Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Čisti vrh / Vas na Skali - Čisti vrh

Vas na Skali - Čisti vrh

Natisni
Izhodišče: Vas na Skali (980 m)
Širina/Dolžina: 46,3404°N 13,7097°E
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 895 m
Višinska razlika po poti: 910 m
Zemljevid: TNP 1:50.000, Trenta 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 20.747
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 55
Število komentarjev: 26
Dostop do izhodišča:
Iz Bovca se peljemo proti Trenti oz. obratno. Pri vasi Soča, točneje pri mestu, kjer nas oznake za turistično kmetijo Jelinčič usmerijo desno (iz smeri Trente - levo), zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo po ožji, a asfaltirani cesti. Cesta se naprej vzpenja skozi raztreseno naselje Vrsnik in nas višje pripelje do izhodišča poti za vzpon na planino Za skalo. Mi še naprej nadaljujemo po občasno precej strmi cesti, le ta pa nas višje pripelje do ostrega levega ovinka, sredi katerega se v desno odcepi z rampo zaprta cesta. Parkiramo na parkirišču, ki se nahaja v neposredni bližini omenjenega križišča.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na desno cesto, ki je s prometnim znakom in rampo zaprta za javni promet. Cesta se najprej zložno vzpenja skozi gozd, nato pa se povsem približa Suhemu potoku (tu, če bomo stopili nekoliko s poti, na bližnjo brv, si lahko ogledamo manjši slap, oz. brzice omenjenega potoka). Cesta se nato preko dveh zaporednih serpentin nekoliko strmeje vzpne, nato pa se obrne bolj v desno, kjer najprej preko mostu prečimo Suhi potok, nato pa se desno navzdol odcepi kolovoz k bližjemu vikendu. Makadamski cesti sledimo le še nekaj 10 m, nato pa na levi strani opazimo možic, ki nas usmeri na nemarkirano, a lepo sledljivo stezico. Pot naprej se vzpne skozi gozd ter višje preči z grmičevjem poraslo pobočje (Plazič), od koder se nam odpre lep pogled na Bavški Grintavec. Pot se takoj vrne v gozd in nekoliko naprej le preči gozdno cesto. Pot naprej se zložno vzpenja po sprva neizraziti dolinici, nato pa se le tej umakne levo v gozd, kjer se ponovno prične strmeje vzpenjati. Tu bomo na desni strani zaslišali bučanje bližnjega slapu, mi pa nadaljujemo po prijetni gozdni poti, ki višje ponovno preči gozdno cesto (tokrat ne gre za isto cesto). Nadaljujemo po za kratek čas bolj zaraščeni poti, ki se obrne nekoliko v desno in nas hitro pripelje do izteka bližjega kolovoza. Po omenjenem kolovozu se sprehodimo do bližnje ceste, mi pa po njej hodimo le nekaj korakov, nato pa na levi strani opazimo nadaljevanje gozdne stezice. Naprej se vzpenjamo po omenjeni poti, nato pa pridemo iz gozda, kjer stopimo na spodnji rob planine v Plazeh. Tu nadaljujemo desno do bližnje lovske opazovalnice, kjer ponovno stopimo na slabšo cesto.
Nadaljujemo proti vzhodu (levo čez travnik v 5 minutah prispemo do koče TNP na planini v Plazeh) po slabši cesti, ki preči pobočja v že omenjeni smeri. Omenjeni cesti sledimo približno 5 minut, nato pa bomo na levi strani opazili sprva slabše vidno stezico, ki se kratek čas vzpenja vzporedno z omenjeno cesto (kolovozom), nato pa preide v gozd, kjer se nadaljuje po stari vojaški mulatjeri. Na posamezne dele nekoliko bolj zaraščena pot, se višje prične strmeje vzpenjati in nas iz gozda postopoma pripelje na vse bolj razgledna pobočja. Višje pot zavije v desno ter se prečno vzpne čez nekoliko bolj strmo pobočje. Pot, s katere se nam odpirajo vse lepši razgledi na greben Špičja, pa nas hitro pripelje na sedlo Čez Drt, kjer se nam priključi še pot iz Trente oz. Trebiškega dola.
Nadaljujemo levo ter po nekoliko bolj strmi poti v 10 minutah nadaljnje hoje stopimo na razgleden Čisti vrh.
zemljevid poti - Čisti vrh
Ob poti: Planina v Plazeh (1548m), Čez Drt (1808m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Vas na Skali - Čisti vrh1
Vas na Skali - Čisti vrh2
Vas na Skali - Čisti vrh3
Vas na Skali - Čisti vrh4
Vas na Skali - Čisti vrh5
Vas na Skali - Čisti vrh6
Vas na Skali - Čisti vrh7
Vas na Skali - Čisti vrh8
Vas na Skali - Čisti vrh9
Vas na Skali - Čisti vrh10
Vas na Skali - Čisti vrh11
Vas na Skali - Čisti vrh12
Vas na Skali - Čisti vrh13
Vas na Skali - Čisti vrh14
Vas na Skali - Čisti vrh15
Vas na Skali - Čisti vrh16
Vas na Skali - Čisti vrh17
Vas na Skali - Čisti vrh18
Vas na Skali - Čisti vrh19
Vas na Skali - Čisti vrh20
Vas na Skali - Čisti vrh21
Vas na Skali - Čisti vrh22
Vas na Skali - Čisti vrh23
Vas na Skali - Čisti vrh24
Vas na Skali - Čisti vrh25
Vas na Skali - Čisti vrh26
Vas na Skali - Čisti vrh27
Vas na Skali - Čisti vrh28
Vas na Skali - Čisti vrh29
Vas na Skali - Čisti vrh30
Vas na Skali - Čisti vrh31
Vas na Skali - Čisti vrh32
Vas na Skali - Čisti vrh33
Vas na Skali - Čisti vrh34
Vas na Skali - Čisti vrh35
Vas na Skali - Čisti vrh36
Vas na Skali - Čisti vrh37
Vas na Skali - Čisti vrh38
Vas na Skali - Čisti vrh39
Vas na Skali - Čisti vrh40
Vas na Skali - Čisti vrh41
Vas na Skali - Čisti vrh42
Vas na Skali - Čisti vrh43
Vas na Skali - Čisti vrh44
Vas na Skali - Čisti vrh45
Vas na Skali - Čisti vrh46
Vas na Skali - Čisti vrh47
Vas na Skali - Čisti vrh48
Vas na Skali - Čisti vrh49
Vas na Skali - Čisti vrh50
Vas na Skali - Čisti vrh51
Vas na Skali - Čisti vrh52
Vas na Skali - Čisti vrh53
Vas na Skali - Čisti vrh54
Vas na Skali - Čisti vrh55
Diskusija o izletu Vas na Skali - Čisti vrh
ljubitelj gora26.10.2014
Nekaj slik z vrha Velike Tičarice in Čistega vrha na današnji dan: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/6074567097469250737
adry28.9.2015
Včerajšnja lepa jesenska nedelja naju je zvabila na Čisti vrh, stezica lepo shojena, pa začuda v tako odmaknjenem svetu sva srečala kar deset planincev. Prelep razgled in fajn družba naju je zadržala na vrhu, da se nama ni mudilo v dolino. Knjiga na vrhu je v zelo slabem stanju, potrebna bi bila nova. Kemični svinčnik sem nadomestila z novim. Še prideva, le na zimsko idilo počakava.
IgorZlodej28.9.2015
Bom nesel novomežikanje
ljubitelj gora28.9.2015
Čez 2-3 tedne bodo že macesni, samo se kr hitro otresejo.
adry29.9.2015
Hvala Igorju za takojšen odziv, lepo da skrbimo za takšne razglednike kot je Čisti vrh.
ločanka14.9.2017
Vrh, na katerega se verjetno ne boš povzpel samo enkrat, saj ko si enkrat stal na njem, želje po ponovnem obisku ne boš mogel utišatinasmeh.
Matjaz_656.8.2018
še nekaj mojih fotk mežikanje
damijanp26.8.2018
Lepa pot v samoten in čudovit košček narave. Se strinjam z @ločanka, da se bo treba sem še vrniti nasmeh

Čisti vrh
darinka43.10.2019
Nisem še bila na tem vrhu. Pa me zanima ali je pot sledljiva? Kdor je hodil in kdaj je primeren čas za vzpon?
turbo3.10.2019
Običajno je možicev dovolj, da veš kje zapustiti cesto in kdaj zaviti na pešpot. Od lovske preže naprej gor je pot lepo razvidna, spodaj tudi, le vedeti moraš, kje zaviti s ceste. Vprašaj (pokliči) Vinka za podrobnejše napotke in poizvedi, kako je z medvedi. Tam so, zato previdnost ne bo odveč. Sedaj je zelo primeren čas, malce kasneje pa bo še bolj, ker bodo macesni rumeni. Tudi pozimi je prima, na smučeh ali krpljah nasmeh
miri3.10.2019
Ko prideš na planino zavij desno na kolovoz,ki se celo malo spušča.Po par sto metrih bodi pozorna na stezico,ki zavije levo.Od tam naprej vidna steza.
darinka43.10.2019
Hvala obema.
darinka45.10.2019
Včeraj smo šli na Čisti vrh. Z opisi poti, ker vsi štirje prvič. In po cestinismo opazili možica pri hiši. Nadaljevali še naprej . In se po slabi uri hoje vrnili na izhodišče. Ravno pri hiši je bil domačin, ki nam je potanko razložil kje se gre. Ko prideš na jezerca kam naprej. In res nismo imeli več težav pri orentaciji. Če ne bi zgrešili poti bi prišli v 3 urah in pol. A se nismo prav nič jezili, zaradi ure več hoje. Na vrhu smo bili poplačani s krasnimi razgledi. Nekaj snežink je bilo v zraku. In hladno. Srečali nismo nikogar.
darinka49.10.2019
Na sedlu Drt se priključi pot s Trebiškega dola . Kje pa je potem odcep v Trebiškem dolu? Morda tam , kjer stoji lovska koča?
jax9.10.2019
Jap, pri lovski koči, saj je pot vidna. Menda obstaja še en odcep nižje, ampak tam nisem nikjer nobene poti videl.
mirank9.10.2019
Imel bi vprašanje; Darinka, o kakšni hiši ti govoriš? Tam (Čisti vrh, Tičarca) sem bil že parkrat in na izhodišču pri rampi ni nobene hiše. Par 100m po cesti (makadam) in kmalu za mostičem zaviješ levo v gozd....
darinka410.10.2019
Obratna smer ture me je zanimala. S Trebiškega dola. Od rampe smo šli zadnjič. In smo videli ene tri pohodnike ki so bili verjetno pred nami gor in so sestopali na Trebiški dol. Na drugo stran.
mirank10.10.2019
Poznam izhodišče iz Trebiškega dola proti prevalu čez Drt. Jaz sem te vprašal samo od kje ste startali; tura ki jo komentiraš nima nobene hiše ob cestizavijanje z očmi
darinka410.10.2019
Od rampe smo štartali. Hiša pa je pod cesto. Kakšnih deset metrov nazaj je tisti možic , kjer smo šli po stezi mimo planine na Plazeh. Možakar je ravno pripravljal drva više ob cesti, da nam je razložil kje se gre na Čisti vrh. V Soči smo še prej zavili mimo table kmetija Jelinčič po cesti mislim da skozi Vrsnik. Do rampe. .
mirank10.10.2019
Še enkrat; poglej si slike in preberi opise zgoraj in ti bo mogoče jasno, da tu ni nobene hiše z možicem ob cesti niti kasneje ob stezi. Predvidevam da ste šli z avtom do konca asfalta (do druge rampe)-ali se motim? Od tam še nikoli nisem šelzmeden pa tudi drugi ne opisujejo od tam.
ljubitelj gora10.10.2019
So, nedaleč stran od ceste
mirank10.10.2019
Ja vikend g. Šafariča takoj za rampo desno 150m dol po brvi čez potok in 50m gorzavijanje z očmi ta je res blizu, kmetija kjer prodajajo sir pa še 200m prej tudi 100m izven ceste desno v nasprotni smeri. Te so res ob poti ja.
darinka410.10.2019
Ja ko greš prvič kot mi štirje le po opisih je malo zahtevno, ker se išćeš. Mi smo šli po cesti od tiste hiše še naprej, a ta cesta je šla proti dol in smo se raje vrnili nazaj. In tam povprašali tega gospoda , ki nam je razložil kje se gre. Potem ni bilo več težav. Bolje da godiš uro več, kot da se kje zgubiš.
ljubitelj gora4.11.2019
V petek se v te konce odpravil. Pri sliki 10 zavil desno in potem naravnost v Ravni dol. Kar dolga je bila predno sem prišel na rušni greben. Najprej na vrh Plazjanski Vršac, nato pa se malo spustil in pod grebenom (en del je zahteven zaradi prečenje grape) nadaljeval na Čisti vrh. S Čistega vrha me je čakalo iskanje prehodov med rušjem, ki sem jih še kar dobro zadel. Na Veliko Tičarico sem prišel pred mrakom. Sestopil nazaj do travnih površin in navzdol proti planini, tu pa se je lovska steza izgubljala.

http://shrani.si/f/1A/DR/3b31QrIy/img1081.jpg
ljubitelj gora4.11.2019
Ne pri sliki 10 ampak pri 18 !
djimuzl19.9.2020
Celoten predel v gozdu pod cesto, ki pelje na planino - slika 18 in 19 - je neprehoden zaradi res masivnega vetroloma, priporočam drug dostop.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki