. V lepem vremenu mora biti res lep razgled s tega "griča". Tam kjer so na sliki stopnice zares toplo priporočam vzpon in ne sestop, še posebej ob mokri podlagi, saj sva imela s seboj psa ovčarja, ki je začel cvilit od strahu. No, razgled je bil kljub naletavanju snega lep. Nato sva se povzpela še na Veliko Osojnico - nič posebnega, nobenga posebnega razgleda. Sestopila pa sva še na sedlo in po petminutnem vzponu prispela na Ojstrico. Od tukaj je še najlepši pogled proti Bledu in Karavankam. Vse skupaj je trajalo kako urco in pol. Ravno prav, da se prešvicaš. Posebnost poti se mi zdi nenavadno veliko število klopi, ki so ob poti. Superca.
heinz5. 11. 2009
Ko si že na Bledu, velja obiskati tudi Stražo po Riklijevi poti, ki se nahaja nekako nad hotelom Toplice, sicer bolj poznano po smučišču ali letnem sankališču, ki se nahaja na njenem severnem pobočju. Opis najdeš pod izlet Želeče (Bled)- Straža (Riklijeva pot).
darh1. 04. 2010
Prejšnjo soboto smo se v okviru daljšega izleta okrog jezera povzpeli tudi na malo osojnico, a raje po daljši poti mimi Ojstrice. Tudi nam se je zdel pogled z Ojstrice lepši kot z Osojnice. Več o našem podvigu si lahko preberete tule.
VanSims12. 09. 2010
Kljub temu, da se je že zgodila smrtna nesreča na tej poti(ker je planinec zašel s poti v megli) ne vidim razloga za oznako delno-zahtevna. Ta oznaka zna neupravičeno preplašiti koga, ki ni siguren in ki se boji zahtevnejših poti.
Darxta9. 02. 2013
Včeraj sem šel gor v snegu in na začetku je potrebno biti precej pozoren na markacije, le-te pa imajo zraven narisane puščice, ki znajo malce zmesti človeka. Vsekakor priporočam, da se markacije gledajo precej vnaprej.
Najbolje gor po tej poti, dol pa mimo Ojstrice.
Razgled: FENOMENALEN!!! velik nasmeh
JutranjaZarja16. 04. 2014
drevje leži povsod, pot je neprehodna in nevarna!jezen
MiciA1. 05. 2014
Ravno sem prišla z M. Osojnice (pot: mimo Doma muzealcev). Res povsod leži drevje, a v suhem vremenu in s "pametjo v nogah" brez večjih težav prideš do vrha. Lep razgled poplača nekaj v majico ujetega znoja.
metod1. 05. 2014
Se strinjam z napisanim. Iskal naravni most na Mali Osojnici teden dni nazaj, a ga nisem našel. Ve kdo kje ga se ga najde?
always_cocacola20. 02. 2015
Danes sva se s fantom odpravila po opisani poti proti Osojnici. Pot je letnemu času primerna, vendar je jeklenica ''iztrgana'' iz skale in nadaljna ograja napol podrta... nato sva raje obrnila, ker nisva vedela kaj naju čaka višje... mrk pogled
heinz20. 02. 2015
Kaže da Infrastruktura Bled ne opravlja svojega dela, kot se spodobi (ali pa ni več pooblaščena za to). Dokaj žalostno za morebitne turiste.
Višje se nahajajo strme stopnice, katere v kolikor niso primerno vzdrževane utegnejo postati nevarne. Glede na vse skupaj je v tem zimskem času verjetno res najbolje uporabiti kar pot mimo Ojstrice.
lucca24. 02. 2015
Nazadnje, ko smo bli tam je bila tabla pred stopnicami prečrtana z rdečim trakom, ste morda to zasledili? Po povpraševanju naokoli, je pot zaprta že kar nekaj časa. Tako, da je potrebno it mimo Ojstrice. nasmeh
Šuška5. 03. 2015
Mi lahko kdo pove, kakšna je pot mimo Ojstrice na Malo Osojnico? nasmeh
viharnica5. 03. 2015
Predvsem blatna nasmeh
Šuška6. 03. 2015
O tem, da je blatna ne dvomim, bolj me zanima, zahtevnost, čas itd. Ali je mogoče tu kje že kaj napisano kje točno se gre?
zmeden
heinz6. 03. 2015
Pot je lahka. Začnemo jo na kolovozu (makadamu), ki se vzpenja na desni mimo Doma muzealcev Slovenije, torej poleg zgoraj opisanega izhodišča. Ta se višje zoži v kolovoz, ki nas kasneje pripelje v bližino Ojstrice na desni. Tu pot zavije rahlo levo in se v nadaljevanju strmeje vzpne skozi gozd. Ko strmina popusti, pot zavije levo (desno Velika Osojnica) in nas skozi gozd po nekaj minutni hoji , delno ob prepadnem robu pripelje do razgledišča na Mali Osojnici.
Pot je delno označena, občasno (proti koncu) pa moramo slediti bolj shojeni smeri.
Čas hoje cca 1 ura.
Tega opisa zaenkrat tukaj (še) ni najti.
Lp,H!
Šuška7. 03. 2015
Super, najlepša hvala nasmeh
Mira.k29. 03. 2015
Pot čez stopnice je še vedno zaprta,sem se danes odpravila tja in sem bila zelo razočaranamrk pogled.Zelo so me namreč zanimale ravno stopnice.Mislim da bi blejski turistični delavci lahko malo bolje poskrbeli za svoje izletne točke. Žalost.
penkob18. 04. 2015
Živijo, zanima me ali je ta pot še vedno zaprta? Če je ali bi mi znali svetovati kakšno drugo razgledno točko na blejsko jezero? hvala
penkob18. 04. 2015
Kako pa zgleda pot? zasnežena?
čudodelka18. 04. 2015
Živijo, zelo lep pogled na Blejsko jezero je z Lovske koče na Taležu. Tule je opis poti
http://www.hribi.net/izlet/bodeski_most_lovska_koca_na_talezu_/21/787/1411
Pa obilo užitka ob razgledih nasmeh
heinz18. 04. 2015
Ta pot (po stopnicah) je bila pred kratkim še zaprta. Na Malo Osojnico ki ponuja lep razgled na jezero pa se lahko podaš tudi po tej poti:
http://www.hribi.net/izlet/velika_zaka_bled__mala_osojnica_ob_ojstrici/1/1249/5262

Mimo grede velja obiskati tudi Ojstrico, s katere se ponuja enako podobno lep razgled na Blejsko jezero. Drugače pa sta glede pogleda proti Bledu zanimiva tudi Babji zob in Galetovec.
Bojan_A29. 01. 2017
opazovalec30. 01. 2017
Izjemno slikovit opis za podoživljanje, komur te dni ni bilo dano podati se na otok. V soboto je vreme še dopuščalo poglede od daleč.
babica 522. 02. 2023 16:41:17
Ker že kar nekaj let ni bilo nobenega komentarja, me zanima, če kdo pozna trenutno situacijo na poti. Ali je čas za obisk že primeren? Ali je na vrhu tudi žig?
heinz22. 02. 2023 23:35:46
Pot je tisti čas, ko je nastal opis vzdrževala Infrastruktura Bled. Mogoče vam lahko dajo kakšno informacijo. Osebno dvomim, da so stopnice že dovolj suhe za varen sestop.
tjabi24. 02. 2023 10:34:52
Pot še vedno vzdržuje Infrastruktura Bled. Pred približno dvema tednoma so požagali in odstranili polomljene veje. Stopnice so še ledene.
babica 53. 01. 2024 16:53:43
Ali je na Osojnici ali Ojstrici tudi žig?
georgia3. 01. 2024 18:29:00
Ne (vsaj do lani ni bil). So pa čudoviti razgledi in klopice ...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki