Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste letos že ujeli sončni vzhod nad 1000 metri nadmorske višine?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Pršivec / Ukanc - Pršivec (Ferata Ožarjeni kamen)

Ukanc - Pršivec (Ferata Ožarjeni kamen)

Natisni
Izhodišče: Ukanc (531 m)
Širina/Dolžina: 46,27926°N 13,82942°E
Ime poti: Ferata Ožarjeni kamen
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Ferata: D/E
Višinska razlika: 1230 m
Višinska razlika po poti: 1250 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 3.296
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 161
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu, Bohinjski Bistrici, Ribčevemu Lazu in Ukancu. Na zahodni strani jezera zapustimo cesto proti Koči pri Savici in zavijemo desno proti Ukancu. Tej cesti sledimo do parkirišča v bližini opuščenega hotela Zlatorog kjer parkiramo. Parkiranje je mogoče tudi na katerem izmed drugih parkirišč na zahodni strani jezera. Parkirišča so plačljiva.
Opis poti:
Od parkirišča nadaljujemo po glavni cesti do prvega križišča kjer se usmerimo na peš pot proti jezeru. Pri jezeru nadaljujemo proti severu po poti, ki vodi okoli jezera. Na severozahodnem robu jezera kjer je razpotje nadaljujemo desno in kratek čas še hodimo po poti, ki vodi okoli jezera nato pa nas smerokaz za plezališče Uket usmeri levo na ozko stezico.
Usmerimo se na omenjeno stezico, ki se najprej nekajkrat vzpne v ključih. Tu je na poti tudi kar nekaj podrtega drevja. Hitro pridemo do razpotja kjer nas napis na skali usmeri desno proti plezališču, levo pa vodi pot proti Savici.
V nadaljevanju je pot označena z rdečimi pikami in ves čas poteka proti vzhodu. Pot je razmeroma slabo uhojena in se večinoma rahlo vzpenja, na nekaj mestih pa se tudi nekoliko spusti. Tu se nam skozi gozd občasno odpira lep razgled proti Bohinjskemu jezeru ter proti Voglu. Ko pridemo do plezališča bomo najprej na skali opazili napis »Uket«, mi tu kratek čas še nadaljujemo po stezi, ki preči pobočja proti vzhodu nato pa bomo na levi opazili jeklenice (46.28826°N / 13.83597°E).
Pred vstopom v plezalno pot se obvezno opremimo s samovarovalnim kompletom in čelado. Zelo priporočljiva je tudi uporaba plezalnih rokavic. V mokrem plezanje po zavarovani poti ni priporočljivo.
Zavarovana pot je že od samega začetka precej zahtevna in se najprej prečno vzpne ob steni navzgor. Kmalu pot zavije v levo in že smo pred prvim zahtevnim skoraj navpičnim vzponom. Pot se nato ves čas vzpenja po monolitnem razu, pogosto pa je na poti tudi nekaj trave in dreves ali grmičevja. Pot sicer ves čas ponuja čudovite razglede na Bohinjsko jezero. Pot, ki je ves čas zelo izpostavljena se v nadaljevanju še nekajkrat skoraj navpično vzpne, na poti pa je tudi kakšno krajše zahtevno prečenje. Takšna pot nato poteka vse do konca zavarovane poti kjer je tudi označeno razpotje.
Desno navzdol vodi pot, ki je označena z napisom »bivak« in je zavarovana z vrvjo. Omenjena pot vodi proti grapi, ki je obdana s previsnimi stenami in tako nudi zavetje.
Mi na razpotju nadaljujemo naravnost navzgor in pot kmalu zavije v levo ter nato preči pobočja proti zahodu. Pot, ki tu poteka po večinoma z gozdom poraščenim pobočjem se nato tudi nekoliko vzpne. Pobočje postane bolj travnato in pot kmalu zavije rahlo v desno. Sledi še zadnji krajši vzpon do vrha kjer je vpisna skrinjica.
Od vpisne skrinjice je levo strmo navzdol možen hiter sestop v dolino. Lahko pa se odločimo za nadaljevanje še proti drugemu delu zavarovane poti. V tem primeru pri vpisni skrinjici nadaljujemo po grebenu. V nadaljevanju steza večinoma ni vidna, v pomoč pri orientaciji pa so nam razmeroma redke in majhne rdeče puščice in pike. Tu se vzpenjamo po večinoma travnatem grebenu, ki poteka desno od globoke grape. Na nekaj mestih se tudi nekoliko strmeje vzpnemo in potrebno je nekaj zelo lahkega plezanja (do 1. stopnje).
Nekoliko višje nas pot pripelje v gozd, grapa na naši levi pa se nato kmalu izteče. Mi še naprej nadaljujemo v isti smeri in se nekajkrat nekoliko strmeje vzpnemo. V nadaljevanju večinoma v vzponu prečimo pobočja v desno in ko pridemo na manjšo jaso od koder se nam odpre razgled proti Bohinjskem jezeru bomo zagledali jeklenice kjer se začne drugi del zavarovane poti (46.29189°N / 13.83411°E).
Po kratkem prečenju nadaljujemo levo in se nato nekaj časa strmo vzpenjamo ob jeklenici. Tudi zavarovana pot večinoma ni uhojena in je mestoma tudi rahlo zaraščena. S poti se nam sicer ponovno odpirajo lepi razgledi proti Bohinjskemu jezeru. Kasneje pot zavije v desno in nas po travnati polici pripelje do raza. Usmerimo se levo in se strmo vzpnemo po razu navzgor. Pot nato zavije rahlo v levo in postane še nekoliko zahtevnejša. Nadaljujemo levo po navpični plošči, ki nas pripelje pod previs. Tu se najprej prečno vzpnemo ob previsu navzgor, nato pa sledi še kratek zelo zahteven vzpon preko previsa (težavnost D/E). Nad previsom sledi kratko prečenje v desno nato pa se ponovno strmo vzpnemo ob jeklenici navzgor. Zaradi dolgega raztežaja je potrebno nekaj več previdnosti. Kratek čas se še vzpenjamo ob jeklenici navzgor, nato pa pot zavije v desno in sledi prečenje izpostavljenega pobočja.
Pot nato postane manj zahtevna in nato kar nekaj časa v vzponu preči pobočja v desno. Tu nam je sicer večino časa še vedno v pomoč jeklenica. Še naprej nadaljujemo v isti smeri in pot nas nato vodi mimo večjega spodmola, ki nam v primeru slabega vremena lahko nudi tudi zavetje. Ko se jeklenice končajo pridemo v gozd kjer je pobočje nekoliko manj strmo. Steza tu ni vidna, pri orientaciji pa nam je v pomoč zgolj nekaj požaganih vej. V gozdu sicer kratek čas še prečimo pobočje v desno, nato pa nadaljujemo levo in hitro dosežemo široko označeno pot, ki vodi od Vogarja proti Pršivcu (46.29439°N / 13.83699°E).
V kolikor se odločimo še za vzpon proti vrhu Pršivca, potem tu nadaljujemo levo. Če želimo sestopiti v dolino pa nadaljujemo desno proti Vogarju. Možnost sestopa je tudi preko Planine Viševnik in nato mimo Črnega jezera in preko Komarče v dolino. Vsi sestopi proti izhodišču so razmeroma dolgi. Kratek sestop je zgolj v primeru, če imamo organiziran prevoz s Planine Vogar.
Mi nadaljujemo levo in sprva hodimo po široki poti proti zahodu. Ko postane pot nekoliko ožja nas pot vodi mimo označene razgledne točke s katere se nam odpre zelo lep razgled proti Bohinjskemu jezeru. Pot se nato kmalu prične nekoliko strmeje vzpenjati po pobočju kjer bomo ob poti opazili veliko podrtih dreves. Takšna pot nas nato pripelje do razpotje kjer se desno odcepi pot proti Planini Viševnik.
Mi nadaljujemo levo in se nekaj časa še vzpenjamo skozi nekoliko redkejši gozd. Nekoliko višje pot zavije v levo in nas pripelje na greben od koder se nam odprejo čudoviti razgledi na okoliške gore. Nadaljujemo desno in se še nekaj časa razmeroma strmo vzpenjamo po razglednem grebenu. V zadnjem delu postane vzpon nekoliko položnejši in mimo redkih dreves kmalu dosežemo razgleden vrh na katerem je se nahaja vpisna skrinjica in večji možic.
Sestopimo na drugo stran proti Planini Viševnik in od tam proti Črnemu jezeru in preko Komarče v dolino.
Opisana pot je težavnostne stopnje D/E in je primerna samo za izkušene gornike z dovolj moči v rokah. Nekaj dodatnih težav lahko povzroča tudi jeklenica, ki je nekoliko tanjša kot je običajno na tako zahtevnih poteh. Jeklenice pa so pripete na svedrovce in ne na običajne vrvne kline kakršne vidimo na večini ostalih zavarovanih poteh. Jeklenica je tako pogosto povsem ob steni in nekoliko oteži prepenjanje samovarovalnega kompleta.
Plezalni del poti poteka po južnih pobočjih, ki so v poletnih mesecih zelo vroča. Na poti pa so lahko tudi klopi in kače.
zemljevid poti - Pršivec
Ob poti: Bohinjsko jezero (525m), Ožarjeni kamen (960m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ukanc - Pršivec1
Ukanc - Pršivec2
Ukanc - Pršivec3
Ukanc - Pršivec4
Ukanc - Pršivec5
Ukanc - Pršivec6
Ukanc - Pršivec7
Ukanc - Pršivec8
Ukanc - Pršivec9
Ukanc - Pršivec10
Ukanc - Pršivec11
Ukanc - Pršivec12
Ukanc - Pršivec13
Ukanc - Pršivec14
Ukanc - Pršivec15
Ukanc - Pršivec16
Ukanc - Pršivec17
Ukanc - Pršivec18
Ukanc - Pršivec19
Ukanc - Pršivec20
Ukanc - Pršivec21
Ukanc - Pršivec22
Ukanc - Pršivec23
Ukanc - Pršivec24
Ukanc - Pršivec25
Ukanc - Pršivec26
Ukanc - Pršivec27
Ukanc - Pršivec28
Ukanc - Pršivec29
Ukanc - Pršivec30
Ukanc - Pršivec31
Ukanc - Pršivec32
Ukanc - Pršivec33
Ukanc - Pršivec34
Ukanc - Pršivec35
Ukanc - Pršivec36
Ukanc - Pršivec37
Ukanc - Pršivec38
Ukanc - Pršivec39
Ukanc - Pršivec40
Ukanc - Pršivec41
Ukanc - Pršivec42
Ukanc - Pršivec43
Ukanc - Pršivec44
Ukanc - Pršivec45
Ukanc - Pršivec46
Ukanc - Pršivec47
Ukanc - Pršivec48
Ukanc - Pršivec49
Ukanc - Pršivec50
Ukanc - Pršivec51
Ukanc - Pršivec52
Ukanc - Pršivec53
Ukanc - Pršivec54
Ukanc - Pršivec55
Ukanc - Pršivec56
Ukanc - Pršivec57
Ukanc - Pršivec58
Ukanc - Pršivec59
Ukanc - Pršivec60
Ukanc - Pršivec61
Ukanc - Pršivec62
Ukanc - Pršivec63
Ukanc - Pršivec64
Ukanc - Pršivec65
Ukanc - Pršivec66
Ukanc - Pršivec67
Ukanc - Pršivec68
Ukanc - Pršivec69
Ukanc - Pršivec70
Ukanc - Pršivec71
Ukanc - Pršivec72
Ukanc - Pršivec73
Ukanc - Pršivec74
Ukanc - Pršivec75
Ukanc - Pršivec76
Ukanc - Pršivec77
Ukanc - Pršivec78
Ukanc - Pršivec79
Ukanc - Pršivec80
Ukanc - Pršivec81
Ukanc - Pršivec82
Ukanc - Pršivec83
Ukanc - Pršivec84
Ukanc - Pršivec85
Ukanc - Pršivec86
Ukanc - Pršivec87
Ukanc - Pršivec88
Ukanc - Pršivec89
Ukanc - Pršivec90
Ukanc - Pršivec91
Ukanc - Pršivec92
Ukanc - Pršivec93
Ukanc - Pršivec94
Ukanc - Pršivec95
Ukanc - Pršivec96
Ukanc - Pršivec97
Ukanc - Pršivec98
Ukanc - Pršivec99
Ukanc - Pršivec100
Ukanc - Pršivec101
Ukanc - Pršivec102
Ukanc - Pršivec103
Ukanc - Pršivec104
Ukanc - Pršivec105
Ukanc - Pršivec106
Ukanc - Pršivec107
Ukanc - Pršivec108
Ukanc - Pršivec109
Ukanc - Pršivec110
Ukanc - Pršivec111
Ukanc - Pršivec112
Ukanc - Pršivec113
Ukanc - Pršivec114
Ukanc - Pršivec115
Ukanc - Pršivec116
Ukanc - Pršivec117
Ukanc - Pršivec118
Ukanc - Pršivec119
Ukanc - Pršivec120
Ukanc - Pršivec121
Ukanc - Pršivec122
Ukanc - Pršivec123
Ukanc - Pršivec124
Ukanc - Pršivec125
Ukanc - Pršivec126
Ukanc - Pršivec127
Ukanc - Pršivec128
Ukanc - Pršivec129
Ukanc - Pršivec130
Ukanc - Pršivec131
Ukanc - Pršivec132
Ukanc - Pršivec133
Ukanc - Pršivec134
Ukanc - Pršivec135
Ukanc - Pršivec136
Ukanc - Pršivec137
Ukanc - Pršivec138
Ukanc - Pršivec139
Ukanc - Pršivec140
Ukanc - Pršivec141
Ukanc - Pršivec142
Ukanc - Pršivec143
Ukanc - Pršivec144
Ukanc - Pršivec145
Ukanc - Pršivec146
Ukanc - Pršivec147
Ukanc - Pršivec148
Ukanc - Pršivec149
Ukanc - Pršivec150
Ukanc - Pršivec151
Ukanc - Pršivec152
Ukanc - Pršivec153
Ukanc - Pršivec154
Ukanc - Pršivec155
Ukanc - Pršivec156
Ukanc - Pršivec157
Ukanc - Pršivec158
Ukanc - Pršivec159
Ukanc - Pršivec160
Ukanc - Pršivec161
Diskusija o izletu Ukanc - Pršivec (Ferata Ožarjeni kamen)
janezs7327.6.2019
veliko koristnih info na forumu
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki