Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na vseh vrhovih, ki jih vidite od doma?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Skuta / V Koncu - Skuta (čez Žmavčarje)

V Koncu - Skuta (čez Žmavčarje)

Natisni
Izhodišče: V Koncu (900 m)
Širina/Dolžina: 46,342°N 14,5682°E
Ime poti: čez Žmavčarje
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 1632 m
Višinska razlika po poti: 1632 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 86.822
 8 osebam je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 68
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jermanca, izhodišče za Kamniško sedlo). Cesta nas nato mimo Žagane peči pripelje do parkirišča pri spodnji postaji tovorne žičnice na Kokrsko sedlo.
Po novem je vožnja od Koče v Kamniški Bistrici do parkirišča V Koncu prepovedana (prometni znak), to nam pot podaljša za slabo uro.
Opis poti:
S parkirišča pri tovorni žičnici nadaljujemo po vse slabši cesti, ki se po 10 minutah hoje spremeni v kolovoz. Kolovoz pri manjšem balvanu poraščenim z mahom (velika skala) zavije desno. Prav na tem mestu kolovoz zapustimo in nadaljujemo naravnost (levo gamsov skret) na sprva slabše vidno stezico, ki se kasneje strmo vzpenja v ključih. Strma in v mokrem za zdrs nevarna pot nas vodi čez strma pobočja, ki so na nekaterih mestih varovana z jeklenico. Strma pot, ki preči tudi nekaj grap pa nas višje pripelje do manj strmega pobočja. Po dobri uri hoje pa nas pot pripelje iz gozda, kjer se ponovno začne strmo vzpenjati. Pot nas sprva vodi čez travnata pobočja obdana z redkim gozdom, nato pa nas s pomočjo nekaj varoval pripelje stopnjo višje. Pot naprej preide na gruščnata pobočja, ki nam nekoliko otežijo vzpon, nato pa pot zavije v levo na strma travnata pobočja, ki se dvigujejo nad prostranimi melišči. Na vrhu tega travnatega dela se usmerimo nekoliko desno in pot preide s trav na visokogorski svet podov pod Skuto. Naprej po z možici obdani poti v nekaj minutah pridemo do prijetnega bivaka pod Skuto.
Od bivaka nadaljujemo po slabo vidni in še naprej nemarkirani poti po neizrazitem grebenčku, ki nas po 15 minutah hoje od bivaka pripelje na markirano pot Kamniško sedlo - Kokrsko sedlo. Tu nadaljujemo desno in že po nekaj minutah pridemo na razpotje, kjer se usmerimo ostro levo v smeri Skute (rahlo levo Rinke, naravnost Turska gora, Okrešelj in Kamniško sedlo). Naprej se pot sprva rahlo vzpenja po kamnitem svetu pod Rinkami. Strmina počasi narašča pot pa nas pripelje na melišče katerega moramo premagati. Ko pridemo na vrh melišča vstopimo v steno Skute. Na poti so nam v pomoč varovala predvsem klini. Pot nas za tem pripelje na grebenček, kjer nam pomagajo jeklenice nato pa gre pot ponovno v steno. Spet so nam v pomoč klini, ki nas pripeljejo na vršni del Skute. Strmina nekoliko popusti in kmalu za tem stopimo na vrh.
V Koncu - bivak pod Skuto 3:00, bivak pod Skuto - Skuta 1:45.
zemljevid poti - Skuta
Ob poti: Bivak pod Skuto (2070m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
V Koncu - Skuta1
V Koncu - Skuta2
V Koncu - Skuta3
V Koncu - Skuta4
V Koncu - Skuta5
V Koncu - Skuta6
V Koncu - Skuta7
V Koncu - Skuta8
V Koncu - Skuta9
V Koncu - Skuta10
V Koncu - Skuta11
V Koncu - Skuta12
V Koncu - Skuta13
V Koncu - Skuta14
V Koncu - Skuta15
V Koncu - Skuta16
V Koncu - Skuta17
V Koncu - Skuta18
V Koncu - Skuta19
V Koncu - Skuta20
V Koncu - Skuta21
V Koncu - Skuta22
V Koncu - Skuta23
V Koncu - Skuta24
V Koncu - Skuta25
V Koncu - Skuta26
V Koncu - Skuta27
V Koncu - Skuta28
V Koncu - Skuta29
V Koncu - Skuta30
V Koncu - Skuta31
V Koncu - Skuta32
V Koncu - Skuta33
V Koncu - Skuta34
V Koncu - Skuta35
V Koncu - Skuta36
V Koncu - Skuta37
V Koncu - Skuta38
V Koncu - Skuta39
V Koncu - Skuta40
Diskusija o izletu V Koncu - Skuta (čez Žmavčarje)
Prikaži starejša sporočila
brish11. 07. 2010
Vsekakor je vzpon na Skuto z Malih podov,kjer se nahaja bivak pod Skuto,zelo zahteven.Svetujem ti,da greš na Skuto od bivaka pod Grintovcem,čez Velike pode na škrbino med Dolgim hrbtom in Štruco,od tam pa čez Štruco na vrh.

Veliko užitkov in varen korak! Lp
JusAvgustin26. 11. 2010
super tura, posebno zanimiva v zimskih razmerah...
mancar26. 11. 2010
jaz sem bila letos poleti tukaj -prekrasno, čisto navdušena. Vidim, da sem dober gornik - glede na viharnika - in se mi prav fino zdi :-))
Na žalost pa nobenega kozoroga nisem videla, tako, da ..bo treba ponovit!
viharnik26. 11. 2010
Jaz pa res nisem neko merilo za oceno gornika,čeprav sem v letih gorništva že kar nekaj prehodil in malo manj preplezal.Je pa res,da več tur tudi osebno objavim,kar morda nekateri zaradi družinskih in kaj še vem,drugih obveznosti,ne zmorejo.zadrega
JusAvgustin26. 11. 2010
skromnost je lepa čednost... nasmeh
mancar29. 11. 2010
sej imaš prav, geolog. Ne bom več. Važno je, kaj odneseš s poti v sebi, ne pa kako hitro jo prehodiš.
gasperv11. 07. 2011
Pot prehodila včeraj. Prehodna brez težav. Pred vstopom v steno Skute prečimo dva manjša jezika snega.
Lepa tura s krasnimi razgledi.
ruševec31. 08. 2011
Predvčerajšnjim šel že tretjič prek Žmavčarjev do bivaka pod Skuto. Na tej poti na ponedeljek zjutraj razen gamsov na melišču nikogar. Od bivaka gor so se odprli krasni razgledi. Ko sem stopil na markirano, sem zavil desno v smeri Turskega žleba. Potem pa vesel zagledal križišče poti. Od tega križišča do vrha Skute sem šel prvič. Najprej zanimiva telovadba po klinih malce gor malce dol. Potem nekaj malega melišča in vstop v plezalni del poti. Po 5 minutah vzpenjanja pa ropot. Kamenje? Nihče ni nič zavpil pazi. Že v naslednjem trenutku vidim, da povzročitelja ne znata govorit nasmeh Bila sta kozorogova koza in mladič, na vsega 10 m. Malo sta pozirala pred fotaparatom, potem pa sem šel dalje. Pot je res večinoma dobro zavarovana. Le nekaj pod vrhom je varoval malo, a je skala čvrsta in polno primernih oprimkov. Ko pa sem stopil na vrh Skute pa se je odprlo severno obzorje. Vse do Visokih Tur v Avstriji! Sestopil sem mimo bivaka pod Grintovcem prek Kokrskega sedla. Ta pot je precej lažja in primernejša za sestop. Čudovito vreme, čudovita tura, Skuta je res lepa gora.
pohodnik3821. 07. 2012
Meni najlepša pot na Skuto ki ti da vse od razgledov,cvetja ob poti pa še nekaj adrenalina ko se vzpenjaš po dobro zavarovani poti proti vrhu.

VIDEO
gorskarozica3. 08. 2012
V sredo smo se odpravili čez Žmavčarje na Skuto. Sama pot zelo pohvale vredna, lepa, tudi malo označena, ampak potrebovale smo več časa, predno smo prispele na vrh Skute. Morda smo bile počasnejše, ali pa je norma poti za izredno hitre, predvsem mlade fante. Markacijsti, super ste, lepo je pot opisana tudi za navadne planince. Lp nasmeh
pohodnik387. 08. 2012
V nedeljo 5.8. po tej zelo lepi poti gor na Skuto in nadaljevanje še čez Dolgi hrbet-Mlinarsko sedlo na Grintovec...lepo in nepozabnonasmeh

VIDEO
gorski svizec19. 10. 2012
Ker čez Žmavčarje na Skuto še nisem šel, imam pa to namen storiti jutri, me zanima vaše mnenje, če je na katerem delu te poti še pričakovati pomrznjen sneg zadnjih dni?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
pohodnik3820. 08. 2013
Nekaj video utrinkov z poti-snemano z kamero na čeladi za lažjo predstavo o potinasmeh

VIDEO
pohodnik382. 09. 2013
Nekaj utrinkov v sliki in besedi z te čudovite poti po kateri je vedno znova lepo hoditi.

Skuta(2013)
abes9. 09. 2013
Prehodila omenjeno pot v soboto. Zadnjič sem bila na Skuti 10 let nazaj in ja, že pozabila, kako lepa gora je to. Ko gledaš proti vrhu od Bivaka je res spoštljiv pogled... nasmeh
rok.si4. 10. 2013
Je po tej poti, če je ne poznaš, lahko zaiti (kljub zemljevidu, opisu in očem)? Po gozdu je verjetno shojeno, kaj pa nad gozdno mejo ? Hvala!
pohodnik384. 10. 2013
Nad gozdno mejo je še lažje slediti poti saj se vzpenja po travah in čez obširna melišča tako da se lepo vidi je kar uhojeno.
Daaam4. 10. 2013
Po mojem spominu je še najtežje "vdet" potem pa gre b.p...še prav na grdo je nekdo s sprejem "markiral" v spodnjem delu.. .bandit...
rok.si5. 10. 2013
Hvala, se nisem izgubil - edino proti vrhu, kjer sta dve ogromni melišči, sem šel malo bolj po svoje, potem pa spet našel možice in kmalu tudi bivak. Sprej pa je narava že skoraj premagala, je že čisto zbledel.
Daaam5. 10. 2013
Rok.si-Lepo je slišat/prebrat da se sprej komaj kaj še vidi.. Ko sem šel zadnjič tja gor je bil še dokaj svež, lp
rok.si5. 10. 2013
Po gozdu je bolj opazen, ko se drevesa zredčijo pa ga že zmanjkuje.
soncyka17. 10. 2013
Živjo. A je kdo v zadnjem času šel čez Žmavčarje na Skuto? Kako je s snegom? Ali je prehodno brez zimske opreme? Čez dolgi hrbet imam pa itak občutek, da ni za it trenutno.
smatjaz26. 07. 2015
GPS sled v Koncu čez Žmavcarje mimo bivaka pod Skuto, Skuta po Slovenski. Spust čez Štruco na Velike pode in pod steno Štruce po brezpotju do vhoda v Gamsov skret in po njem v dolino v Koncu.
http://www.hribi.net/gps.asp?sledid=557
pohodnik385. 09. 2015
V zadnji polovici avgusta prehojena pot ki niti ni tako težko sledljiva.Morda le začetek je lahko malo nepoznan tistim ki gredo prvič.Vsako leto se v avgustu odpravim po tej poti na Skuto letos pa še ob tem ogled novega bivaka na Malih podih.

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
M4A3G2. 07. 2016
A po tej poti na Skuto so še potrebne dereze?
alexandra20. 07. 2016
V spominu imam, da je tale pot zelo strma, torej se v mokrem verjetno odsvetuje. Glede na to, da je jutri popoldan velika verjetnost padavin v teh koncih, me zanima, ali je smiselno počakati nekaj dni, ali vseeno ni tako hudo. Ramišljam iti jutri popoldan ali petek dopoldan. Prosim za kak nasvet nasmeh Hvala!
matzaj25. 07. 2016
Zdravo.
Poznavalci vremena - ali bo jutri vzdržalo vreme za obisk Skute s Kamniškega konca (čez Žmavčarje) in povratek čez Kokrsko sedlo.
Štart ob cca 4:30 iz Konca? Povratek ob cca 13-14h!

Lp
katjah2. 08. 2016
Zdravo! V nedeljo se odpravljam po tej poti na Skuto. Zanima me ali je pot lepo vidna in ali je imel kod težave z sledenjem poti? Ali je možno priti do novega bivaka pod Skuto tudi po kateri drugi poti-označeni?
Hvala za nasvete in lep pozdrav! Katjanasmeh
grega_z_brega2. 08. 2016
Pot je lahko sledljiva.
macice26. 09. 2016
Ali je sedaj pod do parkišča že odprta?
grega_z_brega26. 09. 2016
Kdaj je bila pa zaprta?jezik
macice26. 09. 2016
Sklepam da se da mimo?velik nasmehvelik nasmeh
redbull26. 09. 2016
zmeden A so jo zaprl, Uf zdaj bo pa treba iz K.bistrcemežikanje
grega_z_brega26. 09. 2016
Ne no. nasmeh
še mal poglihal za silo mežikanje
Martin kokot3010. 07. 2017
Mene pa zanima ce se da cez turski zleb gor al je v razsulu
Jure8710. 07. 2017
V soboto je bilo na Kamniškem sedlu na koči obvestilo, da je zaradi podora zaprta pot od sedla do Turske gore, o Turskem žlebu pa ni bilo nobenih podatkov. Pokličite na Okrešelj za točne informacije.
Enka10. 07. 2017
Lahko se pogleda tudi na forum Trenutne razmere velik nasmeh
Cockta23. 07. 2017
Danes sva se z fantom povzpela na Skuto po tej poti. Strma, ampak zelo zanimiva in dobro zavarovana pot nasmeh povratek cez Kokrsko sedlo. Med povratkom se je fantu odlepil podplat na cevljih.. pomagal nama je prijazni moz, ki je zadevo zelo specialno resil nasmeh
rasto_r28. 08. 2017
V Kamniški Bistrici ni videti kakšnega znaka za prepoved vožnje. Sicer pa tam niti ne bi mogel parkirati zaradi gužve. Čez vikend je bilo tudi vse poparkirano od Žagane peči do žičnice.
rasto_r1. 09. 2017
Pot s Skute na Male Pode navzdol je po moji oceni zaradi krušljivosti in precej pomanjkljivih varoval precej zoprna. Za vzpon je najbrž vseeno lažje.
ggorenc9. 11. 2017
Bil nekaj vikendov nazaj na skuti. Se vedno strmo kot vcasih in kamenje leti cez zmavcarje kot bi ljudje zgoraj tekmovali kdo ga bo vec spustil. Dajte paziti zgoraj prosim. Pet metrov od mene je letela pol meterska skala. Zgoraj se mi je nekdo sicer opravicil ampak to bolj malo pomaga.
strajnarR7. 08. 2018
Včeraj čez Žmavčarje do bivaka in dalje na Skuto. Tako, kot je ggorenc omenil, glejte pod noge kako stopate in pazite na sebe. Najprej sem zaslišal zanimivo ropotanje in samo gledal od kje bo priletelo, nekaj metrov stran je švignila pol metrska skala. Pred mano, oziroma na vrhu sicer nisem opazil nobenega.
pohodnik3810. 08. 2018
Včeraj 9.8.na Skuto po tej poti čez Žmavcarje pot je brez posebnosti snega več tudi pod Skuto več ni.Bi pa omenil 39. slika tega opisa previdnost ni odveč saj meni se tako zdi namreč celotna skala visi na jeklenici ki je našpanana kot struna zgoraj pa samo dva klina držita v razpokani skali.Jaz sem se tega raje ognil po levi strani.Lažje poplezal cca 2-3 m in zgoraj stopil na pot ki gre prečno nasmeh

SLIKE in nekaj osebnih detajlev z pot

Lp! Tonenasmeh
VanSims23. 09. 2018
Lani konec avgusta na Skuto.

https://simsoneblog.wordpress.com/skuta/
MPS13. 07. 2020
Filmček s pohoda na Skuto. nasmeh Vzpon čez Žmavčarje in mimo bivaka pod Skuto. V dolino sem šel mimo bivaka pod Grintovcem čez Kokrsko sedlo. Obe poti sta normalno prehodni brez zimske opreme. Video je na povezavi: Skuta (2532 m), 4.7.2020Upam, da bo komu v pomoč za lažjo predstavo o sami poti. Varno v hribih. Lp, Mirko
Enka13. 08. 2020
Na poti čez Žmavčarje je bila prejšnji vikend prva jeklenica povsem neuporabna (zvita v kolut ob poti), vendar v suhem tu ni težav. Druga je hudo ohlapna, nekdo jo je zataknil za klin, ki pa je že pošteno razmajan, zato previdno. Pri tretji jeklenici je prvi del ok, drugi del pa pretrgan, vendar se ga da uporabiti kot pomoč pri potegu navzgor. Za dol je najbrž malo bolj smotano. Od tu dalje do vrha Skute pot brez posebnosti, cela pa zelo lepa.
Turbolazec24. 10. 2020
Oj, kdo ve kaksne so trenutne razmere? Je kopno, vsaj delno?
Janiel7414. 11. 2020
Oj. Sem bil včeraj 13.11. gor po tej poti. Začetni plezalni del do grebena z jeklenicami, je v zgornji polovici poln stop, kjer je spodaj malo ledu in nad tem mali pršič snega. Sem šel zelo previdno in z dobrim oprijemom nisem imel občutka, da bi preveč drselo. Je pa ta del kar v senci in vprašanje, kako je to iz dneva v dan. Zgoraj je še na nekaterih delih bilo potrebno pazljivo stopiti in prečiti. NA drugo stran proti Cojzovi dol pa ni težav.
M E S A18. 07. 2022 17:36:54
Vceraj po tej poti na Skuti. Pot je dobro sledljiva. Bi bilo pa treba obnoviti markacije oznacenega dela od krizisca stirih poti na Malih podih proti Skuti.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki