Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Malem Snežniku (1694 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Stol / Valvasorjev dom pod Stolom - Stol (Zabreška pot)

Valvasorjev dom pod Stolom - Stol (Zabreška pot)

Natisni
Izhodišče: Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m)
Širina/Dolžina: 46,426°N 14,1468°E
Ime poti: Zabreška pot
Čas hoje: 3 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1055 m
Višinska razlika po poti: 1100 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 103.148
 12 osebam je objava všeč
Število slik: 46
Število komentarjev: 79
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu. Usmerimo se na omenjeno cesto (naravnost koča pri izviru Završnice), ki se začne najprej zložno, nato pa vse strmeje vzpenjati po občasno precej razriti cesti (najbolj strmi deli so asfaltirani). Višje nas cesta pripelje do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Potoške planine (desno Doslovška planina). Cesta se nato položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje križišče. Tokrat nadaljujemo rahlo desno v smeri Valvasorjevega doma (rahlo levo Ajdna in Potoška planina) in se po spet bolj strmi cesti peljemo vse do omenjenega doma. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti v bližini planinskega doma, parkiranje pred domom pa je dovoljeno le gostom.
Od Poljane (križišče pred Završniškim jezerom) do Valvasorjevega doma je 5 km.
Opis poti:
Od Valvasorjevega doma se usmerimo desno na peš pot v smeri Stola. Pot gre že kmalu v gozd, kjer se rahlo vzpne in nas pripelje do manjšega razpotja, kjer nadaljujemo desno. Pot nas nato pripelje iz gozda, kjer preči pobočja pod Monštranco. Tej zložni in deloma razgledni poti, ki nekoliko naprej preči kratek pas gozda sledimo do razpotja na Žirovniški planini.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri »Stol - Zabreška pot« (levo Stol Žirovniška pot) po sprva težje sledljivi stezici, ki kmalu preide v gozd. Sledi približno pol ure hoje po poti, ki večinoma preči južna pobočja Stola. Le nekoliko naprej od mesta, kjer se nam z desne priključi pot z Zabreške planine, pa se markirana pot, ki vodi na Stol začne strmeje vzpenjati. Nekoliko naprej pridemo iz gozda na Staro planino, na kateri stoji novejša "Betonska bajta". Za omenjeno bajto pot zavije nekoliko v desno in se začne še strmeje vzpenjati, sprva skozi gozd nato pa čez vse bolj razgledna pobočja, ki so deloma porasla z rušjem. Pot naprej nas mimo prijetnega počivališča "Pri Janezu" hitro pripelje do Finžgarjeve skale (tu bomo v pomladanskih mesecih opazili rastišče avrikljev). Pot, ki naprej poteka po vse bolj razglednem travnatem pobočju, se višje obrne precej v levo in se občasno prične izgubljati. Naprej pred seboj že zagledamo Prešernovo kočo, do katere se povzpnemo po slabih 30 minutah nadaljnje hoje.
Od koče nadaljujemo rahlo desno, kjer se mimo znamenje v nekaj korakih povzpnemo na vrh Malega Stola. Sledi kratek spust in pot nas pripelje na sedelce med obema Stoloma, kjer je tudi označeno razpotje. Nadaljujemo v smeri Stola (desno Celovška koča in Zelenica) po prečni poti, ki nas po 10 minutah nadaljnje hoje pripelje na najvišji vrh Karavank.
Valvasorjev dom - Žirovniška planina 20 minut, Žirovniška planina - Stara planina 1:00, Stara planina - Prešernova koča 1:45, Prešernova koča - Stol 15 minut.
zemljevid poti - Stol
Ob poti: Žirovniška planina (1200m), Stara planina (1500m), Prešernova koča na Stolu (2174m), Mali Stol (2198m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol1
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol2
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol3
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol4
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol5
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol6
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol7
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol8
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol9
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol10
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol11
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol12
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol13
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol14
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol15
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol16
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol17
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol18
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol19
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol20
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol21
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol22
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol23
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol24
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol25
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol26
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol27
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol28
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol29
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol30
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol31
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol32
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol33
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol34
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol35
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol36
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol37
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol38
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol39
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol40
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol41
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol42
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol43
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol44
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol45
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol46
Diskusija o izletu Valvasorjev dom pod Stolom - Stol (Zabreška pot)
Prikaži starejša sporočila
Bojan_A5.9.2010
Bi mi kroistil še profil proge, če bi se ga dalo dobiti.
Bojan_A5.9.2010
koristil*
enes15.10.2010
a se kdo odpravlja na stol jutri, glede na vreme ki ga napovedujejo za te naslednje dni?
bagi15.10.2010
Za Stol ne bo nobenega problema, če se odpraviš dovolj zgodaj, saj vse skupaj traja okoli 5 ur. Sonca ne bo, ampak to itak ni bistvo hoje v gore. Bistvo je polnjenje notranjih baterij nasmeh

Lp Bagi
enes15.10.2010
točno maš prou bagi, mau za telo in duhamežikanje
jprim15.10.2010
vreme. net kaže sonček.nasmeh
bogdančk3.8.2011
Ali je stol primeren pohod za štirileta starega fanta,šli bi iz pred Valvasorjevega doma.
Hvala
Janiel743.8.2011
Šel po tej poti dol v soboto...po moje bi šlo..je lahka a vseeno srednje dolga pot.
gti3.8.2011
Pot ima dobrih 1000 v.m. in je markirana 3h30 + spust. Če jih je že prehodil (toliko višincev), potem veš da ne bo težav, ampak do sedaj sem videl ZELO malo 4 letnikov, ki bi to opravili "z veseljem" oz. bi to zmogli?!

Pa je toliko drugih lepih izletov, pa še naporni niso, da ne govorim o tem, da je to bližnjica, da se jim hribi zamerijo...
Janiel743.8.2011
Se strinjam z GTI : Je vseeno lepša Žirovniška pot, a manj primerna za 4-letnika po moje.
ninooos3.8.2011
bogdančk, odvisno koliko je 4 letnik kondicijsko pripravljen? Mi smo Stol osvojili lani z 4 letnico in 6 letnikom, gor po Žirovniški poti, dol po Zabreški in za pot porabili 5ur 30min. Letos (5 letnica in 7 letnik) pa smo za isto pot potrebovali 6 ur zmeden (ja, kondicija pač velik nasmeh). Sta pa oba otroka navdušena hribolazca in za ponos na vrhu pripravljena hoditi in se boriti cel dan nasmeh.
Zasavčan3.8.2011
najbolje veš sam,koliko si jih že peljav v hribe. za ne vajene bil višinski vzpon cca 1000 v.m. lahko problem.Jaz imam nekoliko starejše pa jih spomladi pričnem privajati na lažje ture,sredi sezone pride v upoštev Stol,Begunjščica,Prehodavci,... ob zaključku sezone se pravi začetek septembra pa malo hujše kot so Prisojnik,Jalovec, Razor,Škrlatica,...Če jim postopoma nabijaš kondicijo ,potem ni nobenega problema.Jaz bi na tvojem mestu pričel z Mojstrovko, na kateri sta bila moja fanta prvič ko sta bila stara tri oziroma štiri leta in jim je pustila pečat planinarjenja za katerega sta mi še danes hvaležna.Je pa bila tura na Triglav čez plamenice lanski konec sezone porazna,kajti malo pod vrhom severne stene,je bilo mlajšemu slabo.Po 5 min pogovoru smo se vsi obrnili(meni je bilo žal zaradi prekrasnjega vremena) in se po isti poti vrnili v Vrata,brez slabe volje in jeze.(mali je fasal virozo).Na njihovo željo smo morali to pot dokončati in sicer v bistveno slabšem vremenu prejšnji teden.Najbolje poznaš otroka sam,ne forsiraj ,ker hribi počakajo, kaj hitro pa se ti lahko zgodi ,da bi ob preveliki želji za vrhom otroku za vedno se vse skupaj zagravžalo in boš lahko v hribe hodil sammežikanje
Zasavčan3.8.2011
najbolje veš sam,koliko si jih že peljav v hribe. za ne vajene bil višinski vzpon cca 1000 v.m. lahko problem.Jaz imam nekoliko starejše pa jih spomladi pričnem privajati na lažje ture,sredi sezone pride v upoštev Stol,Begunjščica,Prehodavci,... ob zaključku sezone se pravi začetek septembra pa malo hujše kot so Prisojnik,Jalovec, Razor,Škrlatica,...Če jim postopoma nabijaš kondicijo ,potem ni nobenega problema.Jaz bi na tvojem mestu pričel z Mojstrovko, na kateri sta bila moja fanta prvič ko sta bila stara tri oziroma štiri leta in jim je pustila pečat planinarjenja za katerega sta mi še danes hvaležna.Je pa bila tura na Triglav čez plamenice lanski konec sezone porazna,kajti malo pod vrhom severne stene,je bilo mlajšemu slabo.Po 5 min pogovoru smo se vsi obrnili(meni je bilo žal zaradi prekrasnjega vremena) in se po isti poti vrnili v Vrata,brez slabe volje in jeze.(mali je fasal virozo).Na njihovo željo smo morali to pot dokončati in sicer v bistveno slabšem vremenu prejšnji teden.Najbolje poznaš otroka sam,ne forsiraj ,ker hribi počakajo, kaj hitro pa se ti lahko zgodi ,da bi ob preveliki želji za vrhom otroku za vedno se vse skupaj zagravžalo in boš lahko v hribe hodil sammežikanje
heinz3.8.2011
Zakaj pa je "fasal virozo" ? -Ker mu je padla odpornost. Zakaj pa mu je padla? Ker si ga gonil huje kot odraslega. In zakaj si ga tako gonil? Tega še sam ne veš..
Se boš vparašal? Najbrž edino to, s kakšnim komentarjem udarit nazaj...
Lunca3.8.2011
kakšna pa je cesta do V doma?
klm4.8.2011
Makadamska.
Lunca4.8.2011
ja, to vem nasmeh Samo a se da prit gor z osebnim avtom, a so lukne?
ninooos4.8.2011
Na nekaj delih je cesta razmeroma slaba, vendar se da priti gor z osebnim avtom. nasmeh
Lunca4.8.2011
hvala za info
Zasavčan4.8.2011
heinzvelik nasmeh Kot vidim se ne spoznaš na otroške prenosne bolezni ki se hitro širijo v šoli.Sklepam da nimaš otrok,kajti potem ne bi takšnih klobasal. Vidim da si totlno nepoučen o virozi,katera se ne dobi s hojo v hribe. Ne veš pa da imajo otrosi kateri se skozi celo leto ukvarjajo s šprtom več kondicije kot odrasli ,kateri hodimo med tednom v službo,konec tedna pa se podamo v prelepe naše hribe. Tebi pa na žalost ostane za spremlevalca samo tvoj pes, kateri ti očitno pomaga večkrat priti domovvelik nasmeh in ti ne more povedati da mu je težko ,pa čeprav ima na vse štiri pogonvelik nasmeh
Če imaš čas, oziroma ,če lahko tvoj štirinožnik zdrži pa pridi v nedeljo ob 3:30 v Vrata gremo na Škrlatico, ne se zgovarjati na vremezadregazavijanje z očmi
jprim4.8.2011
Zasavčan
... točno to si naredil, kar je napovedal heinz, pa malce zlobno in oholo, tega pa ne beremo radi ne tej strani.
Benč29.10.2011
Slika-Koliko Belk vidite? nasmeh
Baje, da jih zelo malokdo vidi v resnici...očitno sem imel veliko srečo jezik
smukc30.10.2011
Benč kaka je pa kej pot, ali je veliko snega????
nata2430.10.2011
Sneg je še tu in tam, ampak ne povzroča težav. Je pa na poti precej podrtega drevja.
srfar18.1.2012
Živjo planinci
Zanima me če je šel kdo v kratkem po tej poti na Stol. Sam mislim iti v soboto in me zanima kakšne so razmere.L.P.nasmeh
jaksa19.1.2012
I ja sam planirao u subotu, 210.01. Stol, pa i mene zanimaju razmere.
l.p.nasmeh
jaksa19.1.2012
A vidi datuma, mislio sam na subotu 21.01.
atoamac19.1.2012
v nedeljo 15.1. smo se po tej poti vračali s Stola. Skoraj v celoti je bila zasnežena, snega je par cm, malo je bil pomrznjen, posebno tam, kjer so stopinje. Prečenje strmih pobočij z možnostjo večstometrskega zdrsa terja previdnost in dereze Pa srečno!
maxim20.1.2012
Pozdrav.I ja također planiram na Stol u subotu 21.1 pa me zanima kakav je cesta do Valvasorjevog doma.Jel se može normalno s autom doći do doma?Hvala L.Pnasmeh
Alni17.7.2012
V četrtek načrtujeva pot na Stol. Glede na vremensko napoved upam da ne bova v meglinasmeh?
Katero pot naj izbereva za gor in katero za dol?
Izbirava med:
Žirovniška potpot
Zabreška pot

So časi, ki so navedeni na tej strani realni za povprečnega pohodnika?

Kakšna je cesta do Valvasorjevega doma? Koliko je makadama?

Hvalanasmeh
Bojan_A17.7.2012
Gor po Žirovniški, dol po Zabreški. Obratno je zoprno. Do Vavalasorjevega doma je ves čas makadam. Časi so povsem realni.
visokogorc27.6.2013
Sem se mislil odpravit po tej poti.Kakšna je kaj pot?
Daaam27.6.2013
Kopna.
lecy13.7.2013
Zanima me, ali vozi kakšen avtobus oz. taksi od železniške postaje do valvasorjevega doma?
Fero11.11.2013
Hello, do you know how does tracks to Stol look like these days? Is it still possible to go there without crampons and ice ax?
Edina20.6.2014
Včeraj sem se po tej poti vračala s Stola. Gor grede po Žirovniški me je zeblo, oblaki niso dovoljevali lepih pogledov, kljub temu lepo preživet dan. Nazaj grede obvezen postanek v Valvazorjevem domu; izjemno dobro poskrbljeno za lačne, žejne in tudi sladkosnede.mežikanje Več
http://stezeinsledi.blogspot.com/2014/06/prvak-karavank-tokrat-z-oblaki-nad.html
pmr3012.7.2014
Lep pozdrav z Hrvaške :-) Spravljamo se na Stol,in me zanima kateri je pot strmeš...Ali čez Žirovniški,ali pa Zabreški...Zahvaljujem se naprej.Lep pozdravnasmeh
valerija11216.7.2014
Še jaz bi pristavila eno vprašanje. Kakšna je cesta do valvazorjevega doma,se pride gor z navadnim avtom (ne terenc). Hvala lepa.
sirt116.7.2014
Poglej sliki 1 in 2 pa boš videla s kakšnimi avtomobilimežikanje
Enka16.7.2014
Strmejša je Žirovniška pot, zato je primerna za gor, Zabreška pa za dol. Cesta do Valvasorja je načelno povsem OK cesta in ne povzroča problemov nobenemu avtu.
valerija11216.7.2014
Hvala lepa za odgovore,sam jaz ne neham težit!
A pot je pa kopna tej strani?
BrankaM16.7.2014
Cesta do Valvazorja čisto OK - preverjeno cca 14 dni nazaj. Obe poti na Stol kopni. Srečno nasmehnasmehnasmeh
valerija11216.7.2014
Še enkrat hvala. Še ta teden gremo gor,se že veselimo!!!!!
anazala5.8.2017
Do Valvasorjeve koče se pride z osebnim avtom in avtobusom-manjšim. Pot ni strma. Primerna tudi za šolske otroke. Žirovska pot je malo bolj strma, pa osnovnošolci vseeno pridejo na vrh. Le, če imajo voljo. Več vodnikov, po manj otrok, po 20 minut razlike pa bo šlo, da na vrhu ne bo gužve. Avstrijska stena je prepadna. Tudi na slovenski priporočam več pozornosti.
Pekana6.5.2018
Kvajdej. Sva bua dons gor na koč navrh Stola, nbenga bo ni, pa sva sedela in sonce naja je greu. Koča zaprta, ndva pa uba odprta. Poj pa še dol, svabe 2 ure do Vlvzorjove koče. Na per pa ješprn....dobr je bo!nasmeh
frajer24.5.2018
Pozdravljeni...
danes sem se vračal iz Stola po tej poti... pot je kopna in lepa. Na poti je na posameznih mestih podrto drevje, vendar se da iti okoli. V spodnjem delu je plaz presekal pot in ga je potrebno prečkati.
sAleska26.5.2019
Danes popoldne sem šla po tej poti. Do sedla, kjer pot zavije levo gor proti koči, je treba prečkat 4 snežišča. V južnem snegu se vdre čez koleno.
Ficla9.5.2020
Po poti do koče na stolu ni snega. Potem pa je treba do vrha stola prečkati eno večje snežišče, vendar ne povzroča težav. Ne bi pa priporočila nižjih pohodnih čevljev, saj gre sneg v čevlje.
Koča ni bila odprta. Bil pa je prekrasen topel dan nasmeh
Majdag14.6.2020
Stol - Gor po Žirovniški in sestop po Zabreški. Že dolgo nisem šla po tej poti. Pestra je ta pot, z lepimi razgledi. Rožice cvetijo na obeh straneh in vrhovi so še vedno čudoviti. Lepa krožna tura.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2020/06/stol-najvisji-v-karavankah-krozna-pot.html
Tajka6729.10.2022 19:00:07
Prvič na Stolu, super pot, prava planinska avtocesta. Markacije povsod, polen za odnest do Prešernove koče pa nismo našli. Pa cel dan nas je močno grelo sonce.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki