Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeSkuta / V Koncu - Skuta
  

V Koncu - Skuta (čez Žmavčarje)

 
Izhodišče: V Koncu (900 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,342°N / 14,5682°E
Cilj: Skuta (2532 m)
Ime poti: čez Žmavčarje
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 1632 m
Višinska razlika po poti: 1632 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 66682
Ocena: 8 glasov
Število slik: 40
Število komentarjev: 64
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jermanca, izhodišče za Kamniško sedlo). Cesta nas nato mimo Žagane peči pripelje do parkirišča pri spodnji postaji tovorne žičnice na Kokrsko sedlo.
Po novem je vožnja od Koče v Kamniški Bistrici do parkirišča V Koncu prepovedana (prometni znak), to nam pot podaljša za slabo uro.

Opis poti:

S parkirišča pri tovorni žičnici nadaljujemo po vse slabši cesti, ki se po 10 minutah hoje spremeni v kolovoz. Kolovoz pri manjšem balvanu poraščenim z mahom (velika skala) zavije desno. Prav na tem mestu kolovoz zapustimo in nadaljujemo naravnost (levo gamsov skret) na sprva slabše vidno stezico, ki se kasneje strmo vzpenja v ključih. Strma in v mokrem za zdrs nevarna pot nas vodi čez strma pobočja, ki so na nekaterih mestih varovana z jeklenico. Strma pot, ki preči tudi nekaj grap pa nas višje pripelje do manj strmega pobočja. Po dobri uri hoje pa nas pot pripelje iz gozda, kjer se ponovno začne strmo vzpenjati. Pot nas sprva vodi čez travnata pobočja obdana z redkim gozdom, nato pa nas s pomočjo nekaj varoval pripelje stopnjo višje. Pot naprej preide na gruščnata pobočja, ki nam nekoliko otežijo vzpon, nato pa pot zavije v levo na strma travnata pobočja, ki se dvigujejo nad prostranimi melišči. Na vrhu tega travnatega dela se usmerimo nekoliko desno in pot preide s trav na visokogorski svet podov pod Skuto. Naprej po z možici obdani poti v nekaj minutah pridemo do prijetnega bivaka pod Skuto.
Od bivaka nadaljujemo po slabo vidni in še naprej nemarkirani poti po neizrazitem grebenčku, ki nas po 15 minutah hoje od bivaka pripelje na markirano pot Kamniško sedlo - Kokrsko sedlo. Tu nadaljujemo desno in že po nekaj minutah pridemo na razpotje, kjer se usmerimo ostro levo v smeri Skute (rahlo levo Rinke, naravnost Turska gora, Okrešelj in Kamniško sedlo). Naprej se pot sprva rahlo vzpenja po kamnitem svetu pod Rinkami. Strmina počasi narašča pot pa nas pripelje na melišče katerega moramo premagati. Ko pridemo na vrh melišča vstopimo v steno Skute. Na poti so nam v pomoč varovala predvsem klini. Pot nas za tem pripelje na grebenček, kjer nam pomagajo jeklenice nato pa gre pot ponovno v steno. Spet so nam v pomoč klini, ki nas pripeljejo na vršni del Skute. Strmina nekoliko popusti in kmalu za tem stopimo na vrh.
V Koncu - bivak pod Skuto 3:00, bivak pod Skuto - Skuta 1:45.

zemljevid poti
Ob poti: Bivak pod Skuto (2070m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
V Koncu - skuta1
V Koncu - skuta2
V Koncu - skuta3
V Koncu - skuta4
V Koncu - skuta5
V Koncu - skuta6
V Koncu - skuta7
V Koncu - skuta8
V Koncu - skuta9
V Koncu - skuta10
V Koncu - skuta11
V Koncu - skuta12
V Koncu - skuta13
V Koncu - skuta14
V Koncu - skuta15
V Koncu - skuta16
V Koncu - skuta17
V Koncu - skuta18
V Koncu - skuta19
V Koncu - skuta20
V Koncu - skuta21
V Koncu - skuta22
V Koncu - skuta23
V Koncu - skuta24
V Koncu - skuta25
V Koncu - skuta26
V Koncu - skuta27
V Koncu - skuta28
V Koncu - skuta29
V Koncu - skuta30
V Koncu - skuta31
V Koncu - skuta32
V Koncu - skuta33
V Koncu - skuta34
V Koncu - skuta35
V Koncu - skuta36
V Koncu - skuta37
V Koncu - skuta38
V Koncu - skuta39
V Koncu - skuta40
Video:
Skuta - smučanje z rampe
Diskusija o izletu V Koncu - Skuta (čez Žmavčarje)
Gost     
8.2.2007
Pozdrav! Lepa pot ponekot zelo strma a varovana z jeklenicami in klini. planinski pozdrav
fpetel1     
2.7.2007
Včeraj sem bil na tej poti. Strmina je kar stalna spremljevalka, zato pot zahteva kar nekaj kondicije. Skuta čez Strežo ni pretirano krušljiva in dobro varovana. Planinski pozdrav.
Gost     
2.8.2007

Hello

My name is John Skuta from the USA and I can't believe there is a mountain named "Skuta".
Good luck in your climbing.
majdicst     
3.9.2007
V soboto (1. septembra) smo se povzpeli na Skuto po tej poti. Prvi del poti skozi gozd je nekoliko neprijeten (možnost zdrsa), ko se dvigneš nad gozdno mejo pa zadeva postane zanimiva. Pot je v celotni dolžini primerno strma. Od bivaka naprej, oziroma od vstopa v steno pa postane tudi tehnično zelo zahtevna. Prav zato pa je osvojitev vrha še toliko slajša.nasmeh
Planinko     
4.10.2007
Ah, a lots of Skuta. Skuta everywhere!
Planinko     
4.10.2007
Cause it is LAHKO!!!!jezikjezik
nekdo1     
8.6.2008
Mene pa zanima koliko časa bi vzela pot iz Konca čez Žmavcarje na Skuto, dol pa mimo Cojzove koče? Ali je še kaj snega na poti oz. do kdaj naj bi ostal?
viharnik     
8.6.2008
Če si dober gornik traja tura kar lep del dneva.To pomeni do bivaka 2,30h, na Skuto 1.30h,doli pa malo hitreje,do bivaka Pavla Kemperla 1.30h,Kokrško sedlo slabo uro,in v dolino do tovorne žičnice1.15h.Za sneg ne vem,ga pa absolutno bo na prečenjih grap in prehodih kljub južni legi!-cepin obvezen!pa preudarno pot, pozdrav Rok.
nekdo1     
9.6.2008
do kdaj pa naj bi ostal sneg? ker nisem ravno izkušen na snegu tako da nima smisla tvegat...
viharnik     
9.6.2008
Pravilno si se odločil glede prestavitve ture.Svetujem ti,da ture izbiraš po svojih trenutnih izkušnjah ter jih nadgrjajuješ postopoma.Ne hiti pri turah,tako se bolje učiš zaznave koordinacije gibanja in terena ter spoznavanje in umirjanje duha.Mislim,da bo čez kak slab mesecsneg dodobra odšel.Lepe ture!
majdicst     
10.6.2008
nekdo1, to je točno pot, ki sem jo opravil lani. Časi, ki jih je navajal viharnik so kar "hudi". Mi smo bili s skupino sicer kar solidnih planincev, pa smo vseeno rabili do Skute 5 ur, od Skute mimo Štruce in pod Dolgim hrbtom (mimo bivaka pod Grintovcem) do Zoisove koče okrog 3,5 ur, v dolino do izhodišča pa ca. 1,5 ure, skupaj torej kar 10 ur. Res pa je to vse vključno s počitki, malicami...
viharniku dam popolnoma prav, da raje počakaj do suhih razmer. Pot le ni navaden sprehod in je bolje, da greš v razmerah, v katerih boš užival.
nekdo1     
10.6.2008
vsekakor velik nasmeh
no samo sporočite ko bo pot bolj ali manj kopna nasmeh
nekdo1     
23.6.2008
na pot bi šel v sredo, tako da če je kdo pot v zadnjem šasu prehodil naj pove če so kake "posebnosti" nasmeh
Brane71     
6.7.2008
Danes sva šla s kolegom po tej poti na Skuto. Pred vstopom v steno sta še dve strmi snežišči, ki se ju da prečit z obilico previdnosti. Pot v steni je dobro varovana s klini. Ker si več ali manj skozi na soncu je potrebno dati v nahrbtnik malo več tekočine. Kot je napisal že eden od predhodnikov je strmina stalna spremljevalka na celotni poti, zato je potrebno kar nekaj kondicije. Na vrhu je pa vse poplačano s čudovitimi razgledi.
sk2     
6.7.2008
Posebno zjutraj (danes) je bil trd da nisi mogel zapičiti ratišča cepina je prišel prav kar okel.
Kako dodam sliko zmeden
Tadej     
6.7.2008
Slike se zaenkrat lahko objavi le v rubriki trenutne razmere - forum.
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?gorovjeid=3&id=1145
morris     
7.7.2008
Na tej poti sem bil včeraj in dan prej.Zgodaj zjutraj so snežišča zelo trda(cepin je zelo priporočljiv),čez dan pa se omehčajo,kar pa ne pomeni da smo lahko na njih brezskrbni.Tu zlahka najdemo tudi snežišča z varnim iztekom, ki so zelo primerna za vaje zdrsov in ustavljanja.Neizkušeni se lahko tu veliko naučijo o gibanju in situacijah v poletnem snegu.V mnogih kočah boste našli brošuro "Gornikov svetovalec",kjer so vaje zdrsov,...podrobneje opisane.SREČNO!!!mežikanje
NEIC008     
11.7.2010
Katera pot na Skuto je bolj zahtevna, od bivaka pod Skuto ali od bivaka pod Grintavcem?? Do obeh sem že prišel z obeh strani, na Skuto pa še ne...zmeden
brish     
11.7.2010
Vsekakor je vzpon na Skuto z Malih podov,kjer se nahaja bivak pod Skuto,zelo zahteven.Svetujem ti,da greš na Skuto od bivaka pod Grintovcem,čez Velike pode na škrbino med Dolgim hrbtom in Štruco,od tam pa čez Štruco na vrh.

Veliko užitkov in varen korak! Lp
JusAvgustin     
26.11.2010
super tura, posebno zanimiva v zimskih razmerah...
mancar     
26.11.2010
jaz sem bila letos poleti tukaj -prekrasno, čisto navdušena. Vidim, da sem dober gornik - glede na viharnika - in se mi prav fino zdi :-))
Na žalost pa nobenega kozoroga nisem videla, tako, da ..bo treba ponovit!
viharnik     
26.11.2010
Jaz pa res nisem neko merilo za oceno gornika,čeprav sem v letih gorništva že kar nekaj prehodil in malo manj preplezal.Je pa res,da več tur tudi osebno objavim,kar morda nekateri zaradi družinskih in kaj še vem,drugih obveznosti,ne zmorejo.zadrega
JusAvgustin     
26.11.2010
skromnost je lepa čednost... nasmeh
mancar     
29.11.2010
sej imaš prav, geolog. Ne bom več. Važno je, kaj odneseš s poti v sebi, ne pa kako hitro jo prehodiš.
gasperv     
11.7.2011
Pot prehodila včeraj. Prehodna brez težav. Pred vstopom v steno Skute prečimo dva manjša jezika snega.
Lepa tura s krasnimi razgledi.
ruševec     
31.8.2011
Predvčerajšnjim šel že tretjič prek Žmavčarjev do bivaka pod Skuto. Na tej poti na ponedeljek zjutraj razen gamsov na melišču nikogar. Od bivaka gor so se odprli krasni razgledi. Ko sem stopil na markirano, sem zavil desno v smeri Turskega žleba. Potem pa vesel zagledal križišče poti. Od tega križišča do vrha Skute sem šel prvič. Najprej zanimiva telovadba po klinih malce gor malce dol. Potem nekaj malega melišča in vstop v plezalni del poti. Po 5 minutah vzpenjanja pa ropot. Kamenje? Nihče ni nič zavpil pazi. Že v naslednjem trenutku vidim, da povzročitelja ne znata govorit nasmeh Bila sta kozorogova koza in mladič, na vsega 10 m. Malo sta pozirala pred fotaparatom, potem pa sem šel dalje. Pot je res večinoma dobro zavarovana. Le nekaj pod vrhom je varoval malo, a je skala čvrsta in polno primernih oprimkov. Ko pa sem stopil na vrh Skute pa se je odprlo severno obzorje. Vse do Visokih Tur v Avstriji! Sestopil sem mimo bivaka pod Grintovcem prek Kokrskega sedla. Ta pot je precej lažja in primernejša za sestop. Čudovito vreme, čudovita tura, Skuta je res lepa gora.
pohodnik38     
21.7.2012
Meni najlepša pot na Skuto ki ti da vse od razgledov,cvetja ob poti pa še nekaj adrenalina ko se vzpenjaš po dobro zavarovani poti proti vrhu.

VIDEO
gorskarozica     
3.8.2012
V sredo smo se odpravili čez Žmavčarje na Skuto. Sama pot zelo pohvale vredna, lepa, tudi malo označena, ampak potrebovale smo več časa, predno smo prispele na vrh Skute. Morda smo bile počasnejše, ali pa je norma poti za izredno hitre, predvsem mlade fante. Markacijsti, super ste, lepo je pot opisana tudi za navadne planince. Lp nasmeh
pohodnik38     
7.8.2012
V nedeljo 5.8. po tej zelo lepi poti gor na Skuto in nadaljevanje še čez Dolgi hrbet-Mlinarsko sedlo na Grintovec...lepo in nepozabnonasmeh

VIDEO
gorski svizec     
19.10.2012
Ker čez Žmavčarje na Skuto še nisem šel, imam pa to namen storiti jutri, me zanima vaše mnenje, če je na katerem delu te poti še pričakovati pomrznjen sneg zadnjih dni?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
pohodnik38     
20.8.2013
Nekaj video utrinkov z poti-snemano z kamero na čeladi za lažjo predstavo o potinasmeh

VIDEO
pohodnik38     
2.9.2013
Nekaj utrinkov v sliki in besedi z te čudovite poti po kateri je vedno znova lepo hoditi.

Skuta(2013)
abes     
9.9.2013
Prehodila omenjeno pot v soboto. Zadnjič sem bila na Skuti 10 let nazaj in ja, že pozabila, kako lepa gora je to. Ko gledaš proti vrhu od Bivaka je res spoštljiv pogled... nasmeh
rok.si     
4.10.2013
Je po tej poti, če je ne poznaš, lahko zaiti (kljub zemljevidu, opisu in očem)? Po gozdu je verjetno shojeno, kaj pa nad gozdno mejo ? Hvala!
pohodnik38     
4.10.2013
Nad gozdno mejo je še lažje slediti poti saj se vzpenja po travah in čez obširna melišča tako da se lepo vidi je kar uhojeno.
Daaam     
4.10.2013
Po mojem spominu je še najtežje "vdet" potem pa gre b.p...še prav na grdo je nekdo s sprejem "markiral" v spodnjem delu.. .bandit...
rok.si     
5.10.2013
Hvala, se nisem izgubil - edino proti vrhu, kjer sta dve ogromni melišči, sem šel malo bolj po svoje, potem pa spet našel možice in kmalu tudi bivak. Sprej pa je narava že skoraj premagala, je že čisto zbledel.
Daaam     
5.10.2013
Rok.si-Lepo je slišat/prebrat da se sprej komaj kaj še vidi.. Ko sem šel zadnjič tja gor je bil še dokaj svež, lp
rok.si     
5.10.2013
Po gozdu je bolj opazen, ko se drevesa zredčijo pa ga že zmanjkuje.
soncyka     
17.10.2013
Živjo. A je kdo v zadnjem času šel čez Žmavčarje na Skuto? Kako je s snegom? Ali je prehodno brez zimske opreme? Čez dolgi hrbet imam pa itak občutek, da ni za it trenutno.
smatjaz     
26.7.2015
GPS sled v Koncu čez Žmavcarje mimo bivaka pod Skuto, Skuta po Slovenski. Spust čez Štruco na Velike pode in pod steno Štruce po brezpotju do vhoda v Gamsov skret in po njem v dolino v Koncu.
http://www.hribi.net/gps.asp?sledid=557
pohodnik38     
5.9.2015
V zadnji polovici avgusta prehojena pot ki niti ni tako težko sledljiva.Morda le začetek je lahko malo nepoznan tistim ki gredo prvič.Vsako leto se v avgustu odpravim po tej poti na Skuto letos pa še ob tem ogled novega bivaka na Malih podih.

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
M4A3G     
2.7.2016
A po tej poti na Skuto so še potrebne dereze?
alexandra     
20.7.2016
V spominu imam, da je tale pot zelo strma, torej se v mokrem verjetno odsvetuje. Glede na to, da je jutri popoldan velika verjetnost padavin v teh koncih, me zanima, ali je smiselno počakati nekaj dni, ali vseeno ni tako hudo. Ramišljam iti jutri popoldan ali petek dopoldan. Prosim za kak nasvet nasmeh Hvala!
matzaj     
25.7.2016
Zdravo.
Poznavalci vremena - ali bo jutri vzdržalo vreme za obisk Skute s Kamniškega konca (čez Žmavčarje) in povratek čez Kokrsko sedlo.
Štart ob cca 4:30 iz Konca? Povratek ob cca 13-14h!

Lp
katjah     
2.8.2016
Zdravo! V nedeljo se odpravljam po tej poti na Skuto. Zanima me ali je pot lepo vidna in ali je imel kod težave z sledenjem poti? Ali je možno priti do novega bivaka pod Skuto tudi po kateri drugi poti-označeni?
Hvala za nasvete in lep pozdrav! Katjanasmeh
grega_z_brega     
2.8.2016
Pot je lahko sledljiva.
veterburja     
18.9.2016
Link do bloga z opisom in slikami poti: https://wanderlost8998.wordpress.com/2016/09/12/the-mountains-are-calling-bivak-pod-skuto/
macice     
26.9.2016
Ali je sedaj pod do parkišča že odprta?
grega_z_brega     
26.9.2016
Kdaj je bila pa zaprta?jezik
macice     
26.9.2016
Sklepam da se da mimo?velik nasmehvelik nasmeh
redbull     
26.9.2016
zmeden A so jo zaprl, Uf zdaj bo pa treba iz K.bistrcemežikanje
grega_z_brega     
26.9.2016
Ne no. nasmeh
še mal poglihal za silo mežikanje
Martin kokot30     
10.7.2017
Mene pa zanima ce se da cez turski zleb gor al je v razsulu
Jure87     
10.7.2017
V soboto je bilo na Kamniškem sedlu na koči obvestilo, da je zaradi podora zaprta pot od sedla do Turske gore, o Turskem žlebu pa ni bilo nobenih podatkov. Pokličite na Okrešelj za točne informacije.
Enka     
10.7.2017
Lahko se pogleda tudi na forum Trenutne razmere velik nasmeh
Cockta     
23.7.2017
Danes sva se z fantom povzpela na Skuto po tej poti. Strma, ampak zelo zanimiva in dobro zavarovana pot nasmeh povratek cez Kokrsko sedlo. Med povratkom se je fantu odlepil podplat na cevljih.. pomagal nama je prijazni moz, ki je zadevo zelo specialno resil nasmeh
rasto_r     
28.8.2017
V Kamniški Bistrici ni videti kakšnega znaka za prepoved vožnje. Sicer pa tam niti ne bi mogel parkirati zaradi gužve. Čez vikend je bilo tudi vse poparkirano od Žagane peči do žičnice.
rasto_r     
1.9.2017
Pot s Skute na Male Pode navzdol je po moji oceni zaradi krušljivosti in precej pomanjkljivih varoval precej zoprna. Za vzpon je najbrž vseeno lažje.
ggorenc     
9.11.2017
Bil nekaj vikendov nazaj na skuti. Se vedno strmo kot vcasih in kamenje leti cez zmavcarje kot bi ljudje zgoraj tekmovali kdo ga bo vec spustil. Dajte paziti zgoraj prosim. Pet metrov od mene je letela pol meterska skala. Zgoraj se mi je nekdo sicer opravicil ampak to bolj malo pomaga.
strajnarR     
7.8.2018
Včeraj čez Žmavčarje do bivaka in dalje na Skuto. Tako, kot je ggorenc omenil, glejte pod noge kako stopate in pazite na sebe. Najprej sem zaslišal zanimivo ropotanje in samo gledal od kje bo priletelo, nekaj metrov stran je švignila pol metrska skala. Pred mano, oziroma na vrhu sicer nisem opazil nobenega.
pohodnik38     
10.8.2018
Včeraj 9.8.na Skuto po tej poti čez Žmavcarje pot je brez posebnosti snega več tudi pod Skuto več ni.Bi pa omenil 39. slika tega opisa previdnost ni odveč saj meni se tako zdi namreč celotna skala visi na jeklenici ki je našpanana kot struna zgoraj pa samo dva klina držita v razpokani skali.Jaz sem se tega raje ognil po levi strani.Lažje poplezal cca 2-3 m in zgoraj stopil na pot ki gre prečno nasmeh

SLIKE in nekaj osebnih detajlev z pot

Lp! Tonenasmeh
VanSims     
23.9.2018
Lani konec avgusta na Skuto.

https://simsoneblog.wordpress.com/skuta/
MPS     
13.7.2020
Filmček s pohoda na Skuto. nasmeh Vzpon čez Žmavčarje in mimo bivaka pod Skuto. V dolino sem šel mimo bivaka pod Grintovcem čez Kokrsko sedlo. Obe poti sta normalno prehodni brez zimske opreme. Video je na povezavi: Skuta (2532 m), 4.7.2020Upam, da bo komu v pomoč za lažjo predstavo o sami poti. Varno v hribih. Lp, Mirko
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki