Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Unec - Unška koliševka

Natisni
Izhodišče: Unec (517 m)
Širina/Dolžina: 45,82178°N 14,28844°E
Čas hoje: 35 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 77 m
Višinska razlika po poti: 113 m
Zemljevid: maPZS, OpenTopoMap, OpenStreetMap
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: jerque
Ogledov: 300
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Unec in se umerimo proti Cerknici. Takoj za AC priključkom v smeri proti Ljubljani bomo na naši levi opazili urejeno parkirišče. Ker na njem velja enosmerni promet, ga obvozimo in tik pred prvo hišo v Uncu zavijemo levo in zapeljemo nanj, kot tudi jasno označujejo prometni znaki. Če pripeljemo iz cerkniške smeri, se zapeljemo skozi vaško jedro Unca in takoj za zadnjo hišo (oz. malo naprej od edinega semaforja v kraju) zavijemo desno na omenjeno parkirišče. Drugod v Uncu so možnosti parkiranja omejene. Kjer že je mogoče, je praviloma samo za stranke trgovin/lokalov in še tam je časovno omejeno.

Javni prevoz:
Avtobusi iz smeri Ljubljane, Planine... ustavljajo na postajališču poleg spomenika NOB takoj za gostilno Portus. Avtobusi iz smeri Cerknice ustavljajo na postajališču nasproti pokopališča nekoliko vzhodneje. Najbližja železniška postaja je v Rakeku pribl. 2 km vzhodno od Unca. Ker ob prometni glavni cesti večinoma ni pločnika, se priporoča nekoliko daljši "obvoz" po vzporednih makadamskih cestah severno od glavne.
Opis poti:
Z izhodiščnega parkirišča krenemo po glavni cesti (pločnik je na naši levi strani) proti Uncu. Po malo manj kot 200 metrih naletimo na semaforizirano križišče pred gostilno Portus. Tu prečkamo glavno cesto in se usmerimo na stransko cesto, ki se tu odcepi na desno. Cesta nas vodi mimo že omenjene gostilne Portus, kmetijske zadruge z Mercatorjevo franšizno prodajalno in obratom Kovinoplastike Lož, vse na naši levi, in se nadaljuje pod viaduktom primorske avtoceste, kjer vstopimo v naselje Hribce, ki je danes že priključeno Uncu.

Kmalu po "prečkanju" avtoceste sledi razcep s prometnim znakom, ki ob zimskih razmerah priporoča verige. Tu nadaljujemo naravnost/"levo" (vsekakor ne desno). Kmalu se konča strnjeno naselje in do sedaj asfaltna cesta postane makadamska. Nadaljujemo po tej cesti, ki je spočetka na naši desni obdana z bodečo žico. Ko obidemo še eno samotnejšo hišo, ta cesta postane gozdna z uporabo na lastno odgovornost. Takoj za tem mestom se cesta začne malenkost konkretneje vzpenjati, najprej v ovinku zavije desno, na samem gozdnem robu pa sledi razcep z lesenimi kažipoti, kjer zavijemo levo v smeri Postojne. Mimogrede, ravno pri tem razcepu smo prečkali nekdanjo rapalsko mejo in vstopili na ozemlje Kraljevine Italije v času med obema svetovnima vojnama.

Cesta, ki se še vzpenja, krajši čas vodi po robu med travnikom (na naši levi) in gozdom (na naši desni), preden se z novim levim ovinkom usmeri proti jugu in vstopi v gozd. Če bomo pozorni, bomo morda na naši desni opazili počivališče z nekaj klopmi. Cesta, ki pelje ob vzhodnem vznožju Topol, kmalu doseže najvišjo točko in se od tu dalje zlagoma spušča. Po pribl. 300 metrih bomo na levi strani ceste opazili prostor, ki bi lahko služil kot parkirišče (sicer ni nobenih oznak, ki bi karkoli dovoljevale ali prepovedovale), še malo naprej pa sledi križišče 4 cest brez kakršnihkoli oznak. Dosegli smo nekakšen "obroč" gozdnih cest, ki v primerni razdalji obkroža Unško koliševko. Tu zavijemo desno na cesto, kjer prometni znak takoj za križiščem prepoveduje vožnjo vsem vozilom, opazimo pa lahko tudi stebrička za fizično zaprtje z verigo.

Cesta, ki spočetka vodi proti severu, se v dveh levih ovinkih hitro obrne proti zahodu in po nekaj manj kot 200 metrih od križišča lahko opazimo, da se desno odcepi kolovoz, na istem mestu pa lahko pozornejše oko opazi še en odcep slabo uhojene steze proti levi, ki nas pripelje do enega izmed vhodov v sistem podzemnih bunkerjev "nekje sredi ničesar" (sicer je preverjeno povezan s predori, v katere vstopimo z "uradnega" izhodišča nad vzhodnim robom koliševke). Mi pa tu raje nadaljujemo po cesti naravnost, kmalu bomo na levi strani opazili manjšo vikend hišo, malo naprej ravno tako na levi napajalnik za živino, še malo naprej pa bomo že opazili informativno tablo, ki bo označila, da smo dosegli uradno "vstopno točko" v Unško koliševko ob njenem severnem robu ter uraden cilj te poti.

Od te točke vodi nekaj stezic, ki nam vse omogočajo nekaj razgleda na navpične stene koliševke. Če gremo v smeri urinega kazalca, bomo sčasoma dosegli ostanke italijanske vojaške utrdbe in "uradno" vstopno točko v sistem podzemnih hodnikov. Za vstop vsekakor potrebujemo dobro svetilko (po možnosti z rezervnimi baterijami), predvsem na začetku pazljivo stopamo po neravnih stopnicah, nato pa pazimo, da se ne spotaknemo ob kanalih za odvodnjavanje, upoštevamo, da italijanski moški pred 9 desetletji očitno niso bili ravno postavni nasmeh, sicer je pa sistem predorov kar razvejan, tako da poznavanje osnov algoritmov iz teorije grafov ne bo odveč.

Uberemo lahko "neuradno" uhojeno pot, ki v smeri nasproti urinega kazalca vodi tik nad severozahodnim robom koliševke in ponuja nekaj dokaj spektakularnih razgledov, preden po pribl. "četrtini kroga" doseže gozdno cesto ob zahodnem robu.

Vmesna pot, ki vodi proti dnu koliševke, pa je izredno zahtevna in nevarna v primeru zdrsa. Po nekaj strmih in visokih stopnicah lahko dosežemo še en vhod v podzemne predore. Če takoj za vhodom zavijemo desno, se predor konča in pokuka na prosto na razglednem mestu tako rekoč tik nad prepadom, od koder nadaljevanje poti ni mogoče.

Opis se nanaša na stanje novembra 2023.
zemljevid poti - Unška koliševka
Ob poti: najvišja točka (pod Topolami) (630m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Unec - Unška koliševka1
Unec - Unška koliševka2
Unec - Unška koliševka3
Unec - Unška koliševka4
Unec - Unška koliševka5
Unec - Unška koliševka6
Unec - Unška koliševka7
Unec - Unška koliševka8
Unec - Unška koliševka9
Unec - Unška koliševka10
Unec - Unška koliševka11
Unec - Unška koliševka12
Unec - Unška koliševka13
Unec - Unška koliševka14
Unec - Unška koliševka15
Unec - Unška koliševka16
Unec - Unška koliševka17
Unec - Unška koliševka18
Unec - Unška koliševka19
Unec - Unška koliševka20
Unec - Unška koliševka21
Unec - Unška koliševka22
Unec - Unška koliševka23
Unec - Unška koliševka24
Unec - Unška koliševka25
Unec - Unška koliševka26
Diskusija o izletu Unec - Unška koliševka
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki