Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plešivcu (1801 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Bivak pod Skuto / V Koncu - Bivak pod Skuto (čez Žmavčarje)

V Koncu - Bivak pod Skuto (čez Žmavčarje)

Natisni
Izhodišče: V Koncu (900 m)
Širina/Dolžina: 46,342°N 14,5682°E
Ime poti: čez Žmavčarje
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 1170 m
Višinska razlika po poti: 1170 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 59.893
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 24
Število komentarjev: 45
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jermanca, izhodišče za Kamniško sedlo). Cesta nas nato mimo Žagane peči pripelje do parkirišča pri spodnji postaji tovorne žičnice na Kokrsko sedlo.
Po novem je vožnja od Koče v Kamniški Bistrici do parkirišča V Koncu prepovedana (prometni znak), to nam pot podaljša za slabo uro.
Opis poti:
S parkirišča pri tovorni žičnici nadaljujemo po vse slabši cesti, ki se po 10 minutah hoje spremeni v kolovoz. Kolovoz se razcepi na dva dela, mi pa se usmerimo na desnega (levi kolovoz se izgubi, oz. vodi proti Gamsovemu skretu), ki pri manjšem balvanu poraščenim z mahom (velika skala) zavije še nekoliko bolj v desno. Prav na tem mestu kolovoz zapustimo in nadaljujemo naravnost na sprva slabše vidno stezico, ki se kasneje strmo vzpenja v ključih. Strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pot nas vodi čez strma pobočja, ki so na nekaterih mestih varovana z jeklenico. Strma pot, ki preči tudi nekaj grap pa nas višje pripelje do manj strmega pobočja. Po dobri uri hoje pa nas pot pripelje iz gozda, kjer se ponovno začne strmo vzpenjati. Pot nas sprva vodi čez travnata pobočja obdana z redkim gozdom, nato pa nas s pomočjo nekaj varoval pripelje stopnjo višje. Pot naprej preide na gruščnata pobočja, ki nam nekoliko otežijo vzpon, nato pa pot zavije v levo na strma travnata pobočja, ki se dvigujejo nad prostranimi melišči. Na vrhu tega travnatega dela se usmerimo nekoliko desno in pot preide s trav na visokogorski svet podov pod Skuto. Naprej po z možici obdani poti v nekaj minutah pridemo do prijetnega bivaka pod Skuto.
zemljevid poti - Bivak pod Skuto
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Turska gora (1 h 15 min), Brana (2 h 45 min), Mala Rinka (1 h), Štajerska Rinka (1 h 15 min), Koroška Rinka (Križ) (1 h 30 min), Kranjska Rinka (1 h 35 min), Skuta (1 h 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
V Koncu - Bivak pod Skuto1
V Koncu - Bivak pod Skuto2
V Koncu - Bivak pod Skuto3
V Koncu - Bivak pod Skuto4
V Koncu - Bivak pod Skuto5
V Koncu - Bivak pod Skuto6
V Koncu - Bivak pod Skuto7
V Koncu - Bivak pod Skuto8
V Koncu - Bivak pod Skuto9
V Koncu - Bivak pod Skuto10
V Koncu - Bivak pod Skuto11
V Koncu - Bivak pod Skuto12
V Koncu - Bivak pod Skuto13
V Koncu - Bivak pod Skuto14
V Koncu - Bivak pod Skuto15
V Koncu - Bivak pod Skuto16
V Koncu - Bivak pod Skuto17
V Koncu - Bivak pod Skuto18
V Koncu - Bivak pod Skuto19
V Koncu - Bivak pod Skuto20
V Koncu - Bivak pod Skuto21
V Koncu - Bivak pod Skuto22
V Koncu - Bivak pod Skuto23
V Koncu - Bivak pod Skuto24
Diskusija o izletu V Koncu - Bivak pod Skuto (čez Žmavčarje)
Barpka113. 11. 2015
Včeraj prvič na tej poti, prijetna in lepo sledljiva, za navzdol bolj naporna kot navzgor. Fino pa bi bilo, da bi administrator te spletne strani čim prej posodobil stare opise poti (s fotkami vred), tudi tega. Pot je namreč označena z nekoliko obledelimi rdečimi črtami (torej ni neoznačena, kot je navedeno), nekoliko je nerodno opisan tudi začetek poti pri balvanu. Kot piše že v komentarjih pri Turski gori, pa je dolžina poti prilagojena zelo hitrim planincem. V tiskanem vodniku Kamniško-Savinjske Alpe je naveden veliko bolj realen čas za povprečnega "nedeljskega" planinca, ki nima odlične kondicije: 3-3,30 h. Pri kratkem dnevu je to lahko precej pomemben podatek.

Upam pa, da bodo vsaj naslednje leto odstranili stare jogije, ki so jih pometali v jamo blizu bivaka, pa tudi vrata novega bivaka se tu pa tam slabo zapirajo, zato jih le dobro zaprite za sabo, da ne bo kdo za vami neprijetno presenečen.
grega_z_brega13. 11. 2015
Res je kot piše Barbka, moraš kar dobro stopiti, da prideš do bivaka v 2 urah in 45 min, ker te celo pot spremlja strmina.
Na prečenju na sliki 7 je strgana jeklenica.
Tisti jogiji pa... presenečenje zmeden
Meto13. 11. 2015
Steza čez Žmavcarje je neoznačena in divje markacije tega ne spremenijo.
marko hribinet23. 11. 2015
Pozdravljeni. Rad bi se pozanimal glede zahtevnosti te ture v zimskih razmerah. V hribe hodim ze nekaj casa (npr. Brana, Planjava, Velika baba po plezalni, Hanzova na Mojstrovko, ferata na Cesko koco itd.), vendar pa imam v zimskih razmerah zgolj izkusnje s sredogorjem (Ratitovec, Porezen, Kam.sedlo in podobno). Zato bi se rad preprical, koliko zahtevna je ta tura pozimi oz. ali je nevarna. Te dni nameravam kupiti ene konkretnejse dereze. Ze vnaprej najlepsa hvala za informacije!
grega_z_brega23. 11. 2015
kaj lažjega si zber za trening
marko hribinet24. 11. 2015
Lahko kar tu vprasam za kaksen predlog za lazji in nenevaren zimski vzpon v Kamniskih Alpah (pa da ni Kamnisko ali Kokrsko sedlo, Kamniski vrh, Kamniski dedec ali Velika planina). Hvala!
zokica24. 11. 2015
Raduha z Loke
Dleskovška planota, ali Lučki Dedec s Pl. Podvežak.


Na omenjeni poti čez Žmavcarje pa je čez zimo velika izpostavljenost na plazove.
marko hribinet24. 11. 2015
Hvala, Zokica. Morda tudi Konj in Rzenik?
Barentoter24. 11. 2015
Par zimskih vzponon v KSA od lažjih do težjih (po mojih ocenah): Raduha iz Loke, Storžič iz Mač čez Kališče, Brana (pozimi je drugačen pristop kot poleti) iz Kamniške Bistrice, Grintavec čez Streho (nevarno zaradi zdrsa).
subaru24. 11. 2015
Od zgornjih predlaganih zimskih tur za začetnika kot je marko hribinet,niti slučajno nista primerna Storžič (po omenjeni poti ) in pa predvsem ne Brana, ki zna biti še kako zahrbtna.
martin424. 11. 2015
Pozdravljeni,
Brana in Grintovec sta v zimskih razmerah terjala največ žrtev v preteklosti!Preko Žmavcarjev v smeri bivaka je nevarno za plaz. Vse je odvisno od razmer, izkušenosti, opreme....itd.
lp
m4
smatjaz24. 11. 2015
Marko, po tvojem napisanem besedilu sklepam da si v zimskem vzpenjanju še začetnik, zato če se boš s tem znanjem pozimi odpravil v visokogorje ni več poanta v tem če se ti bo kaj zgodilo, temveč ostane le še kdaj se bo to zgodilo (odvisno tega koliko te ima tisti tam gori rad...). Tudi sam imam že kar nekaj "poletne kilometrine" za seboj pa se pozimi držim bolj v nižavah. Iskreno upam da boš upošteval moj nasvet, ker se tudi na tem forumu nahaja kar nekaj samoukov ki pozimi kolovratijo po visokogorju in nas razveseljujejo s fotografijami, pa si ti tudi rojen pod tako srečno zvezdo kot oni...... Skratka moj nasvet je da predno storiš prvi korak v tej smeri, da se vpišeš v osnovni tečaj varne hoje v zimskih razmerah in kasneje v nadaljevalnega (kar nekaj društev jih organizira). Zatem si poiščeš izkušenega vodnika ki ti bo najprej svetoval pri nakupu opreme (samo dereze niso dovolj....tudi cepin, in lavinski trojček se zelo priporoča), ter te zatem popeljal v svet zimskega visokogorja kjer vladajo popolnoma druge zakonitosti kot poleti.
Pa varen korak ti želim ....mežikanje
marko hribinet25. 11. 2015
Hvala vsem za dobre nasvete. Tudi vam, srecno pot!
tol28. 11. 2015
OK, če smo pošteni se objektivna nevarnost pozimi res poveča, samo to ne pomeni, da pa moramo sedeti doma.

Če te je strah, in na vsaki strmini vidiš nevarnost plazu, zdrsa,... ja potem nima smisla, da se mučiš in lezeš po hribih.
Potrebno je biti toliko previden, da znaš realno oceniti kdaj boš zagrizel v strmino in kdaj boš obrnil. To boš znal oceniti samo z izkušnjami, kar pomeni, da pojdi na kakšen tečaj, tam boš dobil osnove in morda kakšno družbo. PDji organizirajo razne zimske pohode, ki so idealni za nabiranje izkušenj.


Grintavec niti ni tako zahteven, res pa da je terjal kar precej žrtev, nekaj tudi zaradi neopreljenosti. Brana je pa druga zgodba. V super razmerah, je tudi super nevarna.

Za začetek si izbereš kakšno turo na Kamniško sedlo, potem Kokrško sedlo.
panda28. 11. 2015
Kokrško sedlo pod Jurjevcem: nevarno.nasmeh
tinky28. 11. 2015
KokrSkonasmeh
panda29. 11. 2015
Ja, tinky imaš prav: Kokrsko sedlo.nasmeh
nickolas1626. 05. 2016
je že kdo kej bilzadnje dni po tej poti do bivaka? mislite, da bi ob takem vremenu bila pot kopna do naslednjega vikenda?
anak12. 06. 2016
Za nickolas16 je odgovor verjetno prepozen. Midva sva bila v zelo soparnem in meglenem vremenu gor včeraj. Zadnji del poti je še vedno pod snegom, ki se mu ne da izogniti. Včeraj dereze niso bile potrebne.
kotnk12. 06. 2016
A pa je še veliko snega? V bistvu me zanima bolj za krožno...gamsov skret gor...žmavcarje dol?
bumbam22. 09. 2016
V tem tednu sem bil prvič v bivaku in moram pohvaliti gradnjo. Zelo dobro izoliran in ok opremljen, čeprav se lahko skrije v primerjavi z bivakom pod Grintovcem. Lahko bi zamenjali vsaj dotrajane pene. Pa NUJNO odnašajte smeti s seboj, nekaterim to ne uspejezen

Glede na to, da je skrbnik koče PD Matica ki tudi skrbi za markacije v SLO (po mojem vedenju), ne razumem kako da ni markirana pot čez Žmavcarje. Kljub temu da se markacije zelo pogosto sledijo že naslednjih 50m od bivaka v smeri Skute ali Slemena.
dprapr22. 09. 2016
Eni ste res obsedeni s tem "mazanjem" po hribih.zavijanje z očmi
poba6. 06. 2017
Ima morda gdo GPS track poti oz. kako vidne so "divje markacije"?
poba6. 06. 2017
ups *kdo velik nasmeh
grega_z_brega6. 06. 2017
Ne rabiš. Nimaš kaj falit.mežikanje
rozka7. 06. 2017
"bla"v nedeljo, pa je pot tako vidna, ko si enkrat na njejvelik nasmeh, da ne moreš "falit"...
trdi24. 08. 2017
Rad bi opozoril, da je pred dotičnim balvanom še en večji balvan, kjer je tudi en odcep, ki vodi po poraščenem melišču do enih sten, da se ne bo kdo lovil, tako kot sem se jaz in sem moral nazaj in potem našel pravo pot.
poba27. 05. 2018
Leto je naokoli. Kakšna so razmere?
skymark28. 05. 2018
Še vedno veliko snega.
Seša17. 07. 2018
Živjo. Zanima me, ali je bivak pod Skuto dostopen tudi iz smeri Jezerskega?
V kratkem ima namen izvesti turo Koča na Ledinah - Koroška Rinka - bivak pod Skuto. Naslednji dan pa Skuta - Grintovec - Kočna - Češka koča.
MiAn17. 07. 2018
Z Križa se spustiš in na markirani poti Kamniško - Kokrsko sedlo nadaljuješ proti slednjemu. Čez cca. 15 minut pa na levi opazuj za možici, kateri te pripeljejo do bivaka.
Sujcic22. 07. 2018
Zanima me, ali je tudi v novem bivaku kakšen jogi in pokrivalo?
Grenaleva23. 07. 2018
V bivaku so cca 4 cm blazine, pokrival pa ni
MatejaT12. 08. 2018
Pozdravček... zanimame kako je s cesto do parkirišča v Koncu... še vedno prepovedana vožnja? nasmeh
pohodnik3812. 08. 2018
Koliko sem jaz opazil te dneve ko sem se potepal v teh koncih znaka ni videti za prepoved vožnje.Je pa nekaj jam na cesti spodaj nižje takoj gor od Kamniške Bistrice pač spreten v vožnji je treba bit.Višje pa je cesta okej mežikanje

Lp! Tonenasmeh
NikRoman23. 05. 2019
Hello! Give advice, my friend and I want to try this route. Is it possible for two tourists without experience? We want to go this summer, in the middle of June, we will be with very light backpacks.
zokipoki24. 05. 2019
Hi Nik. I think if you read the description for this route well and use some maps, you should't have any problems, its an easy route to follow, very nice one,but if you don't have any experience, you should find yourself a human guide who knows this route! Take care!
coffee24. 05. 2019
Keep in mind that this is unmarked route. But as Zoran implied if you have some sense for orientation and map reading it shouldn't be a problem.
zokipoki24. 05. 2019
Nik, if your experience is a sunday hike type, you should take this route seriously and consider your capabilities. Its a steep, unmarked route wich can take a lot of energy if one is not used to such.
pravilisjak21. 03. 2021
Pozdravljeni,
danes zjutraj so bile razmere v Žmavčarjih hinavske. Zgledal je vse ok, pa vendar sta se pohodnika pred nami ujela v kložast plaz, ki ju je premetaval cca 50 m v strmini.Vse se je srečno izteklo, poti pa po tem opozorilu seveda nismo nadaljevali proti bivaku.
rjene1. 05. 2022 17:45:59
Bil na bivaku 28.4.2022. Od 1750m naprej je sneg. Potrebne dereze pa cepin. Sneg je bil sicer dopoldne še kompakten, popoldne pa moker. Ni ga pa veliko okoli pol metra. Kdor ima več izkušenj, in pozna najstrmejši del direktno pod bivakom: Se lahko na takem pobočju v primeru popoldanskega mokrega snega sproži plaz, ali je ta nevarnost le v primeru suhega in nepredelanega senega?
lijaneja1. 05. 2022 21:04:44
Ker je podlaga travnata, obstaja tudi ta možnost, vendar pri veliko višjih temperaturah, kot so te dni.
rjene1. 11. 2022 08:20:13
Opozoril bi da se ta bivak zaradi vse pozornosti ki jo ima hitro zapolni. 30.10.2022 jih je bilo na bivaku cca 30 ljudi. Pa še en kup se jih je obrnilo. Polovica jih je spala zunaj. Razmere so bile sicer ugodne cca 8stopinj ponoči. Ampak vseeno, predvidevajte da se lahko tudi to zgodi. Poleti pa itak navalijo čehi.
capraibex1. 11. 2022 14:32:53
Tudi bivaki ne služijo več svojemu namenu,se pravi zatočišče v sili.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki