Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Tosc / Uskovnica (Razpotje) - Tosc

Uskovnica (Razpotje) - Tosc

Natisni
Izhodišče: Uskovnica (Razpotje) (1215 m)
Širina/Dolžina: 46,3267°N 13,9107°E
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot, lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 1060 m
Višinska razlika po poti: 1200 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 34.307
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 60
Število komentarjev: 20
Dostop do izhodišča:
a) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu za Lesce, nato pa sledimo oznakam za Bled in Pokljuko. Naprej se peljemo skozi Gorje in mimo smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki, kjer je veliko plačljivo parkirišče, v bližini pa tudi vojašnica in strelišče. Od tu nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki nas nekoliko naprej pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Uskovnice (desno planina Konjščica). Od tu se peljemo še dobrih 500 m do nekdanjega parkirišča nad Uskovnico. Ta predel se imenuje Razpotje.
Po novem je na omenjenem parkirišču prepovedano parkiranje, zato moramo parkirati že na Rudnem polju, kar nam pot podaljša za približno 35 minut, ali pa izberemo izhodišče Uskovnica (Lom).
b) Iz Železnikov ali Podbrda se zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bleda. Kmalu za Petrolovo bencinsko črpalko, ki se nahaja le malo za Bohinjsko Bistrico, pa z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Pokljuke in Jereke. V nadaljevanju se cesta najprej strmo vzpne, nato pa se za Koriti postopoma položi in nas pripelje do križišča ob avtobusni postaji, kjer nadaljujemo desno v smeri Pokljuke, Koprivnika in Jereke (naravnost Srednja vas). Takoj za križiščem prispemo v Jereko, mi pa iz križišča pred cerkvijo nadaljujemo naravnost proti Pokljuki (levo Podjelje). Za Jereko se cesta ponovno prične strmeje vzpenjati, višje pa se položi in se nadaljuje ob Mrzlem potoku. Ko se priključimo cesti z Bleda gremo levo ter se zapeljemo do Rudnega polja, kjer je veliko plačljivo parkirišče, v bližini pa tudi vojašnica in strelišče. Od tu nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki nas nekoliko naprej pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Uskovnice (desno planina Konjščica). Od tu se peljemo še dobrih 500 m do nekdanjega parkirišča nad Uskovnico. Ta predel se imenuje Razpotje.
Po novem je na omenjenem parkirišču prepovedano parkiranje, zato moramo parkirati že na Rudnem polju, kar nam pot podaljša za približno 35 minut, ali pa izberemo izhodišče Uskovnica (Lom).
Opis poti:
Z nekdanjega parkirišča ob križišču nadaljujemo po za javni promet zaprti gozdni cesti, ki se začne strmeje spuščati proti soteski potoka Ribnici. Po krajšem spustu pridemo do omenjene soteske, preko katere vodi širok avtomobilski most. Cesta se za mostom položi in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje iz gozda na prostrane travnike Uskovnice.
Tu se sprehodimo do bližnje kapelice, nato pa pot nadaljujemo rahlo desno po cesti, ki poteka tik ob omenjeni kapelici (levo koča na Uskovnici, desno planina Konjščica). Precej položna cesta nas naprej vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v peš pot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma povsem uničena pot (velika nevarnost zdrsa). Prečenje se konča pri večjem hudourniku (običajno studenček) za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in nas iz pasa redkega gozda hitro pripelje med rušje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in iz rušja nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav.
Omenjeni poti sledimo v desno, le ta pa nas že po nekaj korakih pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Tosc. Nadaljujemo v smeri Tosca (odcep je označen) po nemarkirani, a lepo sledljivi poti, ki se prične vse strmeje vzpenjati čez travnata pobočja Tosca. Vse bolj strma pot se počasi obrača nekoliko proti desni, nato pa zavije ostro v levo in se skoraj povsem položi. Sledi prečenje kratkega strmega pobočja, nato pa nas pot pripelje na manj strma pobočja, kjer se le ta prične postopoma izgubljati. Slabše vidna stezica nato zavije rahlo v desno in se prične nekoliko strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah vzpona, stopimo na neizrazit Mali Tosc, s katerega se nam odpre pogled na Tosc. Sledi kratek spust in pot nas mimo večje vrtače, katero obidemo po desni strani pripelje ob vršno vznožje Tosca. Pot naprej se zmerno vzpne čez prijetno travnato pobočje in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Tosca.
V megli je orientacija težavna.
zemljevid poti - Tosc
Ob poti: Kapelica na Uskovnici (1180m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Uskovnica (Razpotje) - Tosc1
Uskovnica (Razpotje) - Tosc2
Uskovnica (Razpotje) - Tosc3
Uskovnica (Razpotje) - Tosc4
Uskovnica (Razpotje) - Tosc5
Uskovnica (Razpotje) - Tosc6
Uskovnica (Razpotje) - Tosc7
Uskovnica (Razpotje) - Tosc8
Uskovnica (Razpotje) - Tosc9
Uskovnica (Razpotje) - Tosc10
Uskovnica (Razpotje) - Tosc11
Uskovnica (Razpotje) - Tosc12
Uskovnica (Razpotje) - Tosc13
Uskovnica (Razpotje) - Tosc14
Uskovnica (Razpotje) - Tosc15
Uskovnica (Razpotje) - Tosc16
Uskovnica (Razpotje) - Tosc17
Uskovnica (Razpotje) - Tosc18
Uskovnica (Razpotje) - Tosc19
Uskovnica (Razpotje) - Tosc20
Uskovnica (Razpotje) - Tosc21
Uskovnica (Razpotje) - Tosc22
Uskovnica (Razpotje) - Tosc23
Uskovnica (Razpotje) - Tosc24
Uskovnica (Razpotje) - Tosc25
Uskovnica (Razpotje) - Tosc26
Uskovnica (Razpotje) - Tosc27
Uskovnica (Razpotje) - Tosc28
Uskovnica (Razpotje) - Tosc29
Uskovnica (Razpotje) - Tosc30
Uskovnica (Razpotje) - Tosc31
Uskovnica (Razpotje) - Tosc32
Uskovnica (Razpotje) - Tosc33
Uskovnica (Razpotje) - Tosc34
Uskovnica (Razpotje) - Tosc35
Uskovnica (Razpotje) - Tosc36
Uskovnica (Razpotje) - Tosc37
Uskovnica (Razpotje) - Tosc38
Uskovnica (Razpotje) - Tosc39
Uskovnica (Razpotje) - Tosc40
Uskovnica (Razpotje) - Tosc41
Uskovnica (Razpotje) - Tosc42
Uskovnica (Razpotje) - Tosc43
Uskovnica (Razpotje) - Tosc44
Uskovnica (Razpotje) - Tosc45
Uskovnica (Razpotje) - Tosc46
Uskovnica (Razpotje) - Tosc47
Uskovnica (Razpotje) - Tosc48
Uskovnica (Razpotje) - Tosc49
Uskovnica (Razpotje) - Tosc50
Uskovnica (Razpotje) - Tosc51
Uskovnica (Razpotje) - Tosc52
Uskovnica (Razpotje) - Tosc53
Uskovnica (Razpotje) - Tosc54
Uskovnica (Razpotje) - Tosc55
Uskovnica (Razpotje) - Tosc56
Uskovnica (Razpotje) - Tosc57
Uskovnica (Razpotje) - Tosc58
Uskovnica (Razpotje) - Tosc59
Uskovnica (Razpotje) - Tosc60
Diskusija o izletu Uskovnica (Razpotje) - Tosc
maateja2. 04. 2012
Tri dni nazaj je moj dragi šel po tej poti na Tosc (jaz se regeneriram :jeziknasmeh. Pot je v splošnem kopna, nekaj malega snega je še na serpentinah pod potjo okoli Tosca - ravno toliko, da se gojzarji malo očistijo in osvežijo velik nasmeh. Je pa en del poti iz Uskovnice spet poškodovan. Ja,ta pot je zelo ranljiva, že sedaj ima nekaj flajštrov in opornic in odrgnin, ampak je hkrati tako prijetna, lepa, mirna in zmerna.
katty2. 04. 2012
Se pravi, da se bo kmalu treba tukej gor povzpetnasmeh. Se mi pa zdi, da je ta pot precej neobljudena, in lahko v tem koncu poiščeš tišino in mir. Hvala maateja za tale post, je več kot dobrodošelmežikanje.
maateja3. 04. 2012
Me veseli, Katty, mislim, da ti bo všeč. Potem pa sporoči, ali imam prav.nasmeh Na Razmere sem pod Tosc dala še nekaj slik.
gorskarozica22. 09. 2012
V čudovitem vremenu je bil tudi Tosc kar precej obiskan vrh. Topel jesenski sonček, brez vetra, čudovit razgled na okoliške vrhove. Priporočam turo ostalim planincem. jezik
Laščan5. 07. 2013
Ali ve kdo povedati, kako je s poškodovanim delom poti (slika 25 in 269. Je mogoče kaj "popravljeno" oziroma ali je prehod varen ?
Hvala !
Laščan6. 07. 2013
Še vedno aktualno vprašanje. Kakšno je stanje na "podrtem" mestu (slika 25. in 26.)?
lubadar6. 07. 2013
Sem bil lani jeseni in če se prav spomnim je tam poprvaljeno,sta pa prehoda na sliki 18 in 27 tudi potrebna malo več pazljivosti.
Laščan6. 07. 2013
Hvala !
BlackDiamond30. 06. 2015
Je pot kje prepadna oz. nevarna za zdrs? Je težja kot Komarča?
zico1030. 06. 2015
pot jee neprimerno lazja kot na komarco.... Pot ni nevarna za zdrs....
exwannabe18. 07. 2021 16:13:37
Slučajno kdo ve kako je kaj s to potjo, na PZS strani je sicrr zaprta, ampak ne vem kako so kaj ažurni saj je zaprta tudi pot na Krstenico pa je povsem normalno prehodna le orientacijsko malo bolj zahtevno zaradi poseke.mežikanje
jax18. 07. 2021 16:24:07
Tudi na licu mesta je zaprta s tablo. Kako je v resnici, sicer nisem šel preverjat, sem pa iz druge roke (a dokaj zanesljivih virov) slišal, da naj bi bilo eno prečenje res precej grdo podrto. Zdaj se mora pa vsak sam odločit, a bo šel probat ...
exwannabe18. 07. 2021 18:52:34
Hvala, potem bo pa kar druga varianta.
Samorog15. 11. 2022 16:20:08
V nedeljo (13.11.2022) prehodil opisano pot, ko sem se s Tosca spuščal na Uskovnico. Čeprav na PZSjevi strani ni označeno, da bi bila pot zaprta, je na kakšnih dveh tretjinah poti v smeri spusta precej grd podor, ki je na samem mestu označen s tablo, na kateri piše, da je pot zaprta. Gre za kakšnih 50 metrov, kjer je potrebna večja previdnost, ampak zaenkrat je še prehodno. V bistvu ne vidim smisla v takšnem načinu označevanja, saj bi se v primeru neprehodnosti poti moral vrniti nazaj na planino Tosc in čez Studorski preval na Rudno polje, kjer sem imel parkiran avto. Označba o zaprtju poti bi morala stati na samem odcepu, ko ima človek še alternativo, da se odloči, če že na PZSjevi strani ni obvestila. Drugače pa res lepa in neobljudena pot.
mukica16. 11. 2022 05:53:11
Samorog, ta pot je v tako poškodovanem stanju že več kot 15let.Društvo ,ki je skrbnik poti nič ne popravi,ne obvešča in za skupine je sila neugodna...
KarmenT16. 11. 2022 18:12:30
Če prav razumem, se del poti, ki je problematična, imenjuje čez Čiprije. Prehodila letos poleti in je povsem vredu. Na problematičnem delu je narejen obvoz, jeklenice nove. nasmeh
Hribolazec8116. 08. 2023 23:14:15
Pozdrav, kako je s parkiranjem, je plačljivo?
So velike gužve med vikendi če prispem ob 7 zjutraj na izhodišče?

Hvala
turbo17. 08. 2023 08:34:52
Težko je pobrskati po drugih forumih, kajne. Lažje eno in isto nabijat tu pa tam . . .
https://www.hribi.net/trenutne_razmere/slo/vodnikov_dom_in_predvrh_vernarja_/1/9597
Hribolazec8118. 08. 2023 20:18:16
turbo, nimamo vsi časa za brskanje, hodimo v službo, po službi še delo, to bi lahko pisalo na tej strani, kakšno je stanje poti mežikanje
Sem pa bil v torek na Velikem Draškem vrhu iz Rudnega polja, zato mi ni po isti poti za hoditi, konec ceste na pokluki je tudi zaprt (Nimam pojma zakaj)
Enka18. 08. 2023 21:12:36
Na koncu opisa poti zgoraj zelo jasno piše:
"Po novem je na omenjenem parkirišču prepovedano parkiranje, zato moramo parkirati že na Rudnem polju, kar nam pot podaljša za približno 35 minut, ali pa izberemo izhodišče Uskovnica (Lom)."
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki