Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s planine v Lazu, vidi Dom na Komni?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Triglavski dom na Kredarici / Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici (čez planino Spodnji Tosc)

Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici (čez planino Spodnji Tosc)

Natisni
Izhodišče: Uskovnica (Razpotje) (1215 m)
Širina/Dolžina: 46,3267°N 13,9107°E
Ime poti: čez planino Spodnji Tosc
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1300 m
Višinska razlika po poti: 1525 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 1.300
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 86
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu za Lesce, nato pa sledimo oznakam za Bled in Pokljuko. Naprej se peljemo skozi Gorje in mimo smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki, kjer je veliko plačljivo parkirišče, v bližini pa tudi vojašnica in strelišče. Od tu nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki nas nekoliko naprej pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Uskovnice (desno planina Konjščica). Od tu se peljemo še dobrih 500 m do nekdanjega parkirišča nad Uskovnico. Ta predel se imenuje Razpotje.
Po novem je na omenjenem parkirišču prepovedano parkiranje, zato moramo parkirati že na Rudnem polju, kar nam pot podaljša za približno 35 minut, ali pa izberemo izhodišče Uskovnica (Lom).
b) Iz Železnikov ali Podbrda se zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bleda. Kmalu za Petrolovo bencinsko črpalko, ki se nahaja le malo za Bohinjsko Bistrico, pa z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Pokljuke in Jereke. V nadaljevanju se cesta najprej strmo vzpne, nato pa se za Koriti postopoma položi in nas pripelje do križišča ob avtobusni postaji, kjer nadaljujemo desno v smeri Pokljuke, Koprivnika in Jereke (naravnost Srednja vas). Takoj za križiščem prispemo v Jereko, mi pa iz križišča pred cerkvijo nadaljujemo naravnost proti Pokljuki (levo Podjelje). Za Jereko se cesta ponovno prične strmeje vzpenjati, višje pa se položi in se nadaljuje ob Mrzlem potoku. Ko se priključimo cesti z Bleda gremo levo ter se zapeljemo do Rudnega polja, kjer je veliko plačljivo parkirišče, v bližini pa tudi vojašnica in strelišče. Od tu nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki nas nekoliko naprej pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Uskovnice (desno planina Konjščica). Od tu se peljemo še dobrih 500 m do nekdanjega parkirišča nad Uskovnico. Ta predel se imenuje Razpotje.
Po novem je na omenjenem parkirišču prepovedano parkiranje, zato moramo parkirati že na Rudnem polju, kar nam pot podaljša za približno 35 minut, ali pa izberemo izhodišče Uskovnica (Lom).
Opis poti:
Z nekdanjega parkirišča ob križišču nadaljujemo po za javni promet zaprti gozdni cesti, ki se začne strmeje spuščati proti soteski potoka Ribnici. Po krajšem spustu pridemo do omenjene soteske, preko katere vodi širok avtomobilski most. Cesta se za mostom položi in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje iz gozda na prostrane travnike Uskovnice.
Tu se sprehodimo do bližnje kapelice, nato pa pot nadaljujemo rahlo desno po cesti, ki poteka tik ob omenjeni kapelici (levo koča na Uskovnici, desno planina Konjščica). Precej položna cesta nas naprej vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v peš pot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma povsem uničena pot (velika nevarnost zdrsa). Prečenje se konča pri večjem hudourniku (običajno studenček) za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in nas iz pasa redkega gozda hitro pripelje med rušje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in iz rušja nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav, kjer zavijemo levo.
Pot naprej preči južna pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda, nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vodnikovega doma. Sledi še približno deset minut hoje brez večjih vzponov ali spustov do Vodnikovega doma na Velem polju.
Od doma nadaljujemo naravnost v smeri Triglava (desno navzgor Bohinjska vratca). Pot naprej se zmerno vzpenja in preči pobočja pod Vernarjem. Že kmalu pa naletimo na prvo jeklenico, ki nam pomaga premagati kratko polico. Pot naprej se vzpenja po melišču in nas nato pripelje do strmega skalnega skoka. Dobro zavarovana pot nas po strmih stopnicah pripelje na vrh tega skoka. Sledi nekaj metrov prečenja po strmem pobočju, nato pa nas pot pripelje na prostrana območja v bližini Konjskega prevala. Le tega dosežemo po krajšem spustu.
S Konjskega prevala nadaljujemo naravnost v smeri Kredarice (levo Planika, desno Krma) po poti, ki nas že po nekaj korakih pripelje na naslednje razpotje, kjer pa nadaljujemo levo (desno Staničev dom). Pot naprej se prečno vzpenja, pri tem pa preči večje število manjših grap, katerih pa prečenje ni zahtevno. Nekoliko naprej pot s pomočjo varoval preči nekaj tehnično zahtevnih mest. Za tem se nam z desne priključi pot iz doline Krme, le nekaj metrov naprej pa pridemo na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo po desni poti v smeri Kredarice (levo Planika). Sledi vzpon proti domu na Kredarici, katerega pa že lepo vidimo pred seboj. Po pol ure hoje od razpotja za Planiko pridemo do doma na Kredarici, kjer se nam odpre pogled na vrhove na severni strani doline Vrat.
Izhodišče - Uskovnica 15 minut, Uskovnica - Vodnikov dom 3:15, Vodnikov dom - Kredarica 2:00
zemljevid poti - Triglavski dom na Kredarici
Ob poti: Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Spodnji Tosc (1675m), Vodnikov dom na Velem polju (1817m), Konjsko sedlo (2020m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kredarica, Mali Triglav, Triglav
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici1
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici2
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici3
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici4
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici5
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici6
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici7
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici8
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici9
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici10
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici11
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici12
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici13
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici14
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici15
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici16
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici17
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici18
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici19
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici20
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici21
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici22
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici23
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici24
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici25
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici26
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici27
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici28
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici29
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici30
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici31
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici32
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici33
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici34
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici35
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici36
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici37
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici38
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici39
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici40
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici41
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici42
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici43
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici44
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici45
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici46
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici47
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici48
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici49
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici50
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici51
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici52
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici53
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici54
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici55
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici56
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici57
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici58
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici59
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici60
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici61
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici62
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici63
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici64
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici65
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici66
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici67
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici68
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici69
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici70
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici71
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici72
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici73
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici74
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici75
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici76
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici77
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici78
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici79
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici80
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici81
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici82
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici83
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici84
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici85
Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici86
Diskusija o izletu Uskovnica (Razpotje) - Triglavski dom na Kredarici (čez planino Spodnji Tosc)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki